Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програмиране с Python

izvladov

Препоръчан отговор

Здравейте хора :)

Искам да се допитам до някой, който има години опит в програмирането и има по-мащабен поглед над нещата в тази сфера.
Записал съм "Programming Basics with Python" в SoftUni, както всеки втори българин в момента.
Разликата е, че аз съм сериозен и не се отказвам и възнамерявам да изкарам цялостната професионална програма на SoftUni.
Тя включва - Fundamentals Module, Python Advanced, Python Web, JS Advanced, JS Web и Front-End.
Всеки от изброените курсове е по 4 месеца.
До сега не съм се занимавал сериозно с програмиране, но работата ми е такава, че постоянно работя с хора, които програмират и ми е изключително интересно.
Смятате ли, че тези курсове на SoftUni са наистина толкова полезни и силни както ги представят?
Дали само с Python и JavaScript мога да постигна нещо?
Мислите ли, че те са достатъчни за да започна тази професия и това ще ми бъде ли достатъчно или трябва да изкарам и допълнителни?
За да Ви насоча към всичките курсове, в долния линк за изброени:
https://softuni.bg/trainings/courses

Благодаря предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Едно нещо ми направи веднага впечатление :

Цитат

Разликата е, че аз съм сериозен и не се отказвам и възнамерявам да изкарам цялостната професионална програма на SoftUni.

Нямам представа дали това твърдение е истинно или не - не се познаваме изобщо, но искрено се надявам и след 2-3 години да е така, че повечето които влизат в този сектор в началото твърдят точно това и 3-4 месеца по-късно - "офф, то не е за мен". В моето съзнание е станало толкова изтъркано, че все едно да чуеш някоя мацка като казва "Ами аз принципно не правя такива неща, но нали..."

Както и да е - по същество - SoftUni в момента е на доста добро ниво. Тук веднага мога да си визуализирам 27 коментара от хора, казващи обратното. Но на фона на стандартното българско ниво по университетите - по-добре е.

Ако си наистина сериозен, но това и след 6тия месец, че и след година - може и да се получи някакъв резултат. Програмирането като концепция изисква време. За всеки е различно. Но то не е само да научиш някоя технология, а да промениш начина си на мислене, дори съм виждал случаи за промяна на начина на живот. Цял процес е. Като всяка друга професия. Не се става физик за една вечер. Нито химик. Нито каквото и да е.

Но с програмирането главно наблюдавам една тенденция, че повечето младежи си мислят "дай тука сега ще научим 2-3 неща и ще текнат парите". Ама уви, вече не е така. Имаше една две вратични преди години, когато нямаше толкова много кадри и наистина някой може да е минал между капките. Но сега пазара е толкова пренасител с wannabe програмисти, че горките вече дори работят за някакви смешни заплати.

И все пак - ако си от София смятам, че винаги ще си намериш работа. Дори и нищо да не разбираш, ако имаш добър английски/немски и си упорит, все някоя фирма ще хареса това и ще го види като евентуален потенциал и развитие. Но парите няма да са много.

До къде може да се стигне само с Python и JS - зависи. Но ако ще правим изцепки - бих казал, че сериозния програмист до никъде няма да стигне с тях, защото ако е истински сериозен и това му харесва - ще научи много повече.

И тук идва другата концепция - за научаването. SoftUni учи, SoftUni дава, но SoftUni в кошара не вкарва. И това се отнася до почти всичко в живота. Някаква масова тенденция в днешно време е хората да чакат някой или нещо да ги научи, да им покаже, прочие. И аз исках едно време така, но уви не работи тази система в реалността.

Та каквото и да покажат в SoftUni, това само по себе си никога няма да е достатъчно. По-скоро те ще открехнат една врата с доста ръждиви панти, където човек сам с много упоритост ще трябва да я изблъска и да я отвори за да мине. Или пък ако е някой по-хитър, може да смаже пантите и да мине с лекота. Или да бутне няколко стотачки под вратата и от другата страна да му я открехнат. Кой както си намери. Животи и стандарти много.

И пак философска стана тази тема. Но това което искам да кажа е - че ако си сериозен и наистина упорит - не трябва да те е страх от нищо. Какво ще ти дадат или не SoftUni на края на деня няма толкова голямо значение, ако ти наистина си си намерил призванието и продължиш сам да се бориш и да полагаш усилия.

Наскоро попаднах на една статия за някакъв канадец който с кламера от бюрото си започнал да го заменя за по-големи и по-добри неща и година по-късно, накрая го заменил за къща, която сега е негова собственост т.е. човека с един кламер е стигнал някъде. Следователно - it's not about the tool, but the person behind it ..

И прочие, и прочие .. да не се изхвърлям прекалено.

Пожелавам само успехи и дано упоритостта и сериозността задминат всичко познато ни до сега.

Поздрави

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Потребител666 написа:

Привет,

Едно нещо ми направи веднага впечатление :

Нямам представа дали това твърдение е истинно или не - не се познаваме изобщо, но искрено се надявам и след 2-3 години да е така, че повечето които влизат в този сектор в началото твърдят точно това и 3-4 месеца по-късно - "офф, то не е за мен". В моето съзнание е станало толкова изтъркано, че все едно да чуеш някоя мацка като казва "Ами аз принципно не правя такива неща, но нали..."

Както и да е - по същество - SoftUni в момента е на доста добро ниво. Тук веднага мога да си визуализирам 27 коментара от хора, казващи обратното. Но на фона на стандартното българско ниво по университетите - по-добре е.

Ако си наистина сериозен, но това и след 6тия месец, че и след година - може и да се получи някакъв резултат. Програмирането като концепция изисква време. За всеки е различно. Но то не е само да научиш някоя технология, а да промениш начина си на мислене, дори съм виждал случаи за промяна на начина на живот. Цял процес е. Като всяка друга професия. Не се става физик за една вечер. Нито химик. Нито каквото и да е.

Но с програмирането главно наблюдавам една тенденция, че повечето младежи си мислят "дай тука сега ще научим 2-3 неща и ще текнат парите". Ама уви, вече не е така. Имаше една две вратични преди години, когато нямаше толкова много кадри и наистина някой може да е минал между капките. Но сега пазара е толкова пренасител с wannabe програмисти, че горките вече дори работят за някакви смешни заплати.

И все пак - ако си от София смятам, че винаги ще си намериш работа. Дори и нищо да не разбираш, ако имаш добър английски/немски и си упорит, все някоя фирма ще хареса това и ще го види като евентуален потенциал и развитие. Но парите няма да са много.

До къде може да се стигне само с Python и JS - зависи. Но ако ще правим изцепки - бих казал, че сериозния програмист до никъде няма да стигне с тях, защото ако е истински сериозен и това му харесва - ще научи много повече.

И тук идва другата концепция - за научаването. SoftUni учи, SoftUni дава, но SoftUni в кошара не вкарва. И това се отнася до почти всичко в живота. Някаква масова тенденция в днешно време е хората да чакат някой или нещо да ги научи, да им покаже, прочие. И аз исках едно време така, но уви не работи тази система в реалността.

Та каквото и да покажат в SoftUni, това само по себе си никога няма да е достатъчно. По-скоро те ще открехнат една врата с доста ръждиви панти, където човек сам с много упоритост ще трябва да я изблъска и да я отвори за да мине. Или пък ако е някой по-хитър, може да смаже пантите и да мине с лекота. Или да бутне няколко стотачки под вратата и от другата страна да му я открехнат. Кой както си намери. Животи и стандарти много.

И пак философска стана тази тема. Но това което искам да кажа е - че ако си сериозен и наистина упорит - не трябва да те е страх от нищо. Какво ще ти дадат или не SoftUni на края на деня няма толкова голямо значение, ако ти наистина си си намерил призванието и продължиш сам да се бориш и да полагаш усилия.

Наскоро попаднах на една статия за някакъв канадец който с кламера от бюрото си започнал да го заменя за по-големи и по-добри неща и година по-късно, накрая го заменил за къща, която сега е негова собственост т.е. човека с един кламер е стигнал някъде. Следователно - it's not about the tool, but the person behind it ..

И прочие, и прочие .. да не се изхвърлям прекалено.

Пожелавам само успехи и дано упоритостта и сериозността задминат всичко познато ни до сега.

Поздрави

Благодаря ти много за изчерпателният отговор!
Определено е полезен. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Ще ти кажа моето мнение, като човек минал през Софтуни. Като цяло, не. Не са достатъчни. Но са добра основа и добре практически насочени. Естествено ще трябва още малко усилия да положиш покрай курсовете. Ако наистина си сериозен, както казваш, пробвай и ще разбереш. Обикнове сериозните хора намират решения във всякакви ситуации, така че логично е да успееш, стига да имаш желение. Езиците нямат значение. Те са само инструмент.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно време програмисти ставахме още в гимназията. Сега като гледам новите програмисти, които карат някакви курсове.... Стават, върша работа но са масовка. Не съм видял последните 5-6 години програмист на нивото на тия които сами се създадоха 90-те и началото на 21 век. Без учебници, без университет. Безброй безсънни нощи, но НЕ за пари а за да докажеш, че можеш. То ти идва отвътре. Правиш го за чест и слава, за лично удовлетворение. 

Кофтито е че изхабява. Да програмираш като луд след 40 е направо самоубийство. Мисля че много хора ще ме разберат. Други не. :)

Искам да кажа ако единствената ти цел са парите, ще бъдеш един от многото.......

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...