Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Втори рутер за по-добър нет?

Препоръчан отговор

Имам 75Мбс интернет на два адреса, на единия си идва 75 както си пише, няма наоколо много хора. На другия адрес обаче каквото и да правя има доста рутери наоколо дори и да сменям канали стига до 15-30Мбс макс.

Та вързах втори рутер, но е някакъв по-стар модел TL-WR740N и пак е същата работата. Въпросът ми е, ако взема някакъв по-мощен и нов рутер примерно TP Link Archer WIFI 6 за 110лв дали ще съвпадне и дали ще отиде до макс скоростта 75Мбс. Другият вариант ми предлагат да мина на 1ГБс нет да плащам повече, обаче там как ще стане тоя стария моя рутер дето го вързах е макс до 150Мбс, тяхно устройство ли ще сложат или по-добре пак да си вържа мой по-мощен рутер и дори да не ми свърши работа сега този новия, евентуално за в бъдеще може би ще ми трябва. Та не разбирам и се чудя, кое е най-добре за да стигне на Wi-Fi макс скоростта 75 да идва и 75 да бъде, че жената не ще Лан кабел да и минавал през стаята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Двата въпросни рутера еднакви ли са, как са свързани към доставчика? Ако на втория рутер се закачиш с кабел каква е скоростта?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Raze написа:

Двата въпросни рутера еднакви ли са, как са свързани към доставчика? Ако на втория рутер се закачиш с кабел каква е скоростта?

Не различни са единия е на Евроком и там е добре, другия е Huawei на A1 и той дори лагваше като играя покер и игри, сега с втория по-стария рутер поне не лагва.

Твърдят, че с Лан ще е на максимум, ама ми искат 20лв да закачат кабела.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като не можеш да тестваш с ЛАН кабел, като си съвсем близо до рутера достигаш ли скоростта, която трябва да ти осигури доставчика? Те на място показаха ли ти, че рутера може да поддържа тяхната скорост? Ако не са, искай да ти демонстрират или да го оправят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Raze написа:

Като не можеш да тестваш с ЛАН кабел, като си съвсем близо до рутера достигаш ли скоростта, която трябва да ти осигури доставчика? Те на място показаха ли ти, че рутера може да поддържа тяхната скорост? Ако не са, искай да ти демонстрират или да го оправят.

Добра идея, вдигна 45 в близост до рутера, но пак е далеко от 75.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам рутер TP-Link AC AC750. Все още, честно казано, ме мързи да го пенсионирам. Почнаха да се появяват все повече устройства към него/ стигнаха двуцифрено число и нарастват/ , и като се прибави и VPN-а от home-office-а положението се влоши драстично, дотам че, да не можеше  даже да зареди дир.бг на някои устройства. Каквито и решения да изпробвах/рипийтъри, широко отворени врати и тн./ положението беше от зле по зле. Купих втори рутер WIFI6 за стотина лева и изведнъж край с проблемите. Устройството поддържа до 128 устройства едновременно, и някакси 4-те процесора оптимизарат всичко. Също няколко много странни последствия от това. На висок етаж съм, а долу на паркинга няма осезаема промяна в скоростта на интернета.  А също и 4,6  и повеча човек на гости допълнително, няма никакви оплаквания за забавяне или прекъсвания.  Също странно, ако нямам ток известно време /случва се при нас, през деня обикновено/  е добре да се рестартират и двата рутера да се оправи положението /това не е проблем -минута две/. Цялото това го пиша, защото още не мога да си обясня, как качеството на 1 рутер драстично може да ти намали проблемите с интернета до минимума. Новото си е ново.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, stanpet написа:

...

В DHCP секцията на вашия рутер резервирайте адресите на клиентите. Моите приближават 30 броя.
И ако решите да се разделите с определена сума знаци, може да добавите UPS 5, 9, 12 Volt at 10400 mAh за рутери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, bra74eda написа:
  1. Та вързах втори рутер, но е някакъв по-стар модел TL-WR740N и пак е същата работата.
  2. ... тоя стария моя рутер дето го вързах е макс до 150Мбс, ...

Я обясни точно - как ти е архитектурата, пък после ще мислим детайлите.

Този рутер - TL-WR740N - освен, че е еднобандов (2.4 GHz) - поддържа само 802.11 b/g/n и зор прехвърля 100 Mbps.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bra74eda написа:

Добра идея, вдигна 45 в близост до рутера, но пак е далеко от 75.

Колко клиента се свързват към рутъра ти? Проверявал ли си обхвата за покритие от съседските рутъри? Намери си канал най-малко "зашумен" от тях.
Например с Acrylic wifi или с Wifi Analyzer за Андроид

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, цър-вул написа:

Колко клиента се свързват към рутъра ти? Проверявал ли си обхвата за покритие от съседските рутъри? Намери си канал най-малко "зашумен" от тях.
Например с Acrylic wifi или с Wifi Analyzer за Андроид

Да смених канала от 6ти на 5ти и от 25 вдигна на 35 скоростта, че на другите имаше още няколко съседски.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

А как го избра? На око или избра най-малко зашумения канал?

Нямаше други на този канал. Пробвах с програмата да видя всеки рутер на кой канал върви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bra74eda написа:
преди 1 час, цър-вул написа:

А как го избра? На око или избра най-малко зашумения канал?

Нямаше други на този канал. Пробвах с програмата да видя всеки рутер на кой канал върви.

Не забравяй, че „зашумяването“ се получава не само от „другите на този канал“, а и от съседните канали - заради интерференцията.

2.4.png

Дали 5-и или 6-и - все тая.

Ще цитирам ...

Цитат

Две мрежи в обсег, работещи на един канал договорено се редуват във времето и не могат да достигнат максимална скорост. Същите мрежи, ако работят на застъпващи се канали представляват шум една за друга и едновременното предаване на данни от двете мрежи може да бъде по-бавно ако споделят един и същ канал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, stanpet написа:

Имам рутер TP-Link AC AC750. Все още, честно казано, ме мързи да го пенсионирам. Почнаха да се появяват все повече устройства към него/ стигнаха двуцифрено число и нарастват/ , и като се прибави и VPN-а от home-office-а положението се влоши драстично, дотам че, да не можеше  даже да зареди дир.бг на някои устройства. Каквито и решения да изпробвах/рипийтъри, широко отворени врати и тн./ положението беше от зле по зле. Купих втори рутер WIFI6 за стотина лева и изведнъж край с проблемите. Устройството поддържа до 128 устройства едновременно, и някакси 4-те процесора оптимизарат всичко. Също няколко много странни последствия от това. На висок етаж съм, а долу на паркинга няма осезаема промяна в скоростта на интернета.  А също и 4,6  и повеча човек на гости допълнително, няма никакви оплаквания за забавяне или прекъсвания.  Също странно, ако нямам ток известно време /случва се при нас, през деня обикновено/  е добре да се рестартират и двата рутера да се оправи положението /това не е проблем -минута две/. Цялото това го пиша, защото още не мога да си обясня, как качеството на 1 рутер драстично може да ти намали проблемите с интернета до минимума. Новото си е ново.

Добре като ще е да е, мисля да взема тоя най-мощния https://thx.bg/bezzhichen-ruter-tp-link-archer-ax73-ax5400-245-ghz-574-4804-mbps-gigabit

Дали ще ми пасне след Huawei Echolife HG 8245 рутера на A1 ?!

P.S. Оправи се като махнах тоя моя стария рутер TP-Linka той Huawei бил до 1Gbps

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, bra74eda написа:

P.S. Оправи се като махнах тоя моя стария рутер TP-Linka той Huawei бил до 1Gbps

Това добре, стига доставчика ти да осигурява достатъчна скорост.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...