Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


ЗДРАВЕЙТЕ! 

Имам да направя следната база данни за библиотека. Създала съм таблиците и съм въвела данните. Може ли да ми помогнете за втора точка. 

2.Търсене/Заемане на книги по: автор, ключови думи от наименованието и жанр. 

IMG_20201116_153956.jpg

 

Направила съм това 

SELECT 
* FROM kniga WHERE AVTOR_ID_AVTOR = &id_AVTOR and JANR_ID_JANR = &id_JANR;
SELECT k.NAIMENOVANIE, a.AVTOR, j.JANR
FROM kniga k
JOIN AVTOR  a on (k.avtor = a.avtor_id_avtor)
JOIN janr j on (k.janr = j.janr_id_janr)
WHERE k.avtor_id_avtor = &AVTOR and k.janr_id_janr = &JANR;

но имам грешки

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как е структурирана базата? Примерно, в първата заявка извличаш данни от таблицата kniga по JANR_ID_JANR, а във втората полето е janr... кое от двете е правилното?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 часа, pix3l написа:

Как е структурирана базата? Примерно, в първата заявка извличаш данни от таблицата kniga по JANR_ID_JANR, а във втората полето е janr... кое от двете е правилното?

За това ли питате?

IMG.thumb.jpg.7c78740c828c36236ce6569f004d125f.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За имената на полетата, понеже

SELECT * FROM kniga WHERE AVTOR_ID_AVTOR = &id_AVTOR and JANR_ID_JANR = &id_JANR;

тук в kniga полето се казва JANR_ID_JANR, а тук

SELECT k.NAIMENOVANIE, a.AVTOR, j.JANR
FROM kniga k
JOIN AVTOR  a on (k.avtor = a.avtor_id_avtor)
JOIN janr j on (k.janr = j.janr_id_janr)
WHERE k.avtor_id_avtor = &AVTOR and k.janr_id_janr = &JANR;

пак в kniga, полето се казва janr. При полето с автора е същото.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от SilentSword
      Здравейте! Имам да напиша програма за летище, стигнах до някъде обаче се иска функция, която да връща броя на прехвърлянията. Имам клас с id на полет, тръгва от, пътува за, час на тръгване/пристигане, цена. Втория ми клас е с вектор от обекти от първия клас, който се запълва с данни от файл и има функции, които намират всички полети тръгващи от/за зададен като параметър град. И тук идва третата функция, която се затруднявам да напиша тя трябва да връща броя прехвърляния от един град до друг град като връща 0 за директен полет , -1 няма такъв полет и 1 с едно прехвърляне ,2 с две прехвърляния и т.н. Дайте идеи как да обходя вектора.
    • от Танер Заит Расим
      Привет, имаме ли във форума MS SQL DB експерт?
    • от tovamieimeto98
      Добър вечер.
      Въпросът ми не свързан с някаква програма.
      Занимавам се с програмиране от около година. Насочил съм се към web development, по - скоро php web dev.
      Знам това - онова(php функции, OOP), владе малко бази данни(mySql), html/css и малко js/jquery. Имам също и няколко проекта, общо взето CRUD, регистрации, логвания, коментари, тн... Общи неща.
      Въпросът е, че вече искам да започна като junior или стажант някъде, но не съм сигурен дали съм готов. Може ли някой запознат да ми разясни горе - долу как стоят нещата, на кое да наблегна, кое да науча.
      Благодаря 
    • от Petar02
      Здравейте,
      Имам за задача да създам база данни за мобилен оператор. Какъв вид заявка или отчет или таблица трябва да създам, с която всеки месец да се създава автоматична фактура с дължима сума според определени критерии (на какъв вид план си и каква трябва да бъде месечната ти такса). И също какъв вид форма трябва да направя, за да се плаща тази фактура.
      Благодаря предварително за оказаното съдействие.
    • от Славчо Хаджийски
      Разделих твърдия си диск на няколко дяла(партиции или партишъни). На sda1 съм монтирал Linux Mint 19 Tara. Желая да ползвам sda6 за съхраняване на данни, като инструкции, фотоси, различни iso и пр. Как да стане? Моля помогнете!
      Прилагам снимка за илюстрация.
      Благодаря!

  • Дарение

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване