Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да шерна папки с пароли под WinXP

Featured Replies

Здравейте. Как да шерна папки под WinXP за отделни юзери и пароли в LAN ?

Първата работа е да се изключи Simple file sharing:

- Отворете Start -> My Computer, менюто Tools -> Folder Options и Tab-а View.

- В дъното на списъка махнете отметката Use Simple File Sharing (Recommended) и натиснете OK.

Следващата стъпка ще е да създадете желаните потребители:

- Отворете Start -> Control Panel -> User Accounts.

- От там натискате Create a new account и напишете потребителското име, а след това натискате Next.

- От следващата страница имате възможност да изберете дали акаунта да е административен или с ограничени права. Изберете Limited и натиснете Create Account.

Повторете стъпките за всеки потребител който искате да добавите.

Акаунта се създава без парола. Това значи че потребителя може да се логне, ако има физически достъп до компютъра без да въвежда парола, но ако той се опита да се логне отдалечено няма да успее, понеже Windows XP, по начало, не позволява отдалечен достъп на акаунти без парола.

В този случай имате две възможности:

1. Да зададете пароли на акаунтите.

2. Да разрешите отдалеченият достъп към акаунти без пароли.

1. За да сложите парола на акаунт:

- Отидете отново в User Accounts, изберете желания акаунт и натиснете на Create a password.

- Въведете желаната парола в двете полета, а в най-долното напишете hint, който да ви подсети, ако забравите паролата си.

- Натиснете на Create password.

2. За да разрешите отдалеченият достъп към акаунти без пароли:

- Отворете Start -> Control Panel -> Performance and Maintenance -> Administrative Tools -> Local Security Policy.

- В ляво изберете Local Policies и Security Options.

- Натиснете два пъти върху Accounts: Limit local account use of blank passwords to console login only.

share2df4.png

- Изберете Disable и натиснете OK.

Настройките на потребителските акаунти може да контролирате още от:

- Start -> Control Panel -> Performance and Maintenance -> Administrative Tools -> Computer Management.

- В ляво избирате Local Users and Groups folder и в дясно папката Users.

share3pu4.png

За по-лесно администриране потребителите могат да се обединяват в групи, като привилегии се задават на групите, а не по отделно за всеки потребител, което може да спести доста време на администратора в по-големи мрежи с голям брой потребители. Групи се създават по следният начин:

- Отворете Start -> Control Panel -> Performance and Maintenance -> Administrative Tools -> Computer Management.

- В ляво изберете System Tools -> Local Users and Groups, а в дясно папката Groups.

- От менюто Action изберете New Group.

share4mm4.png

- Въведете име (Name) и описание (Description).

- Натиснете бутона Add... за да добавите потребители в групата.

- Натиснете бутона Object Types... и оставете отметка само на Users.

- Натиснете бутона Advanced... и след това Find Now.

share5fz0.png

- От появилият се списък изберете желаните потребители и натиснете OK на този и на останалите прозорци.

(Повече от един потребител може да маркирате като задържите Ctrl.)

Следва споделянето на желаните папки:

- Изберете папка, натиснете на нея с десен бутон и от менюто изберете Sharing and Security.

- В Sharing tab-а изберете Share this folder и изберете име.

share6kx4.png

- Изберете Permissions.

По начало групата Everyone има пълен достъп до файловете, като може да ги чете, променя и трие. За да избегнем това изберете групата и натиснете Remove бутона. За да добавите групи или потребители които да ползват папката:

- Натиснете бутона Add...

- Натиснете бутона Object Types... и оставете отметка само на Users и Groups.

- Натиснете бутона Advanced... и след това Find Now.

- От появилият се списък изберете желаните потребители или групи и натиснете OK на този и на останалите прозорци.

(Повече от един потребител/група може да маркирате като задържите Ctrl.)

Зададените потребители или групи получават само разрешение за четене (Read) на папката. Можете да им дадете права да променят данните като под колоната Allow сложите отметка срещу Change. Натиснете OK за да затворите прозореца.

share1tv6.png

Редактирано от LinKin^parK (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Много се радвам,когато мога да намеря куп отговори на неща,които винаги са ме глождили.Темата по която сте компентирали е много интересна и широка и предполагам вълнува доста хора..

Преглеждал съм доста пътеводители като този http://www.practicallynetworked.com/sharin...aring/whole.htm ,например,но до сега все още не мога да намеря отговор на моя проблем.Всичко е настроено и всичко работи безпогрешно ,мога да чета,пиша и трия,но никога нищо не ме пита за парола и това ме плаши.Какви ли настройки не съм ровил,но не мога да накарам нито една от машините си да пита за парола,когато искам да имам достъп до нея от друг компютър в същата локална мрежа.

Ако някой има готов отговор,нека го сподели.

Единственато ,което ми идва на акъла е това,че и двата компа дето си спосделят папки са със един и същи User name.И двата имат администраторски профил и двата профила се казват по един и същи начин...надявм се не това е причината

Редактирано от tonifiddle (преглед на промените)

Мисля че проблема ти идва от това че е включен Simple file sharing. Когато той е включен ресурсите се споделят и се пропускат настройките за отделни потребители и не се изисква парола за достъп. Още в началото на поста съм описъл как да се спре. Надявам се да е от това.

Благодаря за съдействито.Вече всичко настроих както си му е реда.Пита за потребител и праола.

Целият проблем беше в това,че всички тези промени в настройките не влизат в сила докъто не се рестартира компа...а аз го рестартирах след 2/3 дни.През цялото време ми даваше грешка,нямах достъп до никакви споделени папки и устройства и само ме съветваше да се обадя на системния администратор...т.е да си говоря сам със себе си :) Би трябвало да сработва веднага или поне да иска рестарт,но ...както батко Бил е казал ''рестартирай и ша са опрай '' и то наистина сработи :eek:

• 3 месеца по-късно...

Хора имам проблем - направих всичко както е описано по-горе но когато от друг компютър се опитат да се логнат към моя им излиза "Access Denied" и не могат да ползват документите ми. Някакви идеи защо се получава това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.