Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ремонт на лаптоп дъно

Featured Replies

Имам лаптоп Toshiba P850-12x с дъно Part N:pspkbe-02301RMD. На лаптопа му изгоря видеото и сега тръгва, но не вади картина. Носен е на ремонт, където казаха, че е видеото и ми обявиха твърде висока цена за ремонт. Знам, че има вариант да се спре захранването към дискретното видео, БИОС да се заблуди, че няма дискретно и лаптопа да работи само на вградено. Има десетки видеа в ютуб за discrete to uma ремонт, но не мога да намеря за моят лаптоп, а и не мога да се ориентирам по схемата на дъното, кой или кои елементи трябва да разпоя. Прилагам диаграма на дъното, мисля че това е правилната. Благодаря предварително!

Toshiba Satellite P850 P855 (Compal LA-8392P).pdf

преди 1 час, trqbvatiaccount написа:

Имам лаптоп Toshiba P850-12x с дъно Part N:pspkbe-02301RMD. На лаптопа му изгоря видеото и сега тръгва, но не вади картина. Носен е на ремонт, където казаха, че е видеото и ми обявиха твърде висока цена за ремонт. Знам, че има вариант да се спре захранването към дискретното видео, БИОС да се заблуди, че няма дискретно и лаптопа да работи само на вградено. Има десетки видеа в ютуб за discrete to uma ремонт, но не мога да намеря за моят лаптоп, а и не мога да се ориентирам по схемата на дъното, кой или кои елементи трябва да разпоя. Прилагам диаграма на дъното, мисля че това е правилната. Благодаря предварително!

Toshiba Satellite P850 P855 (Compal LA-8392P).pdfUnavailable

Много интересна поне за мен тема!

Аз искам да Ви попитам първо дали имате  елементарни познания за това, което искате да направите (изхвърлите) за да тръгне лаптопа. Как си представяте свалянето на елементи от типа SMD, с какво и каква процедура ще предприемете за тяхното сваляне от дъното на лаптопа? С какви технически инструменти разполагате за сериозна намеса върху  дъното и дали сте хващал поялник в живота си, за да оперирате по печатната платка така, че да не направите още по голяма беля.В сервиза, който сте посетил са ви казали висока цена за ремонта и възтановяване, но тя не ви дава никакво право да си мислите, че гледайки някакъв клип от интернет, Вие ще съумеете  да се справите с такова начинание. Ясно ми е и до колко сте запознат с този род техника, по написаното от поста Ви!  Моите препоръки:

Не се занимавайте с това, което не ви е работа  а наблегнете на работата, която умеете да вършите и със спестените си пари си купете една нова машина.  100% гарантирано, че ще Ви излезе много по евтино и без никакви притеснения, че последната няма да работи.

Една поговорка от мен, независимо, че съм я казвал многократно:

"Ако от всяко дърво ставаше свирка, от моя ... щяха да направят кавал!"

И за капак - пожелавам Ви успех и без лоши помисли!

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Около $75 е дъното при китайците

То хубаво че е толкова, но като дойде и то не поиска да работи? Тогава ко праим? Отиваме отново да гледаме някой клип в тубата ли? А дори и да работи последното, питащият не е в състояние да го зглоби,за да тръгне. Нали знаеш какви връзки има между платката и отделните модули, с какви куплунзи са и какви лентови кабели? На теория е лесно, но на практика? Да не станеш накрая ти виновен, задето си е поръчал дъно за лаптоп.

току-що, Колев60 написа:

То хубаво че е толкова, но като дойде и то не поиска да работи? Тогава ко праим?

До сега не съм имал случай да не тръгне. А и има връщане.

преди 12 минути, DarkEdge написа:

До сега не съм имал случай да не тръгне. А и има връщане.

Аз предлагам питащият да се произнесе по въпроса. И въобще по всичко, което е свързано с машината му.

преди 35 минути, Колев60 написа:

То хубаво че е толкова, но като дойде и то не поиска да работи? Тогава ко праим? Отиваме отново да гледаме някой клип в тубата ли? А дори и да работи последното, питащият не е в състояние да го зглоби,за да тръгне. Нали знаеш какви връзки има между платката и отделните модули, с какви куплунзи са и какви лентови кабели? На теория е лесно, но на практика? Да не станеш накрая ти виновен, задето си е поръчал дъно за лаптоп.

Като не може - има сервизи, които могат да свършат работа и ще има почти нова машина за около 150лв.
А за гледането в YT - и кучето стои и гледа в транжорната, но касапин не става...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

Бих желал темата ми да бъде изтрита. Не виждам абсолютно никакъв смисъл от дълги постове с празни думи. Не намирам за необходимо да отговарям на последните. Благодаря на колегата, че предложи вариант за нова дънна платка. Живи и здрави.

Следя темата, защото и при мен се получи същият проблем, машината бе пенсионирана след 12 г. почти нон-стоп работа и се чудя какво да я правя. В моя случай тя бе заменена с нова с 2 години гаранция. Поздрави!

@Колев60 В този форум само @DarkEdge остана пич, който не казва на питащите "ти можеш ли", а дава инструменти и упътвания. И като му кажете " само ще си прецакаш дъното и т.н." в следващия момент му казвате да си купи ново. Спирате (или поне се опитвате) да спрете опита на човека да погледне нещо друго, да придобие друг опит. Поздрав с "The Wall" от едни други инакомислещи...

преди 11 часа, trqbvatiaccount написа:

Toshiba Satellite P850 P855 (Compal LA-8392P).pdf 802 kB · 5 изтегляния

Не, подавате грешна информация.
Toshiba P850-12x е коренно различно от семейство Toshiba Satellite P850 P855.

Блока диаграма на LA-8392P REV 1.0 от която не става ясно има ли връзка към споменатите модели, копирано от вашия споделен файл.

diagram

A на ключова фраза LA-8392P REV 1.0 излизат снимки на това дъно.

дъно

Вляво от цокъла на процесора на вид дискретна видеокарта е контролер-концентратор. От блок диаграмата става ясно, че дискретно видео няма. Ползва се само вграденото в процесора, като сигнала отива към блокове HDMI и CRT.

• Автор
преди 1 час, Profruit написа:

Не, подавате грешна информация.
Toshiba P850-12x е коренно различно от семейство Toshiba Satellite P850 P855.

Блока диаграма на LA-8392P REV 1.0 от която не става ясно има ли връзка към споменатите модели, копирано от вашия споделен файл.

diagram

A на ключова фраза LA-8392P REV 1.0 излизат снимки на това дъно.

дъно

Вляво от цокъла на процесора на вид дискретна видеокарта е контролер-концентратор. От блок диаграмата става ясно, че дискретно видео няма. Ползва се само вграденото в процесора, като сигнала отива към блокове HDMI и CRT.

Много се извинявам, в бързината съм прикачил грешната диаграма на LA-8392P вместо на LA-8391P. Прилагам я сега. Просто си ги бях свалил от личен интерес. Прикачвам сега правилната схема на моето дъно, надявам се, че по нея ще можете да ми помогнете. Цък

Благодаря предварително.

Отговорът ми е рисунка по разкази на свидетели. Тези цък-pdf един бог знае колко са актуални. В поредния се посочва две генерации процесори, две ревизии видеочипове и за капак версии с 1GB или 2GB ram. Обикновено актуалните започват с израза Compal confidentional information.

Платката не е ли пред очите - няма как да се отговори точно.
На страница 13 търсим LVDS. Това е шина, която води към страница 22. Там има мостове - нулеви резистори, размер 0402. Mного деликатни като размер и без термофен, титанова пинсета и зрение на орел ... те водят към концентратора. На два от тях в съседство има площадки, които ще превключат bios в uma -режим. Това е важния въпрос. Обикновено в подобни документи има таблици с регистри и споменатите режими, което е същинския ключ към разгадката.

Малкият въпрос.
Да се огледа платката. В съседство на видеочипа търсим ИС-ма. По маркировката търсим ШИМ генератор, който захранва изгорялата nVidia. Tук вече според особеностите. Разпояване или премахване на пореден мост, за да спре захранванията вътре на отделните модули.

Ако спре само захранването?
Само последното не е достатъчно. Екранът ще светне, но само веднъж. За да се излъже, отново сваляне на батерия на bios и пак до поредното изключване/заспиване/хибернация. С зареждане на системата концентраторът ще детекне LVDS и ще търси дискретната карта, защото така е замислено в завода.  И да, с голяма вероятност HDMI няма да подава сигнал към външен монитор.

Малка задача.
Свалете батерията на биос. Включете външен монитор и кажете какво се получава. Имам и още една идея.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.