Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 18 минути, communismatic написа:

Не, бе... брато. Пак ти повтарям - аз не съм на твоят акъл. Не знам, явно не си добре... щом още не си го осъзнал. Проблема беше, че искрено вярваше, че БКП е искало и петлите, да снасят яйца като кокошките и точно заради това го беше подчертал. Това е и основната причина, сега, да дръпнеш назад. Да, БКП стимулира селското стопанство, да бълва още и още продукция... ама това не значи, че кара ТКЗС-тата, да изкарват и яйца от петли.
А това с числата е такава смехория, че няма накъде. Ти ли ще ми говориш за "числа"? Човека с документа, дето даже нямаше никакво понятие, какво фактически се твърди в документите, които постоянно постваш. А аз съм бил зле с "числата", баси и наглостта...

Цял живот ще ровиш по кофите, гаранция...

И пилетата 😁

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

Аз съм произведен по време на социализъма. Не на демократизъма. 😀 Тотал грешка. Тия са след 2000 година.

Тотал щета си. Мустак

преди 1 час, communismatic написа:

Не, бе... брато. Пак ти повтарям - аз не съм на твоят акъл. Не знам, явно не си добре... щом още не си го осъзнал. Проблема беше, че искрено вярваше, че БКП е искало и петлите, да снасят яйца като кокошките и точно заради това го беше подчертал. Това е и основната причина, сега, да дръпнеш назад. Да, БКП стимулира селското стопанство, да бълва още и още продукция... ама това не значи, че кара ТКЗС-тата, да изкарват и яйца от петли.
А това с числата е такава смехория, че няма накъде. Ти ли ще ми говориш за "числа"? Човека с документа, дето даже нямаше никакво понятие, какво фактически се твърди в документите, които постоянно постваш. А аз съм бил зле с "числата", баси и наглостта...

Цял живот ще ровиш по кофите, гаранция...

Пропусна да кажеш, че освен това, искрено съм повярвал, че са "откривътели на нови биологични закони" 🤦‍♂️ 

на 21.10.2025 г. в 18:54, plamen.spam написа:

Иди да се прегледаш.

Ходи ли на преглед?
Обърни повечко внимание на усещането и възприемането на сарказъм.

Ако не си разбрал, подчертаните текстове са саркастични.
Моят коментар - също.

преди 1 час, N1K17Y написа:

Не съм чел назад и може да пропускам нещо, ама кръвният данък изчезва нейде 2 века преди освобождението от "робството". Ако еничарството ти е доказателството, че сме били под робство, как точно братушките ти са ни асвабадителите, а не някой султан? :D 

Демек и според теб не е било робство, така ли? Нещо обаче са ти много избирателни критериите за "робство".

Турско не е имало, обаче е имало руско, а? 

на 9.09.2024 г. в 23:03, N1K17Y написа:

Нещо като да акцентираш, че червената армия ни е "освободила", но да пропускаш, че веднага ни е поробила след това?

това помниш ли?

на 18.03.2023 г. в 20:03, N1K17Y написа:

Само дето не сме били под немска власт, а сме независима държава, но това не се връзва с фалшивата история, лъжите и пропагандата за "Освободителката" и Червеният ботуш с който ни смачква и поробва.

Що така бре, Миме?

преди 13 минути, plamen.spam написа:

Пропусна да кажеш, че освен това, искрено съм повярвал, че са "откривътели на нови биологични закони" 🤦‍♂️ 

Не съм пропуснал, там е работата. Ти постоянно постваш някакви страшни простотии, а по-лошото е, че и искрено им вярваш.

преди 13 минути, plamen.spam написа:

Ходи ли на преглед?

Аз да ходя? Ти не можеш, да вникваш в постовете, които самият ти пишеш... аз да се преглеждам.

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Обърни повечко внимание на усещането и възприемането на сарказъм.

Аз от сарказъм разбирам, ама разбирам и от най-обикновена простотия на обикновени хора, дето са много умни. Толкова са умни, че даже не умеят и да си защитят тезата...

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Ако не си разбрал, подчертаните текстове са саркастични.

100% съм сигурен. То и за СО МАТ беше така, и за ХИВ позитивните в руската армия, и за превалутирането лев-долар през 1989-а и още една дузина други "саркастични" неща... 

преди 23 минути, communismatic написа:

Не съм пропуснал, там е работата. Ти постоянно постваш някакви страшни простотии, а по-лошото е, че и искрено им вярваш.

Аз да ходя? Ти не можеш, да вникваш в постовете, които самият ти пишеш... аз да се преглеждам.

Аз от сарказъм разбирам, ама разбирам и от най-обикновена простотия на обикновени хора, дето са много умни. Толкова са умни, че даже не умеят и да си защитят тезата...

100% съм сигурен. То и за СО МАТ беше така, и за ХИВ позитивните в руската армия, и за превалутирането лев-долар през 1989-а и още една дузина други "саркастични" неща... 

на 26.09.2025 г. в 22:19, plamen.spam написа:

Излагам моите аргументи, изобличавам опорки и лъжливи твърдения. 
Кой разбрал - разбрал, който може - замисля се, останалите явно са безнадеждни случаи и влагането на допълнителни усилия е безсмислено пилеене на време и енергия.

Ти например, като си много наясно, знаеш ли как точно, по какъв механизъм, се определя курсът валутен лев към долар?

току-що, plamen.spam написа:

Ти например, като си много наясно, знаеш ли как точно, по какъв механизъм, се определя курсът валутен лев към долар?

Ми ако от 3-4 страници, в които ставаше за кашмер, още не си вдянал... Що сменяш темата, между другото? Дай да се фокусираме над последните ти "просветления" в областта на селското стопанство. Може пък да ти дойде силата...

преди 1 минута, communismatic написа:

Ми ако от 3-4 страници, в които ставаше за кашмер, още не си вдянал... Що сменяш темата, между другото? Дай да се фокусираме над последните ти "просветления" в областта на селското стопанство. Може пък да ти дойде силата...

Ти освен себе си, нещо друго четеш ли?
Нали те попитах:

преди 1 час, plamen.spam написа:

Още нещо неясно?

Ти си този, който смени  темата.

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Ти си този, който смени  темата.

Айде бе? Не думай? Аз почнах, да пиша за превалутирането, като посочих цяла дузина простотии, на които кълвеш като шаран...

Казвай, какъв е проблема с документа? Що си подчертал точно "очевидно е че трябва да носят не само кокошките, но и пилетата"? По случайност, предполагам? Не, ти не го мислиш сериозно... Глупости! Ти си толкова умно момче, до момента си 100% безпогрешен в прогнозите си... Нали? :) 

на 21.10.2025 г. в 21:32, parmobil написа:

Роб е безправен човек. Може да се продава като стока! В тази връзка безправни ли са българите? Левски защо е съден? Не можеха ли просто да си го застрелят/обесят/заколят без да се церемонят в Къкрина?

Бъркаш емоционалното с действителното!

Роб е сложна дума, кажи му комуняга и ще те разбере всеки

Само за патриоти :giggle1:

"Русия е като въздуха, водата и Слънцето за всеки един истински българин - патриот."

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Демек и според теб не е било робство, така ли? Нещо обаче са ти много избирателни критериите за "робство".

това помниш ли?

Що така бре, Миме?

Демек, ако кажа че не е имало руско робство, ще признаеш, че не е имало турско? 

преди 20 минути, N1K17Y написа:

Демек, ако кажа че не е имало руско робство, ще признаеш, че не е имало турско? 

Демек уточни какви са ти критериите за робство. За руско разбрахме че според теб има. Интересно ми е защо не признаваш че е имало и турско?

Да не би да е, защото трябва да се плюе по Русия и за това я изкарваш поробител, а отричаш турското, защото ако го признаеш ще трябва и да признаеш кой ни е освободил от него?

Познах ли?

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Колкото и комично, да звучи... има дори историци, които да сравняват периода между 1396-та до 1878-ма с тоя от 1944-та до 1989-а. Говоря за доста популярен из мрежата историк, който го канят тук и там. Промивката на мозъци е потресаваща, а още по-потресаващо е и нивото на тия, които могат, да направят подобно сравнение.

Колкото до османският период, някои хора бъркат доста нещата. Да, ние не сме били роби в буквалният смисъл, но е и факт, че в рамките на Османската империя е имало нещо, което да е наподобявало точно това. Дори вече дадох и пример по тоя параграф. В случаят... на умнокрасивите определено термина "робство" (който за мен е погрешен) много им бърка по..., просто защото по тоя начин искат, да принизят огромната роля на Руската империя за нашето освобождение. Истината е, че ние нямаше как да се освободим сами, ако не бяха братята славяни. Това е положението... Периода на турското владичество е изключително променящ се през годините. Факт е, че сред българите е имало доста чорбаджии, но е и факт, че ако турчина влезе в къщата ти и изнасили щерката ти, ти просто няма какво да направиш, защото си "рая" т.е. подчовек (на турски не знам как се превеждаше). Отделен е въпроса, че и географското ни положение е доста определящо за състоянието, в което сме били, понеже българските земи са близо до Цариград, следователно хватката на османлиите е била по-затегната, в сравнение с власите например. Нещата са многопластови. Има сведения за българи в рамките на империята, които са обработвали доста ДКА земя (говорим за огромни семейства), които са "орни", т.е. собственост на султана. Има и някаква хипотеза, че фактически една от причините за избухването на Априлското въстание е не само за да се намесят Великите сили в наша защита, а и защото султана вдига данъка на шаяка, а българите са били основно шивачи, т.е. обработвали са шаяк. Относно земеделците от ония години, мога да подчертая и нещо друго интересно, което е свързано с темата - най-големите селски въстания у нас са понеже османците вдигат поголовно данъците, отнемайки "бащините" земи от българите насилствено. Ако говорим за "роби", ми веднага се сещам за писанията на Ханс Дершман от 16 век или факта, че цялото семейство на Страхил Войвода стават роби. Кога е първото светско училище в Чехия, които са под австрийският ботуш? Ами три века по-рано откакто се появява първото българско училище тук.

преди 21 минути, ivottoshev написа:

Демек уточни какви са ти критериите за робство. За руско разбрахме че според теб има. Интересно ми е защо не признаваш че е имало и турско?

Да не би да е, защото трябва да се плюе по Русия и за това я изкарваш поробител, а отричаш турското, защото ако го признаеш ще трябва и да признаеш кой ни е освободил от него?

Познах ли?

Аз те питам нещо, ти ми "отговаряш" с въпроси :D 

Цитирам те по темата за "турското робство" ти ме питаш за социализма и червената армия :D 

Супер трол си, отдавна те признах. 

Казвай, какъв е проблема с документа?

Тъп ли си?

преди 3 часа, plamen.spam написа:

Проблем с документа няма.
Някъде да прочете, че има такъв?

Ако овладееш и малко потиснеш вербалната си агресия, има шанс да вникваш повече в написаното от другите.

Що си подчертал точно "очевидно е че трябва да носят не само кокошките, но и пилетата"? По случайност, предполагам? Не, ти не го мислиш сериозно... Глупости! Ти си толкова умно момче, до момента си 100% безпогрешен в прогнозите си... Нали? :) 

Подчертал съм не едно, a ДВЕ изречения. Ако ги прочетем едно след друго, още повече лъсва сарказма:

image.png

Колко пъти си срещал саркастични изказвания в партийни документи? Не броим "шегичките" на следващия вожд...

преди 14 минути, N1K17Y написа:

Аз те питам нещо, ти ми "отговаряш" с въпроси :D 

Цитирам те по темата за "турското робство" ти ме питаш за социализма и червената армия :D 

Супер трол си, отдавна те признах. 

Какъв социализъм? Каква Червена армия? Ставаше дума само и единствено за критериите ти за ''робство''. 

Е, всички те видяха що за стока си. 

току-що, plamen.spam написа:

Тъп ли си?

Mи, до момента излиза, че ти си такъв... Пак гредЪ с поредният документ.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Колко пъти си срещал саркастични изказвания в партийни документи?

Т.е. постваш тоя документ за да докажеш, че по партийната върхушка е имало спорове и дрязги? Това ли беше? Т.е. какво доказваш с тоя документ. Абсолютно нищо, както обикновено. Карай - следващия път. Свикнал съм ти.

преди 12 минути, communismatic написа:

Т.е. постваш тоя документ за да докажеш, че по партийната върхушка е имало спорове и дрязги? Това ли беше? Т.е. какво доказваш с тоя документ. Абсолютно нищо, както обикновено. Карай - следващия път. Свикнал съм ти.

Тъп ли си?

Показвам, че планът за добив на животинска продукция (в случая яйца) не е съобразен с реалното състояние и плана за животновъдството (кокошки)
С 15% по-малко кокошки, е планиран 45% ръст в производството на яйца. 
Ето това е пример за "грамотно" планиране на селското ни стопанство.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Тъп ли си?

Не, бе, брато. Аз ти пиша, че до тоя момент ти доказваш, че си такъв. Няма нужда, да ми задаваш един и същ тъп въпрос, най-малкото защото това е присъщо точно на тъпите хора. 

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Показвам, че планът за добив на животинска продукция (в случая яйца) не е съобразен с реалното състояние и плана за животновъдството (кокошки)
С 15% по-малко кокошки, е планиран 45% ръст в производството на яйца. 

Мхм. Първо, абсолютно нищо не показваш, понеже съвсем сериозно вярваше, че БКП щяло да кара петлите, и те да снасят. Второ, понеже за пореден път нямаш никакво понятие, какви простотии постваш... това, че някой стимулира производството на яйца, не е свързано само с числеността на кокошките в ТКЗС-тата, а и със самото гледане на кокошките. Не знам, дали ти е минавало през акъла подобно нещо, ама... Зависи от сума ти фактори - порода, храна, гледане (най-общо казано)... 

Е, важното е, че пак си "защити" тезата...

преди 37 минути, ivottoshev написа:

Какъв социализъм? Каква Червена армия? Ставаше дума само и единствено за критериите ти за ''робство''. 

Е, всички те видяха що за стока си. 

Нали именно по твоя критерий за еничарството, стигаме до извода, че още султан някой си, ни е освобдил от робството :D

преди 17 минути, Gaming_Solutions написа:

Жалка работа 😄

Да, на ПП-ДБ фенчето, и на него не му е минавало това през акъла. Каква изненада... Все пак не съм му на нивото. ;) 

Много странно... Явно "простите" комунисти добре са усвоили материала от онзи документ... Близо 4 пъти повече яйца от времето на "развитата" монархия, при положение, че през 1989-а вече повечето от населението не живее в селата. Странна работа!?
1.jpg

-----------------------

преди 3 минути, communismatic написа:

Мхм. Първо, абсолютно нищо не показваш, понеже съвсем сериозно вярваше, че БКП щяло да кара петлите, и те да снасят.

Излагаш се с такива твърдения.
И пак забрави за пилетата 🤦‍♂️

преди 4 минути, communismatic написа:

това, че някой стимулира производството на яйца, не е свързано само с числеността на кокошките в ТКЗС-тата, а и със самото гледане на кокошките. Не знам, дали ти е минавало през акъла подобно нещо, ама... Зависи от сума ти фактори - порода, храна, гледане (най-общо казано)...

Дълбай, дълбай, само че тия работи се планират предходната година.

Критиката към партийната плановата комисия идва от Руси Христозов - министър на доставките и хранителната промишленост, който до 6 януари е бил министър на вътрешните работи. Пленумът е през втората половина на февруари и на ченгето му е ясно, че дори теоретично няма как да се изпълни този план.

Ето какво предлага по-нататък:

image.png

Подчертаното не е ли същото признание, "че планът за добив на животинска продукция (в случая яйца) не е съобразен с реалното състояние и плана за животновъдството (кокошки)"?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.