Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети за първа кола

Featured Replies

Здравейте. Наскоро взех книжката и ми предстои покупка на нов автомобил. Бюджетът ни е до около 7000лв. Живея в Кърджали и гледам колата да е отнякъде наблизо (Хасково, Димитровград). Спрял съм се на няколко автомобила, искам на знам и вашето мнение.

https://www.cars.bg/offer/6209186239bc90016e322012 Сеат Леон 1.9 ТДИ 105 к.с. 6900лв .Колата ми хареса външно и вътрешно.

https://www.cars.bg/company/bratauto/offer/62a1dfe0bbe600928603b942 Мазда 3 1.6 Бензин. 5400лв. Не знам много за този двигател, досега не съм карал бензинова кола, външно ми харесва, но прочетох коментари, че колата харчи масло и не е много икономична.

https://www.cars.bg/offer/628be59ab7beee9f1f0e8bb3 Голф 5 1.9 ТДИ.  Има доста такива голфчета, мисля че и двигателя е здрав.

Като цяло от трите автомобила най-много ми харесва Сеата.

Гледам автомобила да е хечбек и да не грозноват. Можете да ми дадете съвети и за други автомобили. Иначе съм харесал и ауди а4 b6, цените им са по-ниски, но пък са малко старички и са комби. 

преди 44 минути, мирлива написа:

Като цяло от трите автомобила най-много ми харесва Сеата.

Не мисли, а действай!

Успех!

Ако разполагаш само с 7000 лв е добре да се насочиш към автомобил до около 5000 лв, особено ако е нов внос. За регистрация в КАТ, Еко такса и застраховка (за 3 месеца) ще ти трябват около 500-600 лв. Хубаво е да се направи и обслужване на мотора: ремъци, ролки, масло, филтри. Добре е да се прегледа и спирачната система и ако има нужда да се обслужи. Като цяло е добре да се огледа всичко, но двигател и спирачна система са основни. Хубаво е да ти останат едни 2000 лв, след като си платил колата :) 

Работя и се занимавам с автомобили от доста време и ще ти дам следните съвети, а ти сам прецени дали ще ги следваш:

1. Първата кола винаги го отнася най-много. Не си мисли, че след като си взел книжка си уверен шофьор. Първата кола при абсолютно всеки отнася, надирания, огънати брони, накривени джанти, счупени носачи и т.н. С две думи си вземи кола, на която ще се научиш как да си уверен и истински шофьор в България, без да ти пука много много от състоянието на автомобила.

2. Хубаво е да си наясно с бюджета! Колата не е само да дадеш пари на някой и да почнеш да я караш. Идват застраховки, нотариус, технически прегледи, обслужвания, данъци, горива (хубаво е да си наясно с разхода на автомобила), до тук са ти към 1000 лева още.

3. Марката на автомобила и мястото от където го закупуваш е много важно, да не кажа най-важното нещо. Ауди, БМВ и Мерцедес не са станали най-популярните марки от приказки и филми. И трите марки са се доказали много пред всички останали като цена, качество и изпълнение. 

3.1 Мястото от където си купуваш автомобила е най-важното нещо, независимо дали ще е Мерцедес или Сеат. В България огромна част от старите автомобили се обслужват в гаражни сервизи, визирам хора които работят на тъмно и след смяната на масло и филтри са си въобразили, че от тях ще стане много голям майстор. В държави като пример Германия, автомобилите посещават сервизи на производителите си, там са много малко хората които ходят по гаражни сервизчета, а и законите им не позволяват да има много много такива. Отделно частите в БГ са много скъпи, за това човек който ти продава стария си автомобил гаранция е слагал най-евтиното, което следователно води до това, че вероятноста да смениш същите части много скоро е голяма.

4. Гледай окачването! Знам, че е адски готино да си млад и да си вземеш кола със рязани пружини, която е клекнала 1 пръст между гумата и калника. Но такава кола в България, с тези пътища НЕ! Въпреки, че моята първа кола беше точно такава, тя ме научи да уважавам всяка дупка и всеки легнал полицай на тоя свят.

Моя съвет е да си търсиш Мерцедес, като за модел можем да кажем CLK от Германия. Отваряш Mobile.de и търсиш такива които имат външни забележки, леко огънати брони и т.н. защото цената на автомобила за 8000 лева с такива забележки там пада на 6000 лева. Търсиш задължително да е дизел, защото бензина е скъп и бюджета ти просто няма да ти позволи да си намериш хубава кола бензин за толкова пари. Друго, като зареждаш нафта, САМО НА ЕДНА БЕНЗИОНСТАНЦИЯ, никога ама никога в България, не си позволявай да зареждаш на РомПетрол, утре на Шел, а в други ден на някоя друга бензиностанция. Ако, е дизел ще ти пръднат дюзите, почвай след това да гадеш от коя бензионстанция стана това.

Успех!

преди 1 час, Yaskata написа:

Моя съвет е да си търсиш Мерцедес, като за модел можем да кажем CLK от Германия. Отваряш Mobile.de и търсиш такива които имат външни забележки, леко огънати брони и т.н. защото цената на автомобила за 8000 лева с такива забележки там пада на 6000 лева. Търсиш задължително да е дизел, защото бензина е скъп и бюджета ти просто няма да ти позволи да си намериш хубава кола бензин за толкова пари. Друго, като зареждаш нафта, САМО НА ЕДНА БЕНЗИОНСТАНЦИЯ, никога ама никога в България, не си позволявай да зареждаш на РомПетрол, утре на Шел, а в други ден на някоя друга бензиностанция. Ако, е дизел ще ти пръднат дюзите, почвай след това да гадеш от коя бензионстанция стана това.

Успех!

Ти сериозно ли съветваш момчето да си купи мерцедес?
Казваш че се занимаваш с коли от години, е значи знаеш поддръжката му колко струва. Айде ся си помисли дали човек който търси кола с пари за колело ще може да поддържа автомобил като мерцедес или ще клекне още при първата повреда или профилактика?

преди 2 часа, Yaskata написа:

Търсиш задължително да е дизел, защото бензина е скъп и бюджета ти просто няма да ти позволи да си намериш хубава кола бензин за толкова пари. 

Това изречение просто ме разби :lol6:

преди 1 час, Bubbles написа:

Ти сериозно ли съветваш момчето да си купи мерцедес?
Казваш че се занимаваш с коли от години, е значи знаеш поддръжката му колко струва. Айде ся си помисли дали човек който търси кола с пари за колело ще може да поддържа автомобил като мерцедес или ще клекне още при първата повреда или профилактика?

Няма логика в това което казваш, защото аз веднага мога да ти кажа, че по другите марки коли се правят ремонти каквито по Мерцедеса се правят един път на 10 години. Тогава не даваш ли пари за тези ремонти? Да на Мерцедес, ако смениш съединител ти струва близо 1500 лева, на Сеата ще струва 700 лева да кажем. Ама за времето в което съединителя на Мерцедеса замине, на Сеата ще се счупят куп други неща, за които пак даваш пари. Само Българина разсъждава така, че като си купи евтиното и 3-то качество стока не се е минал. Пак казвам, толкова сте предубедени в глупостите които се сипят в България, че само чалгари карали БМВ, че били кенефи, че Мерцедесите като били със задно и зимата щяла да стои в гаража, че АУДИ като си купиш трябва да теглиш кредит за части. Аз карам Мерцедес и мога да ти кажа, че за 3 години направих един ремонт на кола произведена 2008 година, смених задните алуминиеви носачи и скърцащите втулки, за 3 ГОДИНИ!  На Шкодите дето са същата година, смеят всичко за толкова време. На кой му излиза на края по евтино?

преди 1 час, Yaskata написа:

Няма логика в това което казваш, защото аз веднага мога да ти кажа, че по другите марки коли се правят ремонти каквито по Мерцедеса се правят един път на 10 години. Тогава не даваш ли пари за тези ремонти? Да на Мерцедес, ако смениш съединител ти струва близо 1500 лева, на Сеата ще струва 700 лева да кажем. Ама за времето в което съединителя на Мерцедеса замине, на Сеата ще се счупят куп други неща, за които пак даваш пари. Само Българина разсъждава така, че като си купи евтиното и 3-то качество стока не се е минал. Пак казвам, толкова сте предубедени в глупостите които се сипят в България, че само чалгари карали БМВ, че били кенефи, че Мерцедесите като били със задно и зимата щяла да стои в гаража, че АУДИ като си купиш трябва да теглиш кредит за части. Аз карам Мерцедес и мога да ти кажа, че за 3 години направих един ремонт на кола произведена 2008 година, смених задните алуминиеви носачи и скърцащите втулки, за 3 ГОДИНИ!  На Шкодите дето са същата година, смеят всичко за толкова време. На кой му излиза на края по евтино?

Приятел, това момче е тръгнало със 7 бона кола да купува. Ти го каза, има разходи повреме и след покупката, значи остават 5500-6000, мислиш ли че той ще може да си позволи да даде 1500 за съединител? Да не говорим че с тези пари освен някой 30 годишен 190 трудно ще вземе друго.

преди 7 часа, Bubbles написа:

Приятел, това момче е тръгнало със 7 бона кола да купува. Ти го каза, има разходи повреме и след покупката, значи остават 5500-6000, мислиш ли че той ще може да си позволи да даде 1500 за съединител? Да не говорим че с тези пари освен някой 30 годишен 190 трудно ще вземе друго.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=346578161&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=17200&makeModelVariant1.modelGroupId=9&minFirstRegistrationDate=2006-01-01&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&ref=srp&fnai=prev&searchId=43cfb90f-9359-767e-7bfc-9fb50f509d56

буквално от първото търсене първата кола която видях. за 5000 лева, 1000 за да му я докарат до тук, 1000 да си оправи документацията 7000 лева

На 360 000 хил. е малко. Трябва да е поне на 560 000 хил. км., за да е сигурно, че нищо няма да му се чупи. Вземеш ли на по-малко, гаранция е боклук. 😁

Вземи си Маздата, ако не е станала Фред Флинстоун от ръжда!  

Толкова стари дизели си е рисковано да се купуват. Ако е заминал съединитела с демпферния отидоа, едни иляду лея само за един консуматив. Ако окоти и турбина, в София взимат по 700-800 лева за рециклаж. Дюзите, горивна ,ако са на издихание, и да ги отремонтираш, жена ти ще те изхвърли през терасата. Трябва да си от стара коза яре, за да се наемаш да купуваш такива стари дизели. Или вземи някой майстор с теб. Аз съм за Сеата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.