Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Двумесечен отпуск за Бащи!


PopoFF

Препоръчан отговор

Здравейте, от 1 август 2022 влиза в сила, право на отпуск за отглеждане на дете до 8г Бащите ще има право на обезщетение в размер на 710 лева месечно от държавното обществено осигуряване. Този отпуск ще може да се ползва, когато бащата (осиновителят) Въпроса е някой пойнтересувал ли се е от това обезщетение, Дали в НАП се ходи или в Социалните, и какви документи се носят от работодателя, че търся из нета но нищо не намирам? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, PopoFF написа:

Здравейте, от 1 август 2022 влиза в сила, право на отпуск за отглеждане на дете до 8г Бащите ще има право на обезщетение в размер на 710 лева месечно от държавното обществено осигуряване. Този отпуск ще може да се ползва, когато бащата (осиновителят) Въпроса е някой пойнтересувал ли се е от това обезщетение, Дали в НАП се ходи или в Социалните, и какви документи се носят от работодателя, че търся из нета но нищо не намирам? 

Цитат

Промените в Кодекса на труда от 1 август 2022г., ясно очертават, че бащата (осиновителят) има право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст в размер два месеца, при изпълнение на определени условия (да не е ползвал прехвърлен от майката отпуск).

Когато бащата (осиновителят) е ползвал прехвърлен от майката отпуск за период, по-кратък от два месеца, той има право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст в размер на разликата между два месеца и ползвания отпуск. Отпускът може да се ползва наведнъж или на части, а бащата (осиновителят), който иска да ползва този отпуск, уведомява за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

 

През време на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон, а времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Редът и начинът за ползване на отпуска се уреждат с наредба на Министерския съвет, като подробно ще бъдат уредени в Наредбата за работното време почивките и отпуските.

 

Справка:

чл. 164в от Кодекса на труда

И цялата статия: https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/otpusk-za-otglezhdane-na-dete-do-8-godishna-vyzrast-ot-bashtata-243478

Дано схванете/разберете написаното в нея. 

И 164в от КТ

Цитат

Отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)

Чл. 164в. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) (1) Бащата (осиновителят) има право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст в размер два месеца, когато не е ползвал отпуск по чл. 163, ал. 10, чл. 164, ал. 3, чл. 164б, ал. 2 и 5 или чл. 167, ал. 1.
(2) Когато бащата (осиновителят) е ползвал отпуск по чл. 163, ал. 10, чл. 164, ал. 3, чл. 164б, ал. 2 и 5 или чл. 167, ал. 1 за период, по-кратък от два месеца, той има право на отпуск по ал. 1 в размер на разликата между два месеца и ползвания отпуск.
(3) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части.
(4) Бащата (осиновителят), който иска да ползва отпуск по ал. 1, уведомява за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(5) Отпускът не се ползва при смърт на детето, лишаване на бащата от родителски права или ограничаването им, даване на детето за осиновяване, прекратяване на осиновяването, както и когато детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка или е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(6) През време на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.
(7) Редът и начинът за ползване на отпуска се уреждат с наредба на Министерския съвет.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

До колкото разбирам от статията мъжа не трябва де е взел прехвърлена от майката отпуска за отглеждане на детето, която ѝ се полага от навършване 6 месечна възраст на детето до 410 календарни дни - което е към 230 дни - от тази статия - https://bulmar.com/bg/publikacii/prehvyrljane-na-majchinstvo-ot-majka-na-bashta-ili-osinovitel-baba-djado

Демек бащата може да поеме нейните 230 дни за отглеждане на детето, а тя да отиде на работа. Ако бащата не е поел тези или част от тези дни от нейната отпуска, само тогава може да вземе двумесечен отпуск за отглеждането на детето. 

Документи за изплащане на обезщетението за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При мен "личен състав" ми изглежда некомпетентен, защото не можа да отговори, ако близнаци се изпишат в различни дати, дали се взима два пъти по 15 дни. И отговорът е..... "Не знам". :giggle1:
А един колега, който вече бил тупана преди 3 години, каза че тези 15 дни се заплащали всички като работни дни! И се смята само период от 15 дни, да не се "разрежда" от почивни.

На мой въпрос, преди да срещна мнението на колегата, личен състав е категоричен, че два месеца се считат за "период от два месеца". Тоест, няма да имаш възможност за 2 месеца и няколко дни. Започваш от 1-во число, свършва ти на 1-во число като дата! :)

Останалото е плява, която не ти трябва да знаеш, излишно разпитваш за неща, които няма да ти се случат. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...