Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Eтнолингвистика на Германия

Thores

Препоръчан отговор

Привет хора,

Поо стечение на обстоятелствааата имааам задача да напиша курсова работа за Германия. В една от точките се споменава да се каже нещооо за етнолингвистикаааата на страната. Обачеее като сеее порових в интернет нищо не успях да открия по тази тема. Споооменава се че етнолингвистика (от гръцки. éthnos - хора, племе и лингвистика)е  посока, в лингвистиката, която изучава език в нейното отношение към културата на хората.  Въобще в гугъл нищо детайлно не мога да открия, а само общи нещаааа. Илиии трябва даа тъъърся в английски сайтове, но и там пак нищо. pls help

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ined написа:

Как си с руския?

Зле съм с руския. Но от това което гледам в нета трябва да се запозная с трудовете на някакъкв си  Вилхелм фон Хумболт. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, lebel написа:

А ако потърсиш за германистика?

Ми то май няма голяма разлика между двете, но просто не знам какво да напиша. Не искам да се излагам пред преподавателя.

Аз мисля че германистиката е езика и литературата

А етнолингвистиката е езика и културата

Само това да поставя в курсовата работа няма да достатъчно.

Цитат

Етнолингвистиката е напревление в лингвистиката, което изучава езика в нейното отношение към културата на хората.  Това е т.нар. „вътрешната форма на езика” като отражение на светогледа – теория, създадена от германския филолог, философ, лингвист и държавник Вилхелм фон Хумболт през ХІХ век. Eдно от най-популярните негови схващания е че езикът е материален израз на духа на народа. - в езика чрез значението на думите и граматическите форми, се запечатва народният дух като културно – историческа традиция. Той смята, че осъществяването на хуманистичния идеал е възможно в античността, а в новото време се реализира един висш художествен идеал - пробуждане на цялостния духовен свят като единство от способностите на човека . Лингвистичните идеи на Фон Хумболт влияят върху развитието на езикознанието в Германия значително.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Германистиката ( лат.  germanus „германски“) или германската филология  е област от индоевропейската филология , която изучава германските езици и литература, както и фолклора и културата на германските народи от Стария и Новия свят . Германистиката също е част от частната лингвистика , която изучава езиците и културата на немскоезичните народи и по-специално изучаването на немския език във всичките му проявления. Съвременната германистика до голяма степен е фокусирана върху изучаването на английски език., което също е германско. Учените, които са специално ангажирани в тази посока, се наричат германисти [1] .

... преведено (автоматично) на български от тук - руската страница. 

Погледни и другите езици... А какво да напишеш... ми... каквото искаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 59 минути, Thores написа:

Привет хора,

Поо стечение на обстоятелствааата имааам задача да напиша курсова работа за Германия. В една от точките се споменава да се каже нещооо за етнолингвистикаааата на страната. Обачеее като сеее порових в интернет нищо не успях да открия по тази тема. Споооменава се че етнолингвистика (от гръцки. éthnos - хора, племе и лингвистика)е  посока, в лингвистиката, която изучава език в нейното отношение към културата на хората.  Въобще в гугъл нищо детайлно не мога да открия, а само общи нещаааа. Илиии трябва даа тъъърся в английски сайтове, но и там пак нищо. pls help

На какъв език трябва да е? Курсовата Ви работа на какъв език ще пишете? Български език ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

германския език е изолиран език  поради географски особености на страната още  римско време когато е била известна  държавата с името галия

известни са като Немци

защото  са говорили на неразбирам език и са ги смятали за неми

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Banesc написа:

германския език е изолиран език  поради географски особености на страната още  римско време когато е била известна  държавата с името галия

известни са като Немци

Кой ги смятал за неми? Викат им още алемани, германи, сакси.

1280px-Germany_Name_European_Languages.p

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Banesc написа:

известни са като Немци

О, мой Боже, филоложе!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в Перник, Боже -
етнолингвист и в душата...

с извинение за кощунството...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, АСПЕКТ написа:

Кой ги смятал за неми? Викат им още алемани, германи, сакси.

Конкретно това за немите и аз съм го чел, ся не се наемам да твърдя колко е вярно, но със сигурност е доста удобно обяснение защо им викаме немци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

На какъв език трябва да е? Курсовата Ви работа на какъв език ще пишете? Български език ли?

Естествено че на български език!!!!!. Просто трябва да се спомене нещо за етнолингвистиката на Германия. Трябва да има нещо. В интернет открих само общи неща. Смешно е да сложа няколко изречения , които само да опишат какво означава думата етнолингвистика. Трябва да има нещо като как се е зародила там, как е изследвана, връзка с други култури и езици, дали има общи неща с други народи и т.н....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Thores написа:

Естествено че на български език!!!!!. Просто трябва да се спомене нещо за етнолингвистиката на Германия. Трябва да има нещо. В интернет открих само общи неща. Смешно е да сложа няколко изречения , които само да опишат какво означава думата етнолингвистика. Трябва да има нещо като как се е зародила там, как е изследвана, връзка с други култури и езици, дали има общи неща с други народи и т.н....

Защо да е естествено?

Курсовата работа се пише и на немски език, и на английски език.  Щом пишиш за Германия, мислих че знаеш немски език и си учил немски език. И се интересуваш от Германия.

Намерих нещо на немски език, мисля че е за теб. Да напишеш поне нещо там.

Да ти преведа ли поне TOC? Таблицата на съдържанието?

Или ще се справиш ли с превода под мотото Гугъл е твой АВЕР?

https://ediss.sub.uni-hamburg.de/bitstream/ediss/1020/1/Karstedt_Sprache_und_Kultur_2004.pdf

Автор е Lars von Karstedt от Хамбург, Германия

преди 8 часа, Thores написа:

И се търси материал в

https://scholar.google.de/

Както и в библиотеката. Там има едно нещо наречено книга. Това е сграда. Гробище за книги. Там има информация на хартиен носител. Хартия. 

преди 8 часа, Bubbles написа:

Конкретно това за немите и аз съм го чел, ся не се наемам да твърдя колко е вярно, но със сигурност е доста удобно обяснение защо им викаме немци.

Говорят тихо. И ядат някои думи, не произнасят думите четливо. Като добавим и диалектите. Затова са ги мислят за неми. Както и аз ги мисля за неми.

Повечето други народи, говорят силно, направо викат, шумно, ръкомахат. Това за Германия е не обичайно. Те говорят провлачено, бавно и тихо. Даже съм забелязал в метрото си говорят на ухо. От старото поколение. Разбира се. Младото е доста шумно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...