Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Информация относно АЛИЕКСПРЕС...

Виж решението Разрешен от цър-вул,

Препоръчан отговор

Попадам на различна информация относно облагането с мито на стоки, закупени от Алито. За ДДС-то е ясно, но за митото някъде пишат за лимит до 30 евро без мито, другаде - до 150 евро без мито...Моля за точна и коректна информация от първо лице, благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ДДС на всичко(не забравяйте навлото! и то се облага с ДДС)! Изчислява се веднага от търговеца в Али. Но, пък, търговците правят разни хватки с допълнителни отстъпки при фактурирането
За митата - тук

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, N1K17Y написа:

30 евро се отнасяше за ДДС-то. Митото е за 150 евро. 

Беше до 30лв. без ддс а над 300лв. и с мито. Сега всичко се облага с ддс до 150евро., а нагоре и с мито. Друг въпрос е че малки пакетчета и др. евтини неща митницата ги освобождава инак ще се задръстат заради стотинки. Пратки обявени за подараци на стойност до 45евро също не се начислява ддс.

За справка - тук .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз като съм поръчвал, пише "Include VAT".Не зная този VAT какво включва, но не съм плащал нищо допълнително.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение
преди 37 минути, цър-вул написа:

За митата - тук

преди 31 минути, JohnTRIVOLTA написа:

За справка - тук

Открийте разликите... 😎

Чукча - писател, чукча не читатель! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, цър-вул написа:

Открийте разликите... 😎

Чукча - писател, чукча не читатель! 

На другя чукча му е нямало поста, когато писах моят! :chinese:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, цър-вул написа:

Ся шсе заям - моят пост е от преди 49мин, твоят - от 42...

Като отворих да пиша ми звъннаха , че са на адреса и слязох да си взема пратката. Върнах се, дописах и го постнах. След твоят коментар видях , че има твой пост пред моят - доволен?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, ivan_pop написа:

Аз като съм поръчвал, пише "Include VAT".Не зная този VAT какво включва, но не съм плащал нищо допълнително.

VAT е английската абревиатура за ДДС

От миналата година уважаващите се търговци са с евро регистрация и директно отчисляват ДДС към съответната хазна

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да пиша за мой случай(макар няма  общо с мито) поръчах си флюс за запояване от Алито - нещо като гел или гъстотечно в малка тубичка за 2$ - с безплатна доставка, която не може да се проследява подробно. Минаха 4 месеца, не я получих и ми рефунднаха парите, после мина още 1 месец - получих СМС от местния пощ клон, че има пратка за мен с някаква такса от стотинки(явно ДДС), обаче на място ми поискаха и още  към 4 лв(за митническо представителство). Аз разбрах, че това е флюса за 2$ - опитах се да кажа на служителката на гишето в пощата, че това е пратка от Алиекспрес, от Китай, с предвариелно начислен и включен VAT(ДДС) на стойност около 4 лв и както всички други десетки дребни пакетчета, получавани от там по такъв начин не дължа никакви такси. Тя обаче ми сочи етикета с начислено ДДС и такаса за представителство и ми вика - или плащай или отказвай пратката и аз откзах - нали вече ми бяха върнали парите-2$.

Как си обяснявам случая - за да е евтина, безплатна доставката и понеже разни течности, гелове, ли-йон батерии се смятат за подозрителни, опасни - китаецът праща през Узбекистански пощи, там си залепят техен етикет на пакетчето и тук някакъв незапознат митничар решава, че стоката е с произход от Узбекистан и слага ДДС 20% - някакви 60-70 ст, БГ пощи и те си слагат таксата за предствителство

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Просто някой се е направил на умен - при положение, че няма мито, не се дължи митническо представителство. Няма какво да освобождават!!! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, morandis написа:

Да пиша за мой случай(макар няма  общо с мито) поръчах си флюс за запояване от Алито - нещо като гел или гъстотечно в малка тубичка за 2$ - с безплатна доставка, която не може да се проследява подробно. Минаха 4 месеца, не я получих и ми рефунднаха парите, после мина още 1 месец - получих СМС от местния пощ клон, че има пратка за мен с някаква такса от стотинки(явно ДДС), обаче на място ми поискаха и още  към 4 лв(за митническо представителство). Аз разбрах, че това е флюса за 2$ - опитах се да кажа на служителката на гишето в пощата, че това е пратка от Алиекспрес, от Китай, с предвариелно начислен и включен VAT(ДДС) на стойност около 4 лв и както всички други десетки дребни пакетчета, получавани от там по такъв начин не дължа никакви такси. Тя обаче ми сочи етикета с начислено ДДС и такаса за представителство и ми вика - или плащай или отказвай пратката и аз откзах - нали вече ми бяха върнали парите-2$.

Как си обяснявам случая - за да е евтина, безплатна доставката и понеже разни течности, гелове, ли-йон батерии се смятат за подозрителни, опасни - китаецът праща през Узбекистански пощи, там си залепят техен етикет на пакетчето и тук някакъв незапознат митничар решава, че стоката е с произход от Узбекистан и слага ДДС 20% - някакви 60-70 ст, БГ пощи и те си слагат таксата за предствителство

Два пъти вече получавам пратки чрез Узбекистан, няма мърдане - плаща се мито и ДДС на място в пощата, върху пратката залепено митническо уведомление  с изчислено всичко, това е...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Между другото Али въведе опция за групово пазаруване - или създаваш група и каниш други(общо 5 човека) в нея, или се присъединяваш към група и се трупат сериозни отстъпки (достигащи 50-70-80%) в цените.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, цър-вул написа:

Между другото Али въведе опция за групово пазаруване - или създаваш група и каниш други(общо 5 човека) в нея, или се присъединяваш към група и се трупат сериозни отстъпки (достигащи 50-70-80%) в цените.

:offtopic_s: Преди месец попръчах от там 4-5 неща и получих съобщение, че стоките са групирани и ги получих в една пратка. Иначе рових, но не виждам как се създава трупа ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Онзи ден рових и ми предложи да направя група и да поканя участници... Виж в хелпа за групово пазаруване.
А, и тая група е с период на активност, но не помня вече колко беше - час-ден

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това ме навежда на мисъл - да си организираме разделче тук в което като отделни теми да си правим изцидентни акции за събиране на членове за група...
Или друго - всеки си прави по 4 кухи профила в али и си ги "кани" за временни групи за пазаруване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 месеца по-късно...
на 11.08.2022 г. в 19:31, morandis написа:

Да пиша за мой случай през Узбекистански пощи,

Развой(макар, че едва ли е често да пращат неща от Алиекспрес точно през Узбекистански пощи): при мен пратките бяха 3, отказах да плащам повторно ДДС за тях и такса от 3,90 на пощите, изчаках да минат 2-3 месеца, долу-горе толкова им бе срокът системата на Алито автоматично да обяви че са ми доставени и отварям диспут за рефунд, че пратката не ми е доставена - и за 2 от пратките решението бе в моя полза - върнаха ми парите, за третата пратка още чакам да изтече крайният срок за доставка и да отворя диспут за рефунд. На служителките в нашия пощенски клон им заявих, въобще да не ми се пращат съобщения с пратки за мен, за които уж дължа митнически такси. Явно и началството им е известено за случката, защото намерих имейлите на митниците, и два на БГ пощи и им пратих имейл по моя "стотинкаджийски" проблем. За моя изненада след време(било им е нужно да проучат случая) получих отговори.

Разбира се че им прикачих снимки за поръчката, че е от Алито, че там всички търговци са регистрирани по с-ма IOSS, на скриновете се вижда, че е изчислено точно ДДС и е вклщчено в цената, също им пратих и фактурата(invoice) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че им прикачих снимки за поръчката, че е от Алито, че там всички търговци са регистрирани по с-ма IOSS, на скриновете се вижда, че е изчислено точно ДДС и е включено в цената, също им пратих и фактурата(invoice) - от митниците с много излишни техни пояснения и цитирания на членове, разбрах че са наясно че съм платил ДДС, но от БГ пощи като мой представител в декларацията не е посочен ID IOSS номер, който доказва платено ДДС и затова по закон трябва да ми начислят ДДС. От БГ пощи също ми посочиха, че в декларацията получена от Узбекистански пощи не е вписан този IOSS номер и това значи, че трябва да ми начислят нашите митници ДДС. С едно изречение не са виновни БГ митници и БГ пощи - те си действат по закон - виновни са китаецът или узбекистански пощи, че не са написали в декларацията този IOSS номер, Параграф 22 

Сега обаче повечето пратки от ноември ми идват не в БГ пощи, а ги разнасят до адрес куриери на Express One, ОК си получих няколко, точно на 30 дек по обяд ми носи пликче с мое име, адрес, подписвам се, че съм го получил без да имам някаква представа какво да очаквам, защото бяха доста неща поръчани. Разкъсвам найлоновия плик и вътре гледам някакви си три цветни ластични гривнички от плат, веднага проверявам номера и баркода на плика и разбирам, че вътре трябва да има SSD за 70 лв. Следва цяла седмица в диспут с Алиекспрес - пращах снимки, видео, 2 пъти получих откази, на 3 път ми поискаха  shipping label under the logistics waybill, което аз разбрах като ТОВАРИТЕЛНИЦА, ходих до офиса на Express One, там първоначално служителката ми казваше, че няма никакви документи, но като поисках Товарителницата и ми разпечата, това реши диспута в моя полза и ще ми върнат парите от Алито. Искайте си Товарителницата от Express One!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...