Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на компоненти на десктоп и неясноти свързани с това - рам, диск и софтуер

Featured Replies

Здравейте,

В магазинчето до нас си имам приказка със собственика (пък и с продавачите). Та ми се оплакаха, че компютъра (десктоп) много се влачел (бавно реагира, а при рестарт го чакат цяла вечност да зареди). Преди малко ходих и със Speccy направих един snapshot на системата. От това, което виждам (снапшота е desktop_parametri.speccy), компютъра е достатъчен като параметри за техните цели (складова програма свързана с баркод скенер; друго на тоя компютър не се прави). Сега мойте размисли са, че мога да го забързам ако кача рам-та до към 8GB, както като сменя HDD-то с SSD. И тука почват проблемите (за мен).

1. Според данните в снапшота, рам-а е DDR3 PC3-10700 (667Hz) - такава обаче не намирам. Излиза DDR3 PC-10600, 1333Hz (четох в разни форуми, но си казвам, че рам паметите по принцип са ми много неясни от към параметри и там много лесно се оплитам), което подозирам че е вида който ми трябва, но искам да помоля за потвърждение (или пък не - каквото е правилното).

2. По въпроса със hdd-то (3.5 форм фактор) - тук не ми е ясно как ще закрепя ssd-то, което е 2.5. Има ли някакъв преходник (адаптер) за целта?

3. С какъв софтуер мога да направя копие (1 към 1) на съдържанието от HDD-то и да го пренеса на SSD-то? Въпросът е, че това е компютър, на който се регистрира всяка от покупките и спра ли го за ъпгрейд, трябва да съм максимално експедитивен и да не ги бавя (защото така на практика им спирам дейността).

Сега самия компютър като марка не обърнах внимание какъв е, но кутията му е едно към едно с тази кутия (поставена в изправено положение обаче):

RsrH0.jpeg.310c8715eb2925347aaf08e23e9b6c38.jpeg

Разрешен от цър-вул

Преходника само ще ти пречи, SSD-то го слагаш под DVD-то, може и да го залепиш с двойно залепваща лепенка както и да запазиш след копирането и хард диска в кутията.

• Автор

Благодаря за информацията! Сега остава и някой да каже за рамТа как стоят нещата.

Аз на твое място бих им предложил да дадат още малко пари и да си купят нещо подобно на место да рискуваш да опетлечеш нещо на тая стара барака, не че е кой знае какво но 5 генерации отгоре. После със софта предложен  по-горе правиш имидж на старата система, Този имидж после го деплойваш на новата машина и я надграждаш.

преди 21 минути, Петър Ангелов написа:

за рамТа как стоят нещата

Слагаш още 1-3 модула 4gb DDR3 1333 или 1600 - каквото се намери. Мечо Пух - колкото повече - толкова повече.

• Автор
преди 28 минути, цър-вул написа:

Слагаш още 1-3 модула 4gb DDR3 1333 или 1600 - каквото се намери. Мечо Пух - колкото повече - толкова повече.

Няколко не - само 1 (още 4GB). Щото ако му кажа на собственика, че трябва повече пари и ще ме гледа лошо. А иначе - за този тип кутия размера на плочките какъв е? Стандартния ли или да някакъв нископрофилен (ако такова чудо съществува) - този въпрос идва от тази обява, където е един тип памет, но на височина са видимо различни?

А с неподдържаната Windows 7 ли е?
Височината няма да те бърка. Разликата във височина е ок. 3мм.
А без пари - не става
И 'що се захващате с неща, които не са ви ясни, че и на служебна машина.

Мисля че това е също като моя компютър. С 10 съм и върви добре.

Ето да ви натреса темата 

Ще ми е интересно да разбера дали може да му се сложи парола на тея сервизаджиите които го ползват или и притях биос парола е голямо приключение?

С аида64 не мога да си видя хубаво рамта за това свалих cpu-z и ми показа това ако ви е от полза.

https://valid.x86.fr/qql19i

Имате пълна подкрепа от мен. Ще помогна с каквото мога. След малко качвами видео за онагледяване , но почти съм сигурен , че говорим за 1 и съща машина поздрави.

Това видео направих надявам се да съм полезен максимално https://fastupload.io/suFr4HO99W3oRpg/file

Питайте каквото ви интересува без да се притеснявате. Трябва да решим проблема.

Цитат!

"Питайте каквото ви интересува без да се притеснявате. Трябва да решим проблема."

Към Gangosa!

Приятел!

Павел (Цър-вул) в горният си пост е написал ясно и точно:  "И 'що се захващате с неща, които не са ви ясни, че и на служебна машина." Прочетохте ли го?

Често в техническите раздели давате много некомпетентни отговори поради простата причина че не знаете в компютъра кое, какво представлява. В раздела за "Нови програми" посочвате такива, на които вече е свършил безплатния период. Въздържайте се по вече, отколкото да създавате ненужни коментари.

Намирате се в технически раздели и ако не ви е ясно нещо, по добре го научете и тогава коментирайте. Това се отнася и за питащият , пуснал темата. Пита, но не дава никаква информация за компютъра, а предполага че е компютър, посочен на снимката. От тези серии, HP имат  една и съща кутия като почнеш с серия 6000, 8000, 8200 и завършиш със серия 8300.Казвам го защото ги поддържам до сега и модифицирам в зависимост от това, кой какво иска да монтира в кутията им. Профилът на импулсното им захранване е специфичен и често под него е монтиран HDD 3,5 инча. На негово място спокойно може да се монтира и SSD 2,5  със тенекиен преходник или направен саморъчно. Под записвачката мястото е свободно и в него също може да се монтира 3,5 инчов диск или SSD с преходник или саморъчно направен такъв. ined изрично го е посочил по горе в поста си. В подобни теми за този вид компютри съм Ви показвал снимков материал за тази замяна.

Сериозно впечатление прави че всячески се стремите да превърнете чисто техническите раздели на забавление. форумът за мен е под всякаква критика. Слава Богу, че все още има грамотни хора в тези раздели, които се стараят да помагат!

Без никакви лоши чувства към всеки един, от ВАС!

• Автор
преди 13 часа, цър-вул написа:

А с неподдържаната Windows 7 ли е?
Височината няма да те бърка. Разликата във височина е ок. 3мм.
А без пари - не става
И 'що се захващате с неща, които не са ви ясни, че и на служебна машина.

• Не, с Win 10 Home е
  • За информацията за височината - благодаря!
  • За без пари, че не става го знам, но в случая не аз го решавам това.
  • Ами не виждам причина да не се захвана. Само че, в последните години такива сравнително елементарни интервенции (смяна на рам и диск) правя само на лаптопи. Съответно десктоп не съм пипал от 20 години - и там не са ми ясни нещата и питам (как да разбера иначе, нещата които не са ми ясни?). Другото е, че такива неща ги върша инцидентно (не е професионално и не вземам пари), като ме помолят. А на служебна машина - защото с нея е проблема. Ако имаш идея как да го реша, без да я пипам, не отказвам съвет(и).
преди 1 час, Гост. написа:

Цитат!

"Питайте каквото ви интересува без да се притеснявате. Трябва да решим проблема."

Към Gangosa!

Приятел!

Павел (Цър-вул) в горният си пост е написал ясно и точно:  "И 'що се захващате с неща, които не са ви ясни, че и на служебна машина." Прочетохте ли го?

Често в техническите раздели давате много некомпетентни отговори поради простата причина че не знаете в компютъра кое, какво представлява. В раздела за "Нови програми" посочвате такива, на които вече е свършил безплатния период. Въздържайте се по вече, отколкото да създавате ненужни коментари.

Намирате се в технически раздели и ако не ви е ясно нещо, по добре го научете и тогава коментирайте. Това се отнася и за питащият , пуснал темата. Пита, но не дава никаква информация за компютъра, а предполага че е компютър, посочен на снимката. От тези серии, HP имат  една и съща кутия като почнеш с серия 6000, 8000, 8200 и завършиш със серия 8300.Казвам го защото ги поддържам до сега и модифицирам в зависимост от това, кой какво иска да монтира в кутията им. Профилът на импулсното им захранване е специфичен и често под него е монтиран HDD 3,5 инча. На негово място спокойно може да се монтира и SSD 2,5  със тенекиен преходник или направен саморъчно. Под записвачката мястото е свободно и в него също може да се монтира 3,5 инчов диск или SSD с преходник или саморъчно направен такъв. ined изрично го е посочил по горе в поста си. В подобни теми за този вид компютри съм Ви показвал снимков материал за тази замяна.

Сериозно впечатление прави че всячески се стремите да превърнете чисто техническите раздели на забавление. форумът за мен е под всякаква критика. Слава Богу, че все още има грамотни хора в тези раздели, които се стараят да помагат!

Без никакви лоши чувства към всеки един, от ВАС!

Човек, мнението ти е безкрайно ясно и смислено, НО махни за Бога тоя черен фон на текста (както и го направи малко по-голям)! Нали идеята е да го прочетата хората, не да се измъчат вадейки си очите?

Извън това, по твоя коментар - дал съм всичката информация, с която разполагам. Точния модел на компютъра няма как да го кажа - аз виждам само предната му част, а той е набутан в една ниша под щанда на продавача (и отгоре има куп други неща). Няма вариант да го извадя лесно (без да им спра дейността в момента). Марката каква е мога да я погледна, на следващо ходене до магазина (без обаче да мога да кажа модела).

• Решение

Текстът на Колев е от тъмната тема...

А за паметта - за комфортна работа под Win 10/11 е добре да е минимум 8GB RAM. И ssd просто задълже.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.