Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвети при инсталиране и работа с Виртуална машина в Linux Mint 20.2 на SSD Kingston 240 GB в 17,3" лаптоп DELL Vostro 3750 !

Недко

Препоръчан отговор

Здравейте !

Налага ми се да ползвам виртуална машина в Linux Mint 20.2, 
за да инсталирам Windows 10 Professional.
Разпределението досега беше следното :
около 80 GB системен дял,
- около 130 (или 133) GB архив
- 3 GB swap
- 24 GB незаделено пространство.

Лаптопът е DELL Vostro 3750, 17,3",  с четириядрен процесор
- Intel Core i7-2630QM (2.00/2.90GHz 6 MB Cache)
- 8 GB DDR3
- NVIDIA GeForce GT 525M 1GB DDR3
- 240 GB SSD Kingston A400
- Ще има и архивен 1TB HDD на кади в гнездото на записвачката.

Главната причина да инсталирам Виртуална машина,
е приложението на НАП за Осигурителни декларации, което вече не работи под ХР,
а последната му версия иска Windows 8.1 или Windows 10.
По-късно може да вкарам и още Уиндоуски софтуер.

Въпросите ми са следните :
1. Virtual Box ли е подходящата за случая виртуална машина ?
2. От къде се сваля и инсталира ?
- със системния мениджър, автоматично
или от сайт, като *.deb-пакет
3. Колко GB място и е нужно ?
4. Трябва ли ѝ отделен дял или си се разполага в системния дял,
като обикновена програма, заедно с другите ?
И оттам - ще може ли да се мине само с увеличаване на системния дял,
или да преинсталирам, и да направя по-голям системния дял,
или да и създавам отделен дял ?
5. Някакви препоръки при инсталирането или при работата с нея, за които не се сещам да питам ?
6. Видяп да се споменават различни версии с едно име и различни добавки, индекси, абревиатури ...
които реално са съвсем различни продукти, в смисъл, че ъпдейтите им не са взаимозаменяеми
и не се държат еднакво в някои случаи, като преинсталации и забравих какви още

Моля за съвети или за линк, от който ми препоръчвате да чета по темата !

Търсачката на сайта вече ми намери 2 страници с теми и засега ще си чета от там.

Пуснах въпроса си в края на предишна моя тема, относно инсталирането на Минт 20,2
https://www.kaldata.com/forums/topic/305096-моля-за-съвети-при-инсталиране-на-linux-mint-202-на-240-gb-ssd-kingston-a400-в-173-dell-vostro-3750/page/5/
но не съм сигурен колко и какви отговори ще получа в нея,
затова пускам отделна тема с видимо заглавие
за което, моля да ме извините !
Предварително ви благодаря !
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уж поддържат и линукс: Изисквания на НАП към компютърните системи ползващи електронните им услуги. – Nixn BG

С някой firefox/chrome под wine не става ли? Даже и edge гледам работи под линукс: Microsoft’s Edge browser is now available on Linux - The Verge

Иначе, може да пробваш vmware или virtualbox.

Не ти трябва отделен диск или дял, просто избираш папка, където да си направи имиджите и готово.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Raze написа:

Уж поддържат и линукс: 

Не става въпрос за комуникацията с НАП, а за приложението, което изготвя текстовия файл.
Вероятно може да стане и на обикновен текстов редактор,
но освен числата, вкарва тук-там и някакви специфични индекси
които може да сгреша, затова най-добре да си го правя с оригиналното приложение.
https://nra.bg/wps/portal/nra/Programni-produkti/Programni-produkti-za-obhvashtane0-na-danni-ot-deklaracii-ob1-ob3-ob6
ПРОГРАМЕН ПРОДУКТ НАП.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпросите ми са следните :
1. Virtual Box ли е подходящата за случая виртуална машина ? Да

2. От къде се сваля и инсталира ?
- със системния мениджър, автоматично Да
или от сайт, като *.deb-пакет
3. Колко GB място и е нужно ? Ти ще се прецениш. После делът може да се увеличава.
4. Трябва ли ѝ отделен дял или си се разполага в системния дял, Не.става  автоматично на дела на инсталацията на Минт.
като обикновена програма, заедно с другите ?
И оттам - ще може ли да се мине само с увеличаване на системния дял, Да.
или да преинсталирам, и да направя по-голям системния дял,
или да и създавам отделен дял ?
5. Някакви препоръки при инсталирането или при работата с нея, за които не се сещам да питам ? 
https://askubuntu.com/questions/377778/how-to-add-users-to-vboxusers-to-enable-usb-usage
6. Видяп да се споменават различни версии с едно име и различни добавки, индекси, абревиатури ...
които реално са съвсем различни продукти, в смисъл, че ъпдейтите им не са взаимозаменяеми
и не се държат еднакво в някои случаи, като преинсталации и забравих какви още

Запазваш си Windows.vbox и Windows.vdi и при преинстолиране само ги копираш в директорията Virtualbox VMs rи посочваш откъде да си вземе Windows.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

С някой firefox/chrome под wine не става ли? Даже и edge гледам работи под линукс: Microsoft’s Edge browser is now available on Linux - The Verge

Wine пробвах но не става, разрових се малко и разбрах че се изисква Java, инсталирах я и пак направих опити, но не успях да я подкарам тази програма. Виното го настроих на Win XP, след това на 8, и накрая на 10. Не успях поне аз, не казвам че е невъзможно, аз поне не успях под Линукс!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Намерих един Български сайт, интересно е да се разгледа. И на който му се занимава, може да се опита да го стартира това приложение под линукс. Мен вече очите ми се насълзиха и затова си лягам.

https://kamenitza.org/нап-vs-кеп-в-линукс/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...