Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ми есе на тема: Сблъсъка между българското и европейското в „Бай Ганьо се върна от Европа“

Препоръчан отговор

Здравейте, трябва ми спешно едно есе на тема сблъсъка между българското и европейското в „Бай Ганьо се върна от Европа“. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна една забележка - ако заглавието е точно по заданието - тежко и горко на сегашните учащи се. Неграмотен преподавател:

Цитат

Сблъсъкаът между българското и европейското в „Бай Ганьо се върна от Европа“

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво е сблъсъка??? -> Разгледано от граматична гледна точка ... 

В случая според мен правилния въпрос е: Как е представен (или изразен) сблъсъка между българското и европейското в произведението "Бай Ганьо се върна от Европа"? 

Тук не става въпрос за елементарна граматична грешка, а за синтаксис.  Тип: Сирене ми се яде или Яде ми се сирене. Кое е правилното?!

Дали изобщо има сблъсък (какво?) или е нещо друго??? 

За мен няма сблъсък, а различие, но в тоя случай ще имаме среден род и какво правим с членуването??? :) 

Младите едва ли ще разберат, че под давлението на чужди нрави, а не български, Бай Ганьо не е успял да развие своето предприемачество. 

В действителност произведението показва сблъсъка между европейското и ориенталското, а не българското. Да се смята Бай Ганьо като олицетворение, дори нарицателно, за българина е демагогия, и определено с тоя вид стил се цели да се омаловажи положителното в Бай Ганьо като начинаещ предприемач след като свободно може вече да предлага в Европа своята продукция. Да, нравът му е наследствен, но определено не е от българският. 

Да считат българите за ориенталци е признак на високомерие сред тези които се присмиват на въпросния герой. До колко в случая са "грамотни" в Европа, ако считат, че има някакъв сблъсък (противопоставяне) между българското и европейското?!  

преди 14 часа, цър-вул написа:

Нали го виждам ежедневно в мрежата и на живо

Не може да се противопоставиш на измененията в българския език. ;) 

Разбирам възмущението ти, но все пак може и автора на темата да не е пренесъл правилно темата на есето. ;) 

Пълен или кратък член. -ЪТ или –А, –ЯТ или -Я? | Lifebites.bg

п.п.

Цитат

Най-лесният начин да се ориентираме кога трябва да сложим пълен или кратък член е като заменим въпросната дума с "той" или "него". 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 52 минути, dioib написа:

все пак може и автора на темата да не е пренесъл правилно темата на есето. ;) 

Аз да съм написал друго?

на 15.11.2022 г. в 7:14, цър-вул написа:

ако заглавието е точно по заданието

Гениално откритие си направил

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, цър-вул написа:

Аз да съм написал друго?

Не. 

преди 5 часа, цър-вул написа:

Гениално откритие си направил

Не съм направил. И аз понякога се засичам, че имам проблем с пълния член, а не с членът. 

Повечето теми за есе се дават устно. Допустимо е речево да не ползваме книжовен български. Поне според мен. Да, това е показател, че не сме го изучили добре въпросния наш език, но ... за сметка на това при официални документи си има редактор. ;) 

Дали е употребен пълен или кратък член е без значение за смисъла, но в конкретиката на въпроса смисълът е "объркан". = Излиза, че наистина има някакъв сблъсък (противопоставяне) между българското и европейското. Произведението с тази цел ли е написано, т.е. да осмее Бай Ганя или да покаже до колко българинът по ония времена се е водил по манталитета на друга етнос, или пък да покаже до колко българинът се противопоставя на европейската култура?! Иначе не би имало някакъв сблъсък?! 

Далеч съм от гениалността, но счетох да си изкажа мнението си, а то дали е гениално ... едва ли ... по скоро е мнението на един съвременен Бай ГанЮ в пенсия ... :) 

Благодаря за комплимента ... :) 

п.п. Произведението дали изобщо е драма???!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...