Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Firmware ъпдейт на принтери HP блокира работата им ако не използват оригинални мастила

Featured Replies

Компанията продължава да прилага тази отблъскваща политика още от 2016 г.
Още преди години HP влоши репутацията си, като разпространи обновление за firmware на техни принтери, което блокира работата им ако не използват оригинални мастила. Това доведе до серия от съдебни искове от целия свят. Компанията плати милиони долари обезщетение на засегнати клиенти и разпространи ново firmware обновление, връщащо възможността за използване на мастилници от трети страни. Въпреки това, компанията не се отказа от подмолната си тактика и след време HP отново блокира принтерите си използващи неоригинални мастила.
Сега наблюдаваме пореден епизод от тази отблъскваща политика, като най-новото обновление за фърмуера за много модели принтери HP, вече не им позволява да работят с мастила на трети страни, които не са одобрени от HP. Интересно, че някои от моделите засегнати от тази актуализация, дори вече са спрени от производство.
HP потвърдиха за новата рестрикция, като поясняват, че мерките за динамична сигурност, имат за цел да защитят качеството на работата на техните клиенти, да поддържат функционалността на принтерите и да защитят интелектуална собственост.
За да се избегнат нови съдебни дела, компанията е пояснила, че се блокират мастила на трети страни, които не са одобрени от нея. С други думи не се блокират мастила от трети страни имащи договор с HP. Разбира се, подобни мастила са по-скъпи за крайния потребител.
Ако не искате да се сблъскате с този проблем, блокирайте възможността за автоматично firmware обновяване на вашия принтер.

download.bg

преди 6 часа, Cocatron написа:

Още преди години HP влоши репутацията си, като разпространи обновление за firmware на техни принтери, което блокира работата им ако не използват оригинални мастила. Това доведе до серия от съдебни искове от целия свят. Компанията плати милиони долари обезщетение на засегнати клиенти и разпространи ново firmware обновление, връщащо възможността за използване на мастилници от трети страни. Въпреки това, компанията не се отказа от подмолната си тактика и след време HP отново блокира принтерите си използващи неоригинални мастила.
Сега наблюдаваме пореден епизод от тази отблъскваща политика, като най-новото обновление за фърмуера за много модели принтери HP, вече не им позволява да работят с мастила на трети страни, които не са одобрени от HP. Интересно, че някои от моделите засегнати от тази актуализация, дори вече са спрени от производство.
HP потвърдиха за новата рестрикция, като поясняват, че мерките за динамична сигурност, имат за цел да защитят качеството на работата на техните клиенти, да поддържат функционалността на принтерите и да защитят интелектуална собственост.
За да се избегнат нови съдебни дела, компанията е пояснила, че се блокират мастила на трети страни, които не са одобрени от нея. С други думи не се блокират мастила от трети страни имащи договор с HP. Разбира се, подобни мастила са по-скъпи за крайния потребител.
Ако не искате да се сблъскате с този проблем, блокирайте възможността за автоматично firmware обновяване на вашия принтер.

download.bg

Много ясно, човече. Хората инвестират милиарди в R&D, излизат с някакъв продукт, който повежда всичко живо в класа си, всички искат да го имат, ама мастилата му са скъпи. Разбира се, че никой не печели от еднократната продажба на продукт, реалната печалба е пресметната върху последващите услуги около продадения продукт, в дългосрочен план, а именно - продажби на лицензи и консумативи. Казва се "repeat business". И изведнъж, Цуй Пий Чай и Тън Мън Лий купили едно мастило, закарали  го в хим-лабораторията, разпилели го в спектралния анализатор, извадили му хим-състава, намерили аналогични химикали и забъркали мастило с много сходни свойства, на 3 пъти по-ниска цена. И какъв е ефектът? Хората купуват китайския боклук, защото всеки гледа евтинкото, китайците потриват ръчички и с нищожни инвестиции блажат на гърба на компанията, която им е изцвъкала продукта наготово, а накрая и качеството на печата е едно ... И за ко си купуваме качествен принтер, като ще ползваме боклучави мастила? Я че си купим Ферари, ма ше го зареждам на аванта с А-86 от военните резерви от '76-та. И после, Ферари-то била скапана марка, щото му чукали авансите и не вървяло. И като го кажеш това на 10 човека, които не са карали още Ферари, а всеки от тях на по още 10, накрая хората ще спрат да искат да си купуват Ферари.

Естествено, че ще си защитават интелектуалната собственост и репутацията на марката!

преди 7 часа, Cocatron написа:

Една корекция - още от 2008 година. Тогава си купих HP LaserJet 1018, един от последните принтери без чип в касетата с тонер.

преди 50 минути, Rammkopf написа:

Много ясно, човече. ....

Естествено, че ще си защитават интелектуалната собственост и репутацията на марката!

Те опира до репутация, а до пазарна политика.  Принтер се купува хо-рядко отколкото консумативи. Имах случай - нов принтер Коника-Минолта (със стартово зареждане - 150 копия) струваше колкото комплект тонер. В един момент купувахме нови принтери, не оригинални тонери. И тонери-имитация, и чипове за касетите.

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Една корекция - още от 2008 година. Тогава си купих HP LaserJet 1018, един от последните принтери без чип в касетата с тонер.

Те опира до репутация, а до пазарна политика.  Принтер се купува хо-рядко отколкото консумативи. Имах случай - нов принтер Коника-Минолта (със стартово зареждане - 150 копия) струваше колкото комплект тонер. В един момент купувахме нови принтери, не оригинални тонери. И тонери-имитация, и чипове за касетите.

Значи - в моя Мерцедес да има чип, който да следи дали зареждам на Шел и ако не е така - да спира колата от движение!! Така ли?

преди 37 минути, Cocatron написа:

Значи - в моя Мерцедес да има чип, който да следи дали зареждам на Шел и ако не е така - да спира колата от движение!! Така ли?

Мерцедес не са производител на гориво, така че сравнението е неуместно. Ако Шел имат ексклузивен договор с Мерцедес и произвеждат специално гориво за този конкретен двигател - тогава да, може. И после, като си налееш ширпотребски бензин, колата спира да върви, за да ти предпази двигателя от повреда (или взрив?), защото се биеш на много смел и не следваш предписанията на производителя. :D

В случая, HP си произвеждат принтера и консуматива за него. Принтера ти го продават с някаква смешна печалба. Реалната им печалба е това, че са те вързали дългосрочно да си купуваш консумативите за него, които неслучайно са скъпи. В много случаи, комплектът консумативи е почти колкото (или дори повече от) цената на голия принтер, когато говорим за мастилки. Никой не може да им забрани да си затварят цикъла.

Аз в началото на годината си купих HP Laser 107a, втора ръка.Принтера реве че му е свършил тонера, ама си печата перфектно.Разрових и в Алиекспрес, Китайците предлагат залъгалки.Така че, няма начин да няма начин!

преди 10 часа, ivan_pop написа:

Аз в началото на годината си купих HP Laser 107a, втора ръка.Принтера реве че му е свършил тонера, ама си печата перфектно.Разрових и в Алиекспрес, Китайците предлагат залъгалки.Така че, няма начин да няма начин!

Начин може и да има - въпросач е друг - производителя дава някакви характеристики,и няма да си плюе на суратя за обещаното качество на печат, при условия, различни от разписаните от него!

Имам 3 печатни преси на Коника, намрих им "цаката", ама.....не е същото с заместителите! Естествено, ако разполагаш с фотоспектрометър, можеш да калибририраш машината, но.....това не решава проблема, а го заобикаля! 

преди 6 часа, teo-glavata написа:

Начин може и да има - въпросач е друг - производителя дава някакви характеристики,и няма да си плюе на суратя за обещаното качество на печат, при условия, различни от разписаните от него!

Производителя го прави сцел печалба!Аз преценявам дали качеството на печат ме удовлетворява.

преди 1 час, ivan_pop написа:

Производителя го прави сцел печалба!Аз преценявам дали качеството на печат ме удовлетворява.

Има едно нещо от края на '80-те години, дето го кръстиха WYSIWYG и машината с такава декларация е сертифицирана от производителя за качество на печат с еди-какви-си хроматични делти, постигнати с точно определени мастила. Това дефинира класа на машината, а оттам и цената. Дали теб те удовлетворявало качеството на печата с менте-мастила и без рекалибрация - това производителя изобщо не го брига. Ти, я разбираш от печат, я си пълен гьон, примерно. Твоето субективно усещане за нещата, по никакъв начин не е твърд критерий. И, да, прави се и с цел печалба. Това е бизнес, хората с това се изхранват. Като не те кефи и не му насмогваш, не си купуваш принтер - очевидно не е за тебе. Simple.

преди 8 часа, ivan_pop написа:

Няма как ти да прецениш качеството на печата! Или искаш да кажеш, че "окото" ти е по-точно от хардуер и софтуер за хиляди €?

на 8.06.2023 г. в 12:56, ivan_pop написа:

Принтера реве че му е свършил тонера, ама си печата перфектно.

Зависи от къде поръчваш тонер касети.Аз миналата година поръчах от един сайт но като стигна ниво средно като гледам на монитора колко остава и спря да печата качествено и я върнах .После ми дадоха нова стигна до края и пак почна да не печата добре .Както и да е нея върнах поръчах нова от друг сайт на по ниска цена и съм доволен скоро трябва да поръчам пак тъй като тази е пред свършен факт .

:offtopic_s:
Твоят пост звучи така: Такива такова така се таковат, 'щот' то докат' това-онова и то туй-то.
Мноого полезен пост - няма модел принтер, няма марка на касетите... И сигурно не става дума за HP.

преди 51 минути, цър-вул написа:

няма модел принтер, няма марка на касетите... И сигурно не става дума за HP.

то както е тръгнало и другите принтерски марки ще направят такъв ъпдейт аз писах по горе , че виждам от дясно на монитора , че имам ъпдейт ама го подминавам .

преди 1 час, teo-glavata написа:

Няма как ти да прецениш качеството на печата! Или искаш да кажеш, че "окото" ти е по-точно от хардуер и софтуер за хиляди €?

Принтера го ползвам в къщи за лична не комерсиална употреба!А кое ми харесва и кое не, аз си имам мнение.

преди 53 минути, цър-вул написа:

И сигурно не става дума за HP.

Моя дето го споменах HP Laser 107a навсякъде където съм гледал казват, че е Самсунг.Ама за мен това няма значение.

преди 4 минути, ivan_pop написа:

Моя дето го споменах HP Laser 107a навсякъде където съм гледал казват, че е Самсунг.Ама за мен това няма значение.

1. Репликата не беше към теб!!!
2. За моя Samsung 4300 тегля драйвъри от HP

преди 2 минути, ivan_pop написа:

Принтера го ползвам в къщи за лична не комерсиална употреба!А кое ми харесва и кое не, аз си имам мнение.

Производителя също си има мнение! Да не говорим, че от HP ясно заявяват, че става дума основно за плюнковите принтери и че не блокират всички third party proizwoditeli, a само тези, които нямат съответния лиценз от тях

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.