Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разбера коя година е строен даден имот и на чие име се води?

Препоръчан отговор

За да ми дадат копие от архитектурните чертежи, искат да им кажа през коя година е строен имотът и на чие име се води имотът. Може ли някой да ми каже как мога да разбера през коя година е построен имота, и на чие име се води?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, bootlicker написа:

За да ми дадат копие от архитектурните чертежи, искат да им кажа през коя година е строен имотът и на чие име се води имотът. Може ли някой да ми каже как мога да разбера през коя година е построен имота, и на чие име се води?

ти къде ходи да си ги търсиш тези чертежи? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имота къща или апартамент е? 

Какъв документ представяте и от къде изисквате въпросния чертеж? 

В общината трябва да могат да се ориентират по административния адрес, стига сградата да е построена по одобрен проект в общината. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, emmi написа:

ти къде ходи да си ги търсиш тези чертежи? 

Изисквам чертежите от общината, която се намира в града, където е построен имота.

преди 9 часа, dioib написа:

Имота къща или апартамент е? 

Какъв документ представяте и от къде изисквате въпросния чертеж? 

В общината трябва да могат да се ориентират по административния адрес, стига сградата да е построена по одобрен проект в общината. 

Къща е.

Поисках чертежите от общината, и те ми казаха, че освен документ за собственост, трябва да им кажа и коя година е строен имота и на чие име се води.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bootlicker написа:

Къща е.

Възможно е в общината да няма чертежи. 

Питат Ви за годината не случайно, а така също към построяването кой се е водил собственика. 

Трябва им някаква информация, за да търсят в архивите. 

Не попитахте ли предишния собственик, т.е. той какъв НА представи, за да Ви продаде имота?

Поне някаква информация за приблизителни година/и на построяване не Ви ли каза?

Пробвахте ли в агенцията по вписванията дали могат да ви дадат история на имота?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 43 минути, dioib написа:

Възможно е в общината да няма чертежи. 

Питат Ви за годината не случайно, а така също към построяването на кой се е водил собственика. 

Не попитахте ли предишния собственик, т.е. той какъв НА представи, за да Ви продаде имота?

Пробвахте ли в агенцията по вписванията дали могат да ви дадат история на имота?

Имота е мой, и има съсобственик. Аз искам да водя дело за подялба - затова ми е необходим чертежа. Като намеря адвокат, искам да му покажа чертежа, за да ми каже кое точно е делимо и точно кое НЕ е делимо.

Първия собственик, построил имота, го няма от десетилетия...

Да, добре... ще проверя в агенцията по вписванията. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, bootlicker написа:

Първия собственик

Знае ли се кой е?

п.п. Принципно, ако е селска къща, то вероятността да няма чертеж в общината е голям. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Знае ли се кой е?

п.п. Принципно, ако е селска къща, то вероятността да няма чертеж в общината е голям. 

Не се знае кой точно, тъй като те са били няколко човека. Не знам кой точно от тези няколко човека е този, на чието име се води къщата.

Не е селска къща. Имам предвид, че къщата не се намира в някое забутано място. Намира се в Созопол, в новата част на града.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, bootlicker написа:

в Созопол

Ако е построена незаконно или разширявана и т.н., то какво правите?!

Поне периода на построяването ѝ знаете ли? Примерно през '60-те '30-те' на миналия век или '70-те ...

Някой да се завира без поне минимална информация из архива и издирва хипотетични чертежи, хм ...

По отношение на административния адрес общината какво казва?!   

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, bootlicker написа:

Имота е мой, и има съсобственик. Аз искам да водя дело за подялба - затова ми е необходим чертежа. Като намеря адвокат, искам да му покажа чертежа, за да ми каже кое точно е делимо и точно кое НЕ е делимо.

Първия собственик, построил имота, го няма от десетилетия...

Да, добре... ще проверя в агенцията по вписванията. :)

Сто пъти сто човека ти казаха да си намериш адвокат. И като си намериш адвокат с изненада ще разбереш че не е нужно да се търсят чертежи. И още сто неща, които търсиш ще се окажат ненужно търсени. 

За да се заведе дело за делба на съсобствен имот трябва да се представят документи, удостоверяващи че бъдещите участници в съдебното производство са съсобственици, данъчна оценка на имота, кадастрална скица ако има земя и кадастрална схема. 

Намери си адвокат и спри да се занимаваш с глупости

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, emmi написа:

И като си намериш адвокат с изненада ще разбереш че не е нужно да се търсят чертежи. И още сто неща, които търсиш ще се окажат ненужно търсени. 

Нали чертежите показват детайли на сградата? Ако не се видят детайлите, как ще се разбере кое точно е делимо и кое точно не е делимо?

преди 2 часа, dioib написа:

Ако е построена незаконно или разширявана и т.н., то какво правите?!

Поне периода на построяването ѝ знаете ли? Примерно през '60-те '30-те' на миналия век или '70-те ...

Някой да се завира без поне минимална информация из архива и издирва хипотетични чертежи, хм ...

По отношение на административния адрес общината какво казва?!   

Имота е напълно законен. Знам това, защото преди време се добавяше допълнителна постройка, и беше необходимо разрешително от общината. Ако нещо беше незаконно, още тогава щеше да се разбере.

Трябва да е след 1970г.

Нищо не са казали. Просто ми казаха, че не могат да ми дадат чертежите, без да им отговоря на двата въпроса, описани в тази тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bootlicker написа:

Нали чертежите показват детайли на сградата?

Може да няма чертежи или ако има чертежи в общината да не отговарят на наличната постройка. (Възможно е да има дострояване което не е отбелязано в общината). В този случай трябва да се заснеме сградата от лицензирана форма и се изготвят нови чертежи, които да се направят законни в общината и чак тогава да се водят делни и т.н. 

Виждам, че не си компетентен и затова по-практично е да наемеш адвокат.

За издирването на чертежи в общината = Успех! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, bootlicker написа:

Нали чертежите показват детайли на сградата? Ако не се видят детайлите, как ще се разбере кое точно е делимо и кое точно не е делимо?

Имота е напълно законен. Знам това, защото преди време се добавяше допълнителна постройка, и беше необходимо разрешително от общината. Ако нещо беше незаконно, още тогава щеше да се разбере.

Трябва да е след 1970г.

Нищо не са казали. Просто ми казаха, че не могат да ми дадат чертежите, без да им отговоря на двата въпроса, описани в тази тема.

повтарям
за да се заведе дело за делба ти трябва искова молба, документ за собственост, данъчна оценка, кадастрална схема и кадастрална скица за земята

чертежи на сградата не ти трябват

ако е делимо в реални граници експерта ще изготви разделителен протокол

ако не е делимо в реални граници отива на публична продан 

тези въпроси нямаше да ги задаваш ако се беше консултирал с адвокат

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, emmi написа:

публична продан

Ако не се разберат помежду си съсобствениците. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...