Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некомфорт при работа с Windows 10

Vampire_123

Препоръчан отговор

Привет на всички! Извинявам се ако съм пуснал темата в неправилния отдел. Проблема ми е следния, сдобих се с нов компютър и при ползването му изпитвам напрежение на очите и от там понякога получавам боли в главата. Монитора който го имам от преди това си е наред, не е причината в него понеже с други компютри не съм имал този проблем. Настроил съм на препоръчителната резолюция 1920х1080 и опресняването 75Hz каквито са и максимумите на монитора. Пробвах с подмяна на HDMI кабела но и с другия резултата е същия. Ползвам видео карта RX 570 с обновени драйвъри до последния. Четох, че доста хора под Windows 10 имат същия проблем, но ми се стори малко странно, понеже откакто го има ползвам него и до сега не съм имал такъв проблем. Ще се радвам много ако проблема е от някоя настройка и успеем да го оправим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Теглиш това : https://justgetflux.com/

Инсталираш, гласиш според това как ти е добре на очите и няма вече да те дразни. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Bubbles написа:

Инсталираш, гласиш според това как ти е добре на очите и няма вече да те дразни. :)

Също може да ползва вградения blue light filter в Windows 10.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Bubbles написа:

преди 8 минути, FusE написа:

Също може да ползва вградения blue light filter в Windows 10.

Пробвал съм и двете, също съм включил и Blue light на монитора който го има като опция. Имам и очила за компютър със защита от синя светлина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Vampire_123 написа:

Пробвал съм и двете, също съм включил и Blue light на монитора който го има като опция. Имам и очила за компютър със защита от синя светлина.

По колко часа дневно стоиш пред монитора и по важнито какво правиш когато си там.
Аз лично бих посетил офталмолог при подобна ситуация, защото и аз слагам очила като седна например да рисувам, белия фон направо ме разбива, но с очилата нямам проблеми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А Night light (All setting>System>Display) пробва ли?
Пипни си размера на шрифтовете (но не от % промяна а промени точките с помощта на Advanced System Font Changer)
Пипни си цветовите схеми

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, Raze написа:

Марка и модел на монитора?

https://ardes.bg/product/acer-nitro-vg240ybmiix-um-qv0ee-001-115664

преди 28 минути, Bubbles написа:

По колко часа дневно стоиш пред монитора и по важнито какво правиш когато си там.
Аз лично бих посетил офталмолог при подобна ситуация, защото и аз слагам очила като седна например да рисувам, белия фон направо ме разбива, но с очилата нямам проблеми.

Стоя прекалено малко заради некомфорта, най-много час, час и половина и то не всеки ден 

преди 27 минути, цър-вул написа:

А Night light (All setting>System>Display) пробва ли?
Пипни си размера на шрифтовете (но не от % промяна а промени точките с помощта на Advanced System Font Changer)
Пипни си цветовите схеми

Включил съм нощното осветление, а относно програмата която си посочил ме е страх да не разбъркам някои настройки които не трябва

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Vampire_123 написа:

а относно програмата която си посочил ме е страх да не разбъркам някои настройки които не трябва

При първото й стартиране тя пита да направи копие на текущите настройки, преди да се започне промяна,. Настройки, от които да се възстанови сегашното положение. Създава един .reg файл, който съдържа всички настройки за шрифтовете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, цър-вул написа:

При първото й стартиране тя пита да направи копие на текущите настройки, преди да се започне промяна,. Настройки, от които да се възстанови сегашното положение. Създава един .reg файл, който съдържа всички настройки за шрифтовете.

Не знам как точно стават тези неща които ми казвате да направя, но като цяло и не ми е ситен шрифта. Благодаря ви все пак за съвета

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На 24" монитор си направи шрифтовете на 13pt повечето (етикетите на десктоп иконите, на менютата) 11pt на подсказките/изплуващите прозорчета на системата...
И съм повече от доволен от комфорта.
Advanced_System_Font_Changer.png

Кликване по ред отляво (шрифт, на място, което искаш да промениш) отваря стария панел (като в Win 7) за промяна на шрифта:

Snap38.png

Задаваш размер от дясната колона, потвърждаваш, отписваш се от Windows и се вписваш отново.
Това е - имаш нов(и) размер(и) на шрифт(овете) в системата

Възстановяване: Кликваш на файла, който се създаде в началото, потвърждаваш добавянето към регистратурата, отписваш се/вписваш се и настройката на шрифтовете е възстановена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, цър-вул написа:

На 24" монитор си направи шрифтовете на 13pt повечето (етикетите на десктоп иконите, на менютата) 11pt на подсказките/изплуващите прозорчета на системата...
И съм повече от доволен от комфорта.
Advanced_System_Font_Changer.png

Кликване по ред отляво (шрифт, на място, което искаш да промениш) отваря стария панел (като в Win 7) за промяна на шрифта:

Snap38.png

Задаваш размер от дясната колона, потвърждаваш, отписваш се от Windows и се вписваш отново.
Това е - имаш нов(и) размер(и) на шрифт(овете) в системата

Възстановяване: Кликваш на файла, който се създаде в началото, потвърждаваш добавянето към регистратурата, отписваш се/вписваш се и настройката на шрифтовете е възстановена.

Направих ги точно както са на снимките които си пратил. Благодаря ти!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, цър-вул написа:

И? По-комфортно ли е?

По-добре изглежда, но напрежението на очите все още го има.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Провери включен ли е Clear Type  и го настрой.
Start> All settings>System -  в полето за търсене напиши clear - ще се появи Adjust clear type - клиокни на него, сложи отметка за включване и следвай съветника

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, цър-вул написа:

Провери включен ли е Clear Type  и го настрой.
Start> All settings>System -  в полето за търсене напиши clear - ще се появи Adjust clear type - клиокни на него, сложи отметка за включване и следвай съветника

Да, това вече го бях направил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да си го споменал преди? Не. Аз да нес ъм ясновидец?!
Деинсталирай си видео картата от диспечера и рестартирай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, цър-вул написа:

Да си го споменал преди? Не. Аз да нес ъм ясновидец?!
Деинсталирай си видео картата от диспечера и рестартирай.

Мисля, че не ме разбрахте. Просто исках да кажа, че в предишните ми опити да оправя пробела пробвах с ClearType но не даде резултат. Сега ще пробвам да махна драйвърите и да ги сложа на ново ако това имахте в предвид.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

НЕ! Имах предвид да деинсталираш устройството(видеокартата)(десен клик по реда на самата видео ара и избор на Uninstall device), а не да премахнеш драйвъра за видео картата. И рестарт слесд завършване на операцията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...