Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как мога да обърна 12v в 5v

Featured Replies

Добър ден, не съм изобщо на ти с тоците, но ми хрумна една идея да си направя зарядно на двора. Тъй като постоянно ми трябва ток там, я за тонколона, за зареждане на телефони, и подобни дребни консуматори.

Идеята ми е ако купя фотоволтаична система за зареждане на акумулатори и я сложа на асмалъка отгоре да изкарам някак си  да кажем един usb hub  накрая (под него на пейката) с няколко порта по 2А.

Тук идва проблема началото и края са ми ясни, ами в средата си нямам и понятие как ще стане. С някакъв трансформатор ли? Как мога да обърна тока от акумулатора (може и да не е на 12v) в ток подходящ за посочените устройства? Като цяло не знам дали изобщо ще е възможно, но затова съм тук.

Някой по вещ в сверата да ми разясни малко дали изобщо е възможно и ако да как по-конкретно мога да го осъществя.

Благодаря!

Попитах Бинг, ето отговора:

Здравейте! Идеята ви е много интересна и е възможно да я осъществите. За да направите зарядно на двора с фотоволтаична система, ще ви трябват следните компоненти:

Фотоволтаична система - това е основният компонент на зарядното устройство. Тя се състои от фотоволтаични панели, контролер на зарядното устройство и акумулатор.

Инвертор - това е устройство, което преобразува постоянния ток (DC) от акумулатора във взаимно променлив ток (AC), който може да се използва за зареждане на устройства като телефони и лаптопи.

USB хъб - това е устройство, което разполага с няколко USB порта за зареждане на устройства.

След като имате всички компоненти, можете да ги свържете по следния начин:

Свържете фотоволтаичната система към контролера на зарядното устройство.

Свържете акумулатора към контролера на зарядното устройство.

Свържете инвертора към акумулатора.

Свържете USB хъба към инвертора.

Така ще можете да зареждате различни устройства чрез USB портовете на хъба.

Стабилизатор 2A

Стабилизатора е регулируем от 2 до 25V, транзистора 2n3055 има нужда от радиатор за охлаждане.

PS: Ако входящото напрежение е не достатъчно за регулируемият стабилизатор може да бъде използвана ИС 7805 за стабилизиране ,като ограничението е до 1A ток.

преди 1 минута, нушо написа:

Свържете USB хъба към инвертора.

С тези обяснения от Bing, направо си представих цветно, как свързва USB хъба с USB кабел към инвертора. :D

Както е казал @AAUUXX, има стабилизатори за целта. Няма нужда от инвертори да ти развиват 230V AC от 12V DC, че щепсели, че контакти, че глупости. Ако не ти се занимава с излишно сложнотии, просто си купи един цокъл за автомобилна запалка и го запой директно към 12-те волта. В цокъла можеш да използваш автомобилно зарядно за телефон. Става най-простакоустойчиво, с готови компоненти и сведен до минимум ръчен труд. Няма да е лошо да вземеш да си свържеш един 5A предпазител на плюса между цокъла и акумулатора, обаче, за всеки случай.

Слагаш две, три, колкото искаш... и сега за кинтите ли ще говорим или за това, че като обърка изводите на твоите предложения и ще има гърмежи. 

преди 5 минути, lupis написа:

като обърка изводите на твоите предложения и ще има гърмежи. 

Това ли успя да измислиш? Не го мислиш, нали:
DC-12V-24V-to-5V-3A-5A-10A-Converter-DC-
Що? на предложение от теб модул не може да завърти кабелите на високото?Ако забелязваш даже от съображения за сигурност в средата, където съседстват двойките, са с еднакъв (отрицателен) поляритет.

Е, може, ама ще гръмне само конвертора, а иначе може и телефон за 1000 лв примерно. А знаеш ли след твоя конвертор какво ще включва? Ще взима USB кабел и ще го реже ли, или нещо друго.. Има ли уред, за да измери напреженията, знае ли кой цвят какво означава. Не знаеш. Ако използва нещо такова, вероятността от грешка е по- малка, ама не му знам възможностите, ама по всичко си личи, че не са големи. 

Оф, никак не ми се влиза в тъпи спорове от типа моята крава е по-мъжка! Къде ще свържеш предложения от теб конвертор?

преди 6 часа, Koce99 написа:

да изкарам някак си  да кажем един usb hub  накрая (под него на пейката) с няколко порта по 2А.

За теб ще са 2, но ще трябва и един женски/женски кабел или  USB кабел с два прехода женски/женски... И?
А при първия посочен от мен маха конектора на USB хъба и свързва кабела му към +5v- клемата.
Предлагам да се спреш, за да не запълваме темата с глупости

преди 27 минути, цър-вул написа:

Оф, никак не ми се влиза в тъпи спорове от типа моята крава е по-мъжка! Къде ще свържеш предложения от теб конвертор?

За теб ще са 2, но ще трябва и един женски/женски кабел или  USB кабел с два прехода женски/женски... И?
А при първия посочен от мен маха конектора на USB хъба и свързва кабела му към +5v- клемата.
Предлагам да се спреш, за да не запълваме темата с глупости

Какви женски-женски , какви преходи:lol6:Платката, която съм дал е с женски конектор, към него може да включи ако иска хъб, ако иска телефон...Няма рязане, снаждане и т.н Използвал съм не един такъв конвертор и вече няколко години работят без проблем.

преди 1 час, lupis написа:

Слагаш две, три, колкото искаш...

Елха от конвертори ли ще прави? И никакъв шанс да не гръмне, да? Ти голям наглец ще дойдеш. Дай да си  купи чувал конвертори, щот' видите ли световният електрончик е казал така... 

преди 6 часа, Rammkopf написа:

автомобилно зарядно за телефон.

Каква е връзката със соларния панел?

преди 11 минути, цър-вул написа:

Елха от конвертори ли ще прави? И никакъв шанс да не гръмне, да? Ти голям наглец ще дойдеш. Дай да си  купи чувал конвертори, щот' видите ли световният електрончик е казал така... 

Ако му трябват 2х3 А нали трябва да вземе две от твоите, а? И двойно рязане на кабели и останалите манипулации

Ей това: https://tpetrov.com/avtomobilna-buksa-za-zapalka-021-239669

, щот' видите ли световният електрончик е казал така... 

Явно говориш за себе си, защото ти не допускаш различно мнение от твоето..

Хайде със здраве, и без това рядко влизам тука...

преди 1 час, цър-вул написа:

преди 7 часа, Rammkopf написа:

цокъл за автомобилна запалка

преди 1 час, lupis написа:

преди 2 часа, lupis написа:

Ако му трябват 2х3 А нали трябва да вземе две от твоите, а?

Дали? Вика му се проектиране. Да се знае какво се предвижда да се закача след конвертора, за да бъде съответно оразмерен.

преди 8 часа, цър-вул написа:

Има и по-сериозни машини.
Пример(Водоустойчив 5V/20A/<35лв):
DC-12V-24V-Step-Down-to-5V-20A-100W-DC-Voltage-Regulator-Waterproof-Buck-Boost-Converter.jpg_Q90.jpg_.webp

За 20А ще трябва да вземе 7, повтарям СЕДЕМ от твоите.

с траф първична намотка  12 бр ,вторична намотка 5 броя,

маркирай ми отговора че съм решил проблема 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Дали? Вика му се проектиране. Да се знае какво се предвижда да се закача след конвертора, за да бъде съответно оразмерен.

За 20А ще трябва да вземе 7, повтарям СЕДЕМ от твоите.

А сега му предложи и 7 портов хъб на 20 А.

преди 3 часа, JKirilov написа:

Жестока тема! :goahead:

Косе-Босе, твоята работа няма да стане, пък и ще загине асмичката.

Просто смени батерията на този тъп талафон!

Една от малкото интересни теми днеска

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.