Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, plamen.spam написа:

Излагаш се с такива твърдения.

Да, аз се излагам, а не ти... поствайки поредният тъп документ.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Дълбай, дълбай, само че тия работи се планират предходната година.

Да? И? Някакъв проблем ли има, че БКП стимулира ТКЗС-тата да си вършат работата максимално съвестно, дори и да създават нереалистични "таргети" (на чист български)?

Ето какво предлага по-нататък

Извинявай, умни ми приятелю... кво значение има какво предлага и кой какво иска... при положение, че през 1989-а населението на България е било само 30-35% селско, а производството на яйцата се е вдигнало с близо 4 пъти, спрямо "развитата" монархия, която е била със 75% селско население? Т.е. тая планова икономика май не е била толкова зле, а?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 18 минути, communismatic написа:

Да? И? Някакъв проблем ли има, че БКП стимулира ТКЗС-тата да си вършат работата максимално съвестно, дори и да създават нереалистични "таргети" (на чист български)?

Много добра логика. Даже отлична, бих казал. Колко жалко, че няма нищо общо с действителността.

Да видим какво казва Калчо Калчев:
Констатациите на Христозов били правилни, даже самият Калчев лично бил алармирал преди година за лошите тенденции, обаче Луканов (бащата на тоя Луканов, дето обяви дефолта през 1990 г.) забутал някъде доклада:

image.png

Да напомня, че това се случва в началото на 1951 г. - едва шест години половина след преврата през 1944 г.
Хиляди знаещи, можещи и разбиращи са избити или все още са по лагерите, така че е нормално "субективният фактор" да не се справя със земеделието и животновъдството.

Нема (читави) ора, баце!

Не са си намерили еквивалента на инж. Иван Николов Иванов за ТКЗС-тата.

Колко жалко, че няма нищо общо с действителността.

Е, няма, да... Тя статистиката изобщо не го доказва...
1.jpg

Хиляди знаещи, можещи и разбиращи са избити или все още са по лагерите, така че е нормално "субективният фактор" да не се справя със земеделието и животновъдството.

Mхм. Колко от тях са избити и колко са били в лагери? И колко са можещите... Гледам, че пак напираш... да "разбираш"...

1951 г. ?

Ми ти си по точните данни, не знам... Документите какво говорят?

преди 4 минути, communismatic написа:

Mхм. Колко от тях са избити и колко са били в лагери? И колко са можещите... Гледам, че пак напираш... да "разбираш"...

Умно момче? Отговор?

преди 1 минута, communismatic написа:

Като не знаеш, в каква връзка ми даваш данни за 1989 г.?

преди 9 минути, communismatic написа:

преди 5 минути, communismatic написа:

Умно момче? Отговор?

Знаем си, че с числата не се справяш, затова предполагам ги искаш поименно.
Избитите без съд и присъда, не мога да ти ги дам в списък, но за осъдените, можеш да се информираш тук

Приятно четене.

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Като не знаеш, в каква връзка ми даваш данни за 1989 г.?

Правилно, да. Каква ли връзка може да има производството на яйца през социализма и статистика за 1989-а година...

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Знаем си, че с числата не се справяш, затова предполагам ги искаш поименно.

Така е, да. И сегашният спор пак го доказва...

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Приятно четене.

Да, я ми кажи кой от тях (в процентно съотношение) е "интелигенция"? Щото нали ги намеси в цялата работа, явно си много наясно с нещата...

преди 21 минути, communismatic написа:

Да, я ми кажи кой от тях (в процентно съотношение) е "интелигенция"? Щото нали ги намеси в цялата работа, явно си много наясно с нещата...

Достатъчно голям процент:

image.png

9155 присъди:
- 2730 смъртни присъди;
- 1305 доживотен затвор;
- останалите - за затвор от 1 до 20 години.

Все е имало някой по-знаещ и по-можещ от слезлите от балкана "субективни фактори" в министерство на земеделието.

Иронията е, че Руси Христозов критикува резултатите в земеделието, след като именно той е "Инициатор е на масовите изселвания от селата в Западна България през лятото на 1950 година, при които хиляди семейства, смятани за политически неблагонадеждни, са разпръснати из цялата страна."
Заслугите му  в провеждането на колективизацията, няма как да не са свързани с разкулачването точно на можещи едри земевладелци и животновъди.

Аха... От "достатъчно"... минахме на "все е имало някой"... Добре... 😆

Баси трагедията е тоя форум... 😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Както казах:

на 26.09.2025 г. в 22:19, plamen.spam написа:

Кой разбрал - разбрал, който може - замисля се, останалите явно са безнадеждни случаи и влагането на допълнителни усилия е безсмислено пилеене на време и енергия.

Taка е, да. Ние сме "безнадеждните случаи", а не ти, дето за пореден път ставаш за кашмер в нелепите си опити, да докажеш нещо... Комунистите били много прости, а в същото време производството на яйца през този период се е увеличил близо четири пъти. Но... ние сме "безнадеждните случаи"... 😆

Тоя сигурно вдига кофи на някой строеж с "братчедите"...

преди 35 минути, communismatic написа:

Taка е, да. Ние сме "безнадеждните случаи", а не ти, дето за пореден път ставаш за кашмер в нелепите си опити, да докажеш нещо... Комунистите били много прости, а в същото време производството на яйца през този период се е увеличил близо четири пъти. Но... ние сме "безнадеждните случаи"... 😆

Тоя сигурно вдига кофи на някой строеж с "братчедите"...

'начи... глей с'я

преди 1 час, communismatic написа:
преди 1 час, plamen.spam написа:

1951 г. ?

И това ли не знаеш? Документите ти го изговориха, минаха и заминаха пред очите ти.

Мислех, че е очеизкормващо... oh, wait... ти не четеш какво постват другите.

Можеш да сравниш бройката през 1950 г. и планираното за 1951 г. със 744 000 000 през 1939 г. (според твоите данни, без посочен източник)

image.png

преди 52 минути, communismatic написа:

Трагедия ... или не... няма да стане твойто! И бургерите и на баща ти руските боклици, ще ги вземем

Пък ти си гледай трагедиятс

Мброй си .... на обратно

преди 7 часа, plamen.spam написа:

Можеш да сравниш бройката през 1950 г. и планираното за 1951 г. със 744 000 000 през 1939 г. (според твоите данни, без посочен източник)

Мда, дали ти е минавало през акъла, че от 1939-та и 1944-та е ставало нещо, което да се е отразило и на кокошките, и на яйцата...? Питам, дали ти е минавало през акъла чисто реторично, знам, че не ти е минавало... то през акъла ти не минава абсолютно нищо. 

преди 7 часа, NewRedDragon написа:

Мброй си .... на обратно

Кво стана със заплахите към мен? Кога идваш към Русе? Вече 5-ти път те карам, да дойдеш до Русе за да направим едно спарингче, ама нещо не си такъв смелчага май? Имам много хубави приятели - самбисти, ще те запозная с тях. Не за друго, а щото постоянно ми казваш, как ще ме смажеш, ще ме затриеш... а-у. :) 

Казвай кога идваш до Русе?

преди 1 час, communismatic написа:

Мда, дали ти е минавало през акъла, че от 1939-та и 1944-та е ставало нещо, което да се е отразило и на кокошките, и на яйцата...? Питам, дали ти е минавало през акъла чисто реторично, знам, че не ти е минавало... то през акъла ти не минава абсолютно нищо. 

Доколкото ми е известно, до средата на 1944 година - нищо чак толкова трагично, което да е сринало българското земеделие.

Страшното се случва след това. 

От 1944 до 1951 (годината на въпросния пленум) има:
- преврат;
- убийства (без съд и присъда);
- екзекуции;
- затвор и лагери;
- окупация;
- колективизация и разкулачване;
- изселвания и разселвания;
- разграбване на инвентар и имущество;
- национализация на селскостопанската техника.

Да погледнем пак числата

Че "е ставало нещо, което да се е отразило и на кокошките, и на яйцата...", ставало е. Но май е от 1948 до 1950 г.
Защо е този спад? Дали има връзка с изброеното по-горе или ти имаш друго обяснение?

image.png

Източник: Статистически годишник 1956, стр. 50 (62 от pdf-а)
*Разминаването между данните на статистиката за 1950-1951 г. и изнесеното на пленума не го коментирам. Сигурно има някакво обяснение...

Доколкото ми е известно, до средата на 1944 година - нищо чак толкова трагично, което да е сринало българското земеделие.

Tо на теб абсолютно нищо не ти е известно, абсолютно нищо. Главата ти е пълна с... нищо. От както страната ни е съюзник на Третият Райх т.е. от 01.03.1941 г. страната ни е осигурявала издръжката на немската армия на наша територия, включително и чрез насилствени реквизити. Аз дори преди няколко месеца постнах документ, в който ясно личи, че издръжката на германците, които са тук ни излиза няколко пъти по-скъпо, отколкото издръжката на нашите войници. Т.е. един немски войник яде по 4 яйца дневно, докато на един български войник се пада по 1 яйце. Обяснявам ти го като на бавноразвиващ. Това е и основната причина в този период дълга на България да нараства до заплашителни размери (нещо от порядъка на тогавашни 15 милиарда лева). Само за сведение... един лев тогава се е равнявал на 0,30 грама злато (доколкото си спомням). Нали си силен в числата... ;) 

преди 8 минути, plamen.spam написа:

Да погледнем пак числата

Да, там ти е силата...

От както страната ни е съюзник на Третият Райх т.е. от 01.03.1941 г. страната ни е осигурявала издръжката на немската армия на наша територия, включително и чрез насилствени реквизити. Аз дори преди няколко месеца постнах документ, в който ясно личи, че издръжката на германците, които са тук ни излиза няколко пъти по-скъпо, отколкото издръжката на нашите войници. Т.е. един немски войник яде по 4 яйца дневно, докато на един български войник се пада по 1 яйце. Обяснявам ти го като на бавноразвиващ. Това е и основната причина в този период дълга на България да нараства до заплашителни размери (нещо от порядъка на тогавашни 15 милиарда лева). Само за сведение... един лев тогава се е равнявал на 0,30 грама злато (доколкото си спомням). Нали си силен в числата... ;)

Благодаря ти за тази безценна информация.

Да обобщим (като за бавноразвиващ):
За да се осигури изхранването на немската армия на наша територия, се е налагало да се произвеждат още повече животински продукти (вкл. яйца), т.е. производството на яйца в този период даже би трябвало да се е увеличило?

Какво каза за спада от 1948 г. до 1950 г.?

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Да обобщим (като за бавноразвиващ):
За да се осигури изхранването на немската армия на наша територия, се е налагало да се произвеждат още повече животински продукти (вкл. яйца), т.е. производството на яйца в този период даже би трябвало да се е увеличило?

Доста добре си го обяснил... "като за бавноразвиващ". Тъй... никой не твърди, че се е налагало, да се произвеждат още повече житовински продукти... включително и яйца, това е умозаключение, което само ти си го правиш на фона на факта, че си мега подготвен и по тая тема. И като пишеш... "да обобщим", то е хубаво първо да си изясниш, какво точно се визира в написаното от мен, че тогава да почнем и да обобщаваме. Нали?
В случаят имаш немски войници, които трябва да ги изхранваш... Как да имаш повече яйца, като трябва да си колиш кокошките за да ги нахраниш? Когато те навлизат на наша територия са 300 000 души. Тия хора какво ще ядат? Как се трупа толкова голям дълг за три години? Отделно от всичко това имаме и наши войски, които трябва да изхранваме.

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Какво каза за спада от 1948 г. до 1950 г.?

Е, нищо не съм казал. То нямам магическа пръчка и да те накарам и да разбереш написаното от мен...

преди 3 часа, communismatic написа:

Кво стана със заплахите към мен? Кога идваш към Русе? Вече 5-ти път те карам, да дойдеш до Русе за да направим едно спарингче, ама нещо не си такъв смелчага май? Имам много хубави приятели - самбисти, ще те запозная с тях. Не за друго, а щото постоянно ми казваш, как ще ме смажеш, ще ме затриеш... а-у. :) 

Казвай кога идваш до Русе?

Кви приятели имаш? 😆 Ти ли ве? Ти от къщи не излизаш, по цял ден видиш пред компютъра и играеш на игри, сигурно си затлъстял. Приятели имал....😆😆😆 Определено не е с всичктият си това момиче.

току-що, "Саша" написа:

Ти от къщи не излизаш, по цял ден видиш пред компютъра и играеш на игри, сигурно си затлъстял.

Това го твърди форумният палячо, дето живее тук, даже е и VIP и си снима форума в собственият YouTube канал. Относно затлъстяването и игричките... извинявай, не беше ли ти, дето си снимаше геймърският лаптоп тук? Или греша?

Най-умният съфорумец...

преди 1 минута, "Саша" написа:

Кви приятели имаш? 😆 Ти ли ве? Ти от къщи не излизаш, по цял ден видиш пред компютъра и играеш на игри, сигурно си затлъстял. Приятели имал....😆😆😆 Определено не е с всичктият си това момиче.

АСло първо виж себе си ,че си на всяко гърне похлупак,звучи като глупак.

преди 2 минути, nusho73 написа:

АСло първо виж себе си ,че си на всяко гърне похлупак,звучи като глупак.

Не, пича съвсем сериозно си беше снимал форума в канала в YouTube и даже най-чистосърдечно си постна клипа тук без да си дава реална сметка, че може да стане за смях. Очевадно форума е неизменна част от живота му...

Това го твърди форумният палячо, дето живее тук, даже е и VIP и си снима форума в собственият YouTube канал. Относно затлъстяването и игричките... извинявай, не беше ли ти, дето си снимаше геймърският лаптоп тук? Или греша?

Най-умният съфорумец...

Горе долу заедно сме се регистрирали, вижда се колко коментара имам аз и колко ти, или и с очите си зле? То от висяне пред компютъра денонощно друго не се очаква. 😆 От толкова много коментари успя ли поне да върнеш славните комунистически времена? 😆😆

преди 26 минути, communismatic написа:

В случаят имаш немски войници, които трябва да ги изхранваш... Как да имаш повече яйца, като трябва да си колиш кокошките за да ги нахраниш? Когато те навлизат на наша територия са 300 000 души. Тия хора какво ще ядат? Как се трупа толкова голям дълг за три години? Отделно от всичко това имаме и наши войски, които трябва да изхранваме.

Не само че яйцата са стигали, ами през 1941 г. даже сме изнесли значително повече отколкото в предходните години:

image.png
Да ти ги обърна ли в бройки или сам ще се справиш?

преди 26 минути, communismatic написа:

Е, нищо не съм казал. То нямам магическа пръчка и да те накарам и да разбереш написаното от мен...

Ами кажи. 
Обясни, защо е този спад от 1948 г. до 1950 г.?

преди 2 минути, "Саша" написа:

Горе долу заедно сме се регистрирали, вижда се колко коментара имам аз и колко ти, или и с очите си зле? То от висяне пред компютъра денонощно друго не се очаква. 😆 От толкова много коментари успя ли поне да върнеш славните комунистически времена? 😆😆

Вижда се, да. Аз имам един акаунт, а ти имаш 200. Вижда се...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Не само че яйцата са стигали, ами през 1941 г. даже сме изнесли значително повече отколкото в предходните години:

Не, аз не мога... честно...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Обясни, защо е този спад от 1948 г. до 1950 г.?

Странно, да. Наистина, досега не го бях обяснил...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.