Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ с избора на рутер

Featured Replies

Здравейте, знам, че сигурно през ден се прави такава тема тук, но тези, които изчетох не ми бяха особено полезни спрямо моята ситуация. 

Ситуацията е следната: ще се преместваме в нов апартамент скоро и съм решил да се вържа към coolbox. Дават интернета им да е със скорост 1 Gbps та следователно старият не мисля, че ще е адекватно решение (цък). Мислих си за нещо от сорта на това - цък. Причината за избора ми е, че след изчетени разни ревюта и т.н. за цената си май няма по-добро? 

Причината за темата ми е, че искам да чуя вашите мнения - ще направя ли добър избор с този рутер, има ли нещо по-добро и т.н. Бюджета ми е около 100тина лева, повече от това за рутер за двустаен апартамент не мисля, че ще има смисъл. Много ще се радвам, ако споделите опита си с рутера, който съм набелязал или каквато и да е максимално подробна информация. Не твърдя, че разбирам от рутери и т.н. та затова се надявах да ударите едно рамо :)

Ето тук посоченият рутер е на по ниска цена и безплатна доставка.  https://www.jarcomputers.com/TP-Link-Archer-AX23_prod_NTWRTPLINKARCHERAX23.html

Добро е рутерчето и ще останете доволен след като сте на доставчик  Cooolbox. Предполагам само интернет на цена 24.90. Пакета с телелевизия и интернет ще ви дойде с 10 лева по вече. Скоростите са далеч над това, което си представяте.  Пожелавам Ви успех!

• Автор

Звучи доста добре. Иначе рутера идва 100лв. с един купон в емаг, аз затова го бях линкнал от там. Но като цяло се радвам да чуя, че съм в правилната посока :) И още повече за интернета, нямам търпение да му пробвам скоростите и да се наслаждавам на светкачният интернет. Иначе да, само интернет ще си вземем за сега тъй като телевизия не гледаме, само Нетфликс и подобни. 

Много си тъп! Как може да задаваш такива въпроси?! Лелеее, да беше седнал да четеш, вместо да питаш глупости във форума! Аман от идиоти по тия форуми!!!

Шегувам се, разбира се. Просто сме в български форум, а тук обикновено така посрещат "поредната тема по същия въпрос от вчера". :D Рутерчето е изградено върху сериозна платформа - 4-ядрен процесор на Broadcom, който разчита на вече поостаряла, но доказана и ефективна архитектура - ARM Cortex-A7 излезе преди 10 години и вече не става за смартфони, но се държи здраво в рутерския сегмент. Въобще, понапомпан е с актуални технологии (2-канално MIMO, носи .11ax за WiFi, има 256MB RAM и т.н.) и като хардуер е впечатляващ. Най-големите ми резерви, относно продуктите на TP-LINK винаги са по отношение на фърмуера им, който е средна хубост, в най-добрия случай. Сигурността, също не е от най-силните им черти. За сметка на това е лесен за настройка и употреба. Актуализирай го по-редовно в първата 1 година, със сигурност ще имат бъгове за кърпене и функции за доочеткване, тъй като е още доста нов като технология. Мисля, че изборът е добър! :)

Аз ползвам Cooolbox (от 8 години) но чак до СВЕТКАВИЧЕН интернет ще достигнеш, но ще минат още години.  Просто не е това, което ти предлага 100 мегабитовия интернет. В горния пост, колегата е посочил много подробно инфо за модела.

• Автор

Здравейте, благодаря за супер полезните отговори.

Да попитам също така - продължавам да чета яко и сега видях, че доста, доста хора хвалят и този модел и казват, че бил най-добрият за този ценови диапазон - C7 AC1750. По принцип е доста над това, което искам да дам за рутер, но ако си струва и ще е по-"future proof" така да се каже - да взема него? Или според вас разликата въобще няма да я усетя. 

Рутера ще се използва за: Телевизор, 2-3-4 телефона, лаптоп, работен лаптоп (изисква се наистина стабилна и хубава връзка) може би някое друго смарт устройство в бъдеще.

Както каза Kolev72, скоростта на трансфер (1Gbps) е едно, но скоростта на реакция (latency) е нещо съвсем различно. Осезаема разлика в преживяването в Интернет няма да се усети. 100Mbps е много адекватна скорост, дори за фирми. Много компании нямат и 50Mbps, и пак работят нормално. Високите скорости влизат в употреба, само ако човек тегли огромни обеми от данни. Примерно, някакви видеа по 50-60 гигабайта. Тогава гигабитовата връзка наистина е полезна за бързо постигане на целта. Друг е въпросът, доколко тези скорости наистина са постижими. И аз се водя на гигабит към Виваком, но дори в договора ми е разписано, че типичната скорост е около 800Mbps. И са прави, развивам не повече от 770-780Mbps на download.

Archer C7 е вече дядо, не си купувай стар вестник. Бил е добър за времето си.

• Автор

Ясно, благодаря за полезната информация. Значи в крайна сметка най-вероятно ще взема AX23 AX1800 за 100тина лева. Така като слушам мненията ви ще е напълно достатъчен за това, което ще го ползвамe и ще отговаря предоволно на интернета предоставен от coolbox.

• Автор

A добре де, сега гледам на сайта на tp link модела АХ1800 се води АХ20 докато този в емаг е АХ23. Разликата до колкото виждам е, че единият е двуядрен, а другият 4. Има ли смисъл да платя 20-30-40-50лв. колкото и да е за тези екстра 2 ядра? Каква роля играят те при един рутер? Гледам, че в Озон е примерно само с 10лв отгоре от този в емаг, а е уж най-новият модел? AX20 Ozone

"Високите скорости влизат в употреба, само ако човек тегли огромни обеми от данни. Примерно, някакви видеа по 50-60 гигабайта. Тогава гигабитовата връзка наистина е полезна за бързо постигане на целта."

По всичко личи, че не си от този бранш, но това е към питащият а не към Rammkopf

@EightBit Когато имаш да прехвърлиш 1 тон брашно от камиона към склада, пакетирано в торбички от по кило и половина, и трябва да свършиш работата за 1 час, в кой случай ще ти бъде по-лесно? Ако сте двама души, или 4-рима? :)

Извинявай, опитвам се да обясня нагледно. Няма как да ти дам дефинитивен отговор, без да те загубя на втория ред, ако наистина не си запознат с рутерите, както казваш.

преди 3 минути, EightBit написа:

A добре де, сега гледам на сайта на tp link модела АХ1800 се води АХ20 докато този в емаг е АХ23. Разликата до колкото виждам е, че единият е двуядрен, а другият 4. Има ли смисъл да платя 20-30-40-50лв. колкото и да е за тези екстра 2 ядра? Каква роля играят те при един рутер? Гледам, че в Озон е примерно само с 10лв отгоре от този в емаг, а е уж най-новият модел? AX20 Ozone

Ако аз ти давам 20 лева а колегата 50 - кого ще предпочетеш? Мен или него?

• Автор

Окей значи да ви разбирам, че очевидно четириядреният е по-добър? Сега до колко ще ми влезе в полза разликата, не се знае, но за 20лв. разлика мисля, че е по-добрият избор да взема AX20, нали? Извинявам се за глупавите ми въпроси, просто тепърва се сблъсквам с избор на рутер :)

Затова, ябълки и круши най-добре се сравняват на официалната страница на продукта.

Сега отворих да видя какво са казали TP-LINK по въпроса, тъй като търговците често copy->paste-ват глупости в сайтовете си.

Според спецификациите в tplink.com, AX20 е моделът с 4-ядрен процесор, за който съм намерил детайлната спецификация, че е с Broadcom чип и т.н., а AX23 е "леката" версия с 2-ядрен чип. AX20 идва и с радио с усилена мощност, за по-добро покритие. Поне така пише в описанието му на официалната страница.

AX23 - https://www.tp-link.com/bg/home-networking/wifi-router/archer-ax23/v1.2/#specifications

AX20 - https://www.tp-link.com/bg/home-networking/wifi-router/archer-ax20/v1/#specifications

В заключение, уточни се с търговеца, какво точно ти продава, и вземи 4-ядрения.

• Автор

Ясно, значи със сигурност е по-добре AX20? Тъй като гледам, че пък AX23 има повече екстри като OneMesh (колко в полза ще влезе е друга тема). 

Най-вероятно ще взема AX20 все пак. Предполагам е по-нов и добър като включим и факта, че има USB, което го забелязах главно при по-новите и скъпи рутери.

И двата носят OneMesh, просто единият е базиран на по-мощна платформа и вероятно е планиран да бъде по-скъп.

А като питаш за значението на процесора, точно наличността на USB е една от причините да оборудват рутера с 4-ядрен A7 - за да могат да обезпечат по-бърз трансфер на данни. В описанието пише "Медиен сървър", което за мен означава DLNA. С други думи, ако си с умен телевизор и го свържеш към рутера, а в USB на рутера боднеш някоя флашка или външен харддиск с филми, ще можеш да ги четеш на телевизора, директно през мрежата. Можеш да ползваш рутера и като сторидж, ако му свържеш външен диск на USB.

USB не е от вчера по рутерите, не е и скъпа екстра. Въпросът е, доколко адекватно е направено. Имах ZyXEL NBG-6515, който също беше с USB порт, но скоростта на трансфер беше не повече от 2,5MB/s.

• Автор

Ами да, със смарт телевизор сме и това всичко звучи супер. Още тази вечер отивам да го взема от Зора за 120лв. Там забелязах е най-ниска цената и го има наличен в Пловдивският магазин. 

Благодаря ви адски много за полезната информация :)  Ако все пак някой има да допълни нещо или да предложи много по-добър модел рутер на сходна цена (абсолютен таван 150лв.) също ще съм благодарен. 

• Автор

Е ако има някое адекватно моделче и там предложи :D Но усещам, че ценовият диапазон доста ще бъде подминат хаха.

преди 16 минути, EightBit написа:

Е ако има някое адекватно моделче и там предложи :D Но усещам, че ценовият диапазон доста ще бъде подминат хаха.

Спри се на модела, който ти е препоръчал колегата и не слушай съвет от магазинер. Често магазинерите до обяд продават техника и след обяд са на пазара, да продават зелен лук!

Колкото и да е смешно, не е за смях работата. Аз лично познавам една възрастна дама, която действително до обед работи в магазин за велосипеди, а следобед се премества в съседния магазин за хранителни стоки. Хората работят, каквото могат. Някои се справят, на други пък въобще не им е работа да се занимават.

преди 1 час, Kolev72 написа:

Аз ползвам Cooolbox (от 8 години) но чак до СВЕТКАВИЧЕН интернет ще достигнеш, но ще минат още години.  Просто не е това, което ти предлага 100 мегабитовия интернет. В горния пост, колегата е посочил много подробно инфо за модела.

На мене 100 мегабита ми е стига за работа само да не прекъсва и да е надежно това е от булсатком - В вкъщи съм на Бергон /Добрич/ няма как да не си ги чувал и съм доволен и там имам 100 мегабита имаме 4 смартфона и 1 смарт тв гледам си онлайн видео стрийм директно от торентите без буфер . Моят рутер е този < https://www.tp-link.com/bg/home-networking/wifi-router/archer-c20/

Заснемане.PNG

• Автор

Дано не прозвуча като абсолютен идиот, но каква точно е разликата между 1 gb/s интернет и 100мб/с? Не е ли по-добре да е 1 гигабитов интернета (като този на куулбокс) вместо 100 мб-итов или 300 като повечето операти (виваком, а1 т.н.). Смисъл такъв нали правилно разбирам, че от куулбокс интернета - 1 гигабитов е много по-бърз от тези на операторите, които са по 100, 300, 500 и т.н. мб?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.