Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стаен термостат Computerm Q7

Препоръчан отговор

Здравейте. Търся компетентно мнение за стаен термостат Computerm Q7. От три години сме с газов котел. От тази есен стайният термостат не контролира разхода на гориво, или поне аз си мисля, че е така. Сервизния техник отказва два пъти да дойде, така, че остава варианта да се оправяме сами. При програмиране на термостата нощем да поддържа 18 градуса стайна температура, котела продължава да работи, а в стаята става 24 градуса, въпреки зададените. Така е и през деня и по всяко време. В общи линии котела изключва не според стайната температура, а когато достигне 60 градуса на водата. Нагласен е на 54 градуса да топли. Надявам се, че обясних ясно. Проблеми с топлата вода на чешмата няма. Но все мисля, че има някаква настройка в термостата, която пропускаме. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Ga_li_na написа:

.

Вътре има реле с сухи контакти. При достигане на програмируемите нива чувате ли го да прещраква/цъка?
Производителят предполага замяна на батерии не по-късно от две години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Profruit написа:

Вътре има реле с сухи контакти. При достигане на програмируемите нива чувате ли го да прещраква/цъка?
Производителят предполага замяна на батерии не по-късно от две години.

Сменяни са батериите, но никога нищо не е цъкало. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Снимайте обратна страна на термостата. Повече и по-ясни снимки помагат преди всичко на вас.
Интересува ме излаза на проводника към котела. Притежавате ли оммер?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Profruit написа:

Снимайте обратна страна на термостата. Повече и по-ясни снимки помагат преди всичко на вас.
Интересува ме излаза на проводника към котела. Притежавате ли оммер?

Оммер ще поръчам довечера да ми донесе съпруга от работа, защото нямаме. Ако ме е проблем опишете какво трябва да се направи и ще видим резултата. 

IMG_20220119_075903.jpg

IMG_20220119_075915.jpg

IMG_20220119_080055.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

V

преди 10 часа, Profruit написа:

Интересува ме излаза на проводника към котела.

Защо игнорирахте тази фраза.? Тя е най-съществена за вашия проблем.

Не притежавам въпросното устройство и покрай вашия проблем се запознах с него. Връзката е, че се занимавам с автоматизация в дома и това ме заинтригува. Computerm Q7 е украйнско дело. Среща се в редица модификации, като основните са две: проводни (+24V, ~220V) и безпроводни. На  RF вариант (радиуправление).

От снимките ясно се вижда радиодипол (радио-антена). Излиза, че модела е Computerm Q7RF. Затова и не чувате цъкане на релето (да бяхте снимали и лицето, екрана на монитора). Дяволът е в детайлите!

Радиоприемникът има вградено захранване и на всеки 8мин чака пинг.

spacer.png

Снимката е от PDF-а на устройството. И съответно поява на нови въпроси около проблема.  На клеми 1 и 2 волтметър какво показва?
Вземете апарата под мишка. Идете до применика и имитирайте условия на стайна температура. Напрегнете слух за щракане на реле.

В общи линии проблемът се дели на две. В силнотоковата част или в електрониката. Проверка захранване на радиоприемника и прозвъняване до нагревателя. Електрониката е гуано. На ишлеме в Китай и се вижда неизмит флюс, процесор залят в капка, евтин термодатчик.

поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, Profruit написа:

V

Защо игнорирахте тази фраза.? Тя е най-съществена за вашия проблем.

Не притежавам въпросното устройство и покрай вашия проблем се запознах с него. Връзката е, че се занимавам с автоматизация в дома и това ме заинтригува. Computerm Q7 е украйнско дело. Среща се в редица модификации, като основните са две: проводни (+24V, ~220V) и безпроводни. На  RF вариант (радиуправление).

От снимките ясно се вижда радиодипол (радио-антена). Излиза, че модела е Computerm Q7RF. Затова и не чувате цъкане на релето (да бяхте снимали и лицето, екрана на монитора). Дяволът е в детайлите!

Радиоприемникът има вградено захранване и на всеки 8мин чака пинг.

spacer.png

Снимката е от PDF-а на устройството. И съответно поява на нови въпроси около проблема.  На клеми 1 и 2 волтметър какво показва?
Вземете апарата под мишка. Идете до применика и имитирайте условия на стайна температура. Напрегнете слух за щракане на реле.

В общи линии проблемът се дели на две. В силнотоковата част или в електрониката. Проверка захранване на радиоприемника и прозвъняване до нагревателя. Електрониката е гуано. На ишлеме в Китай и се вижда неизмит флюс, процесор залят в капка, евтин термодатчик.

поздрави!

Благодаря за изчерпателния отговор. Разбрах къде трябва да се търси проблема. 

Редактирано от Ga_li_na (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Computherm са изключително надеждни устройства. Единствения им проблем(за мен) е че нямат чист ръчен режим. Та си мисля че може нещо да сте объркали с настройките на температурите и програмите. 

Ако е настроен на 18 и котела продължава да работи въпреки, че температурата е превишена  какво се случва ако свалите температурата ръчно. Изключва ли? Снимайте лицето на термостата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, ESPACE написа:

Computherm са изключително надеждни устройства. Единствения им проблем(за мен) е че нямат чист ръчен режим. Та си мисля че може нещо да сте объркали с настройките на температурите и програмите. 

Ако е настроен на 18 и котела продължава да работи въпреки, че температурата е превишена  какво се случва ако свалите температурата ръчно. Изключва ли? Снимайте лицето на термостата

Снимка 1 и 2 са ръчно настроена температура. Там видимо работи. Но когато включи седмичната програма от снимка 3,да речем това е през нощта, температурата в помещението не пада до настроените градуси и парното си работи и си топли, а на дисплея няма индикация за работен режим. Предните години при настроена температура 18 градуса  радиатора в съответната стая си изстиваше и под стайна 18 градуса се включваше работния режим. Сега не е така. Термостата е ресетван от копчето на гърба, както пише в инструкциите. 

IMG_20220120_084948.jpg

IMG_20220120_084933.jpg

IMG_20220120_090029.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ako в долния ляв ъгъл на дисплея липсва символа за активен режим, а котела продължава да работи то каква е индикацията на приемника до котела? На него свети ли светодиода? Ако да то може и нещо да смущава радиовръзката между двете устройства. Смени и батериите за всеки случай, сложи алкални.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, ESPACE написа:

Ako в долния ляв ъгъл на дисплея липсва символа за активен режим, а котела продължава да работи то каква е индикацията на приемника до котела? На него свети ли светодиода? Ако да то може и нещо да смущава радиовръзката между двете устройства. Смени и батериите за всеки случай, сложи алкални.

Да, свети си само червения светодиод,отляво.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 18.01.2022 г. в 13:28, Ga_li_na написа:

От три години сме с газов котел. От тази есен стайният термостат не контролира разхода на гориво

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...