Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Fedex - доставка на стока от Китай и задържане на митница.

Featured Replies

Здравейте,

За първи път поръчвам скъпа стока от Китай и за първи път се получава следното: доставка с Fedex, задържане на митница.
Сумата е $450 теглото над 10 кг., неделим пакет. В сайта на доставчика пише, че се очакват инструкции от вносителя. Мисля, че това съм аз, предполагам че всеки купуващ стока извън страната е вносител, без значение дали е физическо (аз) или юридическо лице.

Информация от сайта на Fedex
"Clearance delay - Import"
"Clearance instructions from the importer are required."

Пратката е пристигнала вчера 21.понеделник.2020 около обед, но до момента никой не ме е потърсил по телефон или email, а може би е рано за това. Пратката трябва да се изпрати много далеч от София. Тая надежда, че няма да се наложи да идвам в столицата, само пътуването ще ми струва 80 лв!

Моля за съвет от онези които са попадали в такава ситуация.

Някои куриери предлагат освобождаване на пратки от митницата срещу такса + покриване на разходите по освобождаването, в противен случай щом като става дума за Fedex пратката ви е зъдържана на митница Летище София, процедурата по освобождаване не отнема много но изисква не малко документи :

За целта ще ти необходим електронен подпис който преди да идеш на митницата ще трябва да регистрираш тук : https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=29
Без него не можеш да си подпишеш митническата декларация(Какво да ти кажа изискване).
Ще ти трябва и ЕОРИ номер, това ти е потребителския номер за услугите на митницата, получава се само срещу лична карта и попълнено заявление и се издава ако си спомням правилно за 1 или 2 работни дни, което ще рече че ако нямаш такъв номер е добре тия дни да си извадиш.

Като те викнат да си освобождаваш пратката :

1. Принтираш страницата на продукта  от където си го купил, принтираш и фактурата от деня когато си извършила плащането, ако е било с пейпел принтираш и информацията от пейпел, вземаш си ЕОРИ номера, електронния подпис, известието и личната.
2. Отиваш на посоченото в известието гише(пощенското) с всичките гореизброени бомаги, там ще ти вземат известието и ще ти дадът подобен на него документ където да си запишеш данните от личната карта.
3. Ще те пратят при митничар в един от съседните офиси да провери дали всичко е наред с пратката, цената и т.н., ще те пита туй-онуй, ще прегледа принтираните от теб фактури и страница на продукта от където е закупен и ако всичко е наред ще те прати за митническата декларация.
4. Митническа декларация - Ся тука имаш два варианта :

А) Дебелите лелки от офисите пред входа на митницата които ще ти вземат минимум 50 кинта и ще вършат 5 минути работа 2 часа.

Б) Или ти с твоя електронен подпис да отидеш в съответния кабинет, да си изчакаш реда, да си попълниш декларацията и да си я подпишеш сама(работа точно за 5 минути по часовник).
5. Със събраните докменти се връщаш на пощенското гише и плащаш каквото има да се плаща за да ти освободят пратката.
6. Отиваш с получения документ на гишето за плучаване и си вземаш пакета.

• Автор

Писах на посочения имейл

преди 4 часа, цър-вул написа:

Свържи се с куриера и се разпоредете за освобождаването (срещу съответните такси)!
+359 700 700 10
[email protected]

Писах им и ми отговориха по следния начин:

"Благодарим, че се свързахте с FedEx.
Пратката Ви е спряна за плащане на мита и таски. Колега от митнически отдел,
ще се свърже с Вас за стартиране процедура по освобождаване на същата.
"

Замислям се имам ли основание да съм разтревожен.

преди 4 часа, Bubbles написа:

Някои куриери предлагат освобождаване на пратки от митницата срещу такса + покриване на разходите по освобождаването, в противен случай щом като става дума за Fedex пратката ви е зъдържана на митница Летище София, процедурата по освобождаване не отнема много но изисква не малко документи :

За целта ще ти необходим електронен подпис който преди да идеш на митницата ще трябва да регистрираш тук : https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=29
Без него не можеш да си подпишеш митническата декларация(Какво да ти кажа изискване).
Ще ти трябва и ЕОРИ номер, това ти е потребителския номер за услугите на митницата, получава се само срещу лична карта и попълнено заявление и се издава ако си спомням правилно за 1 или 2 работни дни, което ще рече че ако нямаш такъв номер е добре тия дни да си извадиш.

Като те викнат да си освобождаваш пратката :

1. Принтираш страницата на продукта  от където си го купил, принтираш и фактурата от деня когато си извършила плащането, ако е било с пейпел принтираш и информацията от пейпел, вземаш си ЕОРИ номера, електронния подпис, известието и личната.
2. Отиваш на посоченото в известието гише(пощенското) с всичките гореизброени бомаги, там ще ти вземат известието и ще ти дадът подобен на него документ където да си запишеш данните от личната карта.
3. Ще те пратят при митничар в един от съседните офиси да провери дали всичко е наред с пратката, цената и т.н., ще те пита туй-онуй, ще прегледа принтираните от теб фактури и страница на продукта от където е закупен и ако всичко е наред ще те прати за митническата декларация.
4. Митническа декларация - Ся тука имаш два варианта :

А) Дебелите лелки от офисите пред входа на митницата които ще ти вземат минимум 50 кинта и ще вършат 5 минути работа 2 часа.

Б) Или ти с твоя електронен подпис да отидеш в съответния кабинет, да си изчакаш реда, да си попълниш декларацията и да си я подпишеш сама(работа точно за 5 минути по часовник).
5. Със събраните докменти се връщаш на пощенското гише и плащаш каквото има да се плаща за да ти освободят пратката.
6. Отиваш с получения документ на гишето за плучаване и си вземаш пакета.

Олеле!!!!!!!!!!!! ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ако се стигне до описаниня сценарий нямам идея какво ще правя. Това което съм поръчал ще излезе не златно, а направо платинено - рамка от закалено стъкло смециална температура на съхранение, за да могат всичките ми роднини и приятели да му се наслаждават. Пази боже!

преди 6 минути, KarOOOs написа:

Писах им и ми отговориха по следния начин:

"Благодарим, че се свързахте с FedEx.
Пратката Ви е спряна за плащане на мита и таски. Колега от митнически отдел,
ще се свърже с Вас за стартиране процедура по освобождаване на същата.
"

Замислям се имам ли основание да съм разтревожен.

Днес все пак е празник...

Тон глупости изписани,които никого не интересуват...Но едно благодаря - зор.
Куриерите могат да изпълняват ролята на митнически представители, както го правят и BulPost - таксата им е 12лв. На FedEx не знам колко е. Имат национален телефон - звъниш.
Това с имейла е 9 дена 8 часа.

преди 4 минути, цър-вул написа:

Тон глупости изписани,които никого не интересуват...Но едно благодаря - зор.
Куриерите могат да изпълняват ролята на митнически представители, както го правят и BulPost - таксата им е 12лв. На FedEx не знам колко е. Имат национален телефон - звъниш.
Това с имейла е 9 дена 8 часа.

Те предлагат ама не всички плюс това имапе някаква уловка с таксата, аз затова предпочетох сам да се занимавам и не съжалявам щото се научих а и вързах не малко контакти там понеже често ми се налагаше да го правя.
Пичове и на гарата и на летището ама тия дето държат офисите пред входовете(така наречените представители) са нема такива отрепки(поне тези които имах "Щастието" да видя и да питам за някаква помощ, щото първия път бях буквално като в небрано лозе, ама дип че съм оправен, и като им теглих по една на тия киселяци и си влязох вътре, тук въпрос, там питанка, хората вътре печени, обясниха ми кое как, горе шефчето и той тури печата и подписа и айде.
Единствено досадното е че има много хора и понякога се налага да чакаш доста.

Така че авторе нема страшно, питай дебелия Екс дали върши тая услуга и ако да как при какви условия и цени(искай подробна информация иначе е много вероятно да те изненадат "приятно".) и така, също щом като не си от София ако в твоя град някъде има митница може и там да се озове пакета ти, това вече куриера ще ти го каже и най вече известието от агенция митници.

• Автор

Ще пиша отново с достатъчно подробности, когато си получа пратката. Заслужава си ако темата се окаже полезна дори само за един потребител.
В момента мога да спомена за опита ми с английските митници. По същество си е по темата. Изпращат имейл с информация за задължението и онлайн връзка къде и как да платите, плаща се онлайн, потвърждаването е в рамките на ден и нищо повече не ви интересува. Остава само да си получите пратката.
От оскъдната (макар и остаряла) информация по форумите разбирам, че у нас това няма да се случи в близките две десетилетия.

"рисков пазар" = бедни граждани = високи банкови и всякакви други такси + бюрократичен мързел и придобита имбецилност = още по-бедни граждани = "рисков пазар"

Последната ми мисъл е крайно цинична..... може би следващия път....

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Вчера си получих пратката! 🤗

Ще кажа само, че за една бройка случая да влезе в съдебна зала, също да се видим по телевизията. Някой съзнателно или случайно объркал нещата. Оставих им вратичка за измъкване и те се възползваха. В крайна сметка аз само си исках пратката и най-големият ми страх беше, че пратката ще бъде конфискувана в нечия полза, а цената и беше към 1000 лв.

По мое мнение доста високопоставен служител се зае със случая. Шапка му/и свалям, справи се перфектно! Няма нужда да пиша лъжи - свърши си работата перфектно. И за да ми докажат, че случилото се е техничесла грешка (за или против... нямам категорични доказателства) ме кредитираха до пълния размер на митническите сборове. Два дена по-късно им върнах парите с банков превод. Разбира се цялостното разочарованието от покупката остана, но в живота понякога е така. Но пък за сега съм МНОГО доволен от стоката.

Най-удовлетворяващата част е че, дали поради "случката" или просто така се прави - не разбрах, но ми извадиха постоянен ЕОРИ номер и ми изпратиха сканирано копие. Аз не съм виждал какво представлява ЕОРИ-то, но на моя няма нито подпис, нито печат от митницата, и не видях да пише постоянен или временен ЕОРИ. В тази връзка ако някой има ЕОРИ нека сподели подробности.

Изпратиха ми всички  документи съпътстващи документи по освобождаването на стоката от митницата. Видях как изглежда митническата декларация - малко сложна ми се вижда, но за сега не съм я изучавал в подробности.

За новите като мен ще кажа следното. Винаги внимавайте с документите, които попълвате и изпращате към митницата или упълномощения митнически представител (най-често фирма). Трябва да сте напълно уверени, че всичко е коректно попълнено, защото в случай че решат да ви разиграват, усетят ли колебание ще ви стъжнят живота. 

Дано съм бил полезен поне на един човек. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.