Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация с някои стари части ;)

Виж решението Разрешен от Gaming_Solutions,

Препоръчан отговор

Пичове,

преди около 4 години ми помогнахте с избора на нова конфигурация, която ми служи доста добре, но мисля, че е време да я сменям, тъй като приоритетите се промениха - преди беше за гейминг, а сега за видеообработка и тн. Та, пуснах си конфигурацията за продажба, но ако не успея да я продам, мисля да ползвам някои неща: кутията - Fractal Design Define R6 black TG, Охладителя на процесора е MSI core frozr XL, няколко SSD-та на самсунг и захранването е Seasonic Focus Plus Platinum 850W. Имам и едно SSD adata xpg gammix s11, което ползвам за Windows-a. 

Въпросите са много: - да задържа ли това SSD на adata xpg gammix Или да взема gammix s70 blade или някое друго?

Ще взема видеокарта AMD Radeon RX 7900 XT 20GB и интелски процесор (не знам какъв още, предполагам ще ми кажете) мога ли да ползвам захранването Seasonic Focus Plus Platinum 850W или ако не - какво да взема (atx 3.0?)?

Моля за съвет за дъно - около 500-600 лв. и рам ддр5 поне 32 гб.

Давайте идеи, но само с най-новото, излязло на пазара!

Охладителя на процесора да го оставям ли този или да взема нов?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

500-600 лв. само за дъно или за всичко? Колко е голямо старото SSD и колко TB има записани? Охлаждането има ли поддръжка за нови сокети? Захранването мисля, че е добро, няма да е лошо да кажеш на колко години е, има ли някаква остатъчна гаранция, както и каква е старата конфигурация, дали не може да се смени промерно процесора?

Имай в предвид, че АМД процесор от новото поколение е по-добър избор - за в бъдеще ще подлежи на ъпгрейд, докато ако вземеш интел, за сегашния сокет няма да има нови процесори. Да не говорим, че последното поколение са супер горещи и харчат ужасно много ток (250-300 вата и нагоре за високия клас I5/I7 без клок)!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Raze написа:

500-600 лв. само за дъно или за всичко? Колко е голямо старото SSD и колко TB има записани? Охлаждането има ли поддръжка за нови сокети? Захранването мисля, че е добро, няма да е лошо да кажеш на колко години е, има ли някаква остатъчна гаранция, както и каква е старата конфигурация, дали не може да се смени промерно процесора?

Имай в предвид, че АМД процесор от новото поколение е по-добър избор - за в бъдеще ще подлежи на ъпгрейд, докато ако вземеш интел, за сегашния сокет няма да има нови процесори. Да не говорим, че последното поколение са супер горещи и харчат ужасно много ток (250-300 вата и нагоре за високия клас I5/I7 без клок)!

Конфигурацията е на около 4 години. SSD-то - gammix е 240 гб. използвам го за win, а другите са самсунг 850 и 860 ево  250 и 500 гб. или обратното. Охлаждането не знам дали поддържа нови сокети - може и да не. Захранването е още в гаранция. А за процесорите, щом смятате че амд-то е по-добро....

500-600 само дъно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Като гледам някои от премиум частите, които си споделил от старата конфигурация, едва ли и процесора ти е по-назад. Къде издъхва в момента машината при видеообработката и каквъв е останалия хардуер? Какъв е бюджета за ъпгрейда?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Писах на админ да изтрие темата, но гледам, че още я има, така че направо тука: 

Реших да ъпгрейтна системата

Дъното ми е MSI B450 Gaming Pro Carbon Max WiFi

Процесорът е AMD Ryzen 7 2700

Рам Corsair Vengeance 2x8 gb 3200 mhz DDR4

Видеокартата Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 64 LE

Захранването е Seasonic Focus Plus Platinum 850W

Искам да ъпгрейтна рам - поне 64 гб. - тази как е - Corsair VENGEANCE LPX 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz

За нов процесор съм се насочил към AMD Ryzen 9 5900X

За дъно (ако трябва да го сменям) MSI MAG B550 Tomahawk MAx WIFI

Не знам дали дъното ми е ОК.

Вие кажете ако процесора или рам-та не стават.

Благодаря :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да подкара без проблем процесора, само виж дали текущия ти BIOS го поддържа или ще трябва да го обновиш. Недостатъка е, че няма да получиш PCI-E 4.0.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Raze написа:

Би трябвало да подкара без проблем процесора, само виж дали текущия ти BIOS го поддържа или ще трябва да го обновиш. Недостатъка е, че няма да получиш PCI-E 4.0.

Ми не знам, ако трябва да сменя и дъното?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, bumblebee написа:

Ми не знам, ако трябва да сменя и дъното?

5900Х е в списъка с поддържаните процесори:

Списък

Когато процесора е при теб, преди да свалиш стария, сваляш биоса от сисъка за 5900Х, обновяваш го и тогава правиш размяната на процесорите.

Дъното е хубаво, има всичко необходимо, дори глезотийки като USB Type C, хубаво вградено аудио, поддържа ReBAR и тн., ползвай го до последно. С 5900Х ще усетиш добър прираст и ще изкара още годинки, после направо на АМ5. Не е болка за умиране, че няма PCIe 4.0.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

5900Х е в списъка с поддържаните процесори:

Списък

Когато процесора е при теб, преди да свалиш стария, сваляш биоса от сисъка за 5900Х, обновяваш го и тогава правиш размяната на процесорите.

Дъното е хубаво, има всичко необходимо, дори глезотийки като USB Type C, хубаво вградено аудио, поддържа ReBAR и тн., ползвай го до последно. С 5900Х ще усетиш добър прираст и ще изкара още годинки, после направо на АМ5. Не е болка за умиране, че няма PCIe 4.0.

а нещо за рамта? Окей ли е?

За видеообработка да сменям ли вега 64 или засега да оставам с нея?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, bumblebee написа:

а нещо за рамта? Окей ли е?

За видеообработка да сменям ли вега 64 или засега да оставам с нея?

Не каза къде в момента сегашната конфигурация те спъва във видео обработката. По принцип знам, че за видео обработка е хубаво да има повече VRAM, вегата е с 8Гб и мисля, че е ок. Винаги може да си останеш с нея и да пробваш как ще е с новия процесор и ако не си доволен да смениш и картата. За рам паметта, 64ГБ мисля, че е изхвърляне. Според мен си вземи същия кит като сегашния или със същите параметри за да стане 4х8ГБ, общо 32. Вече след някоя година като минеш на DDR5 ще си вземеш 64ГБ кит.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Последен въпрос - може ли да ми дадеш още един вариант за процесор? Имам предвид някой с по нова release date. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, bumblebee написа:

Благодаря за отговорите. Последен въпрос - може ли да ми дадеш още един вариант за процесор? Имам предвид някой с по нова release date. 

За АМ4, каквото е твоето дъно, най-новото е 5900Х/5950Х, както и 5800X3D като последния е особено ефективен в игрите, но ти не търсиш това.

5900Х е с 12 физически и 24 логически ядра

5950Х е с 16 физически и 32 логически ядра 

ПП. Следи и температурите на VRM и ако се наложи може леко да ограничиш лимитите в биоса

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Видео обработка..

Тази видео обработка ако включва продукти на Adobe значи Vram за видео карта и Cuda за Nvidia или strem processors за AMD видео карти трябва да са възможно на най-високо ниво. Ако иде рече за Adobe After Effects там нещата стоят така че ти препоръчват 32гб рам, и от там нагоре колкото повече, толкова повече. Изисквания за After Effects.

Помисли си добре за рам паметта и видео картата. Заложи на възможно повече stream processors за карти на AMD и повече cuda cores за карти на Nvidia. Що ще се занимаваш с видео обработка то няма как да не включиш продукти на Adobe.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, goodly написа:

Видео обработка..

Тази видео обработка ако включва продукти на Adobe значи Vram за видео карта и Cuda за Nvidia или strem processors за AMD видео карти трябва да са възможно на най-високо ниво. Ако иде рече за Adobe After Effects там нещата стоят така че ти препоръчват 32гб рам, и от там нагоре колкото повече, толкова повече. Изисквания за After Effects.

Помисли си добре за рам паметта и видео картата. Заложи на възможно повече stream processors за карти на AMD и повече cuda cores за карти на Nvidia. Що ще се занимаваш с видео обработка то няма как да не включиш продукти на Adobe.

В момента е като хоби, но ми харесва. Става дума за DaVinci Resolve

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

DaVinci Resolve същата работа, най-лошия случай 16гб рам и препоръчват като минимум 32гб рам ако използваш fusion. Аз бих помислил за 2х32гб=64гб рам. Процесора и видеото покриват изискванията. Аз също бях любител но след време разбрах че ми трябват доста големи ресурси. Препоръчвам ти 27 инчов монитор като минимум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

До колкото разбрах, ти се опитваш да продадеш старата конфигурация. Това може да стане бързо а може да се проточи и месеци в зависимост от цената която си обявил. Най-добре е да си закупиш всичко ново и да си чакаш купувача за старата конфигурация. Но също ако те притеснява бюджета, трябва да вземеш решение кои части да продадеш и кои да оставиш. По принцип старите ти части не са лоши за тази цел ако останеш любител и не изпълняваш сложни задачи. Можеш да продадеш стиковете рам и просто да увеличиш рамта на 64гб. Това също е разумно решение. Но ти ако разполагаш с пари и искаш актуално можеш да оставиш захранването, кутията и дисковете ако разбира се имат остатъчно гаранция и най-важното ако са 100% здрави. Мисля че Gaming_Solutions може да ти спретне дъно, процесор, охлаждане, повечко рам, и подходящо видео. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е да закърпи положението с нов процесор и памет, а ако хобито се превърне в бизнес някой ден да инвестира вече в нов хардуер, който тогава вече ще е различен от новия днес 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Моят съвет е да закърпи положението с нов процесор и памет, а ако хобито се превърне в бизнес някой ден да инвестира вече в нов хардуер, който тогава вече ще е различен от новия днес 

Да това би било най-правилно решение!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...