Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютър за игри - бюджет 2000-2200лв.

Featured Replies

Здравейте,

от известно време разглеждам форума за конфигурации в ценовия диапазон т.к. вече е време да сменя моята машина. Компютъра ще се използва за 1080p гейминг, като не е задължително да подкарва последните заглавия в следващите години на ултра, т.к. играя специфични игри, повечето от които по-стари, но с в ремето натоварват и тяхната графика.

Към момента съм се спрял на едно предложение, което беше публикувано в друга тема във форума преди около 2 седмици: https://thx.bg/bg/share/mf

Въпроса ми е това ли е максимума за посочения бюджет, както и дали видео картата все още е worth it при условие, че серията е излязла преди 2 години, както и нямам наблюдения или инфо за ASRock като производител на карти? Като алтернативи разглеждах 3060ti, 7600 AMD, дори и 4060ti (макар че не мисля че е ок за цената си). Та, с две думи, ще съм много благодарен за съвети или цели предложения за конфигурация в посочения бюджет.

П.С. Не държа да има фенси кутия или много RGB и т.н., може и нещо по-скучно, но функционално и с бъдеще :)

Разрешен от Gaming_Solutions

Силно те съветвам да увеличиш леко бюджета и да минеш на актуална платформа АМ5 или 1700 с DDR5. Бюджета не ти е толкова ограничен, че да залагаш на EOL (end of life) платформа. При интел на 1700 ще има нов рефреш, а при АМ5 на АМД със сигурност следващото, а на 99% и по-следващото поколение процесори ще се поддържат на сегашните дъна. Спокойно можеш след някоя и друга година да си обновиш процесора с по-нов модел, когато излезе. Давам ти примерно предложение за АМ5, с Интел и процесор от сорта на 13400F/13500 ще излезе малко по-евтино, но препоръчвам R5 7600X. Който и вариант да избереш за процесор ще е доста по-добър от 5600 (особено чистия без Х), а това за 1080р резолюция е от особена важност. При по-високите резолюции товара пада основно върху видео картата, при теб случая не е такъв. Ако е от значение, ако сега избереш актуална платформа (както сам се изрази с бъдеще), то след някоя и друга година ще има много по-голяма стойност на вторичния пазар.

1. AMD RYZEN 5 7600X  Може да се замени с малко по-евтиния 7600

2. GIGABYTE B650M GAMING X AX WIFI 6E SOCKET AM5, 4XDDR5

3. ASROCK RADEON RX 6700 XT PHANTOM GAMING D 12G OC   Могат да се спестят доста пари с SAPPHIRE PULSE RX 7600 GAMING OC 8GB, която е напълно достатъчна за 1080р и влизаме в бюджета

4. KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

5. SILICON POWER UD85, M.2-2280, PCIE GEN 4X4, NVME, 1000GB

6. DEEPCOOL - MATREXX 55 MESH

7. ARCTIC P12 PWM PST BLACK/BLACK - 2бр.

8. DEEPCOOL AG400 Малко слабичък идва охладителя. Може да се замени с DEEPCOOL AK400 ZERO DARK или дори с двойната кула THERMALRIGHT PEERLESS ASSASSIN 120 SE, която е с най-добро съотношение цена/производителност.

9. COUGAR GEX 850, 850W, 80 PLUS GOLD, FULLY MODULAR

Общо всичко без алтернативните варианти излиза 2475лв. В зависимост от алтернативните варианти, които съм дал, цената може да падне доста или да набъбне. 

Сглобяването, тестването за стабилност, основни настройки в БИОС, инсталиране на Windows и драйвъри, както и доставката са безплатни.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Мнозина предпочитат доказала се с времето платформа с изчистени "детски болести", пред последна, по същата причина.

преди 17 часа, pavelstoqnov написа:

Компютъра ще се използва за 1080p гейминг, като не е задължително да подкарва последните заглавия в следващите години на ултра, т.к. играя специфични игри, повечето от които по-стари, но с времето натоварват и тяхната графика.

А каква е настоящата машина? Доста от игрите вървят и на 10 годишни машини с 4/8 i7 и видео като 980Ti, 1070...

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Мнозина предпочитат доказала се с времето платформа с изчистени "детски болести", пред последна, по същата причина.

А каква е настоящата машина? Доста от игрите вървят и на 10 годишни машини с 4/8 i7 и видео като 980Ti, 1070...

Нали знаеш "доказала се във времето" колко нелепо звучи. Не напразно съм споменал, че предлагаме:

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Сглобяването, тестването за стабилност, основни настройки в БИОС, инсталиране на Windows и драйвъри, както и доставката са безплатни.

за да няма "детски болести".

А и АМ5 вече не е чак толкова нова платформа, излязоха по няколко биоса вече за дъната. В крайна сметка до сега не сме имали нито едно оплакване за наша конфигурация на АМ5. 

• Автор
преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Машината е стара, 1060 3гб, ryzen 5 1400, 16gb ram с SSD Samsung 850 EVO & XPG Spectrum S40G NVME. Всичко над това ще ъпгрейдне чувствително. От известно време даже започнах да играя Дота 2 на 35 фпс в битка, което не беше така преди време. Преинсталации, смяна на термична паста, по-добри вентилатори, постоянен ъпдейт на драйвъри и положенито е същото, но нищо не е вечно.

Относно предложенията, виждам че към момента нито последната серия на Nvidia, нито на AMD е особено сполучливи за парите си спрямо предходните поколения. Знам че скоро излизат поне още 2 карти от АМД, но това си е за бъдещето. Единствения въпрос който имам за да мога да се насоча към нещо - при 1080п гейминг до колко си заслужава бууста от АМ5 и DDR5 рам? Относно бъдещ ъпгдейд - аз се изказах грешно, няма да има такъв, машината е за бенефис (под някаква форма). Идеята ми е примерно предложената от мен конфигурация в самото начало, спрямо предложенията с АМ5/ДДР5, при 1080п заслужава ли си 500-600 лева разлика, т.к. не само процесора и рамта са по-скъпи, но и дънните платки не са за подценяване? Пример с по-евтината 7600, балансирано ли ще е АМ5/ДДР5 с тази карта за да се влзе в бюджета горе/долу? Просто ми е малко трудно да си го представя. Благодаря на всички за съпорта :)

преди 58 минути, pavelstoqnov написа:

Машината е стара, 1060 3гб, ryzen 5 1400, 16gb ram с SSD Samsung 850 EVO & XPG Spectrum S40G NVME. Всичко над това ще ъпгрейдне чувствително. От известно време даже започнах да играя Дота 2 на 35 фпс в битка, което не беше така преди време. Преинсталации, смяна на термична паста, по-добри вентилатори, постоянен ъпдейт на драйвъри и положенито е същото, но нищо не е вечно.

Относно предложенията, виждам че към момента нито последната серия на Nvidia, нито на AMD е особено сполучливи за парите си спрямо предходните поколения. Знам че скоро излизат поне още 2 карти от АМД, но това си е за бъдещето. Единствения въпрос който имам за да мога да се насоча към нещо - при 1080п гейминг до колко си заслужава бууста от АМ5 и DDR5 рам? Относно бъдещ ъпгдейд - аз се изказах грешно, няма да има такъв, машината е за бенефис (под някаква форма). Идеята ми е примерно предложената от мен конфигурация в самото начало, спрямо предложенията с АМ5/ДДР5, при 1080п заслужава ли си 500-600 лева разлика, т.к. не само процесора и рамта са по-скъпи, но и дънните платки не са за подценяване? Пример с по-евтината 7600, балансирано ли ще е АМ5/ДДР5 с тази карта за да се влзе в бюджета горе/долу? Просто ми е малко трудно да си го представя. Благодаря на всички за съпорта :)

При 1080р (води се ниска резолюция) процесорната мощ е най-силно изразена и се усеща най-силно при гейминг. Особено при минималните кадри, които за мен са най-важни за да ти е комфортна играта. От много силна карта има смисъл, когато и монитора предлага висока честота на опресняване, нещо от сорта на 144Hz нагоре. Тя ще вдигне средните и максималните, но ако процесора е слаб ще има дропове на минималните и в най-лошия случай ще спъва картата. Новата карта на АМД (RX 7600) е на доста добра цена и е идеална за 1080р резолюция, а ако и монитора не ти е геймърски, няма никакъв смисъл от по-мощна. Процесорната мощ обаче никога не е излиша. За справка може да видиш съседната тема:

Вече при по-високите резолюции там товара пада основно на видео картата, особено при 4К и тогава процесора не е от толкова голямо значение. Определено при покупка на нова конфигурация си заслужава да се вземе нещо съвременно, ти може и да не планираш ъпгрейд, но след 2-3...5г. може да решиш друго. Тогава ще имаш дори възможност да сложиш по-нов процесор (който още не е излязал на пазара) втора употреба за "без пари". Всичко това го казвам ако се купува нова конфигурация. Щом сегашния ти процесор е Ryzen 1400, какво ти е дъното? Може да се окаже, че с един ъпдейт на биос може да поддържа от последните процесори за АМ4, а именно този 5600, който ти е предложен по-горе и тогава ще ти излезе по-евтино, като ще закърпиш положението за 1-2 години, след това вече може да си купиш нова конфигурация с DDR5. Какво е и захранването?

• Автор
преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

При 1080р (води се ниска резолюция) процесорната мощ е най-силно изразена и се усеща най-силно при гейминг. Особено при минималните кадри, които за мен са най-важни за да ти е комфортна играта. От много силна карта има смисъл, когато и монитора предлага висока честота на опресняване, нещо от сорта на 144Hz нагоре. Тя ще вдигне средните и максималните, но ако процесора е слаб ще има дропове на минималните и в най-лошия случай ще спъва картата. Новата карта на АМД (RX 7600) е на доста добра цена и е идеална за 1080р резолюция, а ако и монитора не ти е геймърски, няма никакъв смисъл от по-мощна. Процесорната мощ обаче никога не е излиша. За справка може да видиш съседната тема:

Вече при по-високите резолюции там товара пада основно на видео картата, особено при 4К и тогава процесора не е от толкова голямо значение. Определено при покупка на нова конфигурация си заслужава да се вземе нещо съвременно, ти може и да не планираш ъпгрейд, но след 2-3...5г. може да решиш друго. Тогава ще имаш дори възможност да сложиш по-нов процесор (който още не е излязал на пазара) втора употреба за "без пари". Всичко това го казвам ако се купува нова конфигурация. Щом сегашния ти процесор е Ryzen 1400, какво ти е дъното? Може да се окаже, че с един ъпдейт на биос може да поддържа от последните процесори за АМ4, а именно този 5600, който ти е предложен по-горе и тогава ще ти излезе по-евтино, като ще закърпиш положението за 1-2 години, след това вече може да си купиш нова конфигурация с DDR5. Какво е и захранването?

Генералната идея е да взема и монитор 144/165гхз с Free/Gsync според картата. тк. в момента съм на обикновен монитор на 60хз. Захранването е PSU SEASONIC SSR-430ST /430W. Това лято стават 6 години, никога компютъра не е правил проблеми, просто си е слаб. От няколко месеца обаче забелязвам сериозен спад в производителността относо ФПС в игрите, но пак не мога да кажа дали е от самия компютър. Дънната платка е ASROCK AB350M PRO4 AM4, видео карта - Palit 1060 3GB. Цялостният бюджет с монитор е планиран на около 2.5к.

преди 14 минути, pavelstoqnov написа:

Генералната идея е да взема и монитор 144/165гхз с Free/Gsync според картата. тк. в момента съм на обикновен монитор на 60хз. Захранването е PSU SEASONIC SSR-430ST /430W. Това лято стават 6 години, никога компютъра не е правил проблеми, просто си е слаб. От няколко месеца обаче забелязвам сериозен спад в производителността относо ФПС в игрите, но пак не мога да кажа дали е от самия компютър. Дънната платка е ASROCK AB350M PRO4 AM4, видео карта - Palit 1060 3GB. Цялостният бюджет с монитор е планиран на около 2.5к.

Дъното ти поддържа 5600/5600Х процесор, просто трябва да му се обнови биоса. Пробвай на първо време само с процесора да видиш дали ще получиш комфортна игра спрямо сегашния и ако не си доволен ще трябва да вземеш и карта. Ако се спреш на RX 7600 ще можеш да си останеш и със сегашното захранване :)

• Автор
преди 11 минути, Gaming_Solutions написа:

Дъното ти поддържа 5600/5600Х процесор, просто трябва да му се обнови биоса. Пробвай на първо време само с процесора да видиш дали ще получиш комфортна игра спрямо сегашния и ако не си доволен ще трябва да вземеш и карта. Ако се спреш на RX 7600 ще можеш да си останеш и със сегашното захранване :)

Това е интересно "временно" решение, благодаря за идеята. В тази връзка - как най-лесно мога да проверя за евентуални проблеми по дъното, хардовете и т.н. Има ли универсална програмка за чек на тези неща или трябва 1 по 1 компонентите?

преди 2 минути, pavelstoqnov написа:

Това е интересно "временно" решение, благодаря за идеята. В тази връзка - как най-лесно мога да проверя за евентуални проблеми по дъното, хардовете и т.н. Има ли универсална програмка за чек на тези неща или трябва 1 по 1 компонентите?

Защо си мислиш, че има проблем? Нали работи безпроблемно, просто FPS-а нисък

• Автор
преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Защо си мислиш, че има проблем? Нали работи безпроблемно, просто FPS-а нисък

Просто с времето започна да става така, не знам наистина на какво може да се дължи. Дали е просто от факта че игрите стават по-тежки или е някакъв вид амортизация на самата машина. Иначе това е снимка Alt+Tab с вентилатори на минимум докато играя дота 2.

image.png.5e99c66e9b5e7ae393f97a5ee27e468a.png

Процесора ти е стар вече и е само с 4 ядра, определено 5600 ще е ъпгрейд, но 30FPS на Dota 2 ми се струват малко. Това на каква графика е и само в битка ли? През останалото време колко са кадрите?

• Автор

Без битка на максимална графика върви на 70-90, но при битка може да дропне до 25-35, в зависимост от ефектите на екрана.

преди 5 минути, pavelstoqnov написа:

Без битка на максимална графика върви на 70-90, но при битка може да дропне до 25-35, в зависимост от ефектите на екрана.

По-силният процесор ще вдигне именно минималните кадри и по-малко средните. Това с какъв охладител е, струва ми се, че температурите са нереално ниски, сигурен ли си, че е под товар? С програмата с която следиш FPS не може ли да се настрои да се показват и температурите. Ако си с боксовото охлаждане и 6 години не е почиствано и не е сменяна термо пастата със сигурност прегрява и тротва

• Автор

Поне веднъж в ходината правя компютъра на парчета, надлежно със сгъстения въздух го почиствам. Термопастата я сменям също на процесора и видео картата. В момента видео картата е на 70 градуса max с 40% usage, CPU 50% 60% usage, 11.8 GB ram, FPS варира от 90 когато съм сам, 60 с хора, 25-45 като има ефекти, естествено зависи колко. GPU Latency 15ms average.

Възможно ли е ако с времето съм омазал по процесора паста и т.н. това да дава проблеми?

Редактирано от pavelstoqnov (преглед на промените)

За максимални графики с този хардуер може и да е нормално. Това с боксовото охлаждане ли е? 

• Автор
преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

За максимални графики с този хардуер може и да е нормално. Това с боксовото охлаждане ли е? 

Да, това е боксовото. Сега то тествам със CS:GO отново на макс, 100 до 200 фпс, няма проблеми там, даже температурите са по-ниски. Може би просто нещо се случва с дотата. Когато съм играл например Valheim, със средна графика прави 40 фпс, но трябва да го подкарам под Vulcan, за да е по-стабилно. Общо взето това е картинката :) Може би още има живот в него.

• Решение

Това е предимството един сокет да поддържа няколко поколения процесори. Вземай 5600 с някакво охлаждане за 50-70лв. за да може да бууства повече и си ти

Направи точно така както ти каза Gaming_Solutions, смени процесора за начало с 5600 и вземи охлаждането на deepcool ak400 zero dark. Със сигорнот ще има голям ефект. Цял 1Ghz повече честота на процесора, 2 визически и 4 логически ядра повече, кеша е с 24 кеш памет повече. Няма какво да говорим, разлика ще има.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.