Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Електроника в ТУ-Пловдив?

Featured Replies

Тази година завърших 12. клас и съм кандидатсвал в ТУ-София, Филиал Пловдив(Дизай и програмиране на електронни системи) и ПУ (Софт. инженерство/ Информатика). Класирането на ТУ вече излезе и съм приет в специалността. Не намерих много информация точно за тая специалност в техническия, какви са ви мненията? Като цяло казват много отрицателни неща за техническия, особено за ТУ-Пловдив. По-принцип не съм се занимавал задълбочено с електрониката досега, имам си едно ардуино и знам донякъде програмиране на c# и html. Според вас дали си струва да запиша техническия или да чакам класирането на ПУ? Иначе балът ми е висок и мисля че ще се бъда приет там в първо желание.

На теб с кое ти се занимава повече? Електронно инженерство, или да ставаш програмист? Не чакай университета да те научи. Ти ще се научиш сам, те само ще ти дадат основа. Ако ти самият не се занимаваш да създаваш собствени проекти и да се развиваш върху наученото, все едно какво ще запишеш.

• Автор
преди 57 минути, Rammkopf написа:

На теб с кое ти се занимава повече? Електронно инженерство, или да ставаш програмист? Не чакай университета да те научи. Ти ще се научиш сам, те само ще ти дадат основа. Ако ти самият не се занимаваш да създаваш собствени проекти и да се развиваш върху наученото, все едно какво ще запишеш.

Знам че няма да науча много в университета. Но имам предвид къде има всъщност по-голям шанс за успех и реализация. Много хора казват, че в ТУ се учат много неща които са само теоретични и ненужни, и че не ти остава време за нищо. А за ПУ казват че ще имаш повечко свободно време и имаш по-голям шанс да работиш и да посетиш курсове като Телерик, Софтуни и т.н. Не съм от тези, които си мислят че ще изкарат по 10 хиляди лева на месец след като станат програмисти, готов съм да работя и за сравнително ниска заплата в началото, но да имам прилични знания и да работя в своя сектор, не искам и да хабя тези 4 години. Един колега на баща ми е завършил Електроинженерство в ТУ-София, а сега работи като стругар...

преди 32 минути, mirliva1444 написа:

Знам че няма да науча много в университета. Но имам предвид къде има всъщност по-голям шанс за успех и реализация.

Реализацията зависи изцяло от теб. Когато тръгнеш да си търсиш работа и те поканят на интервю, хората слабо ги вълнува какво си завършил, къде си го завършил и колко са ти писали на дипломната работа. Те се интересуват от това, какви интереси имаш като човек, какви таланти си развил, какво сам си създал, какви неща си открил, с какво си се преборил и каква поука си извлякъл, защо си се насочил към такъв и онакъв проект, защо искаш да работиш това, за което кандидатстваш. Т.е., жив човек ли си, мислещ, с мотив и амбиция, или си папагал на заплата, тръгнал просто с една гола диплома да търси работа, защото е фалирал - няма и стотинка в джоба.

Много хора казват, че в ТУ се учат много неща които не са само теоретични ненужни неща.

Те много хора идват на интервю, с елементарни пропуски на базово ниво, от ей такива, "ненужни теоретични неща". Познай колко от тях преминават на втори кръг. По-правилно е да се каже, че научаваш много неща на теория, които после не успяваш да приложиш в практиката си. Ако си намериш работа като инженер-конструктор и изчисляваш схеми за ... преобразуватели по Лаплас, например, формулите от висша математика са най-добрият ти приятел! Ако си софтуерен инженер, обаче, тези формули на тебе не ти вършат работа. От друга страна, математиката, която ще използваш ти в софтуера си, няма пък да е практична за инженера-конструктор.Просто в училище всички учите една широка основа, после кой какво ще надгради върху нея и в каква посока - това е въпрос на лично решение, нарича се "тесен профил".

Не съм от тези, които си мислят че ще изкарат по 10 хиляди лева на месец след като станат програмисти, готов съм да работя и за сравнително ниска заплата в началото, но да имам прилични знания и да работя в своя сектор, не искам и да хабя тези 4 години.

Ма ти спокойно можеш да достигнеш 10 000 лева на месец, зависи в каква сфера се напъхаш, колко опит имаш и колко си добър в това, което правиш. :) Просто няма да е още от самото начало. Ще минат годинки, докато стигнеш дотам.

Един колега на баща ми е завършил Електроинженерство в ТУ-София, а сега работи като стругар...

Ми и аз съм учил електроника, после машини, после роботи, пък цял живот работя в IT. :D Човече, свърши онзи строй, където образованието ти определяше трудовата пътека. През социализЪма беше така - приемат те в електротехникум да учиш в еди-каква-си специалност и държавата ти връчва ДОГОВОР, още като започваш обучението си, че като завършиш, минимум 10 години ще работиш в ТЕЦ "Марица-Изток", примерно. Държавата инвестира пари в теб, образованието и помощните материали са изцяло за сметка на хазната, после ти дава работа по слециалността и си ДЛЪЖЕН да работиш там, инак плащаш неустойка на държавата.

30 години след края на соца, кой какво е учил и какво работил ... днес това е въпрос на личен избор. Изцяло. Има курсове за професионална квалификация, придобива се клас и сертификация, оформяш се като специалист в нещо, което сега е актуално на пазара, търсиш си работа в тази сфера (или работата сама те намира, както става често напоследък) и така.

Не можеш да изработиш всичката работа на света. Просто реши за себе си, кое ти е по-интересно да започнеш, хвани една пътека и се концентрирай в нея. Не си разпилявай фокуса на 100 страни, ще станеш на 30, сменил 8 работи, от които не разбираш нищо.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.