Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Acer Swift SF114-34 само на зарядно?

Featured Replies

Искам да попитам, тъй като наскоро си купих Acer Swift SF114-34, така  дали ще има проблем, ако прекъсна вградената батерия от дънната платка и да го използвам само на зарядно устройство? Целта е да се запази живота на батерията, и тя ще се зарежда веднъж месечно. По принцип несъобразително направих това с батерията на лаптопа на сестра ми ACER ASPIRE 3 A315-54K 324S -, след почистване на процесора и вътрешните компоненти от прах, забравих да свържа батерията, но лаптопът работеше. Така че мога ли да направя същото и с моя?

• Автор

По принцип го водят с неотстраняема батерия, но реално при отваряне на задни капак, батерията е на пинове и може да се отвърже. Затова ако някой е по - запознат нека даде своето мнение.

Може и да работи, но не ти го препоръчвам. Батерията е консуматив и освен това действа като UPS - ако прекъсне захранването, предпазва информацията, която не е запаметена и компонентите. За къде ще я пазиш тази батерия - за поколенията ли? Това е консуматив - струва много по-малко от цената на лаптопа, веднъж на 2-3 години спокойно ще събереш пари за нова, а и до тогава може да си сменил и машината.

• Автор
преди 2 часа, Raze написа:

Може и да работи, но не ти го препоръчвам. Батерията е консуматив и освен това действа като UPS - ако прекъсне захранването, предпазва информацията, която не е запаметена и компонентите. За къде ще я пазиш тази батерия - за поколенията ли? Това е консуматив - струва много по-малко от цената на лаптопа, веднъж на 2-3 години спокойно ще събереш пари за нова, а и до тогава може да си сменил и машината.

А, не че ще я вардя за бъдещите поколения. По принцип, след 2- 4 години почват да не се намират батерии за конкретен модел лаптоп и почваш да обикаляш като алтав за да намериш. Накрая просто ти писва и взимаш нова машина. Но, аз мисля поне 4 - 5 години да ползвам сегашната машина. Просто до сега съм ползвал лаптопи с външна батерия, а там е лесно - махаш и край. а този е с вътрешна, за това ми е малко чудно дали става да я откача и да си бачка, дали няма някакво да речем софтуерно-хардуерно ограничение от производителя и да не иска да тръгне лаптопа. Лек ден.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Моя лаптоп е на 7+ години и все още се намират батерии, въпреки че не го ползвам и батерията му отдавна е умряла.

То си зависи и от модел и производител. 

Когато си купиш евтин Acer, Asus или дъното на сегмента HP, Lenovo или Dell - батериите не живеят дълго.
Когато си купиш нещо от професионалните серии, проблемите не са чак толкова съществени.
Прекъсването на вградената батерия не е добра идея. При евтините лаптопи пестят и от зарядно устройство.
Очаква се, че поради слабото зарядно при наличие на батерия недъгавото зарядно ще се компенсира от още по-недъгавата батерия при голямо натоварване/консумация.
Т.е без тази батерия лаптопът може да работи в режим с ограничена производителност. А недъгавото зарядно освен за икономия се слага точно за да си смениш лаптопа, когато умре батерията. Защото изведнъж ще стане бавен, а в сервизите на запад ще ти обявят трицифрено число в евро за смяна на батерията, което е 1/2 от цената на пореден и следващ недъгав лаптоп, който би си закупил.
Освен това батериите се саморазреждат, а щипките и крепежите на евтините са за "бог да прости". С това включване и изключване на батерията, за да я заредиш ще ги изпочупиш най-накрая, а гаранцията ще стане Гаранция - Франция. И ако се изтощи много, ще умре поради контролера, който ще откаже да я зарежда, смятайки я за дефектна и пак оставаш без батерия.
Батерията е като хляба. Или го изяждаш или мухлясва най-накрая. И в двата случая след определено време хляб няма да имаш, само че в единия ще бъдеш и гладен.
Моят съвет е да я използваш рационално, да се почиства лаптопът при необходимост, за да не прегрява и да работи в рационален температурен режим. Контролерът на батерията няма да позволи да бъде презаредена, а нормалният температурен режим на работа при нормални обстоятелства гарантира най-дългия й живот.
И не го заливай, че с вградена батерия докато я извадиш, вече е чао-бао. И видиш ли да топли или да се надува, махай я - че вградените нямат нито клапани, нито стабилната конструкция на батериите, които не са вградени. Едно е 18650 елемент/клетка с метален корпус и клапан, друго е вградената, която в общия случай е найлонка(образно речено) покриваща химически активните метали на батерията.
Лично аз лаптоп с вградена батерия няма да си купя. Не можеш да си носиш резервна на път и като цяло батерията на тия с вградените е колкото за "бог да прости", с недъгавите 2Ah батерии на евтините. То не че и лаптоп има насреща с тия екрани на евтините, които дори и 20 години по-късно все още са 1366х768 и пикселите са с големината на хипопотам, независимо от размера на екрана, клавиатурите им не стават за нормално писане, тъчпадовете са кликпадове и като натиснеш се мести и курсора и до такава степен лоши, че лаптопите с такива са неизползваеми без външна мишка, освен ако не си мазохист, а корпусите им са със здравината на вафла Лачита(ако някой ги помни още)
По-добре лаптоп висок клас на 5-6 години, отколкото нов евтин. Гарантирам, че мобилен Core i5 на 6 години е все още по-бърз от Intel Celeron-ите в "чисто новите" лаптопи за 800лв. Да не говорим, че новите лаптопи за 800лв в някои случаи идват даже с eMMC, а нямат нормални дискове или SSD-та.
Та, лаптоп на 5 години EliteBook втора ръка с ъпгрейд до 8-16GB RAM и едно 480/512/1TB SSD е самолет спрямо нов лаптоп за 800лв, който работи със скоростта на охлюв, а качеството е несравнимо по-добро на Elitebook-а.
Като ми даде някой познат нов лаптоп от едноименните Техно вериги за 700-800лв, дори инсталацията на операционна система или отстраняването на елементарен софтуерен проблем е мъчение, все едно ти вадят ноктите с клещи. То влачи, то замръзва - все едно работиш на 20 годишен лаптоп. Дори старите десктоп компютри с Pentium4 работят по-бързо. Единственото, което ги спасява новите евтини е, че вграденото в процесора видео може да декодира HD видео хардуерно. Ако не можеше, клиентите щяха да разберат много ясно що за стока са и да вдигнат бунт пред седалищата на производителите

• Автор
преди 9 минути, jtaggerx написа:

Когато си купиш евтин Acer, Asus или дъното на сегмента HP, Lenovo или Dell - батериите не живеят дълго.
Когато си купиш нещо от професионалните серии, проблемите не са чак толкова съществени.
Прекъсването на вградената батерия не е добра идея. При евтините лаптопи пестят и от зарядно устройство.
Очаква се, че поради слабото зарядно при наличие на батерия недъгавото зарядно ще се компенсира от още по-недъгавата батерия при голямо натоварване/консумация.
Т.е без тази батерия лаптопът може да работи в режим с ограничена производителност. А недъгавото зарядно освен за икономия се слага точно за да си смениш лаптопа, когато умре батерията. Защото изведнъж ще стане бавен, а в сервизите на запад ще ти обявят трицифрено число в евро за смяна на батерията, което е 1/2 от цената на пореден и следващ недъгав лаптоп, който би си закупил.
Освен това батериите се саморазреждат, а щипките и крепежите на евтините са за "бог да прости". С това включване и изключване на батерията, за да я заредиш ще ги изпочупиш най-накрая, а гаранцията ще стане Гаранция - Франция. И ако се изтощи много, ще умре поради контролера, който ще откаже да я зарежда, смятайки я за дефектна и пак оставаш без батерия.
Батерията е като хляба. Или го изяждаш или мухлясва най-накрая. И в двата случая след определено време хляб няма да имаш, само че в единия ще бъдеш и гладен.
Моят съвет е да я използваш рационално, да се почиства лаптопът при необходимост, за да не прегрява и да работи в рационален температурен режим. Контролерът на батерията няма да позволи да бъде презаредена, а нормалният температурен режим на работа при нормални обстоятелства гарантира най-дългия й живот.
И не го заливай, че с вградена батерия докато я извадиш, вече е чао-бао. И видиш ли да топли или да се надува, махай я - че вградените нямат нито клапани, нито стабилната конструкция на батериите, които не са вградени. Едно е 18650 елемент/клетка с метален корпус и клапан, друго е вградената, която в общия случай е найлонка(образно речено) покриваща химически активните метали на батерията.
Лично аз лаптоп с вградена батерия няма да си купя.

Благодаря ти за изчерпателния отговор. А той лаптопа е с пасивно охлаждане, тъй че не знам колко ще е "добра" температурата за батерията при това положение. И да една "найлонка" е батерията, даже се чудя дали от самата работна температура на лаптопа/батерията, тоя найлон няма се разпадне. Ами нещата си ги пазя, за сега няма заливани неща, но винаги може да има първи път де. И да, евтиното винаги излиза скъпо, но понякога нямаш тази финансова възможност и си взимаш нещо - "читаво", но после съжаляваш. А, аз в днешно време не съм виждал лаптоп без вградена батерия. Пак благодаря за изчерпателния отговор. 

преди 8 минути, vanci написа:

Благодаря ти за изчерпателния отговор. А той лаптопа е с пасивно охлаждане, тъй че не знам колко ще е "добра" температурата за батерията при това положение. И да една "найлонка" е батерията, даже се чудя дали от самата работна температура на лаптопа/батерията, тоя найлон няма се разпадне. Ами нещата си ги пазя, за сега няма заливани неща, но винаги може да има първи път де. И да, евтиното винаги излиза скъпо, но понякога нямаш тази финансова възможност и си взимаш нещо - "читаво", но после съжаляваш. А, аз в днешно време не съм виждал лаптоп без вградена батерия. Пак благодаря за изчерпателния отговор. 

Никога повече не си купувай такъв боклук. Купи си втора ръка висок клас с гаранция и ще си много по-доволен. Препоръчвам, ако човек няма достатъчно пари или просто не иска да дава толкова за лаптоп. Има фирмите, които продават с гаранция такава техника.
С пасивно охлаждане означава, че е някой страшно умрял процесор, но дори и така да е - колко да е радиаторчето, това нещо най-вероятно ще пържи при натоварване.
Няма да се разпадне найлонката, но подозирам че ще се надуе скоропостижно. Тези лаптопи просто са пълни и най-долни боклуци.
А все още има лаптопи с батерии, които не са вградени. Но не би се понравила цената им като нови на средностатистическия българин.
10 Best Laptops with Removable Battery in 2022 (trickwon.com)

И пак казвам - като нямаш пари, не се хвърляш на ново лъскаво, ами си взимаш втора ръка висок клас. С вградено видео задължително. Тия с външно видеото в 50% от случаите е печено и лаптопът е пуснат за продажба поради дефектно видео. И най-добре от фирма с гаранция. За 700лв втора ръка с Windows for refurbished PC-s до 750лв ще си вземеш с Core i7, 8-16GB RAM, FHD и 512GB SSD!

• Автор
преди 1 минута, jtaggerx написа:

Никога повече не си купувай такъв боклук. Купи си втора ръка висок клас с гаранция и ще си много по-доволен. Препоръчвам ако човек няма достатъчно пари или просто не иска да дава толкова за лаптоп. Има фирмите, които продават с гаранция такава техника.
С пасивно охлаждане означава, че е някой страшно умрял процесор, но дори и така да е - колко да е радиаторчето, това нещо най-вероятно ще пържи при натоварване.
Няма да се разпадне найлонката, но подозирам че ще се надуе скоропостижно. Тези лаптопи просто са пълни и най-долни боклуци.

Процесора е Pentium Silver N6000, не че е нещо, но пак става. Всъщност аз и без тва не го товаря много. За тия пари една десктоп машина и работата заспива, втора ръка - малко съм против. Но... Реших с пасивно охлаждане ще е, пък ако тръгна го товаря, ей на имам подложка. А, забравих да спомена - помня я вафлата лачита, беше... Много - вафлена 🤣. Обаче се чудя, ся като е с тая метална пластина - върху процесора за разсейване на топлината (да го кажем радиатор - охлаждане), при тез температури, на колко време трябва му сменям термо пастата(предполага се че има)? 

преди 38 минути, vanci написа:

Процесора е Pentium Silver N6000, не че е нещо, но пак става. Всъщност аз и без тва не го товаря много. За тия пари една десктоп машина и работата заспива, втора ръка - малко съм против. Но... Реших с пасивно охлаждане ще е, пък ако тръгна го товаря, ей на имам подложка. А, забравих да спомена - помня я вафлата лачита, беше... Много - вафлена 🤣. Обаче се чудя, ся като е с тая метална пластина - върху процесора за разсейване на топлината (да го кажем радиатор - охлаждане), при тез температури, на колко време трябва му сменям термо пастата(предполага се че има)? 

Темо пастата рядко дава съществено отражение в температурите на процесора, макар че ако е много зле или си намазал шоколад преди това - ще даде съществено отражение.
А в момента ти пиша от лаптоп за 400лв втора ръка с FHD матрица, който е бил висок бизнес клас преди 5-6 години. И винаги съм купувал такива. С вградено в процесора или чипсета Intel видео. И съм ги сменял, защото са остарявали, а не защото са се разваляли. Като старите съм ги продавал в Базара/Продавалника за символични пари, за някого който няма пари и това, докато все още са ставали за нещо. Та, на тоя лаптоп за 400лв съм му сложил 512GB SSD и съм го ъпгрейднал до 8GB RAM и съм 1000% сигурен, че работи много по-добре и е самолет спрямо тоя Acer Swift. Да не говорим, че батерията му се сваля точно за 3 секунди. Да не говорим и че същата на 5 години държи все още по 2 часа. За съжаление след 5 години твоята най-вероятно ще държи 2 минути. 
Ако търсиш лаптоп да гледаш филми или за всичко друго, освен CAD/CAM и игри си купуваш някой за 400лв задължително с вградено видео, даваш още 100-150лв да го ъпгрейднеш на макс и ти си човекЪТ. Квант сервиз, ITR или други ти дават разширение на гаранцията до 1 година или повече, ако го купиш с Windows. Тоя Windows е 30-50лв отгоре, зависи от версията. Не само получаваш лицензиран Windows, ами получаваш разширена гаранция. 
След 3-4 години ще говорим пак. Аз този ще съм го продал на някой, който ще го ползва за да гледа Youtube и да работи на Word, но не съм сигурен твоят дали ще изкара толкова.
Казвам това без лоши чувства. Имам и едно 10 годишно Lenovo T410 с първите Core i процесори и все още работи и то работи прилично и по-бързо от новите лаптопи за 600лв. Казвам го, за да се замислиш защо си против втората ръка. И каква е разликата между нов евтин боклук и втора ръка висок бизнес клас.
Лаптопите втора ръка ги спъва основно малкото RAM(Преди беше често само 4, сега вече ги продават с 6-8GB) и това, че са с твърд диск(поне преди, сега идват с 256GB SSD обикновено) в най-евтините конфигурации, освен ако не дадеш някой лев за ъпгрейд на същите.

• Автор
преди 7 минути, jtaggerx написа:

Темо пастата рядко дава съществено отражение в температурите на процесора, макар че ако е много зле или си намазал шоколад преди това - ще даде съществено отражение.
А в момента ти пиша от лаптоп за 400лв втора ръка с FHD матрица, който е бил висок бизнес клас преди 5-6 години. И винаги съм купувал такива. С вградено в процесора или чипсета Intel видео. И съм ги сменял, защото са остарявали, а не защото са се разваляли. Като старите съм ги продавал в Базара/Продавалника за символични пари, за някого който няма пари и това, докато все още са ставали за нещо. Та, на тоя лаптоп за 400лв съм му сложил 512GB SSD и съм го ъпгрейднал до 8GB RAM и съм 1000% сигурен, че работи много по-добре и е самолет спрямо тоя Acer Swift. Да не говорим, че батерията му се сваля точно за 3 секунди. Да не говорим и че същата на 5 години държи все още по 2 часа. За съжаление след 5 години твоята най-вероятно ще държи 2 минути. 
Ако търсиш лаптоп да гледаш филми или за всичко друго, освен CAD/CAM и игри си купуваш някой за 400лв задължително с вградено видео, даваш още 100-150лв да го ъпгрейднеш на макс и ти си човека. Квант сервиз, ITR или други ти дават разширение на гаранцията до 1 година или повече, ако го купиш с Windows. Тоя Windows е 30-50лв отгоре, зависи от версията. Не само получаваш лицензиран Windows, ами получаваш разширена гаранция. 
След 3-4 години ще говорим пак. Аз този ще съм го продал на някой, който ще го ползва за да гледа Youtube и да работи на Word, но не съм сигурен твоят дали ще изкара толкова.

Въпрос е и на късмет колко ще изкара, а също така и на поддръжка. Аз лично моят го ползвам за забавление, нищо повече. Ако ще е за работа, едва ли бих избрал и лаптоп, както казах една десктоп машина за 950 лв, съм сигурен че ще издържи на доста товар. А термо пастата си дава значение, ей го на смених термо пастата на лаптопа на сестрата (две години без да я е сменяла), еми едни 15- 20 градуса надолу. Мен мисълта ми е друга, че с това пасивно охлаждане, радиаторчето ще се пече доста, което ме води на мисълта че и термо пастата ще си заминава бързо.

преди 23 минути, vanci написа:

Въпрос е и на късмет колко ще изкара, а също така и на поддръжка. Аз лично моят го ползвам за забавление, нищо повече. Ако ще е за работа, едва ли бих избрал и лаптоп, както казах една десктоп машина за 950 лв, съм сигурен че ще издържи на доста товар. 

Това е така, но ако клавиатурата и тъчпадът не са хубави, трудно се използват за работа. Изрично избягвам кликпадовете, т.е където бутоните на "мишката" всъщност са вградени в тъчпада. Като кликнеш 2 пъти и стрелката ти избягала. А клавиатурата на лаптопа е едно от най-важните неща, наред с тъчпада, ако ще го използваш за работа.
Що иде реч до поддръжката - съгласен съм. Но ако корпусът е слаб, няма спасение. Пантите например така ги правят на някои, че почват да заяждат. Някой ден го затваряш и след това го отваряш и вече имаш лаптоп на 2 части - горният капак с пантите се е изтръгнал от долния корпус, понеже пантите заяли и изкъртили втулките.
Виждал съм лаптопи на по-малко от 2 години, които са се разпаднали по този начин. И понеже гаранцията това не го покрива, са ми ги давали за ремонт.
А 700лв са си все пак 700лв. И ако след 1.5 години имаш лаптоп за кофата, заради почупен корпус, то съотношението цена/качество не е много добро, мисля.

преди 23 минути, vanci написа:

А термо пастата си дава значение, ей го на смених термо пастата на лаптопа на сестрата (две години без да я е сменяла), еми едни 15- 20 градуса надолу. Мен мисълта ми е друга, че с това пасивно охлаждане, радиаторчето ще се пече доста, което ме води на мисълта че и термо пастата ще си заминава бързо

Дава, поради лоша заводска. От икономия. Ако сложиш хубава и я смениш след 2 години, тая разлика от 15-20 градуса ще е всъщност 2-3 градуса. Но 20 градуса ми е трудно да повярвам. А случайно да е имал кече от прахоляк, с което да са били забити ламелите на радиатора? Термопастата запълва неравностите между охладителя и процесора. Ако всичко е ок, количеството на същата като свалиш охладителя между процесора и охладителя ще е минимално.
И незабравяй и термоподложките. Те много често се пренебрегват. При замяна на термопаста, дори и замърсени след това - повечето хора ги оставят, а трябва да се заменят. Не смятам, че производителите са разчели термоподложките да си вършат работата с прах или косми по тях. И често заводските термоподложки - и там се икономисва в евтините лаптопи.

• Автор
преди 3 часа, jtaggerx написа:

Това е така, но ако клавиатурата и тъчпадът не са хубави, трудно се използват за работа. Изрично избягвам кликпадовете, т.е където бутоните на "мишката" всъщност са вградени в тъчпада. Като кликнеш 2 пъти и стрелката ти избягала. А клавиатурата на лаптопа е едно от най-важните неща, наред с тъчпада, ако ще го използваш за работа.
Що иде реч до поддръжката - съгласен съм. Но ако корпусът е слаб, няма спасение. Пантите например така ги правят на някои, че почват да заяждат. Някой ден го затваряш и след това го отваряш и вече имаш лаптоп на 2 части - горният капак с пантите се е изтръгнал от долния корпус, понеже пантите заяли и изкъртили втулките.
Виждал съм лаптопи на по-малко от 2 години, които са се разпаднали по този начин. И понеже гаранцията това не го покрива, са ми ги давали за ремонт.
А 700лв са си все пак 700лв. И ако след 1.5 години имаш лаптоп за кофата, заради почупен корпус, то съотношението цена/качество не е много добро, мисля.

Дава, поради лоша заводска. От икономия. Ако сложиш хубава и я смениш след 2 години, тая разлика от 15-20 градуса ще е всъщност 2-3 градуса. Но 20 градуса ми е трудно да повярвам. А случайно да е имал кече от прахоляк, с което да са били забити ламелите на радиатора? Термопастата запълва неравностите между охладителя и процесора. Ако всичко е ок, количеството на същата като свалиш охладителя между процесора и охладителя ще е минимално.
И незабравяй и термоподложките. Те много често се пренебрегват. При замяна на термопаста, дори и замърсени след това - повечето хора ги оставят, а трябва да се заменят. Не смятам, че производителите са разчели термоподложките да си вършат работата с прах или косми по тях. И често заводските термоподложки - и там се икономисва в евтините лаптопи.

Аз съм имал нисък клас лаптоп Asus и още е със здрав корпус. То си зависи и от ползвателя, ако не си пазиш нещата, много ясно че колкото и пари да си дал - пак ще е за боклука. А лаптопа на сестра ми, да имаше малко - но пак казвам малко прах по решетката на вентилацията и малко прах по самият вентилатор. Просто пастата е била лошо качество, беше станала на бетон. Няма никъде по него термопадове, пак казвам ако поддържаш хардуерно и софтуерно една машина всичко ще е ок. Аз на моите машини - на 6 месеца почистване на хардуера + смяна на термо паста.

преди 1 час, JKirilov написа:

Можеше да кажеш, че вече си питал Acer! Отговорите са по-глупави дори от тукашните, но нещата са 50%-50%.

Май е по-добре да не вадиш.

Ами писах и във форума на Acer, в понеделник ще ги питам и в клона за България. Отделно май ще питам и местния и оторизиран сервиз.

преди 29 минути, vanci написа:

писах и във форума на Acer, в понеделник ще ги питам и в клона за България. Отделно май ще питам и местния и оторизиран сервиз.

Точно тоя лаптоп съм нямал, но по опит с други с вградена батерия - работят и без нея, без да има съществени проблеми. Но може да работи в режим на по-ниска производителност. Това засяга основно лаптопите с мощен хардуер, а този като че ли не е от тях. 

• Автор
преди 1 минута, jtaggerx написа:

Точно тоя лаптоп съм нямал, но по опит с други с вградена батерия - работят и без нея, без да има съществени проблеми. Но може да работи в режим на по-ниска производителност. Това засяга основно лаптопите с мощен хардуер, а този като че ли не е от тях. 

Е точно това исках да знам. Значи ниска производителност - може да се направи във висока - от настройките на ОС, както и от настройките на видео картата. А и хардуера му не е толкова мощен. Благодаря!

преди 5 минути, vanci написа:

Е точно това исках да знам. Значи ниска производителност - може да се направи във висока - от настройките на ОС, както и от настройките на видео картата. 

Тц. Не, не може. Ако има такова ограничение, това е на ниво BIOS/firmware/, а не на ниво OS/операционна система/. Обаче постоянното разглобяване да свързваш батерията и да я откачаш от дънната платка, защото е задължително да се зарежда периодично, е лоша идея. От саморазряда може да падне под критичното напрежение и после ще отказва да я зарежда, считайки я за дефектна. А няма как да знаеш кога е необходимо да я заредиш, защото не е свързана с лаптопа. Както казах - ползвай си я докато не умре или не се надуе(случва се основно ако е дефектирала) Т.нар ограничение е основно, ако се продава с по-маломощния адаптер, а има и по-мощен оригинален такъв в продажба. А в някои случаи го има винаги, защото се продава с адаптер неадекватен за консумацията.

• Автор
преди 14 минути, jtaggerx написа:

Тц. Не, не може. Ако има такова ограничение, това е на ниво BIOS/firmware/, а не на ниво OS/операционна система/. Обаче постоянното разглобяване да свързваш батерията и да я откачаш от дънната платка, защото е задължително да се зарежда периодично, е лоша идея. От саморазряда може да падне под критичното напрежение и после ще отказва да я зарежда, считайки я за дефектна. А няма как да знаеш кога е необходимо да я заредиш, защото не е свързана с лаптопа. Както казах - ползвай си я докато не умре или не се надуе(случва се основно ако е дефектирала) Т.нар ограничение е основно, ако се продава с по-маломощния адаптер, а има и по-мощен оригинален такъв в продажба. А в някои случаи го има винаги, защото се продава с адаптер неадекватен за консумацията.

Ааа, е вече разбрах. Хм... Нямам идея дали адаптера е адекватен, лаптоп за 1000 кинта и да му сложат неадекватно захранване, не че е невъзможно, но някак е неморално 😂 от тяхна страна. Предполагам че веднъж месечно - разреждане, зареждане е напълно нормално - да не пада под минимума, както и да си остане здрава, но предполагам.

преди 3 минути, vanci написа:

Предполагам че веднъж месечно - разреждане, зареждане е напълно нормално - да не пада под минимума, както и да си остане здрава, но предполагам.

Ти си знаеш. Ако не искаше лаптоп, който в действителнот е мобилен - т.е работи на батерия, можеше да си вземеш SSF десктоп.

• Автор
преди 18 минути, jtaggerx написа:

Ти си знаеш. Ако не искаше лаптоп, който в действителнот е мобилен - т.е работи на батерия, можеше да си вземеш SSF десктоп.

Взел съм си това което ми е трябвало, а когато ми трябва мобилност - свързвам батерията и готово 😉. Лека вечер от мен.

Не е добра идея да се маха батерията на лаптопа, особено пък ако е вградена.

На първо място, че от преносим компютър става настолен. Ако производителят беше решил, че може без батерия, щеше да ги продава без нея, а и ще е и по-евтино.

Второ- има много модели лаптопи, които не тръгват без акумулатора или екрана "светва" след 100 часа- това е, защото вече икономисват и от CMOS батерия на платката, а ползват акумулатора. А без никакви "тоци" в лаптопа се нулира и часовника.

Трето- за съхранение на акумулаторна батерия, която е изключена от устройството, има две страници инструкции. Една от тях е, че е препоръчително батерията да стои на хладно.

Четвърто- буксите на новите лаптопи са направени от препечени бисквитки- едно невнимателно движение и стават на трохи. Освен това не са предвидени за многократни включвания и изключвания. Да не говорим какво ще се случи с лаптопа, ако кабела тръгне да влиза накриво в буксата.

Пето- то е вече, ако решиш да извадиш нацяло батерията- тя е част от конструкцията на лаптопа, и ако е в предната част е като противотежест и без нея ще се килва назад при отворен екран.

• Автор
преди 1 час, IgIv написа:

Не е добра идея да се маха батерията на лаптопа, особено пък ако е вградена.

На първо място, че от преносим компютър става настолен. Ако производителят беше решил, че може без батерия, щеше да ги продава без нея, а и ще е и по-евтино.

Второ- има много модели лаптопи, които не тръгват без акумулатора или екрана "светва" след 100 часа- това е, защото вече икономисват и от CMOS батерия на платката, а ползват акумулатора. А без никакви "тоци" в лаптопа се нулира и часовника.

Трето- за съхранение на акумулаторна батерия, която е изключена от устройството, има две страници инструкции. Една от тях е, че е препоръчително батерията да стои на хладно.

Четвърто- буксите на новите лаптопи са направени от препечени бисквитки- едно невнимателно движение и стават на трохи. Освен това не са предвидени за многократни включвания и изключвания. Да не говорим какво ще се случи с лаптопа, ако кабела тръгне да влиза накриво в буксата.

Пето- то е вече, ако решиш да извадиш нацяло батерията- тя е част от конструкцията на лаптопа, и ако е в предната част е като противотежест и без нея ще се килва назад при отворен екран.

Благодаря за отговора. След много чудене, за няколко дни беше без батерия, никакви проблеми нямаше, стартираше се нормално, единствено лед индикатора за батерията премигваше предупредително. Тръгнах малко на път вчера и свързах батерията отново, никакви проблеми или грешки. @jtaggerx PS. Обаче си му бяха сложили кофти термо паста на процесора, направо се ронеше.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.