Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на SSD

Featured Replies

Здравейте, искам да ви питам дали можете да ми помогне с избора на ССД. Ще ви опиша проблем ми и какво мисля е най-адекватното решение, но много бих се радвал да чуя и вашите съвети/мнения, тъй като не съм специалист в тази област. За какво ще ползвам ССД-то - по принцип за съхранение на важна информация (300 гб горе-долу) и фотографски снимки (хиляди png-та всеки по 50МБ+) като съща така ще се включва почти всекидневно в лаптоп, за да пренасям снимки на него.

До скоро имах WD 1 TB HDD и тъй като ми правеше известни проблеми започнах да се тревожа доста за 400те гб информация, която си пазих на него. Продадох го и сега съм се насочил да си взема ССД, тъй като уж са доста по-надеждни и време-устойчиви. Запътил съм се към 2 опции. 

Опция №1 - външен ссд от типа на 1TB SSD Samsung T7 или 1TB SSD WD_BLACK P50 Game тъй като са на една и съща цена в момента.
Опция №2 - 1TB SSD Samsung 980 (M.2 (2280)) + Външна кутия за SSD диск Orico, M.2 NVMe, USB Type-C

Гледах и четох из интернета и в крайна сметка опция 2 звучи доста по-добре тъй като скоростите на записване и четене там са доста по-големи? От друга страна не съм сигурен тъй като както казах не съм кой знае колко запознат с това и затова пускам темата. Моля предложете кой от 2та варианта е по-удачен. Може да предложите и 3ти, ако е още по-удачен :)

За първо време: Показани резултати за 'ssd' в теми. - kaldata.com - Форуми

Не купувайте външен SSD диск, без да сте прочели тези съвети | TechGeek

От дилемата ти аз бих се спрял на "Опция 2". 

Принципно важната информация се съхранява на поне две места. Примерно аз свалям снимките си на друг носител (вътрешен и/или външен), но и запазвам и картата памет от телефона си (в твоя случай може да е от фотоапарата ти...) -> купувам си нова карта памет. (цените на картата памет са по масрафа ми)

Успех!

Лично аз в случая бих си взел готово решение. Предполагам си е измислено и направено по-добре за такъв тип работа. Със сигурност и кутийка бих си взел, но само ако имам някакъв наличен вече nvme диск, който пример по-рядко ще се ползва - колкото да влезе в действие и да не прашасва!

• Автор
преди 19 минути, dioib написа:

За първо време: Показани резултати за 'ssd' в теми. - kaldata.com - Форуми

Не купувайте външен SSD диск, без да сте прочели тези съвети | TechGeek

От дилемата ти аз бих се спрял на "Опция 2". 

Принципно важната информация се съхранява на поне две места. Примерно аз свалям снимките си на друг носител (вътрешен и/или външен), но и запазвам и картата памет от телефона си (в твоя случай може да е от фотоапарата ти...) -> купувам си нова карта памет. (цените на картата памет са по масрафа ми)

Успех!

Здравей, четох я страничката и като цяло от там тръгнах да се чудя коя от 2те опции е по-добра за мен. Най вероятно ще взема NVME и някаква кутийка. Благодаря :)

преди 17 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Лично аз в случая бих си взел готово решение. Предполагам си е измислено и направено по-добре за такъв тип работа. Със сигурност и кутийка бих си взел, но само ако имам някакъв наличен вече nvme диск, който пример по-рядко ще се ползва - колкото да влезе в действие и да не прашасва!

Ами съгласен съм, но все си мисля, че за приблизително еднаквата цена двойно по-бързата скорост е доста по-добра опция сякаш.

преди 1 час, EightBit написа:

....

Ами съгласен съм, но все си мисля, че за приблизително еднаквата цена двойно по-бързата скорост е доста по-добра опция сякаш.

Нещо май със скоростите не правиш разлика Gb/ps и GB/ps ? Ако имаш usb 3.1 gen.1 може да очакваш скорости до 625 MB/ps, а ако имаш на устроствата gen.2 ще очакваш не повече от 1250 MB/ps . Та NVME SSD може да му видиш скоростите директно боднат в необходимият слот в компютърно дъно само!

Никога не разчитай само на един носител да си държиш важните данни! Задължително се записват поне на 2 отделни и независими носителя. Ако стане нещо с диска, после не е сигурно дали ще можеш да си върнеш данните, а фирмите, които правят това, вземат много пари и резултата не винаги е положителен. Вземи поне един външен диск и прави там редовно архиви, дори качвай нещата и в някой онлайн хранилище.

• Автор

Отсно съхраняването на повече от един носител това е повече от ясно. Важните неща ще се опитам да си ги имам и на поне още един диск. Просто ме интересуваше между тези 2 опции коя е по-добрата като се има в предвид, че ползвам Lenovo thinkpad 15 G2 и не знам дали въобще ще има смисъл от NVME диск (в смисъл такъв дали ще мога да използвам пълната му скорост). От друга страна тъй като цените са толкова сходни ми се струва безсмислено да взема обикновено ССД вместо NVME (с кутийка) - дори и сега да не мога един ден може да имам възможност да му ползвам пълната скорост.

преди 26 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Нещо май със скоростите не правиш разлика Gb/ps и GB/ps ? Ако имаш usb 3.1 gen.1 може да очакваш скорости до 625 MB/ps, а ако имаш на устроствата gen.2 ще очакваш не повече от 1250 MB/ps . Та NVME SSD може да му видиш скоростите директно боднат в необходимият слот в компютърно дъно само!

Окей, това не го знаех и наистина беше доста полезно да го чуя, тъй като малко трудно да намеря точно това изречение като информация в интернета. Значи както написах в предишният ми коментар не го ли сложа в дъното на лаптопа няма абсолютно никога да му видя истинската скорост и следователно е по-скоро безсмислена покупка? А ако му взема кутийка, която е с USB-C / ThunderBolt 3 Порт? Те няма ли да ми позволят да използвам доста висока скорост?

Според спецификациите:

Lenovo ThinkBook 15 Gen 2 (Intel) | Мощен 15.6" лаптоп за малкия бизнес | Lenovo Bulgaria

Цитат
Сторидж
  • До 1TB M.2 PCIe Gen 4 SSD
  • До 1TB M.2 PCIe Gen 3 SSD
  • До 1TB 7200rpm HDD
  • До 2TB 5400rpm HDD
  • Опиционално: Поддържа двоено SSD или двойно дисково устройство (варира в зависимост то конфигурацията)

преди 11 минути, EightBit написа:

А ако му взема кутийка, която е с USB-C / ThunderBolt 3 Порт? Те няма ли да ми позволят да използвам доста висока скорост?

Трябва и на PCто да е такъв порта също!

• Автор
преди 10 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Трябва и на PCто да е такъв порта също!

Да, да, аз това имах предвид. Знам, че моя има следните:
Thunderbolt™ 4
USB-C 3.2 Gen 2 (DP/PD)
2 x USB-A 3.0 Gen 1 (1 always on)

И реално този, който е thunderbolt 4 на практика би трябвало да успее да поддържа скорост от сорта на 3gb/s, нали правилно разбирам?

преди 18 минути, Raze написа:

Знам за тези колега, мен ме интересува за външно NVME (с кутийка), вътре вече си има

Няма смисъл от подобно нещо. Вземи си нормално SATA SSD с 5 години гаранция и си го сложи в някоя кутия с USB. Може и директно с кабел-преходник, ако няма да го разнасяш много.

USB кабел 3.0, За връзка към хардиск 2.5" - eMAG.bg

• Автор

Това не го бях помислял като опция наистина. Реално си е напълно възможно наистина. Благодаря колега :)

преди 10 минути, EightBit написа:

И реално този, който е thunderbolt 4 на практика би трябвало да успее да поддържа скорост от сорта на 3gb/s, нали правилно разбирам?

Вие се побъркахте с тия скорости.

преди 28 минути, EightBit написа:

и не знам дали въобще ще има смисъл от NVME диск (в смисъл такъв дали ще мога да използвам пълната му скорост)

Цитат

Максималните скорости на трансфер варират между отделните NVMe дискове, но ако ще го ползвате като външен диск, не ви трябват най-бързите, тъй като реално няма да може да се възползвате от максималната скорост.

Цитат

Ако компютърът ви има Thunderbolt 3 порт, той ще работи с устройства, които не са Thunderbolt 3, но обратното - скъпо ново устройство изобщо няма да работи с USB-C порт, който не поддържа Thunderbolt 3.

Ако това не е достатъчно сложно, ще трябва да определите и вида сторидж в компютъра ви. Това може да изглежда тривиално, тъй като сте тръгнали да пазарувате външно устройство, а не да замествате на вътрешното ви устройство. Въпреки това, скоростта на трансфер на външен диск се определя на базата на това, на което е способен диска в компютъра ви. 

Прочети, а не чети!!!  -> Макар, че информацията в статията е остаряла вече ... -> То помисли! ;) Не чакай готов отговор!!!

преди 10 минути, Raze написа:

Няма смисъл от подобно нещо.

Смисъл винаги може да се намери ... примерно = може да си го позволи материално. 

Да, за цена/качество и т.н. е меродавно, но защо да не си вземе нещо по-ново от доказано старо?! 

преди 3 часа, нушо написа:

Вие се побъркахте с тия скорости.

Дървените философи да препишат горното 100 пъти!

Осмия бит (контролен имаш ли ;) ), не знам колко пъти дневно ще го разнасящ устройството кат Малката цветарка, но едно забавяне от 1-2 минути на всяко място не може да е решаващо!!!

• Автор

Ще го разнасям из различните континети, че даже и на Антарктида :D 

Не знам защо въпроса ми относно скоростите го приехте все едно ви питам коя бира ви харесва повече. Просто ми е интересно кое ще ми даде по-висока скорост при положение, че и двете са на една и съща цена в крайна сметка. Лично аз го намирам за абсолютно идиотско да дам 250лв. за дадено ССД при положение, че същите пари ще ми купят друго ССД, което въпреки, че ще трябва да си го направя сам (което е буквално лего за 4г.) ще ми даде двойни или тройни скорости (с правилният кабел и порт, разби расе). 

В крайна сметка реших да взема някое по-евтино ССД като например 1TB SSD Samsung 980 (2280) и с една кутийка и готово. Благодаря все пак на всички отзовали се! Наистина помогнахте

преди 7 минути, EightBit написа:

....

В крайна сметка реших да взема някое по-евтино ССД като например 1TB SSD Samsung 980 (2280) и с една кутийка и готово. Благодаря все пак на всички отзовали се! Наистина помогнахте

Ще ми е интересно да споделиш после резултати от четене/писане. Интересно е и каква кутийка ще вземеш, че тези с поддържа Thunderbolt са си доста скъпи, а ако се спреш на кутийка без такава подръжка то е ясно , че скорости каквито ти се искат не може да ги видиш!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.