Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За 3 март

Featured Replies

Това вярно ли е? Откъде - накъде румънците са сметнали, че войната е заради тях? Поправете ме, ако греша, ма доколкото аз помня, Румъния не е била под турско робство, била е свободна държава, независима, светска, затова и нашите борци за свобода са ходели да живеят там, да се събират свободно и да изработват планове за освободителните борби. Не стига, че ни крадат мартеницата, а сега и това?:angry:

Цитат

ПП Ако не са ме излъгали, румънците наричат тази война "Румънска война за независимост".

• Автор

Направо не е истина какви съседи си имаме. Не стига, че се нервираме заради имперските амбиции на турците да си върнат Османската империя и откачените македонци, ами сега и това с румънците. Мислех, че поне Румъния и Сърбия са стабилни държави, понеже са истински такива и си имат история. С гърците поне се разбираме чудесно. Някое чуждестранно НПО в Румъния ли ги разправя тия простотии?

преди 4 часа, Anneliese написа:

Направо не е истина какви съседи си имаме. Не стига, че се нервираме заради имперските амбиции на турците да си върнат Османската империя и откачените македонци, ами сега и това с румънците. Мислех, че поне Румъния и Сърбия са стабилни държави, понеже са истински такива и си имат история. С гърците поне се разбираме чудесно. Някое чуждестранно НПО в Румъния ли ги разправя тия простотии?

Анче,на Турция в момента последния проблем и е България.Вчера дори поздравиха за празника.Стига се чуди къде да си чешеш езика.

преди 10 часа, Anneliese написа:

Поправете ме, ако греша, ма доколкото аз помня, Румъния не е била под турско робство, била е свободна държава, независима, светска

Грешиш - до войната от 1877/78 Румъния не съществува.

Самата държава е създадена и наречена така през 1877 година. - с подготовката и обявяването на Руско-турската война. 

3-ти Март е истинският техен празник, а не наш, защото в Сан-стефанския мирен договор се признава създадването на Независимо Кралство Румъния, както и че и се дава Северна Добруджа ( руснаците им взимат Молдова, населена с румънци и им дават Добруджа населена с българи).

Не четеш история, Анче, не четеш...... 

Апопо - и не, не ни "крадат мартеницата" - до преди падането ни под турска власт - ние със Влашко и Молдова, както и част от Трансилвания сме били една държава - от двете страни на Дунава. Там чак до създаването на държавата Румъния се е говорело на български, пишели са на кирилица и заради това и хъшовете ни са ходели от другата страна на дунава било е все едно да си си у дома, без притесненения.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

преди 2 часа, Trichocephalus написа:

Грешиш - до войната от 1877/78 Румъния не съществува.

Самата държава е създадена и наречена така през 1877 година. - с подготовката и обявяването на Руско-турската война.

Струва ми се, че малко грешиш!

Цитат

През 14 век възникват княжествата Молдова и Влахия.

През 16 век те попадат под властта на Османската империя, но имат известна вътрешна самостоятелност.

През 1859 г. Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова и на 24 декември 1861 г. обявява независимостта на Румъния.

Куза се посвещава активно на реформирането на страната, извършва поземлена реформа, освобождава зависимите селяни и им раздава земя, въвежда всеобщо избирателно право, съставя наказателен и граждански кодекс, основава университетите в Яш и Букурещ и полага основите на модерната румънска армия.

Румъния постига истинска независимост обаче едва след края на Руско-турската освободителна война през 1877 г.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Румъния

Създаване и независимост са различни понятия!

Пп. Много хора не познават историята и продължават да говорят за Турция, преди 20-ти век.
Република Турция е създадена на на 29 октомври 1923 г. от Мустафа Кемал Ататюрк, преди това е Османска империя

Не е баш така, че са говорели на български. Говорили са на български до 15-ти век (по времето на Влад Цепеш например) след това бъларските думи постепенно отпадат от езика и 18-ти век са останали само 20% от думите.

преди 3 минути, ined написа:

Не е баш така, че са говорели на български. Говорили са на български до 15-ти век (по времето на Влад Цепеш например) след това бъларските думи постепенно отпадат от езика и 18-ти век са останали само 20% от думите.

Румънска кирилица

А разговорния език е бил ... тюрлюгювеч!

преди 17 часа, Anneliese написа:

Румъния е васална на Османската империя, пиле шарено недоучило. Обявява независимост след Руско-Турската война 1877/8 и това го пише дори в Уикипедия, функционално неграмотна пиле.

• Автор

Ама аз съм чела "Немили - недраги" на Иван Вазов и оттам съм останала с впечатлението, че е свободна държава. Ако не е била, защо революционерите ни са ходели там, като и там е имало възможност да ги арестуват турските власти? За какво изобщо са били в несвободна държава, където са можели да бъдат подслушвани от турците и лесно арестувани? Идеята не е ли била да се пазят в тайна плановете за въстанията и за революционните окръзи и техните членове?🤔

• Автор

Я гледай ти, каква била румънската история! Падам от смях! Римляни? А защо тогава не използват латинския език, защо не говорят, четат и пишат на латински, ми е много интересно.

Тия са по - зле и от македонците. Тая смешка трябва да се учи в училищата ни. Не съм знаела, че имаме такива интересни северни съседи!:lol6::giggle1::popcorn2:

Цитат

Шегуваш ли се? От власи дошли на Балканите през Х век и които се бореха за независимост от Унгария през 1330г., за да създадат свое Влашко Княжество изведнъж станаха "Румъния" (Римската земя) и почнаха да се определят като изгубено римско население, пряк потомък на римската империя, което е оцеляло на Балканите от времето на Аврелиан и Константин Велики (3-4 век). https://www.bg-mamma.com/img/emojis/most_used/joy.png Тотално фалшива държава с още по-фалшива история, език и писменост, която няма никакви реални доводи за каквато и да е гордост, та за това наричат себе си римляни, ала в същото време били и даки! Всичко друго, но не и власи или славяни, или кумани (последните три, които доминират техните земи в продължение на хиляда години) Ето до какво води липсата на обособена култура. https://www.bg-mamma.com/img/emojis/most_used/blush.png Както на техните леи пише "Националка банка на римляните" https://www.bg-mamma.com/img/emojis/most_used/joy.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.