Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изтегляне на допълнителния пенсионен фонд

Featured Replies

Всяка година получавам справка/статистика каква сума в допълнителния пенсионен фонд се е насъбрала. За миналата година беше 5200 или 5800 лева (нещо такова беше). Този пенсионен фонд може ли да се изтегли? Ако може, трябва ли да отговарям на дадени критерии за да го изтегля? Ако не може, защо не може?

Не знам дали е същото сега като закони и практика, но когато почина брат ми(Вечна му памет!) с баща ми изтеглихме парите от неговия и по-спомен одържаха някъде десетина процента от сумата, мисля че фонда беше "Съгласие" или нещо такова... не помня с точност защото беше преди доста години.

• Автор
преди 12 минути, Петър Ангелов написа:

Да разбирам, че могат да се изтеглят само, ако достигнеш пенсионна възраст и то само, ако ти е ниска пенсията?

преди 12 минути, Bubbles написа:

Не знам дали е същото сега като закони и практика, но когато почина брат ми(Вечна му памет!) с баща ми изтеглихме парите от неговия и по-спомен одържаха някъде десетина процента от сумата, мисля че фонда беше "Съгласие" или нещо такова... не помня с точност защото беше преди доста години.

Или посмъртно, ама близките ти...

https://www.pensionins.com/index.php?m=870&lang=1

Цитат

Новият пенсионен модел

От началото на 2000 г. в България действа нов пенсионен модел, чрез който се създаде т.н. 3-стълбова система за пенсионно осигуряване, която включва:

• Първи стълб - държавно обществено осигуряване (ДОО) - обхваща цялото работещо население на страната. Функционира на разходо-покривен принцип. С вноските на работещите в момента се плащат пенсиите на настоящите пенсионери. Осъществява се от Националния осигурителен институт (НОИ)

• Втори стълб - допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - работи на капиталов принцип. Осигурява пенсия за ранно пенсиониране за работещите при условията на първа и втора категория труд и/или допълнителна пенсия за старост за родените след 31.12.1959 г. Осъществява се от частни пенсионни фондове.

• Трети стълб - допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО) - има доброволен характер. Работи на капиталов принцип. Позволява получаването на пенсии за старост, инвалидност и наследствени пенсии. Осъществява се от частни пенсионни фондове.

•  

• Причини за въвеждането на новия пенсионен модел

Основна причина за въвеждане на новия пенсионен модел са ниските доходи на населението както в трудоспособна, така и в нетрудоспособна възраст и демографският проблем, пред който е изправена страната, чието измерение в областта на пенсионното осигуряване се изразява в невъзможността на старата пенсионна система, основана само на разходо-покривен принцип, да функционира нормално и да осигурява необходимия заместващ пенсионен доход на населението в пенсионна възраст. Изравняването на броя на лицата, които правят вноски в разходно-покривната система с тези, които получават пенсии, като краен резултат води до високи вноски, ниски по размер пенсии и постоянна необходимост от покриване на дефицити на държавния пенсионен фонд със средства от бюджета и опасност от неговия фалит.

Цели

Повишаване на пенсионните доходи чрез въвеждане на капиталови схеми за осигуряване, в които пряко да участват отделните лица в трудоспособна възраст, както и техните работодатели. Чрез новия пенсионен модел отговорността за размера на пенсионния доход на хората, които работят сега, е разпределена между държавата, работодателите и осигурените лица.

Краен резултат

Сумата от трите вида пенсии да осигури пенсионен доход в размер на 70 - 75% от последното възнаграждение преди пенсиониране, което е международно признатия стандарт, гарантиращ запазване на стандарта на живот в нетрудоспособна възраст.

Фондове за допълнително пенсионно осигуряване

Универсален пенсионен фонд (УПФ) - фонд за ДЗПО, в който задължително участват всички родени след 31.12.1959 г., които получават доходи от трудова дейност. Обезпечава получаването на допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Професионален пенсионен фонд (ППФ) - фонд за ДЗПО, в който задължително участват всички лица, които работят при вредни условия на труд (1-ва и 2-ра категория). Обезпечава получаването на срочна пенсия за ранно пенсиониране, която се получава до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Доброволен пенсионен фонд (ДПФ) - фонд за ДДПО, в който доброволно могат да се осигуряват всички лица, навършили 16 години - самостоятелно, за сметка на работодател, на друг осигурител или комбинирано. Обезпечава получаването на доброволна пенсия за старост, инвалидна и наследствена пенсия.

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/dopalnitelno-zadalzhitelno-pensionno-osiguryavane/prava-pri-osiguryavane/prava-pri-osigurqvane

• Автор

До тук, всичко което изчетох, е че ДПФ не може да се изтегли преждевременно. Интересното е, че в страни в ЕС и извън него, ДПФ може да се изтегли по всяко време. Явно в България не може.

Кога може да използвате средствата, натрупани по вашата партида?

Условията се определят според пенсионния фонд, в който се осигурявате.

Средствата в Универсален пенсионен фонд ОББ са предназначени за изплащане на допълнителна пожизнена пенсия за старост. Изплащането й ще започне, когато навършите възрастта за пенсиониране по чл. 68, ал. 1 от КСО. Изплащането й може да започне и до една година преди това, при условие че натрупаните средства по индивидуалната ви партида позволяват отпускане на пенсия, в размер, не по-малък от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО. При пожизнено трайно намалена работоспособност над 89,99% вие можете да получите еднократно до 50% от натрупаната в партидата сума. 

Осигуряването в Професионален пенсионен фонд ОББ дава право на срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране. При пожизнено трайно намалена работоспособност над 89,99% можете да получите еднократно до 50% от натрупаната в партидата сума.

Средствата, натрупани по индивидуалната партида в Доброволен пенсионен фонд ОББ от лични вноски, може да бъдат изтеглени по всяко време. Върху тези средства може да бъде удържан данък в размер на 10%. Сумите се облагат с данък само в случай, че клиентът, който тегли средства от ДПФ партидата си, е ползвал данъчни облекчения и тегли средства без да е в осигурителен случай, т.е. няма пенсионно решение или решение на ТЕЛК над 50%. Ако клиентът тегли средства от партидата си и е в осигурителен случай (т.е. има пенсионно решение или решение на ТЕЛК над 50%), независимо дали е ползвал данъчни облекчения или не на входа, то той не се облага с такси и удръжки от страна на пенсионното дружество.

Средствата, натрупани от вноски от работодател, може да получите само при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно КСО, до 5 години преди това или при трайно намалена работоспособност над  50%, независимо от срока на ТЕЛК решението.

Пенсионно осигуряване (ubb-pensions.bg)

• Автор

Не ми трябва да го тегля. Но човек трябва да има възможности.

според мен тия фондове са пирамиди

и аз бих си го изтеглил имам около  1000 лв

и май парите ми намаляват с  по 50 лв на година

понеже нали там нещо играят  на борсите с тия пари сюлю и пулю

отписал съм ги тия пари

но ако имам възможност да ги изтегля кеш  ще го направя

на 14.04.2023 г. в 18:01, *S197* написа:

как да го разбереш.

Ти, драги, нещо си поприбрал военната техника и водката, да не са ви наредили да минавате в нелегалност? Извинявам се, че е настрана от темата.

Екранна снимка 2023-04-18 133324.png

11.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.