Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на суич за домашна мрежа.

Featured Replies

Здравейте,

Търся помощ при избор на суич.Необходимия суича който ще ми свърши работа е 16 портов гигабитов,за комуникационен шкаф да е.

Ще се използва във къща за това ми трябват 16 порта.Рутера който ползам е MikroTik hEX - RB750Gr3.

Здравей и честита Коледа!

Не си споменал дали държиш суичът да е умен, за да разтагваш VLAN-ове по него с MikroTik-а. Ако ти трябва обикновен, неуправляем суич за шкаф, това е твоето решение:

https://www.emag.bg/suich-zyxel-16-port-gigabit-gs1100-16-eu0103f/pd/DRBYRKMBM/

Има комплект гумени крачета за свободен ("седящ") монтаж, има и метални ушаци за монтаж в шкаф.

преди 23 минути, Kolev72 написа:

Много скъп подарък си му избрал за Коледа, приятелю! :D Шегата настрана, това е много сериозен суич - dual-boot, с корав процесор и 16-те му порта са SFP+. Оттам и цената му е такава.

преди 14 минути, Rammkopf написа:

Не си споменал дали държиш суичът да е умен, за да разтагваш VLAN-ове по него с MikroTik-а. Ако ти трябва обикновен, неуправляем суич за шкаф, това е твоето решение:

Има комплект гумени крачета за свободен ("седящ") монтаж, има и метални ушаци за монтаж в шкаф.

Много скъп подарък си му избрал за Коледа, приятелю! :D Шегата настрана, това е много сериозен суич - dual-boot, с корав процесор и 16-те му порта са SFP+. Оттам и цената му е такава.

Ами, ако бях му посочил някой за 50-60 лева, не знаех как ще реагира. А и предложение за цена няма написано. Та поне му препоръчах модел, който и ти одобряваш. Нали знаеш. Хубавото е скъпо, а мерак с пари се гаси

Честита Ви нова година!

Ами рутера е в диапазона 100-150лв. та и суича така. Ако пък шкафа е 19ка, а не 10ка може и TP-Link TL-SG1016 - сайта е примерен!

преди 3 минути, Kolev72 написа:

Ами, ако бях му посочил някой за 50-60 лева, не знаех как ще реагира. А и предложение за цена няма написано. Та поне му препоръча модел, който и ти одобряваш. Нали знаеш. Хубавото е скъпо, а мерак с пари се гаси

Честита Ви нова година!

Да, де, ама много се съмнявам да е опасал къщата си с оптики - тоя суич е с 16 оптични интерфейса и бута по 10Gbps на порт в едната посока, т.е. 20 гигабита агрегирана скорост. :D Ще трябва и SFP-та отделно да си купи, а па те са цифра. И правят по 60-70 градуса всяко, по време на работа, та и серипзна климатизация си искат в помещението. На тоя hEX, ZyXEL-ският суич му пасва идеално. Захранва се директно на 230V с оикновен кабел за компютърно захранване, без адаптерчета, с отделен бутон му се включва режим 802.3az (EEE - Energy-Efficient Ethernet) да спестява по някой и друг ват консумация с динамично регулиране на усилването на сигнала според дължините на кабелите, компактен е и същевременно удобен за окабеляване. И най-якото е, че не създава проблеми.

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Здрасти и честита Коледа.

Не държа да е умен,само да го пусна и да го забравя че го имам : ).А за цената горепосочените суичове са в ценовия диапазон от около 200лв който съм готов да платя .Все пак e за домашна мрежа и ако е важно шкафа е 12.

И да питам какви са тези стандарти че нещо не вдявам.

преди 1 час, Kristian Kordov написа:

Не държа да е умен,само да го пусна и да го забравя че го имам : ).А за цената горепосочените суичове са в ценовия диапазон от около 200лв който съм готов да платя .Все пак e за домашна мрежа и ако е важно шкафа е 12.

За рутерче като хекс, един суич макар и 16 портов + разклонителче се предполага 10 инчово шкафче, а не 19ка! 12 се предполага, че визирате 12U/юнита/ или височината на шкафа не широчината!

преди 1 час, Kristian Kordov написа:

Колегата над мен задава много валиден въпрос - шкафът малко кубче ли е, с ширина 10 инча (25 сантима между вертикалните релси за монтаж на техника), или 19 инча (~48 сантиметра междурелсово)? Суичът, който съм дал, е за 19-инчов шкаф, ако ще го закачите за ушите. На седящ монтаж, без допълнителните уши, смело влиза и в тава, в 10-инчово шкафче. Ако шкафът е висок 12U, вероятно говорим за 19-инчов?

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Колегата над мен задава много валиден въпрос - шкафът малко кубче ли е, с ширина 10 инча (25 сантима между вертикалните релси за монтаж на техника), или 19 инча (~48 сантиметра междурелсово)? Суичът, който съм дал, е за 19-инчов шкаф. Ако шкафът е висок 12U, вероятно говорим за 19-инчов?

Между вертикалните релси за монтаж на техника е 48 сантиметра междурелсово,и шкафът ми го подариха и спрамо размерите +/- В620мм Ш540мм Д450мм предполагам че е 12U.

преди 28 минути, JohnTRIVOLTA написа:

За рутерче като хекс, един суич макар и 16 портов + разклонителче се предполага 10 инчово шкафче, а не 19ка! 12 се предполага, че визирате 12U/юнита/ или височината на шкафа не широчината!

Ще се позиционират няколко неща вътре.

преди 15 минути, Kristian Kordov написа:

Между вертикалните релси за монтаж на техника е 48 сантиметра междурелсово,и шкафът ми го подариха и спрамо размерите +/- В620мм Ш540мм Д450мм предполагам че е 12U.

Ще се позиционират няколко неща вътре.

Ясно, значи действително говорим за 19" шкаф. В такъв случай, ако изберете ZyXEL-а, имате вариант да си купите тава (1U рафт за 19" шкаф) и на него да сложите суича, без да му завинтвате монтажните скоби, само да му залепите гумените крачета отдолу, а до него - рутера. Ще се съберат без да си пречат. Друг вариант е да монтирате суича директно на шкафа, посредством монтажните скоби за 19 инча, а върху суича просто да поставите рутера.

Кабелите, които обикалят къщата, влизат в пач-панел, вероятно? Или са увиснали в шкафа и планирате направо с RJ-45 конектори да ги нащракате директно в суича?

на 28.12.2022 г. в 14:16, Kristian Kordov написа:

Здравейте,
Търся помощ при избор на суич.Необходимия суича който ще ми свърши работа е 16 портов гигабитов,за комуникационен шкаф да е.
Ще се използва във къща за това ми трябват 16 порта.Рутера който ползам е MikroTik hEX - RB750Gr3.

Zyxel GS110-16. Mikrotik RB750-SG3 предвид изискването за 16 портов суич може би не е най-подходящото решение и ще ви трябва нещо по-мощно.

на 28.12.2022 г. в 15:46, Rammkopf написа:

На тоя hEX, ZyXEL-ският суич му пасва идеално. Захранва се директно на 230V с оикновен кабел за компютърно захранване, без адаптерчета, с отделен бутон му се включва режим 802.3az (EEE - Energy-Efficient Ethernet) да спестява по някой и друг ват консумация с динамично регулиране на усилването на сигнала според дължините на кабелите, компактен е и същевременно удобен за окабеляване. И най-якото е, че не създава проблеми.

Zyxel-ите са едни от най-сполучливите марки на българския пазар с добро съотношение цена/качество.

на 28.12.2022 г. в 19:35, Rammkopf написа:

Кабелите, които обикалят къщата, влизат в пач-панел, вероятно? Или са увиснали в шкафа и планирате направо с RJ-45 конектори да ги нащракате директно в суича?

Пач панелите са нещо, към което съм настроен доста скептично. Създават твърде много главоболия. Ако някой не знае как да използва пънч-даун, може да се окаже че проводниците едвам се крепят, съответно това може да доведе до произволни проблеми от загуба на пакети до пълна загуба на връзка. 
Освен ако не са необходими е като че ли идея по-добре да се избягват. Освен това всяка допълнителна връзка се отразява отрицателно на качеството на сигнала. 

преди 5 минути, jtaggerx написа:

Пач панелите са нещо, към което съм настроен доста скептично. Създавали са ми твърде много главоболия. Освен ако не са необходими е като че ли идея по-добре да се избягват.

Много зависи как е подбран панелът като качество, какво качество са ти кабелите и, не на последно място, кой ти го е инсталирал тоя панел. Ако е бил старшият електротехник от "Гошо-33", с ножката и правата отвертка, вместо грамотен техник с punchdown, а-ла Krone, и/или кабелите са CCA/CCS по 15 с'тинки на метър, нормално е да ти прави проблеми. Минаваш на Panduit или Equip и нямаш главоболия.

И друго - ако лежащата ти инфраструктура е S/FTP Cat.6, не те мразя или нещо такова, ама тез ти ше си ги кримпиш на RJ-45, ако обичаш. :D Ей така, преди 2 години ме наеха пак за някакви нови офиси, ама не ме послушаха и много настояха да нащракам магистралите директно на RJ-та, да спестим малко пари от проекта. Като видяха каква гадост се получава, наистина, и тез дебели кабели как напъват да съборят суича (да не говорим колко бавно и трудно се кримпи 6-та категория 23AWG медна тел в 6-ца RJ-45 с модулни водачки), дойдоха на мойта - айде всичко долу, S/FTP-тата тоя път нащракани в екраниран панел 6-та категория, от панела вече гъвкави медни пачове към суича, "сресани" в кабелен организатор, цветово кодирани (всеки отделен офис излиза от панела към суича с различен цвят кабел) и си стана баш културно. Мржду другото, сега се замислих, че точно там им бях оферирал такъв ZyXEL и вече 3-та година не е мигнал.

Иначе те разбирам напълно - вкараха ме миналата есен в една бизнес-сграда, където мрежата беше 100 мегабита. Силен-вилен, ше я "оправям" на гигабит - отварям шкафа, а вътре някакви интегрирани панели Cat.5 UTP, с по ... 6 (шест?!?) ... терминала на розетка. Вероятно са някаква '90-тарска глупост за мрежа и телефон по една жица, предвидена да се разделя на RJ-45 и RJ-11 в двойни конзоли по стените. Като чуха "преокабеляване", всичко приключи. :D

преди 33 минути, Rammkopf написа:

Много зависи как е подбран панелът като качество, какво качество са ти кабелите и, не на последно място, кой ти го е инсталирал тоя панел. Ако е бил старшият електротехник от "Гошо-33", с ножката и правата отвертка, вместо грамотен техник с punchdown, а-ла Krone, и/или кабелите са CCA/CCS по 15 с'тинки на метър, нормално е да ти прави проблеми. Минаваш на Panduit или Equip и нямаш главоболия.

Мисля, че се разбрахме напълно. :) За съжаление не е само проблемът в това дали е CCA. Виждал съм и положени CU кабели, които са направо substandard. Върху ножовете на пач панела се държат на изолацията си, проводниците толкова тънки че не правят хубав контакт с ножовете на розетките и пач панела. Много често окабеляване се извършва от инвеститора, който точно Гошо-33 вика да окабели с възможно най-алиекспреските кабели, които се произвеждат. Предвид цената на cat.6 и cat.7, ако е необходима инфраструктура с голяма пропусквателна способност, директно бих минал на вариант оптика.
При 100Mbps мрежа е типично да се използват другите 2 чифта за телефонни линии, обикновено с цел нищо друго, освен икономия. После става невъзможен всеки ъпгрейд на съществуващата инфраструктура. И това не е 90тарска измишльотина. 2022 година още го правят инвеститорите. Мрежа има ли - има. Телефон има ли - има. Но каква мрежа има - това е друг въпрос. Cat 5E CU е достатъчен за 1Gbps, за повече - обикновено директно мисля за оптика. 

преди 20 минути, jtaggerx написа:

Много често окабеляване се извършва от инвеститора, който точно Гошо-33 вика да окабели с възможно най-алиекспреските кабели, които се произвеждат.

И в новите сгради все повече хора почват да искат видеодомофонна инсталация. Отива фирма Х да инсталира съответната такава (истинска, маркова) и се оказва, че замазаният вече в стените алуминиев кабел, любезно инсталиран от инвеститора, не става за видео. 😒

100% съм съгласен с теб за Cat.6/7 vs FO по отношение цена на медията! Но, колкото нашега, толкова и насериозно - имам 1 проблем там: ако трябва да захранвам оборудване (камери, AP-та ...), все още го правя през PoE. В момента в който измислят PoFO, разхвърлям сингъл-моудове навред и не се разправям с интерференции, дистанции и т.н. :D

Има и друг момент, обаче - самата инсталация. Ако попаднеш на дебел пациент, който знае как се правят нещата, се започва "Ама аз исках рефлектограми, едно, друго ..." ... върви си купувай OTDR. А докато се стигне дотам, първо трябват сплайсъри (дори да не е Сумитомо, най-евтиният боклучав китаец на батерия е май къде 1000 лв.), касети, термофити, муфи ... PLC-та, ако ще делиш в оптичен домейн ... и човек, дето знае какво да прави с всички тези техники, в крайна сметка. Не визирам себе си, на мен и двете ми са наврени отзад. До лактите. :D

После, тези оптики или завършват в ODF и с пигтейли ги замяташ в някой суич с SFP-та, или имаш медия-конвертори отсам и оттам. Въобще, периферните разходи по аксесоари и обслужваща техника са това, дето ще те дръпне назад с парите. Ако дойде да ти го направи фирма, на която имаш доверие, с грамотните хора и читавото оборудване - да, ОК. Ама ако трябва да си купиш всичко това, за да се справиш с инсталацията сам ... Поне аз така мисля, де. Просто разсъждавам "на глас".

Пък за медна инсталация, отиваш с една проста чантичка с клещички, резачки, ножче, punchdown и отвертка, една торбичка RJ-та, кутийкс а розетки, елементарен кабелен тестер, сядаш си на стълбата и кримпиш кат робот. И те ти гигабитовата мрежа.

преди 37 минути, Rammkopf написа:

100% съм съгласен с теб за Cat.6/7 vs FO по отношение цена на медията! Но, колкото нашега, толкова и насериозно - имам 1 проблем там: ако трябва да захранвам оборудване (камери, AP-та ...), все още го правя през PoE. В момента в който измислят PoFO, разхвърлям сингъл-моудове навред и не се разправям с интерференции, дистанции и т.н. 

Пък за медна инсталация, отиваш с една проста чантичка с клещички, резачки, ножче, punchdown и отвертка, една торбичка RJ-та, кутийкс а розетки, елементарен кабелен тестер, сядаш си на стълбата и кримпиш кат робот. И те ти гигабитовата мрежа.

AP-та с мрежови интерфейс 1Gbps+ трудно ще намериш. IP камери - още по-трудно. За всичко изброено FTP Cat 5E CU е достатъчен.
PoFo де факто има :D Е, не е точно по оптичните влакна захранването, но... Има оптика с медни жила за захранване. Само че цената е друга.
Ако говорим за структурно оптично окабеляване - то се изгражда от фирми.  Ако имаш нужда от висока пропусквателна способност - оптика.
Ако нямаш, стандартният Cat 5E е достатъчен. Няма как да не се съгласиш, че с 1 оптичен кабел от 10 влакна ще имаш 10 пъти по-висока пропусквателна способност от 1 кабел Cat 6.  Ако проектираме мрежа, където се изисква висока пропусквателна способност, разходите между 1 оптичен кабел със съответните сплайс касети или дори 10 директни оптични кабела са много по-ниски от километри окабеляване с Cat6, за пропусквателна способност да не говорим.
Безсмислено е офис окабеляване или окабеляване на работни станции с Cat 6, освен в строго специфични случаи. Няма и много работни станции, които да са екипирани с Ethernet карти над 1Gbps. Ако е необходимо нещо значително повече, то това не е проста работна станция, тогава има и оптични мрежови карти. 
За сървъри - пропусквателната способност на мрежата към тях трябва да е съществена. 
Лично мое мнение е, че Cat6+ кабелите и инфраструктурата над 1Gbps се застъпва с оптичните такива, но с редица недостатъци при големи разстояния.
Нека правилно разделим сферите на дейност и обхвата на отговорности и извършвани дейности между системните администратори/мрежовите инженери
и кабелните техници обаче.

преди 24 минути, jtaggerx написа:

AP-та с мрежови интерфейс 1Gbps+ трудно ще намериш. IP камери - още по-трудно. За всичко изброено FTP Cat 5E CU е достатъчен.
PoFo де факто има :D Е, не е точно по оптичните влакна захранването, но... Има оптика с медни жила за захранване. Само че цената е друга.
Ако говорим за структурно оптично окабеляване - то се изгражда от фирми.  Ако имаш нужда от висока пропусквателна способност - оптика.
Ако нямаш, стандартният Cat 5E е достатъчен. Няма как да не се съгласиш, че с 1 оптичен кабел от 10 влакна ще имаш 10 пъти по-висока пропусквателна способност от 1 кабел Cat 6.  Ако проектираме мрежа, където се изисква висока пропусквателна способност, разходите между 1 оптичен кабел със съответните сплайс касети или дори 10 директни оптични кабела са много по-ниски от километри окабеляване с Cat6, за пропусквателна способност да не говорим.
Безсмислено е офис окабеляване или окабеляване на работни станции с Cat 6, освен в строго специфични случаи. Няма и много работни станции, които да са екипирани с Ethernet карти над 1Gbps. Ако е необходимо нещо значително повече, то това не е проста работна станция, тогава има и оптични мрежови карти. 
За сървъри - пропусквателната способност на мрежата към тях трябва да е съществена. 
Лично мое мнение е, че Cat6+ кабелите и инфраструктурата над 1Gbps се застъпва с оптичните такива, но с редица недостатъци при големи разстояния.
Нека правилно разделим сферите на дейност и обхвата на отговорности и извършвани дейности между системните администратори/мрежовите инженери
и кабелните техници обаче.

Аз тоз PoFO го знам, в сиамско изпълнение. Другото имах предвид. :D Знам, че ме разбра от първия път.

То с 1 оптичен кабел, дори да е 1 влакно, като е SFP+ с 10Gbps пропуск, пак имаш 10 пъти по-висока скорост от медта, ако трябва да издребняваме. А пък ако пуснеш 8-ца или 10-ка такъв, както казваш, там скоростите стават съвсем други.

Мед 6-та категория пускам от гледна точка на future proofing. Ей го, на, 2.5Gbps вече навлиза. Пък разликата в цената между 5-та и 6-та категория вече не е лев на метър, но пък 7-ма все още е цифра.

Колега, айде, наздраве вече, стига с тия СКС-та! Инженерите да си гледат файъруолите и суичовете, техниците да си сплайсват стъклата и всички ще сме хепи! :D

Честита нова година, аз вече съм на 3-та "обиколка".

преди 22 минути, Rammkopf написа:

Мед 6-та категория пускам от гледна точка на future proofing. Ей го, на, 2.5Gbps вече навлиза. Пък разликата в цената между 5-та и 6-та категория вече не е лев на метър, но пък 7-ма все още е цифра.

2.5G може да мине по качествен Cat 5E кабел. При 10G вече нещата стават сериозни - изисква се Cat 7 кабел. С други думи, Cat 6 изпълнение е възможно най-куцият вариант, без да се обиждаш. Значително по-скъп от 5E, цената му е сравнима с Cat 7, но получаваш 5G и толкова. Нагоре е силно компромисно. Cat 6a e по-добре, но най-добре направо Cat 7.
Иначе, Честита Нова Година и от мен. :) 

преди 12 минути, jtaggerx написа:

2.5G може да мине по качествен Cat 5E кабел. При 10G вече нещата стават сериозни - изисква се Cat 7 кабел. С други думи, Cat 6 изпълнение е възможно най-куцият вариант, без да се обиждаш. Значително по-скъп от 5E, цената му е сравнима с Cat 7, но получаваш 5G и толкова. Нагоре е силно компромисно. Cat 6a e по-добре, но най-добре направо Cat 7.
Иначе, Честита Нова Година и от мен. :) 

Глупости, въобще не съм се обидил! Напротив, радвам се, че намерих с кого да си говоря за такива работи! :D Хайде, пак наздраве!

преди 1 час, Rammkopf написа:

Глупости, въобще не съм се обидил! Напротив, радвам се, че намерих с кого да си говоря за такива работи! :D Хайде, пак наздраве!

Двамата, с последните си постове направихте много добър диалог в тази област. Е, малко хора ще ви разберат написаното, но пък за сметка на това е много полезно. Аз такива хора като ВАС, обичам да чета и слушам.

Да сте живи и здрави и честита Ви Новата 2023 година. Наздраве, хубави момчета!                :sausage:

преди 11 минути, Kolev72 написа:

Двамата, с последните си постове направихте много добър диалог в тази област. Е, малко хора ще ви разберат написаното, но пък за сметка на това е много полезно. Аз такива хора като ВАС, обичам да чета и слушам.

Да сте живи и здрави и честита Ви Новата 2023 година. Наздраве, хубави момчета!                :sausage:

Оууу, здравейте, Сър! Приятелю, да си много здрав и щастлив през новата година - и ти, и семейството! Радвам се, че си тук! Ние малко поизпихме пиенето, с колегата тука поразплетохме кабелите, вече чакаме Президента и зарята. :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.