Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Екран на лаптоп.

Featured Replies

Здравейте. Темата е малко особена, и моля да прочетете написаното преди да отговорите. Благодаря предварително. 

Преди 2-3 месеца си купих нов лаптоп Asus TUF F17. До тогава, дълги години ползвах Asus Rog G75. Прикачил съм снимка с точният модел и на двата. 
Сега, проблема е, че въпреки че новият лаптоп е страхотен ( поне за мен) започна много да ме боли главата и да ми се премрежва погледа. 
С Rog-а нямах такъв проблем, а съм седял пред него много повече. Знам че това не е лекарски форум, но идеята ми е, може ли този проблем да е в технологията на монитора. 
Реално въпроса ми е, каква е разликата в технологиите на мониторите, може ли по някакъв начин да се... как да го кажа, новият лаптоп да се настрои като старият ? 
Помня че преди време така ставаше и като играех на ПС вита ( ако помага.) 
Или някаква защита да се сложи на екрана, знам ли какво то и да е, защото освен за игри си върша и доста работа с него, а просто не мога да издържа повече от час-два без да ме заболи главата. 
Още веднъж, разбирам че това е технологичен форум, не медицински, просто давам пълна информация за това което ме интересува, за да може да получа помощ. 
Разбира се, има вариант и да продам новия и да си ползвам старият лаптоп, той и без това си работи добре, но за по нови игри вече куца... 
Притеснението ми е, че ако всички ново поколение монитори са такива, ще трябва да разчитам на стари машини....  :( 

П.П.
Ще добавя още две неща, които може да имат значение. Ползвам защитни очила специално за компютър и съм далтонист :)
П
ASUS TUF F17ASUS TUF F17

modeli.jpg

Пробвал ли си режимът Нощна светлина (Night light)?
Десен клик по Старт бутона, избери Run и в полето за писане на отворилото се прозорче постави копирания от по-долу текст:

ms-settings:nightlight?activationSource=SMC-IA-4027563

38d648e6-3c7f-4839-bb29-bd08b27a9e2e.png
Кликни горе в дясно бутона [Turn on now] и с плъзгача си регулирай цветната температура.
Провери и Clear Type активиран ли е на машината:
https://www.laptopmag.com/articles/adjust-cleartype-windows-10

Увлечението по все по-големи "херци" при екраните 120, 144, 200, 240 за мене е меко казано странно, след като и 60 херца са предостатъчни, а разните филми и сериали даже са на 24 херца. (23.976Hz)

• Автор
преди 33 минути, цър-вул написа:

Пробвал ли си режимът Нощна светлина (Night light)?
Десен клик по Старт бутона, избери Run и в полето за писане на отворилото се прозорче постави копирания от по-долу текст:

ms-settings:nightlight?activationSource=SMC-IA-4027563

38d648e6-3c7f-4839-bb29-bd08b27a9e2e.png
Кликни горе в дясно бутона [Turn on now] и с плъзгача си регулирай цветната температура.
Провери и Clear Type активиран ли е на машината:
https://www.laptopmag.com/articles/adjust-cleartype-windows-10

Не съм, но ще опитам да видя дали ще има разлика.

Продавай го и не се мъчи, не всички нови монитори са такива. Има си монитори с мека светлина, пред които мога да прекарам часове без проблем, има и други които ми бъркат в мозъка и ме изморяват, не знам от подсветката ли е или нещо друго. Когато си купуваш нов лаптоп го вземи онлайн, за да можеш да го тестваш и евентуално да го върнеш ако не ти понася.

преди 33 минути, ined написа:

Увлечението по все по-големи "херци" при екраните 120, 144, 200, 240 за мене е меко казано странно, след като и 60 херца са предостатъчни, а разните филми и сериали даже са на 24 херца. (23.976Hz)

За филми и работа горе-долу става. Но за игри, колкото повече, толкова по-добре, стига видеокартата да може да смогне с кадрите.

преди 13 часа, Николо Паганини написа:

Преди 2-3 месеца си купих нов лаптоп Asus TUF F17. До тогава, дълги години ползвах Asus Rog G75

Tрябваше пак да вземеш ROG, не че е гаранция в твоя случай, но TUF е по ниската серия и обикновено там са повече издънките.

Главоболието основно се получава от наличието на ШИМ(трептене на подсветката). На такъв екран, точно 1ч. издържам и ставам.Ако не бъркам, усилвах яркостта до край от монитора и после през драйвера на windows,  софтуерно я намалявах, но това преди доста години съм го правел, та съм позабравил нещата точно.  Също както са ти казали по-горе, пусни нощния режим в windows. Задължително го ползвам, че иначе ми идва в повече синята светлина и на мен и доста ме уморява. И трето. Очен лекар, ако скоро не сте го посещавали. При мен така почна с главоболие. Очила никога не бях носил. Е вече нося и нямам главоболието, причинено от взирането в монитора :)

• Автор
преди 7 часа, StefanG написа:

Главоболието основно се получава от наличието на ШИМ(трептене на подсветката). На такъв екран, точно 1ч. издържам и ставам.Ако не бъркам, усилвах яркостта до край от монитора и после през драйвера на windows,  софтуерно я намалявах, но това преди доста години съм го правел, та съм позабравил нещата точно.  Също както са ти казали по-горе, пусни нощния режим в windows. Задължително го ползвам, че иначе ми идва в повече синята светлина и на мен и доста ме уморява. И трето. Очен лекар, ако скоро не сте го посещавали. При мен така почна с главоболие. Очила никога не бях носил. Е вече нося и нямам главоболието, причинено от взирането в монитора :)

Това го мислех и аз. Нося предпазни очила, но са по стар модел и може да не помaгат. 
Последвах съвета на Цър-вул и малко понамаля. 

преди 15 часа, Coco1 написа:

Tрябваше пак да вземеш ROG, не че е гаранция в твоя случай, но TUF е по ниската серия и обикновено там са повече издънките.

Искаше ми се, но говорим за едни 2 хиляди отгоре....  Не че няма да ги дам, но ги нямам :) Какво да се прави, шанс... 

преди 13 минути, Николо Паганини написа:

Последвах съвета на Цър-вул и малко понамаля.

Кое от двете предложения помогна повече? Цветната температура или изглаждането на шрифтовете?

преди 12 часа, Николо Паганини написа:

Искаше ми се, но говорим за едни 2 хиляди отгоре....  Не че няма да ги дам, но ги нямам :) Какво да се прави, шанс... 

Защо 2 хиляди разлика !?  

https://ardes.bg/product/asus-rog-strix-g17-g713rc-hx032-90nr08f4-m004h0-322340?_gl=1*wik3wt*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjwtamlBhD3ARIsAARoaEyh7WI7FERDjCimmkoPt_MGwEy1nFehby4xzuAe6UnvCul9phaOv9waAu8CEALw_wcB

• Автор
на 8.07.2023 г. в 23:47, цър-вул написа:

Кое от двете предложения помогна повече? Цветната температура или изглаждането на шрифтовете?

Само цветната. Шрифта ми е същият и няма разлика. 

Но пак е нещо де :) Въпреки че определено мисля че май ще го сменям...

преди 24 минути, Николо Паганини написа:

Шрифта ми е същият и няма разлика. 

Не говоря за шрифта, а за Clear Type настройката

А пробвал ли си да включиш режим за далтонисти?
Settings 
Ease of Access
Color Filters

turn-on-color-blind-mode-020720.png?w=1200&ssl=1

enable-color-blind-filter-020720.png?w=853&ssl=1

Избери от долните три опции според вида на твоя далтонизъм

Включи горещия клавиш Windows Key + Ctrl + C
enable-color-blind-shortcut-key-020720.png?w=1200&ssl=1

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.