Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За щатската медицина

Featured Replies

Я вижте на какво попаднах случайно в една тема за САЩ.................... Такаааааааааааааааа, после се пишат модерна и либерална държава.

Някоя добра душа сега да ми разясни кое е модерното и либералното!

Аз съм в потрес..................Тези са по - зле и от Северна Корея!

Цитат
В САЩ, ако не си на абсолютното дъно финансово, няма безплатно здравеопазване. Няма безплатно проследяване на бременността. Няма безплатно раждане. Няма безплатни неонатологични грижи за бебе, родено с тежки малформации. Ня-ма. Ако аз утре, въпреки крутите мерки, които съм взела, забременея, при всичките рискове, които това би носило на моята възраст, аз в моя щат не мога да абортирам. Вероятността да родя силно увредено дете ще е над 50%, но аз нямам право на аборт. Вероятността моето здраве да бъде сериозно увредено след това е също голяма - няма значение. Ако амниоцентеза и фетална морфология покажат, че бебето ми има несъвместими с живота малформации - примерно няма мозък или други жизненоважни органи - аз нямам право да направя аборт. Аз съм длъжна, в моя щат, да износя бременността до край и след това, ако детето се роди живо, съм длъжна да си платя за всички реанимационни и животоподдържащи грижи, от които то ще има нужда. И съм дръжна да гледам детето си в инкубатор в неонатологията и да се чудя колко точно страда. Месец престой в неонатология струва над милион долара. И най-добрата застраховка покрива максимум 90-95% от тази сума. Остатъкът го изплаща семейството. Ако семейството фалира, в резултат от бременност, която те не са могли да прекъснат своевременно - ми... да не са забременявали.

Имам няколко приятелки, на които им се наложиха късни аборти за сериозни малформации на много, много желани деца, в някои случаи след безумно скъпи процедури за инсеминация и т.н. Въпросът ми е много, много болен и никога няма да разбера арогантността на противниците на абортите, които обикновено са такива само докато им се случи на тях.

преди 28 минути, Anneliese написа:

Я вижте на какво попаднах случайно в една тема за САЩ.................... Такаааааааааааааааа, после се пишат модерна и либерална държава.

Ами модерна и либерална са. Като не искаш да умреш в името на вожда, не те събира военкомата насила, не те ограничават да пътуваш, не ти запорират сметките и не те поставят под запрещение да си ползваш движимата и недвижима собственост докато не се издължиш на рОдината на бойното поле от където я се върнеш, я не. Знам, че не е като в най-развитата държава на света ама какво да се прави, такива са им порядките, другарке.

Някоя добра душа сега да ми разясни кое е модерното и либералното!

Здравеопазването не е право, а привилегия. Като не си плащаш осигуровките (в САЩ са застраховки), а си работоспособен, проблемът си е твой, че не си предвидил, че парите не са само за удоволствия ами може и да се наложи да ти вадят зъб.

Аз съм в потрес..................Тези са по - зле и от Северна Корея!

Чакай, чакай малко! Нали се възхищаваше на КНДР? Че е комунизъм, че децата са пионери, че обичат вожда, че строят за рОдината, няма просяци, наркомани и т.н.? Ся било било там? Все пак го слагаш в градация "по-зле">

преди 1 час, Anneliese написа:

Я вижте на какво попаднах случайно в една тема за САЩ!

Не нярвай на всичко, което четеш.

Безплатен обяд НЯМА -все някой трябва да плати.

• Автор
преди 1 час, Гражданин написа:

Здравеопазването не е право

Здравеопазването е ПРАВО! Никаква привилегия не трябва да бъде!

преди 1 минута, Anneliese написа:

Възползвайки се!

https://photos.app.goo.gl/6FVsdx4ZSMp3otRt5

не гледай в чуждата паничка

разкажи за потопа в Берковица 

преди 6 минути, Anneliese написа:

никой  не ти е забранил да се здравеопазваш

ходи в гората и събирай билки 

• Автор

"Потопът" е мини наводненийце, приченено от циганите, дето си хвърляли боклуците в река Раковска. Аз даже не знаех, че имало река при тях. "Раковица" е цигански квартал само тях е засегнало наводнението. Аз живея в центъра и нищо ни няма, снощи даже бяхме с мама на фолклорен концерт в читалището, час след пороя.

Няма страшно, сметицата ще се погрижи за гласоподавателите си и наесен пак ще я преизберат................... А градът ми умира!

преди 19 минути, Anneliese написа:

Обоснови се защо хора учили по 6 години висше образование и още няколко в специализация, прекарани в безсънни нощи за изпити и смени в болниците трябва да лекуват безплатно?

преди 12 минути, Anneliese написа:

снощи даже бяхме с мама на фолклорен концерт в читалището, час след пороя.

и намери ли си гадже

така правят старите хора водя младите  в читалищата  да ги сватосват 

преди 1 час, Гражданин написа:

Обоснови се защо хора учили по 6 години висше образование и още няколко в специализация, прекарани в безсънни нощи за изпити и смени в болниците трябва да лекуват безплатно?

Чл. 52.  от Конституцията на РБ
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

А най-добре за щатската медицина се е произнесъл М. Мур във филма си Sicko - 1/3 от американците нямат здравни осигуровки, държавните болници изхвърлят нощно време болни, които нямат повече пари , като ги оставят пред разни хосписи и тн. Гледайте филма, той е 0т 2006г. Сега сигурно е още по-зле.

преди 3 часа, Гражданин написа:

Ами модерна и либерална са. Като не искаш да умреш в името на вожда, не те събира военкомата насила, не те ограничават да пътуваш, не ти запорират сметките и не те поставят под запрещение да си ползваш движимата и недвижима собственост докато не се издължиш на рОдината на бойното поле от където я се върнеш, я не.

Затова пък най либерално ти изтискват всички авоари и те изхвърлят на боклука.
Ще ме прощаваш но те са точно толкова либерални колкото са и в Русия, просто подхода е по-различен.

Апропо Поли какво става в Берковица? Тъкмо прочетох че било имало бедствено положение?

преди 2 часа, Anneliese написа:

Здравеопазването не е право, нито е криво, здравеопазването е стока и то доста скъпа. Ако не ти харесва как е организирано в САЩ си е твой проблем, и без това никой не те кани да ходиш там.

преди 1 час, Cocatron написа:

(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

А най-добре за щатската медицина се е произнесъл М. Мур във филма си Sicko - 1/3 от американците нямат здравни осигуровки, държавните болници изхвърлят нощно време болни, които нямат повече пари , като ги оставят пред разни хосписи и тн. Гледайте филма, той е 0т 2006г. Сега сигурно е още по-зле.

Понеже много я цитираш тази конституция, аз съм уголемил и оцветил в червено това, което си пропуснал.

Осигуряването е лична отговорност. Да, работодателят ти те осигурява по закон. А ако не си с работодател, трябва да се самоосигуряваш.

преди 49 минути, Bubbles написа:

Ще ме прощаваш но те са точно толкова либерални колкото са и в Русия, просто подхода е по-различен.

Какво значи либерално в случая? Ако здравеопазването стане задължение на държавата, тя трябва да плаща за всеки хитрец, който не се осигурява, но менаджира кръчми, строежи и разни други доходоносни бизнеси дето често не издава касови бележки и си плаща на персонала на ръка. Кара AMG последен модел например, но аз да му плащам коронките не зъбите и златните протези, така ли?

Осгуряването си влиза в това, което работодателят ти плаща. Ако някой работи на черно, защото не предвижда, че може да му се случат черни дни, но се е разбрал с шефа си, някой балканец с AMG и дебел мазен врат, че ше си зима парите на ръка, за да пестят взаимно от тая държава, негов (техен) си проблем. Манталитетът на хитреците, независимо малки или големи риби, не ме кефи, не смятам че натам трябва да се дивижим. Като се изкорени цялата ганьовщина (може би никога, но все пак да навлезем в хипотеза), тогава предлагам да ставаме като в Норвегия.

• Автор
преди 49 минути, Bubbles написа:

Апропо Поли какво става в Берковица? Тъкмо прочетох че било имало бедствено положение?

В циганския квартал, който е извън града. Ние живеем в  центъра, нищо ни няма. По телевизиите политкоректно споменават само името на града, а не че е засегнат само циганския квартал от неговата затлачена рекичка, затлачена от гражданите там, дето си изхвърлят боклуците където им скимне.

преди 17 минути, Гражданин написа:

Какво значи либерално в случая? Ако здравеопазването стане задължение на държавата, тя трябва да плаща за всеки хитрец, който не се осигурява,но менаджира кръчми, строежи и разни други доходоносни бизнеси дето често не издава касови бележки и си плаща на персонала на ръка. Кара AMG последен модел например, но аз да му плащам коронките не зъбите и златните протези, така ли?

Осгуряването си влиза в това, което работодателят ти плаща. Ако някой работи на черно, защото не предвижда, че може да му се случат черни дни, но се е разбрал с шефа си, някой балканец с AMG и дебел мазен врат, че ше си зима парите на ръка, за да пестят взаимно от тая държава, негов (техен) си проблем. Манталитетът на хитреците, независимо малки или големи риби, не ме кефи, не смятам че натам трябва да се дивижим. Като се изкорени цялата ганьовщина (може би никога, но все пак да навлезем в хипотеза), тогава предлагам да ставаме като в Норвегия.

Говорим за основни здравни права, не е редно например спешната помощ да е платена, също да кажем не е редно доктори които НЕ работят със здравната каса да ползват кабинети в поликлиниките, не е редно и следенето на бременност да е платено особено пък за страна като България където и без това населението намалява всеки ден. За това че дори да имаш нужда от лекар ти не можеш да стигнеш до него със седмици ако не си платиш 1/4 от заплатата не желая дори да го коментирам.
Най общо казано трбява да има безплатна здравна помощ при определени условия, затова са ония 240 олигофрена дето ги избирате, да измислят как точно да се уредят тези и всички останали закони така че да са угодни на хората а не да се чудят каква далавера да извъртят и как да перат имиджа на тои и онзи.

А в случая либерално значи, че "Вие имате правото да изберете кой да ви е пастир", "Вие имате правото да изберете кой да ви стриже", "Ама а се пробвате нещо да промените, а ви б**е ма'ата".

В Русия пък директно ти казват "Слушкаш добруваш, не слушкаш, мамата..."

Намери десетте разлики ако можеш.

преди 21 минути, Anneliese написа:

В циганския квартал, който е извън града. Ние живеем в  центъра, нищо ни няма. По телевизиите политкоректно споменават само името на града, а не че е засегнат само циганския квартал от неговата затлачена рекичка, затлачена от гражданите там, дето си изхвърлят боклуците където им скимне.

Мда видях на снимките че има много боклук в коритото и по улиците където е минала водата. Значи каквото повикало, такова се обадило.
Радвам се че при вас няма проблеми. :)

преди 54 минути, Гражданин написа:

Понеже много я цитираш тази конституция, аз съм уголемил и оцветил в червено това, което си пропуснал.

...

Е, аз ще го цитирам в още по-уголемен текст. Ако не виждаш - отиди при доктора - БЕЗПЛАТНО е!!!!

преди 13 минути, Cocatron написа:

Но, чети: "при условия и по ред, определени със закон."

Така, така, щом ще си вадим очите:

По закон не е безплатно! "Безплатно" е ако първо се осигуриш. Законът го е уредил така. Не противоречи на коснтитуцията. Ако според теб противоречи и си добър юрист, отивай пред институциите.

преди 41 минути, Bubbles написа:

Говорим за основни здравни права, не е редно например спешната помощ да е платена, също да кажем не е редно доктори които НЕ работят със здравната каса да ползват кабинети в поликлиниките, не е редно и следенето на бременност да е платено особено пък за страна като България където и без това населението намалява всеки ден. За това че дори да имаш нужда от лекар ти не можеш да стигнеш до него със седмици ако не си платиш 1/4 от заплатата не желая дори да го коментирам.

Не знам какво е редно и какво не е редно, но иначе плащаш на ония с дебелите вратове дето не плащат и стотинка. А ако искаш да правиш деца, трябв да си и поне трудоспособен, което автоматично ще рече че трябва да работиш и следва да си осигурен и там има неща, които ти се плащат по време на проследяване. За други може и да се наложи да платиш, но вече като работиш и това е нормално да покриеш щом си решил да създаваш нов живот. Нетрудоспособни защо трябва да правят деца? Как нетрудоспособен ще отглежда дете така или иначе? С какви пари? Ще създаде един живот, който сам трябва да се оправя ли, защото родителят или пък двамата са нетрудоспособни? Как става тоя номер двама нетрудоспособни да отглеждат деца? Поне единият, ако е трудоспособен, тогава ще трябва да има необходимите средстава да плати. Демографска криза или не, децата са привилегия и животът им трябва да е сигурни ръце с доход. Може би ще отвориш темата за малцинствата и как стават там нещата. Е, там няма да мога да ти обясня защо държавата трябва да плаща, просто се налага за да има мир да се подпомагат малцинствата. Те са съвсем отделен проблем. Но това че работещите ги издържаме, не означава, че трябва да издържаме и още други неработещи. Клонът на който виси всичко ще натежи толкова много, че ще се строши. Тия дето могат да плащат, да плащат поне. Иначе ако никой не плаща, това държавата пак ще си го вземе от някого. Например, данъците ще скочат и ще се пише за пред електората, че "направихме ви това и това безплатно" пък ще го плащат всички работещи заедно, а най-вероятно тази уникална грижа на държавата към всички ще удари и без това стъпващата по ръба средна класа.

преди 41 минути, Bubbles написа:

Най общо казано трбява да има безплатна здравна помощ при определени условия, затова са ония 240 олигофрена дето ги избирате, да измислят как точно да се уредят тези и всички останали закони така че да са угодни на хората а не да се чудят каква далавера да извъртят и как да перат имиджа на тои и онзи.

Кво дето ги избираме? Никой не избираме, по-скоро избираме идеологии някакви. Едните стъпват по тънката струна на русофилството, другите са етиническа партия, а останалите се представят като някакви варианти между които да си избираш по-малкото зло. Няма нито един "политик" дето да ме кефи. Нарочно в кавички. Тук политици няма. Има някакви чантаджии и далавераджии.

преди 2 часа, Гражданин написа:

Така, така, щом ще си вадим очите:

По закон не е безплатно! "Безплатно" е ако първо се осигуриш. Законът го е уредил така. Не противоречи на коснтитуцията. Ако според теб противоречи и си добър юрист, отивай пред институциите.

Всички, и неосигурените имат право на здравеопазване. Погледна ли ал.2 ?

(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

преди 24 минути, Cocatron написа:

Всички, и неосигурените имат право на здравеопазване. Погледна ли ал.2 ?

(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

Финансира не значи, че се плаща изцяло. В юридическата терминология има много вратички. Там всичко е думи и ако една липсва или някакво пояснение, има място за тълкуване. Но не ти имаш право да си тълкуваш. Държавата има право да си тълкува нещата. Не е казано, че тя трябва да носи всички на ръце.

преди 4 часа, Гражданин написа:

Не знам какво е редно и какво не е редно, но иначе плащаш на ония с дебелите вратове дето не плащат и стотинка. А ако искаш да правиш деца, трябв да си и поне трудоспособен, което автоматично ще рече че трябва да работиш и следва да си осигурен и там има неща, които ти се плащат по време на проследяване. За други може и да се наложи да платиш, но вече като работиш и това е нормално да покриеш щом си решил да създаваш нов живот. Нетрудоспособни защо трябва да правят деца? Как нетрудоспособен ще отглежда дете така или иначе? С какви пари? Ще създаде един живот, който сам трябва да се оправя ли, защото родителят или пък двамата са нетрудоспособни? Как става тоя номер двама нетрудоспособни да отглеждат деца? Поне единият, ако е трудоспособен, тогава ще трябва да има необходимите средстава да плати. Демографска криза или не, децата са привилегия и животът им трябва да е сигурни ръце с доход. Може би ще отвориш темата за малцинствата и как стават там нещата. Е, там няма да мога да ти обясня защо държавата трябва да плаща, просто се налага за да има мир да се подпомагат малцинствата. Те са съвсем отделен проблем. Но това че работещите ги издържаме, не означава, че трябва да издържаме и още други неработещи. Клонът на който виси всичко ще натежи толкова много, че ще се строши. Тия дето могат да плащат, да плащат поне. Иначе ако никой не плаща, това държавата пак ще си го вземе от някого. Например, данъците ще скочат и ще се пише за пред електората, че "направихме ви това и това безплатно" пък ще го плащат всички работещи заедно, а най-вероятно тази уникална грижа на държавата към всички ще удари и без това стъпващата по ръба средна класа.

Кво дето ги избираме? Никой не избираме, по-скоро избираме идеологии някакви. Едните стъпват по тънката струна на русофилството, другите са етиническа партия, а останалите се представят като някакви варианти между които да си избираш по-малкото зло. Няма нито един "политик" дето да ме кефи. Нарочно в кавички. Тук политици няма. Има някакви чантаджии и далавераджии.

Абе ясно бре човек, никъде не съм споменал че е лесно, безплатно ама наистина безплатно няма, ясна е тази, държавата поема разходите примерно или благодетеля Х...
Въпроса е тия 240 малоумника дето...
...айде добре не ги избирате а гласувате там нещо, да вземат да уредят тези неща по оптималния начин, така че човек когато постъпи в спешно отделение да не му свалят 6 ризи от гърба.
Отделно от това съгласен съм че за да прави деца човек трябва да е осигурен но не само финансово а и умствено, повярвай ми покрай професията си съм виждал такива олигофрени в ролята на родители, че ми е ставало жал за горките дечица, просто обаче би могъл да се направи един реверанс към майките в България с цел стимулиране на раждаемостта.

А колкото до безплатно лечение при платени здравни осигуровки, това за мен е новост, докато си бях там плащахме 1.90лв. при личния лекар за добър ден, после чух че е станало 2.90лв., ако са го отменили браво.

преди 2 часа, Гражданин написа:

Финансира не значи, че се плаща изцяло. В юридическата терминология има много вратички. Там всичко е думи и ако една липсва или някакво пояснение, има място за тълкуване. Но не ти имаш право да си тълкуваш. Държавата има право да си тълкува нещата. Не е казано, че тя трябва да носи всички на ръце.

бла бла бла

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.