Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Остъкляване на тераса

Featured Replies

Имате ли или имате ли познати с остъклена тераса, която е затворена вместо с итонг с термо/сандвич панели? Интересува ме монтажа като на обикновена дограма ли се осъществява? До колко са здрави и стабилни? Може ли да се монтира външно тяло на климатик към тях (а не към стената до терасата, както е показано на снимката). Подходящи ли са за висок етаж на ЕПК строителство? Възможно ли е евентуално да се добави външна изолация към панела?

Снимката е с илюстративна цел.

image.png.a5a17234121e71d903f0cf1438c4ca75.png

Нали имаш приятел, защо не си гледаш печката и не оставиш тия неща на него? Или викаш не го бива много по тая част.

• Автор
преди 8 минути, Христофор_първи написа:

Нали имаш приятел, защо не си гледаш печката и не оставиш тия неща на него? Или викаш не го бива много по тая част.

Съпруг ми е вече, не приятел. А по въпроса - той е мързелив програмист и дава парите. Аз като беден машинен инженер мисля решенията. Проблема в частния случай е че не съм архитект. Затова и питам за съвет, тези които са по-запознати от мен.

преди 13 минути, Hermanita написа:

Интересува ме:

1. монтажа като на обикновена дограма ли се осъществява?
  2. До колко са здрави и стабилни?
  3. Може ли да се монтира външно тяло на климатик към тях (а не към стената до терасата, както е показано на снимката).
  4. Подходящи ли са за висок етаж на ЕПК строителство?
  5. Възможно ли е евентуално да се добави външна изолация към панела?
  1. Да!
  2. Да.
  3. Не!
  4. Да.
  5. Трудно - повърхнината е много гладка. По-добре да се изгради с „Итонг“.

Опа сори, изцапах ви бохчата мадам….  Не си случила на мъж. Не е добре да е мързелив, па ако ще и да е програмист със заплата от десет бона да е. Тая цигания с остъклените тераси съм я виждал само в бг, и разни други бананови републики. Идеята е кухнята да стане хол а терасата бокс за готвене.Тази от снимката е с нарушена основна конструкция, на мястото на бетона, който е бил и те предпазва от падане , сложен е някакъв шперплат от горе дограмата и юпии имаме си бокс, където като сложим големия хладилник печка едно друго , за което не е изчислена една тераса плюс умората на материала на тошовите панелки изведнъж ставаме хит по новините. Оооо мъко моя…….

• Автор
преди 7 минути, jhoro написа:
  1. Да!
  2. Да.
  3. Не!
  4. Да.
  5. Трудно - повърхнината е много гладка. По-добре да се изгради с „Итонг“.

За итонга ме притеснява това, че майстора не желае да го подсилва с арматура...

току-що, Hermanita написа:

За итонга ме притеснява това, че майстора не желае да го подсилва с арматура...

Арматурата е при малка дебелина на стената.

Или сменете майстора.

• Автор
преди 6 минути, Христофор_първи написа:

Опа сори, изцапах ви бохчата мадам….  Не си случила на мъж. Не е добре да е мързелив, па ако ще и да е програмист със заплата от десет бона да е. Тая цигания с остъклените тераси съм я виждал само в бг, и разни други бананови републики. Идеята е кухнята да стане хол а терасата бокс за готвене.Тази от снимката е с нарушена основна конструкция, на мястото на бетона, който е бил и те предпазва от падане , сложен е някакъв шперплат от горе дограмата и юпии имаме си бокс, където като сложим големия хладилник печка едно друго , за което не е изчислена една тераса плюс умората на материала на тошовите панелки изведнъж ставаме хит по новините. Оооо мъко моя…….

Идеята тук е друга. Терасата е към хола, не към кухнята. Няма да се усвоява към помещението. Но в хола искаме климатик и мислим къде и как може да се монтира външното тяло.

преди 3 минути, jhoro написа:

Арматурата е при малка дебелина на стената.

Или сменете майстора.

А няма ли да стане много тежко за ЕПК? Тъй като между нашата тераса и тази на съседите има едно стъкло за разделител, вместо стена. На долните етажи пак е така.

преди 38 минути, Христофор_първи написа:

Верно си голем идиотин!!!
Само в Бг било - а в другите държави, където изобщо нямат балкони и лоджии???
Знаеш ли изобщо - какво е тераса и какво балкон/лоджия?

преди 31 минути, Hermanita написа:

Идеята тук е друга. Терасата е към хола, не към кухнята. Няма да се усвоява към помещението. Но в хола искаме климатик и мислим къде и как може да се монтира външното тяло.

А няма ли да стане много тежко за ЕПК? Тъй като между нашата тераса и тази на съседите има едно стъкло за разделител, вместо стена. На долните етажи пак е така.

И какво ви притеснява, че страничната стена - не е на същото помещение? Просто тръбния път ще е малко по-дълъг!

За тежестта - защо мислите, че парапет от „Итонг“ е по-тежък от оригиналния, бетонен?

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

За тежестта - защо мислите, че парапет от „Итонг“ е по-тежък от оригиналния, бетонен?

Aми парапета не е бетонен...ламаринен е... дето според мен е на един ритник живот, но ме е страх да го пробвам, че сме на високо :D  Дори да оставим климатика и тръбния път на страна ми се иска да е достатъчно здраво примерно за да могат да се облегнат двама - трима господа по 100кг. с гръб и да не паднат. И същевременно да е достатъчно леко, за да не падне терасата пък :D

Може би ако се спрем на итонг ще трябва да се излее бетонен блок в който да се вкара арматура и да се гради нагоре...че и нея не я знам как и за къде ще се хваща...

преди 2 минути, Hermanita написа:

Aми парапета не е бетонен...ламаринен е... дето според мен е на един ритник живот, но ме е страх да го пробвам, че сме на високо :D  Дори да оставим климатика и тръбния път на страна ми се иска да е достатъчно здраво примерно за да могат да се облегнат двама - трима господа по 100кг. с гръб и да не паднат. И същевременно да е достатъчно леко, за да не падне терасата пък :D

Може би ако се спрем на итонг ще трябва да се излее бетонен блок в който да се вкара арматура и да се гради нагоре...че и нея не я знам как и за къде ще се хваща...

Я се обърнете към строителна фирма и не си тормозете ума!

• Автор
преди 2 минути, jhoro написа:

Я се обърнете към строителна фирма и не си тормозете ума!

Аз за архитект си мислих...

Благодаря за съветите!

преди 3 минути, Hermanita написа:

Аз за архитект си мислих...

Благодаря за съветите!

Архитект е за външния вид, за визията. На вас ви трябва строителен инженер - конструктор!

• Автор
преди 46 минути, jhoro написа:

Архитект е за външния вид, за визията. На вас ви трябва строителен инженер - конструктор!

Благодаря за поправката и за съветите! Ще те послушам :). Инъче явно съм се заблудила за архитекта, тъй като обикновено (по закон), ако не се лъжа, подобни проекти принципно трябва да бъдат одобрени от архитект преди стартирането им. Друг въпроса че повечето не го правим :wub:

Живи и здрави бъдете! Мързеливия айти да ходи да техното да купи един мобилен климатик, да ти даде някой лев да отидеш на спа и не се занимавайте с глупости.

• Автор
преди 16 минути, Христофор_първи написа:

Живи и здрави бъдете! Мързеливия айти да ходи да техното да купи един мобилен климатик, да ти даде някой лев да отидеш на спа и не се занимавайте с глупости.

Там работата че искам по средата на зимата да си спа в хамаче на остъклената тераса измежду саксиите, препичайки се на слънце:lol6:Виж само една прищявка колко главоболия създава...

преди 25 минути, Hermanita написа:

Там работата че искам по средата на зимата да си спа в хамаче на остъклената тераса измежду саксиите, препичайки се на слънце:lol6:Виж само една прищявка колко главоболия създава...

Ами щом е така, кефа цена няма. Аз бих решил проблема кардинално. Нали твоя човек има пара. Е Гърция къде е. Хем сте близо до България. Когато ви залипсват близките палите колата и същия ден сте в България. А и византийците са хубави хора, обичат живота като нас. Василис Карас да ти пее на ухото, суфлаки, цацики, студено узо, море аз не бих се замислил и  за минута.  А и Византия имат по-хубави пътища по-уредена държава. Каквото и да решите Успех!

преди 1 час, Hermanita написа:

Благодаря за поправката и за съветите! Ще те послушам :). Инъче явно съм се заблудила за архитекта, тъй като обикновено (по закон), ако не се лъжа, подобни проекти принципно трябва да бъдат одобрени от архитект преди стартирането им. Друг въпроса че повечето не го правим :wub:

Пак сте в грешка! Без част „Архитектура“ в „Инвестиционния проект“ няма да получите разрешително за строеж.

Това, че много хора си „остъкляват“ балконите/лоджиите - без архитектурно становище (изменение на „Фасади“) и самосиндикално, по самоинициатива - това е отделен проблем.

преди 22 минути, Христофор_първи написа:

Ами щом е така, кефа цена няма. Аз бих решил проблема кардинално. Нали твоя човек има пара. Е Гърция къде е. Хем сте близо до България. Когато ви залипсват близките палите колата и същия ден сте в България. А и византийците са хубави хора, обичат живота като нас. Василис Карас да ти пее на ухото, суфлаки, цацики, студено узо, море аз не бих се замислил и  за минута.  А и Византия имат по-хубави пътища по-уредена държава. Каквото и да решите Успех!

Елада, Атина, Гърция и Византия какво общо имат? Западен Рим знаеш ли къде е? Източен?

Важното е да се изтъкнеш, след като нямаш мнение, по-добре да замълчиш.

преди 3 часа, Христофор_първи написа:

Има и тук заградени, остъклени тераси.

• Автор
преди 21 минути, jhoro написа:

Пак сте в грешка! Без част „Архитектура“ в „Инвестиционния проект“ няма да получите разрешително за строеж.

Това, че много хора си „остъкляват“ балконите/лоджиите - без архитектурно становище (изменение на „Фасади“) и самосиндикално, по самоинициатива - това е отделен проблем.

Мхм. Има разлика между трите понятия. Не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, но е необходимо за остъкляване на тераси. Ще трябва да проверим и нашето нещо към кое от трите приспада, тъй като аз си го наричам тераса, но дали реално е по-вещи от мен лица ще кажат.

преди 16 минути, Hermanita написа:

Мхм. Има разлика между трите понятия. Не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, но е необходимо за остъкляване на тераси. Ще трябва да проверим и нашето нещо към кое от трите приспада, тъй като аз си го наричам тераса, но дали реално е по-вещи от мен лица ще кажат.

Как ще си го наричате - си е ваша работа, ако е неофициално. Има си дефиниции в ЗУТ

Цитат
§ 5. По смисъла на този закон:
57. "Балкон" е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.
58. "Лоджия" е използваема площ, открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата.
59. "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.

Та ... как ще „остъклите“ тази тераса?

Нов двустаен апартамент с голяма тераса, кв.Изток - Galardo.bg

• Автор
преди 16 минути, jhoro написа:

Как ще си го наричате - си е ваша работа, ако е неофициално. Има си дефиниции в ЗУТ

Та ... как ще „остъклите“ тази тераса?

Нов двустаен апартамент с голяма тераса, кв.Изток - Galardo.bg

Хмм, ами не знам...Там по-скоро ще става въпрос за строеж на стая, а не остъкляване. И случая е съвсем различен. Това е покривна тераса.

При нас случая е подобен на този по-долу. Което спрямо извадката (благодаря за нея) ме навежда на мисълта, че спада по-скоро към лоджиите. Интересното при нашия случай е че терасите не фигурират в нотариалния акт (и няма как да се разбере какво е с едно прочитане). Което при покупката адвоката ни и нотариуса ни казаха че е нормално за старото строителство от този тип. Хубавото е че все още поддържаме връзка с адвоката и ще се посъветвам с него за всеки случай. Страх лозе пази.

image.thumb.png.d0a606fe8a6c8ca252f82d064d67374c.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.