Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Давате ли бакшиш когато поръчвате храна от Интернет?

Featured Replies

Здравейте, аз в България досега съм поръчвал само един път и пича ме изгледа странно, все едно му е малко бакшиша, а не мисля, че 1 лев бакшиш на 9 лева поръчка е лошо.

В чужбина бях в държава, където си плащаш с карта и не се занимаваш с бакшиши, но и те са по-добре платени от българските им колеги.

Въпросът ми е ако поръчвате храна от Нета давате ли бакшиш и какъв процент е редно да дам?

А ако плащате с карта вадите ли допълнително дребни за бакшиш? Какви са неписаните правила в БГ?

преди 6 минути, Acho5 написа:

Въпросът ми е ако поръчвате храна от Нета давате ли бакшиш и какъв процент е редно да дам?

А ако плащате с карта вадите ли допълнително дребни за бакшиш?

Процента - според сумата, но между 5 и 10.

Когато плащам с карта - давам бакшиша в брой.  На ПОС терминала няма опция!

Току що поръчах (за втори пореден ден) от Хепи (онлайн). Бакшиш оставям поне 2+ лв. В редките случаи, когато съм плащал кеш (отново при онлайн поръчка), задължително давам на доставчика 1 или 2 лв (в зависимост, какви монети имам под ръка).

А каква е логиката да даваш бакшиш на този, който ти носи храната, а не на този който по цял ден се пече в кухнята на високи температури, особено през лятото? На някои хора им е криворазбрана щедростта. Щедри са с тези, които нищо толкова не правят и въобще не им дреме за онези, които пък не са им в полезрението. Също и с какво например този, който ти носи обувките и помага да се обуеш в магазина не заслужава бакшиш накрая? С какво толкова заслужава бакшиш сервитьора, а не готвача? И не на последно място, размерът на бакшишите според много експерименти доказва, че красивите сервитьорки и сервитьори получават в много по-голяма честота и по-големи бакшиши от не толкова привлекателните си колеги. Така че някой да говори как 1 лв бакшиш не е достатъчен е чисто лицемерие понеже, ако не го кефи на външност този, който му носи храната, няма даже и да се замисли малък ли е бил бакшиша, който му е оставил или не.

преди 9 минути, Петър Ангелов написа:

Току що поръчах (за втори пореден ден) от Хепи (онлайн). Бакшиш оставям поне 2+ лв. В редките случаи, когато съм плащал кеш (отново при онлайн поръчка), задължително давам на доставчика 1 или 2 лв (в зависимост, какви монети имам под ръка).

При сметка 100+ лева - 1-2 не е ли малко?

И още нещо се сещам. Добре е бякшишите да се събират и делят между целия персонал. Не само доставчика или сервитьора е допринесъл за качеството.

Темата ми напомня "Семейство Сопрано" - в една от сериите единия от мафиотите едвам събра пари за да плати вечерята с босовете, а сервитьора тръгна да го гони, че не му е дал бакшиш и оня го гръмна.

[edit] всъщност не го гръмна той(18+)

бакшиша е отживелица

бизнесменчатата са си сложили бакшиша в цената отдавна 

слагат най-евтината храна да не кажа боклуци и  ги затоплят 

преди 47 минути, Гражданин написа:

А каква е логиката да даваш бакшиш на този, който ти носи храната, а не на този който по цял ден се пече в кухнята на високи температури, особено през лятото? На някои хора им е криворазбрана щедростта. Щедри са с тези, които нищо толкова не правят и въобще не им дреме за онези, които пък не са им в полезрението. Също и с какво например този, който ти носи обувките и помага да се обуеш в магазина не заслужава бакшиш накрая? С какво толкова заслужава бакшиш сервитьора, а не готвача? И не на последно място, размерът на бакшишите според много експерименти доказва, че красивите сервитьорки и сервитьори получават в много по-голяма честота и по-големи бакшиши от не толкова привлекателните си колеги. Така че някой да говори как 1 лв бакшиш не е достатъчен е чисто лицемерие понеже, ако не го кефи на външност този, който му носи храната, няма даже и да се замисли малък ли е бил бакшиша, който му е оставил или не.

Аз се замислих че като поръчват парфюми и дрехи, абе всякакви пратки освен храна от нета повечето хора май не оставят бакшиши на доставчиците от Спиди, Еконт и сие. Вземат си пратката, плащат, подписват се и кой от къде е. Човекът от Еконт по-малко човек ли е щото не носи храна?

Не знам защо като доставят храна да е по-различно. Плюс това може да изглежда хърбаво момче със скутер, но сигурно с бакшишите изкарва повече от мен дето се трудя на компютър като грешен дявол по цял ден. Ако е мъж не смятам повече да давам, вече ако е симпатична жена ще дам може би. Той и да му дадеш бакшиш вече може да е плювнал в яденето така или иначе. Аз работя за 1400 чисто, тия сигурно взимат 3000 с бакшишите.

преди 1 час, Гражданин написа:

Винаги оставям бакшиш. 

И да, прав си, готвача има много по-голяма заслуга от сервитьора да получи бакшиш, но клиента на практика няма избор. 

Представи си обаче, че ти оставиш бакшиш и сервитрьора те попита  "- За сервитьора или за готвача е бакшиша?" И тук става хем неловка ситуация за теб, хем ситуацията е малко милостиня за работещите. 

Ако е имало възможност да се измисли готвачите да взимат бакшиш, вероятно е трябвало да е бъде измислено вече.

преди 19 минути, plmen88 написа:

Винаги оставям бакшиш. 

И да, прав си, готвача има много по-голяма заслуга от сервитьора да получи бакшиш, но клиента на практика няма избор. 

Представи си обаче, че ти оставиш бакшиш и сервитрьора те попита  "- За сервитьора или за готвача е бакшиша?" И тук става хем неловка ситуация за теб, хем ситуацията е малко милостиня за работещите. 

Ако е имало възможност да се измисли готвачите да взимат бакшиш, вероятно е трябвало да е бъде измислено вече.

Ами измислено е. Има държави където бакшишът е просто задължителна част от сметката. Но вече не знам дали всички работници в заведението си го делят по равно или шефовете им го разпределят по някаква бонусна система. Клиентът също така може да каже на сервитьора, че задължително държи той да си подели бакшиша с готвача, но чак пък да влезе в кухнята и да попита лично готвача дали си е получил бакшиша от колегата му ще е прекалено. По-скоро би било добре, ако бакшишите се оставят в някаква кутия на излизане от заведението и накрая всички колеги в него работили в съотвения ден да си го поделят. И защо във фаст фуудовете никой не оставя бакшиши? И там работата е не по-малко от колкото във всеки ресторант.

преди 2 часа, jhoro написа:

При сметка 100+ лева - 1-2 не е ли малко?

И още нещо се сещам. Добре е бякшишите да се събират и делят между целия персонал. Не само доставчика или сервитьора е допринесъл за качеството.

Чакай сега - аз не съм споменал никъде колко ми е сметката...

Обичайно е 20 - 25 лв.

преди 2 минути, Петър Ангелов написа:

Чакай сега - аз не съм споменал никъде колко ми е сметката...

Обичайно е 20 - 25 лв.

Нали затова написах

преди 2 часа, jhoro написа:

Процента - според сумата, но между 5 и 10.

Значи оставяш 2-3 лева и си Ок.

Ако си доволен от обслужването де.

преди 40 минути, jhoro написа:

Нали затова написах

Значи оставяш 2-3 лева и си Ок.

Ако си доволен от обслужването де.

От куриерите съм доволен винаги (тези на храна визирам). От заведенията - не винаги, ама за това не са ми виновни куриерите, така че на тях оставям при всички положения.

В крайна сметка реших да дам бакшиш, но го направих през сайта, които иска предварително плащане, когато е с карта, а не при получаване на поръчката.

Самият сайт ме попита дали искам да давам бакшиш и дадох 5%

Така всичко е точно, даде си ми храната и си тръгна. Самото занимание да се ровиш за дребни ми е противно и това, че някои реагират с поглед "Само това?!", не, че толкова се стискам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.