Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Mozilla Firefox Beta 2 RC2: Преглед

Featured Replies

Свали PDF версия на статията оттук.

Firefox е популярен браузър. Толкова популярен, че смея да твърдя, че половината от българите с интернет или го ползват в момента, или са го ползвали някога. Е, промените във втората бета версия са толкова значителни, че не мога да не напиша една статия по въпроса.

Инсталацията провървява като всяка друга инсталация на Firefox. Нека спомена, че понеже версията е бета, ъпгрейд от Firefox 1.5.x не е включен. Въпреки това след инсталацията не можах да стартирам старата версия на Firefox (дори от шорткъта в „Старт” менюто се стартираше втората бета версия).

Първото пускане лично за мен беше изненадващо. Не очаквах Mozilla да променят интерфейса на тяхната „лисица”.

navbarwv3.png

Да, преминали са от сладки грейдиънт бутони към лъстящи, шикозни бутони със светлосенки. Нещо като бутоните на Internet Explorer 7, но не чак толкова „крещящи” от светлинни ефекти и грейдиънти. По менютата няма големи промени. Както виждате, всичко си е както преди – File си е File отново. Единствената значителна промяна е в менюто Tools:

toolsrc0.png

Където познатите ни преди като „Extensions” сега са наречени „Add-ons” и са леко променени на вид. Под „леко променени” имам предвид, че са сляти разширенията и темите в едно лесно за навигиране меню. А пък при „Downloads” не намерих абсолютно никакви промени. Вече при менюто „Options…” има какво ново да се види от страна на изображенията. Освен промени в изображенията, има подменю за настройка, наречено „Feeds”. Да, както от Mozilla обещаха, вече има вграден RSS (Really Simple Syndication) четец. Освен това като друга новост има вече работещ фишинг филтър, тъй като в предишните версии на браузъра не беше ясно каква е защитата срещу фишинг атаките и дали работи ефективно.

Не намерих огромна разлика в зареждането на страниците, въпреки че се усеща малко по-добра бързина от серия 1.х . Ако не се лъжа гладкото скролиране на уебстраници е включено по подразбиране, поне при мен беше така.

Системата за табове е леко променена, като по подразбиране е зададено новите страници да се отварят в нови табове, а не прозорци. Освен това има леки (и приятни) промени по изгледа на лентата с табове:

tabsck9.png

Подобно на браузъра Opera, всеки таб има малко хиксче, с което може да бъде затворен лесно, като при неактивните табове хиксчето става сиво и самият таб потъмнява. Трябваха ми десет минутки да привикна с тези промени, но привикнеш ли става изключително удобно.

Като цяло намирам втората бета версия на Mozilla Firefox (или поне нейният RC2) за изключително стабилна и лесна за работа. Препоръчвам на всеки, който обича новостите да си я инсталира, няма да остане разочарован от нея.

Хайде чао, че трябва да посрещам гости днес :) Със здраве!

Автор: Димитър Николов (Митака)

[email protected]

Kak стои въпроса с разширенията? Има ли възможност старите разширения да се ползват и дали има достатъчно пренаписани разширения за новата версия? Че то без тях Лисицата сие доста семпъл браузер...

• Автор

Някои от разширенията работят, докато други все още не са обновени, за да поддържат версия 2 на браузъра.

Списък с работещи разширения, тествани от мен:

Google Toolbar

McAfee SiteAdvisor

Filterset G. Updater for Adblock

Малко оскъдно засега.

• Автор
Нищо особено - сменени бутони, което за мен НЕ е изненада, трябваше отдавна да променят облика, дори и повече! Фишинг-проверката според мен си е чисто откопирване от IE; за хиксовете на всеки таб - предполгам повечето от вас така са си ги направили на личните ви 1.х; изобщо не ти разбирам това :

Да не забравим, че има и вграден RSS клиент. Освен това за Firefox тези промени наистина са напредък. Вярно е, не е стигнало нивото на Опера, ама целта на самия браузър е да е простичък.

Дано да е оправен проблема с клика на rar архив защото вече седи в доста версии.

Благодаря за инфото Митак,в доста версии го "прескачаха" като проблем.

Викам да вземат да я оптимизират малко при старт тая Mozilla. Или се страхуват, че няма да може вече да се римува с Bozilla :rolleyes:.

Викам да вземат да я оптимизират малко при старт тая Mozilla. Или се страхуват, че няма да може вече да се римува с Bozilla :eek:.

Наистина това е вярно и е голям проблем при по-старите компютри. Също така съм забелязал, че базовият firefox зарежда по-бързо от модифицирания Firefox :clap: Така че с extensions по-полека :wow:

А при вас проверява ли правописа? Защото при мен и на патагонски да пиша, пак нищо не проверява. А уж проверката е включена.

:bye1:

clipboard1qj5.th.jpg

• Автор

Не съм инсталирал български речник. Но английският речник работи повече от добре. Откъде изтегли българския езиков речник за Firefox?

Не съм инсталирал български речник. Но английският речник работи повече от добре. Откъде изтегли българския езиков речник за Firefox?

Дам, и аз си помислих в последствие, че няма инсталиран речник(което е глупаво, при положение, че изтеглих българската версия на ФФ, а и речник има, на http://dictionaries.mozdev.org/installation.html). Затова дадох, че искам да инсталирам и ме прехвърли към страницата с разширения, където БГ речник няма.

Речника от линка, който дадох се ползва от Thunderbird и Firefox(чрез Spellbound). Пробвах се да го инсталирам, но понеже имам инсталирана и версия 1.5, а инсталацията на 2ката явно пробва да стартира разширенията на предната версия, та не стана. Може причината да е в това, че речника просто не е пригоден за 2ката.

Spellbound 0.7.3 /последната версия/ работи само с версия на Firefox 0.9 - 1.0+. За версия 1.5.0.* ви трябва ето това: SpellBound Development 0.9.8.20060108. Може да си го изтеглите от тук: link. За съжаление не мога да ви кажа дали работи с Firefox 2.0 тъй като не съм пробвал бетата. Изчаквам да излезе финалната версия, да изчистят допълненията и тогава. Но с версия 1.5.0.* и речника посочен от kayovas работи перфектно.

Редактирано от airman (преглед на промените)

Spellbound 0.7.3 /последната версия/ работи само с версия на Firefox 0.9 - 1.0+. За версия 1.5.0.* ви трябва ето това: SpellBound Development 0.9.8.20060108. Може да си го изтеглите от тук: link. За съжаление не мога да ви кажа дали работи с Firefox 2.0 тъй като не съм пробвал бетата. Изчаквам да излезе финалната версия, да изчистят допълненията и тогава. Но с версия 1.5.0.* и речника посочен от kayovas работи перфектно.

Изказвам ти благодарности! Да знаеш от кога търся читав спелчекър за Мозила. Тази версия даже подчертава грешните думи. А с CTR+кликване изкарва и предложение за замяна. До сега бях инсталирал предната версия "насилствено" та даваше много бъгове.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.