Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво е този ъпдейт, който Windows 10 предлага?

Featured Replies

В раздела за актуализации по избор се вижда ето този ъпдейт:

HtCPyOL.jpeg

Може ли някой да ми обясни какъв е този ъпдейт, какво прави и какви промени ще нанесе по системата?

преди 4 часа, AlienBoss написа:

В раздела за актуализации по избор се вижда ето този ъпдейт:

HtCPyOL.jpeg

Може ли някой да ми обясни какъв е този ъпдейт, какво прави и какви промени ще нанесе по системата?

Обърни внимание какво е написано: If you have a specific problem... 

Ако нямаш проблем, който се решава от този конкретен биос, по-добре не го стартирай.

• Автор
на 29.11.2022 г. в 8:47, Raze написа:

Прилича на BIOS/firmware ъпдейт. Лаптоп ли е това?

Да, лаптоп е.

Намерих следната информация: https://community.acer.com/en/kb/articles/15520-security-vulnerability-regarding-vulnerability-that-may-allow-changes-to-secure-boot-settings

Сегашната версия на БИОС-а е 1.09, а най-новата - 1.11. Намерих я в следната страница, където е "BIOS/Firmware": https://www.acer.com/us-en/support?filter=global_download&search=A315-22

Ясно е, че ъпдейта е за обновяване на BIOS. Въпроса е дали е безопасно да променям версията и дали това ще нанесе повреди. Дали да изтегля инсталационния файл и да го инсталирам?

на 29.11.2022 г. в 8:49, adersa написа:

Недей го бара поредният бозов ъпдейт дето от другата седмица явно ще пищят от цяла Европа .

Пише, че ъпдейта поправя бъгове, които може да се експлоатират от хакери.

Досега не ми се е случвало да обновявам BIOS и нещо да се повреди. Гледай батерията да е заредена и не прави нищо, докато трае обновяването, дори да излезе черен екран след рестарт, го изчакай поне няколко минути. А най-добре не го обновявай, ако работи нормално.

• Автор
преди 5 минути, Raze написа:

Досега не ми се е случвало да обновявам BIOS и нещо да се повреди. Гледай батерията да е заредена и не прави нищо, докато трае обновяването, дори да излезе черен екран след рестарт, го изчакай поне няколко минути. А най-добре не го обновявай, ако работи нормално.

Да, работи нормално. Пише, че има експлойт, който може да се използва от хакери. Най-добре да инсталирам най-новия ъпдейт, че да не ме удар накоя групировка.

Като изтегля архива, виждам един файл - BIOS_1.11.exe. Този файл просто го слагам на десктопа и го отварям, или се прави и друго нещо? БИОС-ите не се ли ъпдейтват чрез външен носител или погрешно съм разбрал и може новия ъпдейт да се инсталира автоматично, все едно инсталирам някаква програма?

Какъв архив теглиш? Избираш от windows update обновлението и му даваш да го инсталира, то ще си направи каквото трябва. И стига с тези тъпотии - какви групировки, какви 5 лв? Някой ако реши да те хаква, с нищо не можеш да го спреш!

• Автор
преди 5 минути, Raze написа:

Какъв архив теглиш?

Отваряш ето тизи линк: https://www.acer.com/us-en/support?filter=global_download&search=A315-22

и натискаш на "BIOS/Firmware. Виждаш ли първия файл, който е от 2022г.? Това е файла, който тегля. Това е изпълним файл, който идва архивиран.

преди 7 минути, Raze написа:

Избираш от windows update обновлението и му даваш да го инсталира, то ще си направи каквото трябва.

Windows Update оригиналиня файл ли ще инсталира, или ще ми инсталира нещо, пипано от Microsoft?

преди 8 минути, Raze написа:

И стига с тези тъпотии - какви групировки, какви 5 лв? Някой ако реши да те хаква, с нищо не можеш да го спреш!

Какво, бе? Просто искам де се подсигуря! :)

Ето в следната страница е описано какви са експлойтите, които новия ъпдейти поправя:

https://community.acer.com/en/kb/articles/15520-security-vulnerability-regarding-vulnerability-that-may-allow-changes-to-secure-boot-settings

Въпроса ми е как е по-добре да гоизтегля - чрез изпълнимия файл или през Windows Update. Страх ме е, че Windows Update може да ми инсталира BIOS, който е пипан от Microsoft. Как да съм сигурен, че BIOS ще бъде автентичен, оригинален?

преди 23 минути, AlienBoss написа:

Страх ме е, че Windows Update може да ми инсталира BIOS, който е пипан от Microsoft.

Много лошо е да си неук и не особено умен...
Оня изпълним файл го стартирай и си търси съдържанието му в най-новата папка в %temp%

• Автор
преди 20 часа, цър-вул написа:

Оня изпълним файл го стартирай и си търси съдържанието му в най-новата папка в %temp%

Защо съдържанието ще е в папка? BIOS не се ли инсталира в отделен чип, който е запоен на дънната платка и няма общо със запаметяващото устройство и файловете и папките в това устройство? Нали този файл е за обновяване на BIOS?

Затвърждаваш написаното от мен:

на 1.12.2022 г. в 13:45, цър-вул написа:

Що са хилите, ве? 'найте ли колкой трудно? 😎

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.