Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с лаптоп HP nx9420 - не намира процесора

Featured Replies

Здравейте,

сдобих се с лаптоп HP nx9420, доста старичък е, но за youtube е ок.

Имам следният проблем. Лаптопа в момента е с процесор Intel Core 2 Duo T5600, 1.83GHz 2MB Cache. Работи си перфектно.

Реших да ъпдейтна процесора, като намерих Intel Core 2 Duo T7200, 2.00GHz 4MB Cache. Смених го, сложих още 2GB рам, пускам лаптопа, тръгва хард диска, светват бутоните по клавиатурата, но картина няма. Няма пищене, няма никакви индикации за грешки (поне до колкото разбирам). Чаках над 5 минути, резултат никакъв. Хард диска си свети, клавиатурата също, екрана - иок. Като върна стария процесор (T5600), проблема изчезва.

http://static.highspeedbackbone.net/pdf/HP_Compaq_nx9420_NotebookPC-QuickSpecs.pdf 

Това са спецификациите на лаптопа, на 3-та страница са поддържаните процесори, като въпросния T7200 е сред тях. Опитах с една рам, въртях им слотовете, резултат никакъв. Много ще съм благодарен да чуя някакъв съвет, как да се справя с проблема.

Благодаря много предварително!

Поздрави!

току-що, Authorized написа:

Ъпдейтнат е биоса с последната версия от сайта на производителя.

F.1D - 11.07.2008

Я пак провери дали си с най-новата версия биос(за всеки случай).

Да не би процесора да не е същия, за какъвто го мислиш и да са те излъгали ? 

• Автор

Няма по-нова версия биос, или поне аз не намирам.

Процесора е същия, Core 2 Duo T7200, свален е работещ от лаптоп.

преди 4 часа, Authorized написа:

Няма по-нова версия биос, или поне аз не намирам.

предлагам хубаво да си огледаш процесора
кой знае дали няма изкривен пин при поставяне

преди 4 часа, Authorized написа:

Ти видя ли, че процесора работи, пред теб ли го свалиха? Върни го обратно на работещия лаптоп да видиш дали ще работи. И както ти казаха, за тази антика не си струва труда, а разлика няма да видиш.

• Автор
преди 10 часа, Raze написа:

Ти видя ли, че процесора работи, пред теб ли го свалиха? Върни го обратно на работещия лаптоп да видиш дали ще работи. И както ти казаха, за тази антика не си струва труда, а разлика няма да видиш.

Пред мен е свален процесора. Върнахме го на лаптопа от който го свалихме и проблеми няма. Няма криви пинове, няма никакви видими дефекти. Попринцип сте прави за морално остарялата техника, реших да опитам, но явно няма да го бъде.

преди 9 часа, Authorized написа:

Пред мен е свален процесора. Върнахме го на лаптопа от който го свалихме и проблеми няма. Няма криви пинове, няма никакви видими дефекти. Попринцип сте прави за морално остарялата техника, реших да опитам, но явно няма да го бъде.

Странно и при мен има мистериозен проблем, виж ми темата ако искаш.  Да не се окаже,че проблемите са едни и съши, и при мене и при тебе. А именно проблема да е от разменени винтчета(големината им).

Свалете дъното и с мултицет проверете градивните елементи, ако някои са за смяна ги сменете.

• 3 години по-късно...

Казусът е често срещан във форумите извън БГ. Някои от тези процесори не са оригинални, но на външен вид не се отличават. Конкретния лаптоп HP Compaq nx9420 може да заработи с въпросния процесор (по спецификации) но е нужен оригинален CPU - с всички инструкции, както са описани от производителя.

Понеже се касае за сравнително стар модел, възможностите на дънната платка за поддържане на електрическите параметри са вече насочени към по широки флуктуации; препоръката е за downgrade. Т.е. вместо да се форсира и да се съкращава още повече експлоатационния срок, е препоръчително снижаване на изискванията. Примерно препоръката на производителя е инсталация на Vista; а освен това е добре да се остави само един модул РАМ (под клавиатурата), защото dual-channel води до прекалено нагряване на долната част на лаптопа. Добра практика е снижаване на тактовата честота на РАМ от 800 на 667 чрез подмяна със съотвения чип.

Що се касае за максималните показатели на нов лаптоп, той наистина може да ползва CPU Duo T7200 и So-dimm 2GB/2GB 800(F7) при операционна система Win10 обаче така се скъсява периодът на безпроблемно ползване; и много скоро такъв чуден лаптоп се оказва подходящ само за резервни части.

=снижаване на тактовата честота на РАМ от 800 на 667 чрез подмяна със съотвения чип=

2.jpg

Из твоята практика колко флуктуации за поддържане на  електрическите параметри те накараха да смениш съответния чип?

wj02Jam.jpeg

Изложил съм принципно ситуацията. Всеки случай е конкретен, например 2GB Notebook Memory DDR2 RAM 533 Mhz SO DIMM PC2-4200S е ограничващ в скоростта, и при поставен по бърз на втората банка, вторият работи на по-ниската честота. Въпреки, че по спецификации HP Compaq nx9420 не поддържа 6400S(800Mhz) този чип функционира безпроблемно, като втори.

signalling_lapt_mathboa.jpg

L5VxOTk.png

Снимка с паметта на мой лаптоп под DDR3. Скорост [email protected]. Едната планка е Samsung, a другата (нова отскоро) Kingston.

До него стои другa мобилна машина с DDR3. и скорост [email protected].
Ако разменя банките на кръст. Бързият из-за бавната 667MHz памет стартира на 667MHz. Другият (бавният) не стартира.

И с подобен резултат нищо ново под слънцето.

Не става ясно ролята на снимката. Отвратителен колаж.
Идеална синосуида, идеален ШИМ, но на GVDA не му е по възможностите, да ремонтира  PC-ta.

Oscilloscope parameters

• Simulation bandwidth: DC~8MHz(50mV/div~200mV/div),
  • DC~12MHz(500mV/div~20V/div)20V/div The above is for reference only
  • Maximum equivalent sampling rate: 50Msps
  • Number of channels: 1
  • Input resistance: 5MΩ
  • Vertical sensitivity range:500mV~200V/div
  • Time base range:200ns~10s/div
  • Vertical range accuracy: ±(5%+0.2div)
  • Time base accuracy:±(0.01%+0.1div)

Спокойно можеш, да го подариш на Белгиеца, да си сменя акумулатора на дачията безопасно. Проблемът на 3 в 1 е че ни едно от трите стават за нещо.
Играчка без атенюатор, без компенсатор, без делител, без пробник, на 12MHz напудрена по  китайски лента, с никаква чувствителност.

А повишен ексцес с цел поддържане на проектна стойност си е за Нобел!

Аз съм само напреднал потребител, като основните компетенции са ми в биологична насока, разговорът е прекалено професионален и няма как да ги знам тези термини :)

Представих тематиката в популярен вид, като от позицията на клиент на компютърен магазин, а не от позицията на продавач-консултант. Най-лесния начин за проверка на цялостното състояние на дънната платка, е, като се включи даден лаптоп през аналоговия изход към монитор. След няколко часа, или дни работа, се забелязва нестабилност в картината на монитора, която започва да се извива като по вълни. Колкото този момент на поява на нестабилност е отложен във времето, толкова в по-добро състояние се намира схемния набор. При включване през DVI изход, нестабилност в картината не настъпва и въпреки, че лаптопа не е в състоянието в което е излязъл от производство (нов) все още може да се ползва... при това доста дълго, в случай че премине downgrade на системните изисквания (по-малки скорости).

Това имах предвид под: повишен ексцес на електрическите х-ки, с цел поддържане на проектните цифрови стойности. Разбира се този тип експерименти е добре да се извършват през докинг станция, която е със собствено захранване (не говоря за порт репликатор, а за бизнес серия лаптопи с широк куплунг на долната част, чрез който се ползват допълнителни портове, които не присъстват на шасито на самия лаптоп).

Аха.
Излиза, че се регаш тук, за да вдигнеш тема от нафталина отживяла преди 3 години, за да представиш тематиката в популярен вид. Алтруизм в действие.

От мен искрен успех в покоряване на основните компетенции в биологичната насока. С подобен лексикон лъскаво бъдеще в политиката ти е в кърпа вързано. Помисли,  а защо не и да подработваш като продавач-консултант. Последното препоръчително с боксьорски шлем ... не го знаеш изпил ли си е валидола.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.