Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съдомиялна машина свързване към топла вода

Featured Replies

Става въпрос за тази машина Съдомиялна Miele G 7160 SCVi AutoDos  

В упътването пише, че може да се свърже към топлата вода. Много се чудя дали да го правя. За свързване към студената вода имам всичко почти готово. Колко ще е разликата в консумацията примерно. Щото и топлата вода си я плащам на топлофикация.

Моля, някои да даде съвет как да я свържа - към топлата или към студената. Към топлата ще ми трябва да викам и водопроводчик вероятно.

Зависи и колко студена ти е студената вода, но не мисля, че ще има някакви драстични разлики в сметките. Без да пробваш, едва ли ще може да се разбере точно каква ще е разликата.

преди 4 минути, Raze написа:

Без да пробваш, едва ли ще може да се разбере точно каква ще е разликата.

Долу-горе може да се пресметне (елементарно е), но да дадеш 2,5К за съдомиялна и да ги мислиш тези неща - безценно.:cantbelieve:

• Автор
преди 6 минути, Jorge написа:

да ги мислиш тези неща - безценно

Ами трябва да се помислят. Няма да я ползвам за кратко време. След регистрация ми дадоха 10 години гаранция.

преди 14 минути, AGD написа:

Ами трябва да се помислят. Няма да я ползвам за кратко време. След регистрация ми дадоха 10 години гаранция.

Успех!

преди 1 час, Raze написа:

Зависи и колко студена ти е студената вода, но не мисля, че ще има някакви драстични разлики в сметките. Без да пробваш, едва ли ще може да се разбере точно каква ще е разликата.

сега тока ще се вдигне повече от топлата вода, така че може и да е на сметка

Ще се вдигне за бизнеса - промишления, той вече се и вдигна доста. За битовия засега няма да има промяна, че там ако се вдигне, особено преди зимата, ще стане война.

преди 5 минути, Без умствен капацитет написа:

сега тока ще се вдигне повече от топлата вода, така че може и да е на сметка

Да затопляш вода с ток винаги си е било по-скъпо от това да ползваш топла вода от топлофикация.

• Автор
преди 9 минути, baitexpo написа:

Да затопляш вода с ток винаги си е било по-скъпо от това да ползваш топла вода от топлофикация.

И аз клоня май към тази идея, въпреки че ще трябва да се преправя и водопровода. Сега мога лесно да сложа едно разклонение и да ползвам студена вода от захранването с вода на пералнята.

преди 9 минути, AGD написа:

И аз клоня май към тази идея, въпреки че ще трябва да се преправя и водопровода. Сега мога лесно да сложа едно разклонение и да ползвам студена вода от захранването с вода на пералнята.

Ако е сложно преправянето, можеш и да я пробваш свързана със студената вода и да видиш дали ще ти вдигне сметката за ток. Тя така или иначе ще загрява водата дори тя да постъпва топла и може да се окаже, че няма много смисъл да си създаваш разходи, за да я захраниш с топла вода. Доколкото видях, миялната ще върти само някакви си шест литра вода.

• Автор
преди 5 минути, baitexpo написа:

Доколкото видях, миялната ще върти само някакви си шест литра вода.

Да много е икономична на вода.

Ако е вързана за топлата вода дали няма да мие по-бързо.

преди 30 минути, AGD написа:

Ако е вързана за топлата вода дали няма да мие по-бързо.

Да, ще елиминира времето за първоначално загряване от ~15С до 40-60С.
А по отнощение на икономичността на топла вода - да, ще е по-икономично, ако работи денем и на топла вода. Ако работи нощем (режим отложен старт) е съмниелно ценовото преимущество на работата с топла вода. Трябва да се посмята:

t=c*m*dT/(P*к.п.д), където
c=4200 (специфичнатоплоемкост на водата)
dT=T2-T1
T2 - крайна темп. на загряване
Т1 -темп. на студената вода
P - мощността на нагревателя
к.п.д - ~ 30-35%

Разход в пари
R=P*t*c
където c e цената на киловатчас.

• Автор
преди 37 минути, цър-вул написа:

А по отнощение на икономичността на топла вода - да, ще е по-икономично, ако работи денем и на топла вода. Ако работи нощем (режим отложен старт) е съмниелно ценовото преимущество на работата с топла вода. Трябва да се посмята:

t=c*m*dT/(P*к.п.д), където
c=4200 (специфичнатоплоемкост на водата)
dT=T2-T1
T2 - крайна темп. на загряване
Т1 -темп. на студената вода
P - мощността на нагревателя
к.п.д - ~ 30-35%

Разход в пари
R=P*t*c
където c e цената на киловатчас.

Много ме зарадва с този отговор. Те това е научния подход за вземане на правилно решение. 

преди 8 часа, AGD написа:

Много ме зарадва с този отговор. Те това е научния подход за вземане на правилно решение. 

Ползвам автоматична пералня от съветско време с възможност за включване към топла вода! Определено има разлика в консумацията на ток...Пералнята е Вятка-автомат, не си знае годините и още работи без никакви ремонти!!!

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

След два месеца ползване да споделя резултати.

Консумацията на топла вода на щранга в кухнята намаля с 3 кубика на месец. За година това ще е 36 кубика по-малко изразходвана топла вода. Не броим, че при миене на ръка се ползва и студена за разреждане. Спестява много изгубено време на мивката, а свободното време е най-голямата придобивка в напрегнатото ежедневие.

Препоръчвам на всеки, който може да си я позволи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.