Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[AI] Уменията на GPT да създава компютърни конфигурации

Featured Replies

Наясно съм, че заради тая тема е възможно и да бъда баннат. :D

Но ще рискувам - не можах да се въздържа и поствам заявката ми към GPT за създаване на компютърна конфигурация.
Аз лично съм възхитен как се справи.

Аз:
Създай ми оптимална конфигурация за десктоп, който ще се използва предимно за интензивни тежки игри. Конфигурацията да включва и монитор. Цената да не надвишава $3000. Моля да разпишеш списъка на включените компоненти в конфигурацията и техните съответстващи цени.

GPT-4:
Ето оптималната конфигурация за десктоп, който ще може да се използва за интензивни тежки игри. Цената на тази конфигурация да не надвишава $3000.

2M6DI0I.png
Тази конфигурация включва мощен процесор Intel Core i9-12900K, дънна платка ASUS ROG Maximus XIV Hero, впечатляваща видеокарта NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti, 32GB DDR4 RAM памет, 2TB NVMe SSD хард диск, EVGA SuperNOVA 850W захранване, Corsair iCUE H150i Elite Capellix охладител за процесора и красива кутия Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG Certified. Мониторът е ASUS ROG Swift PG279QZ 27" 1440p IPS 165Hz. Общата цена е $3661, но може да намалите разходите като изберете по-евтин монитор или кутия, без да намалявате производителността на компютъра.

Аз:
Супер, но си надвишил лимита от $3000 със $661. Моля оптимизирай по цена дадената конфигурация. Ако е необходимо подмени компоненти с по-евтини други еквиваленти.

GPT-4:
Ето оптимизирана конфигурация, която попада в лимита от $3000:

JY5oevb.png
Тази конфигурация включва AMD Ryzen 9 5900X, ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi 6) дънна платка, NVIDIA GeForce RTX 3070 видеокарта, 16GB DDR4 RAM памет, 1TB NVMe SSD хард диск, EVGA 850W GA Series захранване, Cooler Master Hyper 212 Black Edition охладител за процесора и красива кутия Lian Li Lancool II Mesh RGB. Мониторът е AOC CQ32G2S 31.5" Curved 1440p 144Hz. Общата цена на тази конфигурация е $2309, която е в бюджета от $3000. Можете да добавите допълнителни RAM памети или да увеличите капацитета на хард диска, ако е необходимо.

Аз:
Първата конфигурация с Intel Core i9-12900K ми харесваше повече, моля изрично да запазиш процесора и дънната платка от тази конфигурация,  и да оптимизираш други компоненти от нея, така че общата цена на конфигурацията да не надхвърля $3000

GPT-4:
GCwnuko.png
Тази конфигурация включва Intel Core i9-12900K процесор, ASUS ROG Maximus XIV Hero WiFi дънна платка, NVIDIA GeForce RTX 3070 видеокарта, 16GB DDR4 RAM памет, 1TB NVMe SSD хард диск, EVGA 750W GA Series захранване, Cooler Master Hyper 212 Black Edition охладител за процесора и красива кутия Lian Li Lancool II Mesh RGB. Мониторът е MSI Optix MAG273QRF-QD 27" 1440p 165Hz. Общата цена на тази конфигурация е $2801, която е в бюджета от $3000. Можете да добавите допълнителни RAM памети или да увеличите капацитета на хард диска, ако е необходимо.

Аз:
Отличен резултат!

GPT-4:
Благодаря Ви! Радвам се, че успях да направя оптимална конфигурация за вас в рамките на вашия бюджет. Ако имате други въпроси, не се колебайте да ги зададете.

Любопитно ми е как професионалните хардуеристи във форума как ще коментират Неговите конфигурации?  :P

Критериите му за машина се базират изцяло на цената и сурова изчислителна мощ на процесор и видеокарта, тъй като това си му дал като задание. Няма никакви персонални преференции и допускът му в избора на компоненти, конкретно дънна платка, монитор и SSD, е доста странен. Не разбирам и как е осъвместил охладителя с процесора и кутията в първата и третата конфигурация. И защо, по дяволите, на последната оферта ти е набутал NV1 за SSD. И откъде намира цените, за да изготви конфигурациите, също не е ясно. Препоръчал ти е конфигурации с по 1 SSD, а е добра практика да имаш отделни SSD-та за системата и за игрите. На последния конфиг си му казал да ти оптимизира компонентите, той ти е набутал 100 долара по-скъпо дъно (с WiFi), отколкото в първия конфиг, а е порязал видеокартата. Аз не бих го послушал за нито една от трите конфигурации.

преди 17 минути, MZ/X написа:

Любопитно ми е как професионалните хардуеристи във форума как ще коментират Неговите конфигурации?  :P

Задай му параметър да е до 300, а не до 3000 ... :) = Да видим какво ще те посъветва!!! = Втора ръка!!! :) 

Предлага стари компоненти, базата данни му е стара. За тази цена може да се вземе 4xxx видеокарта на nvidia и 13 поколение интел или новия сокет на амд - това ще е още по-смислен вариант, понеже ще позволява и ъпгрейд на процесора в бъдеще.

Четох тези дни че някакви американци установили, че Chat GPT не може да сглобява компютри. На дъно AM5 предлага Core i5 - 13600 K.

преди 10 минути, Raze написа:

Предлага стари компоненти, базата данни му е стара. За тази цена може да се вземе 4xxx видеокарта на nvidia и 13 поколение интел или новия сокет на амд - това ще е още по-смислен вариант, понеже ще позволява и ъпгрейд на процесора в бъдеще.

В момента съм с един "втора ръка", но не играя игри, т.е. по-важно е дали ще позволи да се играе на него нова игра??? = Това за някои е важно!!! ;) 

• Автор
преди 14 минути, Raze написа:

Точно така е - базата му е от 2021. Но това не пречи GPT-4 да е стряскащо добър.

Продължението на разговора ми с Него:

Аз:
А можеш ли да ми сглобиш подобна конфигурация, ако ти дам сайт с налични компоненти - примерно https://ardes.bg?

GPT-4:
Разбира се, мога да използвам този сайт за да избера подходящите компоненти и да създам оптимална конфигурация за вас. Моля, кажете ми каква е точната сума, която разполагате и какви са вашият преференции за марки и модели. Също така, дали имате предпочитания за големината и формата на кутията?

Аз:
Сумата е до 6000 лв, предпочитам Intel процесор и Nvidia видеокарта. За другите компоненти нямам преференции. Моля за конфигурация базирана на наличните компоненти от този сайт.

GPТ-4:
Разбирам. Ето оптимална конфигурация, която може да изглежда както следва
jPu4iRc.png

Обща цена: 12 032 лв.

Ако желаете, можете да намалите цената на тази конфигурация, като подмените някои компоненти с по-евтини алтернативи, но това ще намали и общата производителност на компютъра.

Аз:
нещо грешиш, можеш ли да ми предоставиш и линковете към компонентите от този сайт?

GPT-4:
Съжалявам за грешката. Разбира се, мога да ви предоставя линкове към всеки компонент от сайта на Ardes.bg. Ето ревизираната таблица с цени и линкове:

oJEvGX8.png

Оценка:  GPT-4 направи една фрапираща грешка - конверсията долар-лев. Иначе за способността му да излича и сглобява конфигурация от инфо в сайт (макар и със стари компоненти) съм си направо изумен.

преди 4 минути, MZ/X написа:

фрапираща грешка - конверсията долар-лев.

Не е грешка, а е бъдещо равновесия между валутите, т.е. нещо 1 долар да струва и един лев и прочие каква валута ще ползваш ... ;)

п.п. Основната борба е между еврото и долара ...  

преди 4 минути, Gena_gab написа:

Четох тези дни че някакви американци установили, че Chat GPT не може да сглобява компютри. На дъно AM5 предлага Core i5 - 13600 K.

Най-вероятно това са го фикснали.

преди 5 минути, dioib написа:

В момента съм с един "втора ръка", но не играя игри, т.е. по-важно е дали ще позволи да се играе на него нова игра??? = Това за някои е важно!!! ;) 

?

току-що, Raze написа:

?

Не е необходимо да се произвеждат машини с други битове повече от 64.

Майкрософт примерно пак гледат 32 битовите ... с "новата" ОС, т.е. проект ... ;) = Пак са по-напред пред другите персонално ориентирани, о, да ... взимат от iOS ... но, така  е ... избирате сами между:

Телеканал ЧЕ! on Twitter: "Не путайте: Жиган Джиган  https://t.co/PdzYzG9Ppe" / Twitter

Епъл – Уикипедия :) 

• Автор

Следващата логична стъпка за тази заявка е да дам няколко БГ сайта и да поискам най-евтината оферта за абсолютно същата конфигирация.
Но не смятам да я правя, още повече че и базата Му е стара.

Но усещате ли каква бясна конкуренция между фирмите се задава за вбъдеще? ;)

Мен ме убеждава, че i3-9100 е осма генерация. И работи отлично, на H310.

преди 1 час, MZ/X написа:

Следващата логична стъпка за тази заявка е да дам няколко БГ сайта и да поискам най-евтината оферта за абсолютно същата конфигирация.
Но не смятам да я правя, още повече че и базата Му е стара.

Но усещате ли каква бясна конкуренция между фирмите се задава за вбъдеще? ;)

Това с линковете е наистина впечатляващо, малко като се поусъвършенства и вероятно ще може да се ползва, макар и сега да става за база и отправна точка. Разбира се всичко зависи от въпросите, ако си достатъчно търпелив ще може и сега да ти изплюе нещо подходящо, но за да му задаваш подходящите въпроси и критерии трябва да си запознат със света на хардуера. Какво имаш предвид бясна конкуренция? Ако визираш кой ще продава най-евтино за да влезе в списъка на GPT ако някой го пита това, то за хората за които цената е единствен критерий от доста години вече съществуват подобни сайтове. Но както и да е. Конкуренцията е хубаво нещо

ПП. Като си тръгнал, питай го и за монтажна рамка на Thermalright, че да не се сгъне този 12900K като дюнер в сокера :)

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 2 часа, MZ/X написа:

Обща цена: 12 032 лв.

За такава цена може да се направи най-добра конфигурация и с естествен интелект. Слагаш най-скъпото и си готов.

Казваш му на интелекта, "Искам да ми сглобиш компютър с АМ5 дъно и Intel I5 ,  знам че е трудно ама все пак се постарай"

преди 8 минути, ined написа:

Казваш му на интелекта, "Искам да ми сглобиш компютър с АМ5 дъно и Intel I5 ,  знам че е трудно ама все пак се постарай"

ще ти добави чук и режещи инструменти към конфигурацията.

преди 35 минути, Raze написа:

ще ти добави чук и режещи инструменти към конфигурацията.

Да, много добра идея, стига да се сети за нея.

D2115_264_950_1200.jpg

преди 35 минути, adersa написа:

Аз търся изкуствен интелект да прави футболни прогнози 

https://www.kaldata.com/it-новини/bloomberggpt-bloomberg-пуска-собствен-модел-с-изкуствен-415285.html

Не е същото, но подобно :)

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

i9 e излишна  играчка направена е само да вземе някой допълнителен долар от богатите

преди 5 часа, MZ/X написа:

Оценка:  GPT-4 направи една фрапираща грешка - конверсията долар-лев.

у сащ не знаят че съществуват други валути освен долар

преди 10 часа, adersa написа:

Аз търся изкуствен интелект да прави футболни прогнози 

Аз го попитах това: Можеш ли да правиш футболни прогнози?

Той отговори така: Като езиков модел, аз не мога да правя футболни прогнози. Моята функционалност е свързана с обработка на текст и предоставяне на информация и съвети в различни области на знанието. Футболните прогнози изискват специализирани знания и анализ на текущата форма на отборите, предстоящите срещи, играчите и други фактори. За футболни прогнози е препоръчително да се обърнете към спортни експерти, футболни анализатори или специализирани уебсайтове и приложения за спортни залози. Аз мога да отговоря на въпроси, свързани с правилата на футбола, историята на футбола, известни футболни събития и други подобни теми.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.