Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Почистване на памет 16gb

Featured Replies

Здравейте. В стария ми айфон 16gb пише че има около 6gb ненужни файлове, но няма функция да ги почистиш. Пробвах и номера през айтюнс с изключване на функция "намери айфон", където обещават 5-6gb освобождаване, но при мен се освободи само малко повече от 1gb. Как да почистя паметта?

Сигурно има много начини, но аз преинсталирам на чисто през компютъра и си освобождавам над 2-3 ГБ. Чак 6 са много, но не сте казал модела на айфона ви.

Едно е, ако сте с Шестица, друго е ако сте с 6S. Важен момент е и с кой пакет на ОС сте. По-новите, обикновено са по-обемисти.

Ще ви дам пример, как изглежда моят 6S. Беше на ръба, но му преинсталирах Вайбър и ми отпаднаха 2 ГБ. Исках още повече, и ме посъветваха да го преинсталирам от компа, с опция ПЪЛНО ИЗТРИВАНЕ, или Anti-RecoveryFlash на 3UTools.

Сега изглежда така, супер бърз е, с последната за модела версия на ОС е.

Screenshot2023-03-15124311.png.0e77b852036be27ad55cee4235b1232c.png

По-малко от това, с тази ОС, не може. Това е минимумът. Не мога да премахвам и приложения, понеже ги ползвам много често, а тел. го ползавм основно за Покемон, но си трябват вайбър и телеграм за връзка с френдове, дето нямат аймесидж и фейстайм.

Screenshot2023-03-15124458.png.dd631450abd3551675523e6cf5258ce9.png

На мен това ми помогна. Иначе си седеше на 14.9 ГБ или нещо такова. Самата ос заема над 6 ГБ, сетне инсаталацията и тя, и остава место само за което съм показал и стотина снимки.

Тъпото е, че моят метод изисва да сте с последната версия ОС, която Епъл е подписал.

Защото, нулиране от самия апарат не върши същата работа. Тоест, ако сте с 6S, примерно казано, и сте с версия 14 на iOS, и преинсталирате, няма да получите голяма полза, защото версия 15.7 е по голяма с над гигабайт, демек - танто за кукуригу.

Но ако сте с последна версия, си заслужава да се опита, а и нищо не губите.

• Автор

Благодаря за съвета. И моят е 6s с iOS 14.7.1 в момента. А на тези 3UTools какво трябва да направя за да освободя паметта?

Ето това имах предвид. Вие сте със стара версия, която си е стабилна, даже по-пъргава според някои, и е по-малка като обем.

Има я подчертана на снимката долу – 4.35 ГБ, и вече НЕ Е ПОДПИСАНА ОТ ЕПЪЛ. Тоест, ако ще флашвате, ще ви разреши само подписаната версия, срещу която свети зелена точка, 15.3.7, която е 4.91 ГБ.

Screenshot2023-03-15170119.png.7be9d61f42d6dc2b2c59ef6d1005bde0.png

Искам да кажа, че това което ще получите като освобождаване на памет, няма да си заслужава усилията.

Вие си преценете, дали си заслужава. Според мен, по-скоро не.

Вие сега колко свободна памет имате?

Издава ли ви съобщения за грешки, поради ограничена памет?

От опит знам, че не бива да пада под 800 МВ, макар, че една колежка така е свикнала с телефона си, че кара на магия с под половин гигабайт. Има нова машина звяр, но основна й е тази, щото има сантимент към нея, също е 6S. Плаща за облак, но не изоставя телефона. Това се нарича фенщина, като секта сме с нея на етажа.

• Автор

Пише че заетата е 15,4 ГБ. И аз имам сантимент към 6S, затова търся начин да освободя паметта. Номера с backup и restore с изключването на Find iPhone не минава, малко памет се освобождава, а някакви си ненужни файлове са 6 ГБ.

То ест, сега трябва да ъпгрейдна до 15.3.7 през iTunes за да почистя паметта?

Не. Няма да можете да освободите 6 ГБ, така мисля. Нито с която и да е програма, нито ръчно.

Инсталацията е около 6-7. Плюс инсталационният пакет 5, който задължително се разполага в паметта, за да имате откъде да възстановите от телефон, значи, грубо казано ще ви заеме 12 ГБ чист. Без нищо друго, нито снимки, нито филми, нито песни, нито книги.

По-долу ми се струва, че не може. Дано бъркам, но под 11-12 ГБ скоро аз не съм видял да бъде, прясно инсталиран.

Щом сте на 15.4 ГБ, което ме смайва!, остава да премахнете нещо ръчно.

Кеш на Вайбър се маха само след като преинсталирате Вайбър.  Другите са стандартни, но трябва сам да решите от какво ще се лишите.

Не ми е удобно да питам какви приложения имате и колко снимки, филми, песни. Дано намине някой с опит и ме опровегае. Теоретици работа не вършат, трябва лично да е изпробвано, защото нещата при Епъл винаги приличат на себе си и носят изненади.

PS

Пропуснах.

Къде ги виждате тези излишни 6 гб? Такова нещо няма. Вижте лентата на снимката в първия ми отговор, където пише Диск капацитет. Това е най-необходимото, и никъде няма излишно. iOS не пази ненужни файлове, тя ги забърсва зверски без да пита.

• Автор

Почти нямам приложения. Само необходими като WhatsApp. Дори такива епълски приложения като Weather, Reminders съм ги изтрил. 

В Storage виждам че системата заема над 6 гб, а има и едно странно Other дето заема цели 8 гб. Нещо което ме смайва.

Разбирам ви. Но не мога да помогна. Струва ми се, че никой не може.

Това понятие „ ДРУГИ” или  OTHERS", в ранните етапи е било приемано като прост кеш на приложенията, който лесно може да бъде изчистен. Даже пуснали приложения, от сорта на Батери сейвър, или Меджик клийнър, които щедро обещавали пълно почистване, но на дело, резултатите им били далеч по-скромни.

В късни версии на обяснения за това тайнствено пространство, изисквали от нас потребителите, да го възприемаме не просто като „Други”, а като „Системни данни”, които никак не бива да се бъркат с пространството „Система”, което си е основно неприкосновено пространство на iOS, от капацитета на диска.

Не знам как да се изразя точно. Нещо от сорта, че е била променяна самата понятийност зад думата. Нещо като непостоянно понятие, нещо движещо се, според политиката на Епъл.

За мен, истината е, че това си е тънък пиниз на Епъл, които са най-добри в умението да осигурят място на временните данни, където те работят безупречно, без да си пречат. Това пространство си е магия за нас, и добре крита енигма, тайна, прийом на разработчиците.

Добре, че отворихте темата. Задълбочих се и се оказа, че съм бил в заблуда относно тези около 5-6 ГБ. Машинално съм ги приемал като някакъв инсталационен пакет при аварии. Понеже имам вече над десет айфона, ползвам ги с голяма радост, щото съм маниак на марката, съм пропуснал тази важна подробност, която вие поставихте на обсъждане.

Но се зачетох тук, горещо препоръчвам, ще се изненадате колко противоречащи си версии за едно и също нещо ОФИЦИАЛНО съществуват. Но може и да сте ги чели тези неща, вие споменахте, че сте опитвам доста начини.

https://inewscast.ru/instruktsii/kak-ochistit-sistemnye-dannye-drugoe-na-iphone/

https://kakoperator.ru/os/kak-ochistit-drugoe-na-iphone

Просто няма начин, тези 6 ГБ са жизнено важни за пъргавината и гладката работа на айфона. Дори да успеете да ги изтриете, още при първо пускане, те отново набъбват, за да може да ви облекчат боравенето с телефона.

Тоест, не си заслужава усилието. Поне така го описват страдалците, които са повярвали на тоновете гайдлайни - как се чисти това пространство "ДРУГИ".

Решението е: - този 6S си го оставяте с минималното, което понесе. Ако ви трябва повече, купувате друг телефон.

Това е моя прочит, още веднъж благодаря за питането ви. 🙂

• Автор

И аз стигнах до този извод. Благодаря за инфото и за линковете. Купих си го когато беше съвсем нов, ноември 2015 г. Тогава тия 16 гб стигаха за всичко. Инсталирал съм какви ли не приложения. С течение на времето паметта намаляваше, но неосезаемо. Някъде преди 2 г. започна недостигът. И после бързо намаляваше и намаляваше. Не знам на какво се дължи. Спрях вече ъпдейти.

И никой освен теб не се осмелява да предложи нещо...

• Автор

За съжаление, не проследих каква е причината. Може би трябваше да спра да го ъпдейтвам, но ъпдейти се изтеглят автоматично и заемат място.

Те ъпдейтите си се спират съвсем успешно, не случайно колекционерите дават луда пара за неъпдейтвани айфони. :)

Нещата опират до БАЛАНС.

1. Дали да останем на стара версия iOS, която с положителност не харчи повече ток от новите версии, не заема толкова място, удобна еq предвид това, че си свикваме с интерфейса и можем да работим със затворени очи?

Или

2. Да послушаме рекламите и препоръките на производителя, които непоколебимо твърдят, че отстраняват бъгове и повишават сигурността?

Сами си избираме.

Имам Осмица, която стои на 14.4, едно от децата ми я ползва девет месеца, нито веднъж не заби, макар, че с нея са уловени хиляди покемони, тоест, работила е на сто процента, сам знаете, PokemonGo е ненаситен на ресурси и засмуква всяка капчица ток и ресурс – камери предни и задни, GPS, фоново обновяване, Вайбър, ТикТок, и каквото там си представите за мераците на едно прелюбопитно хлапе.

Нито й пробиха сигурността, нито заби, приплъзна и каквото и да е.

Да, няма банков софтуер, няма рег кредитни карти, не пазарува с телефона. Но все пак, тел дърпа като за световно. И забележете на снимката поддържа едва 4.18 ГБ OTHERS, при 6.29 SYSTEM,  1.24 Apps, 241 MB Photos

iphone864.png.59e3f731dfdae16e68b2380519f595dd.png

В същото време, друг 6S със 128 ГБ диск, за който съм писал тук, има цели 19.84 ГБ OTHERS! Верно, други са му приложенията.

iphone6128.png.c1fe275e9ee15a2e94b04b90c76c79b5.png

Но всичкото това го разправям, за да си дадем сметка, че нещата са много строго  индивидуални. Зависят от хиляди обстоятелства, които неминуемо пропускаме в анализа си, защото ние не сме спецове и не знаем какви скрити механизми текат.

Във вашия случай просто трябва да се смени телефона. Този си го оставeте, дори си го ползвайте. Но ако искате повече удобства, купете с повече памет.

Една от най-обсъжданите теми, даже тук на нашия форум, е колко ГБ диск е достатъчен. Май последния път пита едно варненско момче, което помня от РС Мания, ех, че му забравих прозвището, май бе Данте и се занимаваше с жонглиране на огън, няма значение.

Няма защо да се заблуждаваме, макар най-поддържаната яка марка в света, 16 ГБ са вече недостатъчни за пълноценно ползване.

Искам да кажа, че и да не бяхте обновявали, пак щеше да ви тясно в 2023 година. Самите приложения набъбват неистово, за да ни доставят повече радост при общуването.

Лелеее, не знам дали сте надничали, в 16.3 вградиха лудо готино приложение, размазвам се от инджой и не ми минава. FREE FORM

• Автор

Freeform е интересно нещо, за sketches. Не съм го пробвал по-обстойно, но преди ползвах ProCreate на айпада.

Колкото до паметта, дори телефони със слотове за карти памет не спасяват положението, понеже много приложения изискват само вътрешната памет за инсталация.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.