Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на raspberry pi

Featured Replies

Здравейте,

Започвам с това. Много съм зелен с този тип хардуер.

1. Ако можете да ми препоръчате едно распебери. 

- Цел: Пускане на скрипт, който да сканира рандом числа. Трябва да работи нон стоп. Трябва ми само монитор.

АКо е нужно мога да дам някакви допълнителни характеристики за скрипта.

2. Има прекалено много инфо за тея неща, но супер разхвърляно гледам някакви видеа и ако можете да ми праттите нещо систематизирано как да свържа устройството с монитора и да пусна скрипта.(разбира се скрипта ще си го наглася аз ама не знам с каква ОС работи( ако работи с ОС))

Благодаря Ви.

преди 26 минути, d1dcho написа:

Здравейте,
...
Започвам с това. Много съм зелен с този тип хардуер.
...
Благодаря Ви.

Не се занимавай с raspberry pi! Повече от година цената стана дървено-чугунена. В добавка радиатори, преходници, читаво захранване, крив WiFi,  кутия и стана все едно купуваш злато поръсено с диаманти.

raspberry pi работи с расбиан. Debian за АРМ-процесори. Поредно дърво, да има и Ubuntu за АРМ, което не променя мнението ми. Разните екзотики за стрийм, аудио-център, торент-помярници не си струва да пиша за тях.

За тези пари си купих Beelink U59 Pro Windows 11 Mini PC Intel 11th Gen Celeron N5105 DDR4 8GB 256GB SSD. Истински UEFI/BIOS. До него raspberry pi стои като премръзнал клошар. Разкарах Windows 11, като непотребен и му инсталирах Debian11. Работи 24/24 и консумира само 8W енергия.  Apache-сървър + тлъст Java-скрипт, заемащи 2GB Ram памет.

spacer.png

Купуваш и забравяш. Бучиш монитора и си ти. Кеф ти windows, кеф ти linux. И всичко събрано в приличен корпус, позволяваш upgade на RAM или HDD/SSD.

преди 1 минута, Kolev72 написа:

Погледна ли цените?

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Е, и същото ли е като от китаеца? Що си мислиш, че ползваш търсачките по-добре?
Поисках линк към конкретния търговец/устройство.

преди 7 минути, цър-вул написа:

Погледна ли цените?

Е, и същото ли е като от китаеца? Що си мислиш, че ползваш търсачките по-добре?
Поисках линк към конкретния търговец/устройство.

Абе...извинявай, че съм ти пуснал от Алито на 270 лева, но ти си купуваш от там. Аз за такива дрънкалки пари не давам.

преди 7 минути, Kolev72 написа:

Абе...извинявай, че съм ти пуснал от Алито на 270 лева, но ти си купуваш от там. Аз за такива дрънкалки пари не давам.

Чичо Стефчо и двамата сме дали грешни линкове за модела като разликата е само в модела на процесора.

https://www.bee-link.com/catalog/product/index?id=302

току-що, vlado1985 написа:

Чичо Стефчо и двамата сме дали грешни линкове за модела като разликата е само в модела на процесора.

https://www.bee-link.com/catalog/product/index?id=302

Много важно. Важното е да се пише.

току-що, Kolev72 написа:

Много важно. Важното е да се пише.

Е тя разликата не е кой знае колко голяма celeron N5105 е 10W и май е по нов модел а другото целеронче е 15W.

• Автор
преди 11 часа, Profruit написа:

Не се занимавай с raspberry pi! Повече от година цената стана дървено-чугунена. В добавка радиатори, преходници, читаво захранване, крив WiFi,  кутия и стана все едно купуваш злато поръсено с диаманти.

raspberry pi работи с расбиан. Debian за АРМ-процесори. Поредно дърво, да има и Ubuntu за АРМ, което не променя мнението ми. Разните екзотики за стрийм, аудио-център, торент-помярници не си струва да пиша за тях.

За тези пари си купих Beelink U59 Pro Windows 11 Mini PC Intel 11th Gen Celeron N5105 DDR4 8GB 256GB SSD. Истински UEFI/BIOS. До него raspberry pi стои като премръзнал клошар. Разкарах Windows 11, като непотребен и му инсталирах Debian11. Работи 24/24 и консумира само 8W енергия.  Apache-сървър + тлъст Java-скрипт, заемащи 2GB Ram памет.

spacer.png

Купуваш и забравяш. Бучиш монитора и си ти. Кеф ти windows, кеф ти linux. И всичко събрано в приличен корпус, позволяваш upgade на RAM или HDD/SSD.

Супер си! Един линк ще дадеш ли? И точно от тоя тип ли си го поръча  ? Доставки всичко точно?

Жокерът е ясен: сайта на Джек Ма. Площадката е Beelink Official Store.
Вие сте в Европейския съюз, а аз вече 20 години живея на  брега на морето в Плоската земя, което променя цена, доставка, митнически такси.

Три телевизора в отделни стаи. Под тях мини РС-та различни генерации. Първите бяха Intel Atom Z3735F + Windows 8, после купих модел с Intel Atom x5-Z8350 + Windows 10. После модел Intel Atom x5-Z8500. Те разкараха андроид боксове, но си оставаха компромис. 2GB RAM + 32GB/64GB eMMC се равняваше на куц кон. Изисквания: поне три таба firefox, HD YouTube. Изкретаха 4 години. Един счупи чистачката, а останалите подарих. Започнах да търся алтернативи и отзивите за Beelink впечатлиха. 2019г купих модел с Celeron N3450. Оправда очакванията ми и пенсионира атомите. Появи се истински BIOS. Възможност за втори диск. Слот за рам-памет. Целта бе да разкарам windows 8/10, защото на такова желязо си бе хемороид. Исках линукс, но проблеми с аудио и wifi, bluetooth остава нерешими. Все пак става въпрос за модели Wintel, Wintel Pro, Cenovo. Гаражна конфекция - купуваш и ако ли не, под кацата с зеле, да не се клати. Докато на Beelink инсталираш и си в джаза. Пълноценен десктоп ( неттоп ).

Спя на двойно ортопедично легло с с две дистанционни, но площта по него е забита от тайвански мини компютри за медицински нужди. Голяма част от захранвания за сървъри. Дълга история. Леглото е модулно и прелага нещо като скрин за одеала, дюшеци. Не, там също е забито с електронни платки донори. Кaтo едната секция е с захранвания от 3.3V, 5V, 12V, 19V, 20V.  Taм са, за да са ми под ръка.

Колко пъти поглеждах към raspberry pi, толкова пъти Великия Аллах ми шушнеше - зарежи.

raspberry pi е замислено като конструктор за деца с технически наклонности, изучаване на С/С+/micro Python. Навремето завод на Sony фалира в Англия и находчив човек поръчва направа, за да конкури ATmega328 за Ардуино. Резултатът надминава очакванията и логично се редат генерации малинки. Времето на короновируса спъна производството от една страна, а от друга много аурдино-фенове и такива на домaшна автоматизация създадоха търсене по-голямо от предлагане. Цената изгърмя и днес редом до моделите на Beelink е нонсенс, да се купува гола платка. Плюсът на raspberry pi е наличието на GPIO - портове и толкова.  Добавяне на диск само през USB. На борда eMMC. И тук внимание. USB-та са "шумни", а това масово се алармира. Разни апендикси, за да притихнах смущенията. Времето напредна и мисля да си лягам.

Модел в хола ми.

spacer.png

Пристигна за две седмици. Очаквах с 10-ка, но се оказа 11 и това бе първата ми среща с Windows 11 Home нещо си. И понеже разполагам с кашон ssd дискове на Samsung под леглото, попитах на ЛС има ли възможност да купя пореден модел без диск и рам памет. Посочиха ми времен линк и цена, и това закова окончателен пирон в ковчега на raspberry pi.

Официален сайт.

поздрави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.