Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Договор между наемодател и наемател

Featured Replies

Какво трябва да съдържа един договор между наемодател и наемател и какво не трябва да съдържа? 

преди 10 минути, Веси Филипова написа:

Какво трябва да съдържа един договор между наемодател и наемател и какво не трябва да съдържа? 

Трябва да съдържа, всики клаузи, които са в интерес на двете страни. Не трябва да съдържа, клаузи, забранени от действащото законодателство - примерно, такива, свързани с полова, расова или религиозна идентичност на една от двете страни. 

По възможност (незвисимо от начина ползване) е препоръчително договора да е между юредически лица - и двте страни са на далвера с данъците

преди 16 минути, Веси Филипова написа:

Какво трябва да съдържа един договор между наемодател и наемател

Два клика с мишката -> Какво трябва да включва договорът за наем

преди 12 минути, цър-вул написа:

Какъв е предметът на договора, т.е. какво ще се наема?

Ся що си заавираш носа в работити на жинатъ?

преди 10 минути, цър-вул написа:

Да, ама не! Ако предметът на договора не е недвижимост, а?

Какво значение има?

Закон за задълженията и договорите

Цитат

IV. НАЕМ НА ВЕЩИ

Чл. 228. С договора за наем наемодателят се задължава да предостави на наемателя една вещ за временно ползуване, а наемателят - да му плати определена цена.
И следващите - до чл. 239

Къде е казано - каква е вещта?

Аз имам апартамент под наем. Договора съм го свалил от интернет и съм преправил това, което е нужно за апартамента. Направил съм договора безсрочен със съгласието на наемателите. Въвел съм и състоянието на имуществото (само важните за мен мебели и електроуреди). Останалото са данни на двете страни - имена, ЕГН-та, местоживеене по лична карта, телефон и подобни, и наема който взимаш от тях. Можеш да се възползваш от вдигане на наема при инфлация (има го в моя договор).

преди 4 минути, shishmanovp861 написа:

И като го декларираш тря си плащаш данъка.

Естествено! Ма вий тука съвсем искате да карате на ангро! Всеки доход има данък. Естествено, това се отнася за простолюдието

току-що, shishmanovp861 написа:

Аз договор не съм сключвал. На договорка сме,човека е точен и данък не плащам!

Ами, ок. - проблема си е твой! Ама, нали се сещаш - така си от странат на булката! А има варианти - чисто законни, хем да си с договро и врзани гащи, хем да не плащаш

преди 1 минута, shishmanovp861 написа:

Не човек. В събствен дом може да пуснеш когото си искаш. Едно време чисто нови мерцедеси бяха подарък.Ей така се измъкваха.

Да, можеш! Ама все ще ти сложат шапката в комина! Дали наемателя, дали комшията! Договор му е найката! Ясно, точно, кой на кого колко дължи, при какви обстоятекства! Иначе си булката!

За чисто нови не знам - на мене ми подариха 123-ка за абиторенската - от на окло 200 000 беше! От УБО - 96-та беше

преди 18 часа, Веси Филипова написа:

Ми, тука в Берлин като гледам един такъв договор съдържа следните неща. Дано са ти полезни.

Номер на договора, 2 страни на договора( с имена и адрес), наемодателя какво наема, къде наема, колко трае, като интервал време един наем, каква е сума( какво включва тази сума), срок за прекратяване на договора, след изнасянето от жилището какво се връща, как да изглежда жилището след прекратяването на наема, разноски по жилището( комунални услуги, трябва да се посочат, кой ги извършва, защо ги извършва, колко струва, на какъв интервал от време ги правят тези услуги...), повреди по жилището( кой ги поема, как да се съобщи за повреда),  правила за живеене в жилището, задължение за адресна регистрация, защото е защитена сграда, примерно при нас е забранено да се слагат сателитни чинии, защото могат да променят архиктетурата на сградата.

• Автор

А ако хладилник, пералня, телевизор, компютър, маси, радиатор , конвектор, шкаф , табуретки и сушилници са на самия наемател, на какво основание може да поиска договор наемодателят? 

преди 22 минути, Веси Филипова написа:

А ако хладилник, пералня, телевизор, компютър, маси, радиатор , конвектор, шкаф , табуретки и сушилници са на самия наемател, на какво основание може да поиска договор наемодателят? 

Договора е за да е ясно кога (до коя дата) се плаща наема. Колко и в каква валута е този наем. На ръка ли ще се плаща или по банка, както и да са ясни сроковете, предизвестията и т.н. Не на последно място, трябва да уточните в договора, кой плаща ток, вода и другите там такси.

ПС: И винаги, поне 2 наема авансово, преди нанасянето - да не се окаже наемодателя със спрян ток и вода в един момент

преди 1 час, Веси Филипова написа:

Остава да кажеш, че и жирището е негово! Тогава няма да е наемател.

преди 1 час, Веси Филипова написа:

И какво че са на наемодателя? Техника под наем ли даваш? Или жилище? 

преди 3 часа, jhoro написа:

Остава да кажеш, че и жирището е негово! Тогава няма да е наемател.

Накрая ще излезне, че наемателя е тя😅

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

И какво че са на наемодателя? Техника под наем ли даваш? Или жилище? 

Така е. Той може един куп оборудване да си носи с него, но ти си тази, която му дава жилище, където да ги ползва и не на последно място, къде да живее. Да, може да му свалиш от цената на наема, защото няма да амортизира твоята техника, но това е само по твоя презенка.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.