Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми с Алиекспрес

Featured Replies

Така,ето моя казус:поръчах си  една надуваема вана от Алиекспрес преди почти три месеца.От няколко дни при проследяване на пратката ми изписва,че е задържана в Белгия поради липсваща фактура.Свързах се с продавача и им обясних ситуацията,те ми пратиха файл-фактурата,която трябвало да отнеса до пощенски офис или до митницата,да попълня митническото оформяне и да си получа пратката.При въпроса ми как ще пристигне пратката от Белгия до България щом е задържана се ударих в стена,повтарям едно и също и не ме разбират.Предполагам трябва да изчакам да пристигне и да отида до пощата,където си очаквам поръчката или трябва да се влача по нашата митница.Изобщо целия процес ми е много мътен и неясен,а изпращача изобщо не ми помага.Може ли някой от вас да ми разясни,защото започвам да се притеснявам.Благодаря предварително!

Процедурата не е сложна но изисква време поради многото документация и зависи вече от служителите в съответната митница. Ако си в София и на летището и на гарата са много печени.

Ся пратката ти е в Белгия, ще повиси там известно време и ще стигне до родината, ако стойността и е до €15 ще си я вземеш направо от пощата, ако ли не ще получиш известие че е засдържана на митницата и ще трябва да идеш да си я освободиш.

За целта ще ти необходим електронен подпис който преди да идеш на митницата ще трябва да регистрираш тук : https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=29
Без него не можеш да си подпишеш митническата декларация(Какво да ти кажа изискване).
Ще ти трябва и ЕОРИ номер, това ти е потребителския номер за услугите на митницата, получава се само срещу лична карта и попълнено заявление и се издава ако си спомням правилно за 1 или 2 работни дни, което ще рече че ако нямаш такъв номер е добре тия дни да си извадиш.

Като те викнат да си освобождаваш пратката :

1. Принтираш страницата на продукта в Алиекспрес или от където си я купила, принтираш и фактурата от деня когато си извършила плащането, ако е било с пейпел принтираш и информацията от пейпел, вземаш си ЕОРИ номера, електронния подпис, известието и личната.
2. Отиваш на посоченото в известието гише(пощенското) с всичките гореизброени бомаги, там ще ти вземат известието и ще ти дадът подобен на него документ където да си запишеш данните от личната карта.
3. Ще те пратят при митничар в един от съседните офиси да провери дали всичко е наред с пратката, цената и т.н., ще те пита туй-онуй, ще прегледа принтираните от теб фактури и страница на продукта от където е закупен и ако всичко е наред ще те прати за митническата декларация.
4. Митническа декларация - Ся тука имаш два варианта :

А) Дебелите лелки от офисите пред входа на митницата които ще ти вземат минимум 50 кинта и ще вършат 5 минути работа 2 часа.

Б) Или ти с твоя електронен подпис да отидеш в съответния кабинет, да си изчакаш реда, да си попълниш декларацията и да си я подпишеш сама(работа точно за 5 минути по часовник).
5. Със събраните докменти се връщаш на пощенското гише и плащаш каквото има да се плаща за да ти освободят пратката.
6. Отиваш с получения документ на гишето за плучаване и си вземаш пакета.

Звучи дълго и сложно но не е чак толкова. :)

• Автор

И цялото това нещо защото те не са си свършили работата, както ми се струва.Тази фактура би трябвало да са я сложили с поръчката задължително.Повече никога няма да поръчвам оттам!

преди 1 минута, Renito94 написа:

И цялото това нещо защото те не са си свършили работата, както ми се струва.Тази фактура би трябвало да са я сложили с поръчката задължително.Повече никога няма да поръчвам оттам!

Не, цялата тази работа само защото цената(стойността) на продукта който си закупила надвишава определената от закона максимална необмитяема сума за стоки пристигащи от страни извън ЕС която е €15, тоест каквото и да си поръчаш над тази стойност от Китай, САЩ, Австралия и т.н. все ще трябва да тичаш до митницата.
Затова най добре поръчвай чрез някоя фирма за доставки от тези страни, тогава те се занимават с митниците а ти само плащаш и получаваш. :)

• Автор

Ясно...винаги става дума за пари.А този Еори номер до митницата ли трябва да ходя да го вадя.Освен това нямам фактура от деня на плащането,имам единствено регистрирано плащане в историята на банковата ми сметка където пише за какво е.

Да за ЕОРИ номер се ходи в митницата.
Значи принтираш плащането което е регистрирано в банковата сметка заедно с причината.

Не си споменал подробности като например стойността на стоката.  Конкретно не съм имал твоя случай, но Cainiao често минават през Белгия в /тракинга -be_bpost/. Ако БГ пощите го оправят към митница за допълнителна проверка въобще, ще го пише  тракинга в https://bgpost.bg/, после ще получиш известие да пратиш по-горе споменатите извлечения в някакъв срок.  И да , заслужава си да пазаруваш от алиекспрес  по много причини /още известно време, дано да го отложат пак / даже и защото много продукти въобще не се намират в България въобще.

Тогава ти е на късмет, понякога минават за допълнителна проверка към митница, понякога се появяват неочаквано в местната поща. Чист късмет.

• Автор

Благодаря,да стискаме палци да мине между капките.Лошо ми става като си помисля каква разправия е иначе

• 3 седмици по-късно...

Здравейте пак,мина се крайният срок за доставка,а няма ни вест ни кост от пратката.Доста ми е съмнително кога и дали въобще ще пристигне,и дали няма да изгоря с парите,а да не получа нищо.Вече я чакам над 3 месеца тази вана.Започвам да се чудя дали да не си искам парите обратно,докато все още мога да го направя.Вие какво бихте ме посъветвали?

на 12.08.2020 г. в 20:47, stanpet написа:

Тогава ти е на късмет, понякога минават за допълнителна проверка към митница, понякога се появяват неочаквано в местната поща. Чист късмет.

Здравейте пак,мина се крайният срок за доставка,а няма ни вест ни кост от пратката.Доста ми е съмнително кога и дали въобще ще пристигне,и дали няма да изгоря с парите,а да не получа нищо.Вече я чакам над 3 месеца тази вана.Започвам да се чудя дали да не си искам парите обратно,докато все още мога да го направя.Вие какво бихте ме посъветвали?

преди 1 минута, Ирена Вълкова написа:

Здравейте пак,мина се крайният срок за доставка,а няма ни вест ни кост от пратката.Доста ми е съмнително кога и дали въобще ще пристигне,и дали няма да изгоря с парите,а да не получа нищо.Вече я чакам над 3 месеца тази вана.Започвам да се чудя дали да не си искам парите обратно,докато все още мога да го направя.Вие какво бихте ме посъветвали?

3 месеца???
Сроковете за доставка рядко надвишават 3 седмици дори и безплатните доставки от Китай.

Ами предната ми поръчка беше за кейсове за телефон,и тях ги чаках горе-долу толкова.В крайна сметка пристигнаха,а тук няма никакво развитие цяла седмица след крайния срок за доставка.

току-що, Ирена Вълкова написа:

Ами предната ми поръчка беше за кейсове за телефон,и тях ги чаках горе-долу толкова.В крайна сметка пристигнаха,а тук няма никакво развитие цяла седмица след крайния срок за доставка.

Писахте ли на продавача?

току-що, Bubbles написа:

Писахте ли на продавача?

Да,но не ми отговарят .Смятам да отворя диспут и да си искам парите обратно, много съм разочарована.

преди 1 минута, Ирена Вълкова написа:

Да,но не ми отговарят .Смятам да отворя диспут и да си искам парите обратно, много съм разочарована.

Кога им писахте?
Ако са минали 48 часа няма какво повече да чакате, диспут и да възстановяват сумата.
Ако е плащано с Paypal там срока е до 21 дни и продавача получава достъп до платената от купувача сума, вече за другите методи на плащане и политиката по тези въпроси на Али Експрес нямам идея как стоят нещата.
Успех! :)

преди 6 минути, Bubbles написа:

Кога им писахте?
Ако са минали 48 часа няма какво повече да чакате, диспут и да възстановяват сумата.
Ако е плащано с Paypal там срока е до 21 дни и продавача получава достъп до платената от купувача сума, вече за другите методи на плащане и политиката по тези въпроси на Али Експрес нямам идея как стоят нещата.
Успех! :)

Писах им вчера,ще изчакам още един ден и ако не реагират направо си искам сумата и това е.Благодаря!

Не пиши повече, че ще ти изтече времето за диспут. Направо пускай диспут и ще ти върнат парите от alipay. Аз като пазарувам от алиекспрес ми пращат разни мейли като наближава някакъв срок, я за  диспут, я за даване на feedback, я за някаква тяхна си простотия.

• 1 година по-късно...
Здравейте участници във форума имам проблем с пазаруването от Алиекспрес,

Как да постъпя когато съм направил поръчка - получавам не съответстваш продукт - отварям спор(dispute) при което отговорът е: "Върни поръчката щом си недоволен", но за връщане на стока на обща стойност $2.50 или по-малко какво може да се направи?
Става въпрос за погрешено изпратен модел/цвят и други несъответствия в поръчката за която вече ми искат връщане то и (а до скоро всичко беше наред - или поне преди въвеждането на ДДС на китайските стоки) до Китайски продавач направена през платформата на Алибаба Груп (Алиекспрес).

Или другият отговор: "ако не получиш стоката навреме изчакай все някога ще пристигне", не виждам никакъв изход от ситуацията и за това пиша тук. Ако може някой да помогне.

Май действително се получава както в приказката за Али Баба и 40-те разбойника (продавача) само дето в конкретната ситуация самият Али Баба е част от схемата, особенно ако е направена по погрешка поръчка щракам да я откажа преди да е изпратена, а какво се получава? Изпраща се запитване до продавача дали е съгласен да се откаже поръчката и ако продавача е съгласен се връщат парите, вместо да се откаже без участието на споменатият измамник, който се възползва и изпраща стоката?!?

Благодаря за разбирането предварително.

Здравейте, преди редовно си купувах неща от Алито, но откакто вкараха тази новата глупост от евро съюза с ДДС-тата (за пратки под 22 евро) спрях да пазарувам.

Сега обаче обмислям да купя една стока, но не съм сигурен как стои въпроса с освобождаването на пратката от митницата.
Чета в сайта на бг пощи, че услугата за освобождаването на пратката е 16.80 лв (тук дори не е включено ддс-то, което ще бъде начислено спрямо цената на продукта), което си е сериозна сума, въпреки че в някакви новинарски сайтове, чета че е 3.90лв прибират като такса от бг пощи.
В крайна сметка вие колко пари плащате за освобождаване на пратка до 150 евро с представителство от бг пощи към митото, защото нямам желание да ходя до София и лично да го правя?

Също така, трябва ли да се разкарвам до централата на бг пощи в София, за да си поддам документите, чрез които да ме представляват или става от клона в съответното населено място?

преди 32 минути, Pr07o7yp3 написа:

Здравейте, преди редовно си купувах неща от Алито, но откакто вкараха тази новата глупост от евро съюза с ДДС-тата (за пратки под 22 евро) спрях да пазарувам.

Сега обаче обмислям да купя една стока, но не съм сигурен как стои въпроса с освобождаването на пратката от митницата.
Чета в сайта на бг пощи, че услугата за освобождаването на пратката е 16.80 лв (тук дори не е включено ддс-то, което ще бъде начислено спрямо цената на продукта), което си е сериозна сума, въпреки че в някакви новинарски сайтове, чета че е 3.90лв прибират като такса от бг пощи.
В крайна сметка вие колко пари плащате за освобождаване на пратка до 150 евро с представителство от бг пощи към митото, защото нямам желание да ходя до София и лично да го правя?

Също така, трябва ли да се разкарвам до централата на бг пощи в София, за да си поддам документите, чрез които да ме представляват или става от клона в съответното населено място?

Няма такова нещо като до €150, просто заради някои тарикати в целия беше въведено ДДС, тоест поръчваш продукта Х на стойност €10 като пристигне трябва да му платиш още €2 плюс пощенската такса която за БЪлгария не знам колко е към момента но не е повече от 2-3 лева. Има и голяма вероятност тези такси да ги платиш направо с таксата за доставка.
Единствената разлика с по-скъпите пратки е че до мисля €25 не се изисква никаква намеса на получателя а над тази сума се налага представяне на документи за доказване стойността на пратката(Някъде нагоре съм описал какви).

преди 1 час, kkm55 написа:
Здравейте участници във форума имам проблем с пазаруването от Алиекспрес,

Как да постъпя когато съм направил поръчка - получавам не съответстваш продукт - отварям спор(dispute) при което отговорът е: "Върни поръчката щом си недоволен", но за връщане на стока на обща стойност $2.50 или по-малко какво може да се направи?
Става въпрос за погрешено изпратен модел/цвят и други несъответствия в поръчката за която вече ми искат връщане то и (а до скоро всичко беше наред - или поне преди въвеждането на ДДС на китайските стоки) до Китайски продавач направена през платформата на Алибаба Груп (Алиекспрес).

Или другият отговор: "ако не получиш стоката навреме изчакай все някога ще пристигне", не виждам никакъв изход от ситуацията и за това пиша тук. Ако може някой да помогне.

Май действително се получава както в приказката за Али Баба и 40-те разбойника (продавача) само дето в конкретната ситуация самият Али Баба е част от схемата, особенно ако е направена по погрешка поръчка щракам да я откажа преди да е изпратена, а какво се получава? Изпраща се запитване до продавача дали е съгласен да се откаже поръчката и ако продавача е съгласен се връщат парите, вместо да се откаже без участието на споменатият измамник, който се възползва и изпраща стоката?!?

Благодаря за разбирането предварително.

Е ами случва се да сбъркат цвета примерно, и аз съм пооръчвал нещо в един цвят, то ми идва в друг, не е болка за умиране, особено пък като става дума за такава дребна сума.

Не си подавай документите на БГ Пощи, вместо това отиди до митническата служба в техният клон! Ще си спестиш 12 лв за "представляване" от единият клон на другият и излишно чакане.

преди 7 минути, Bubbles написа:

Е ами случва се да сбъркат цвета примерно, и аз съм пооръчвал нещо в един цвят, то ми идва в друг, не е болка за умиране, особено пък като става дума за такава дребна сума.

Там е работата че не аз съм сгрешил моделът/цветът, а продавача!

И аз си мислех че не е болка за умиране но се повтаря за всеки следващ диспут независимо от причината и това не е изолиран случай.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.