Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Контактор за бойлер ще стане ли?

Featured Replies

Здравейте понеже ни изгоря старият контактор, над 30 години е работил и имаме друг, искам да попитам ще стане ли за бойлера ето няколко снимки, и как се свързва това чудо 

IMG_20230826_195013.jpg

IMG_20230826_195022.jpg

IMG_20230826_195031.jpg

IMG_20230826_195154.jpg

"...и как се свързва това чудо ""

Това "чудо" се свързва задължително  от ПРАВОСПОСОБЕН  електротехник а не от разни ламери, които дори не знаят че то комутира  мрежовото 230 волта напрежение, което може да те доведе до неузнаваеми дефекти!

преди 3 минути, ivan_pop написа:

Ако е 500 вата бойлера, ще стане, ако е повече няма да стане.

Стига контактора да е за нужния ток , който консумира бойлера във включено състояние, пък ако ще да е и  5 киловата.

Термостата на бойлера ще управлява контактора, а последният ще включва и изключва напрежението към реотаните за нагряване в самия бойлер.

• Автор

То че няма аз да го свързвам е ясно, но ме притеснява това че пише 4A, предполагам това е номиналният, не трябва ли да е 25A иначе бойлера е на няма и месец 2.4kw е. 

преди 7 минути, Гост. написа:

Стига контактора да е за нужния ток , който консумира бойлера във включено състояние, пък ако ще да е и  5 киловата.

Ако се вярва на "етикета", тези 4А, трябва да са на силовите контакти - демек (с голяма застраховка) излиза, че ще "поеме" малко повече - може би до около 1 kW..... с една дума - за бойлер не става! Ама и като гледам BDS ot 74-та.... и на вентилатор не бих го включил

Три нормално отворени по 4А свързaни паралелно (на входа и изхода). Това е лимита за номинален ток.
Жълтите срещу 5зелени продават компактни контактори модуларни. Две групи по 25А НО. Трета година управлявам моя бойлер с подобно изделие, а той е 3.2kW.

Иначе подобни контактори с фадрома да ги ринеш навремето в консервения комбинат в Якоруда. Виетнамците редовно ги поливаха с маркучи и пляскаха като бомбички. Определено бяха много шумни, заради ненодяланата си конструкция.

преди 13 минути, Ant1Lamer написа:

иначе бойлера е на няма и месец 2.4kw е.

Защо е необходима цялата галимация с контактора, при съвременен бойлер? Има си защити в самата ел инсталация на бойлера. Кефи те звуковия сигнал "штрак" на контактора ли?

Единственото му преимущество ще е, че до някъде ще предпази контактите на термостата от  нагаряне. Затова съм му написал, ако ще го прави да е както съм му посочил. Иначе наистина ще е само...щрак-щрак.

• Автор

И аз не смятам че е необходима тази галимация просто до сега 30 години е било така и изгоря и баща ми извади тази антика и вика това дали ще стане, и тъкмо това му разправям, че според мен няма да стане и направо вместо се занимаваме с такива неща утре ще отида да купя едно такова, иначе да мен ме дразнеше това щракане и беше много шумно https://vikiwat.com/product/16138/tablo-za-boyler-25a-250vac-za-vanshen-montazh.html

Не е същото, защото до сега контактора е

Цитат

Единственото му преимущество ще е, че до някъде ще предпази контактите на термостата от  нагаряне. Затова съм му написал, ако ще го прави да е както съм му посочил. Иначе наистина ще е само...щрак-щрак.

Така че без контактор се готви да сменяш термостат. 11А комутация е сериозна заявка.

Лека нощ и успех!

няма да стане

тия залепват

и си го краднал от  тролейте 

до колтоко си спомням

еза трифазно напрежение

1-3-5 - r-s-t  вход

2-4-6 изход

Ако сложиш мостове между силовите контакти на входа и на изхода, ще го докараш до 12А и можеш да го ползваш за бойлера, но просто няма смисъл защото термостата е достатъчен и често надживява бойлера.

преди 7 часа, baitexpo написа:

Ако сложиш мостове между силовите контакти на входа и на изхода, ще го докараш до 12А и можеш да го ползваш за бойлера, но просто няма смисъл защото термостата е достатъчен и често надживява бойлера.

Точно. За какво са тези упражнения с контактор? Термостата е 20А 230V или 4600W. А бойлер по-мощен от 4000W не съм виждал. Но обикновено са 2500 - 3000 W което е 13.04 А А това К-0 е старо и кой знае в какво състояние са му контактите. А и тока не стига 4х3 = 12А.  А има и още едно условие дето всичките пропуснаха. Бобината трябва да е на 230V. Защото има и с бобини на 380V

Но както каза baitexpo това упражнение с контактор е напълно излишно, а ти трябва и правоспособен и грамотен ел.техник.

Едно време и аз слагах контактори /частно абонаментно поддържах детски градини/ но тогава  термостат, термозащита и т.н.бяха с лошо качество и не издържаха на тока на 3 Кв.Опасността е ако залепне този контактор ,тогава става МНОГО опасно. Трябва сериозна презастраховка , трябва да използваш всичките контакти с мостове. Аз ползвах контактор с 6А на контакт и връзвах 4 с мост /единия контакт беше обратен/ така че фазата минава през 4 контакта ,нулата здраво директно. Много добре се вграждаше контактора в бойлера. На съвременните бойлери такава гимнастика НЕ е необходима.

преди 9 минути, Hristo52 написа:

Точно. За какво са тези упражнения с контактор? Термостата е 20А 230V или 4600W. А бойлер по-мощен от 4000W не съм виждал. Но обикновено са 2500 - 3000 W което е 13.04 А А това К-0 е старо и кой знае в какво състояние са му контактите. А и тока не стига 4х3 = 12А.  А има и още едно условие дето всичките пропуснаха. Бобината трябва да е на 230V. Защото има и с бобини на 380V

Но както каза baitexpo това упражнение с контактор е напълно излишно, а ти трябва и правоспособен и грамотен ел.техник.

ТОЧНО!

преди 2 часа, Hristo52 написа:

Бобината трябва да е на 230V. Защото има и с бобини на 380V

има друг път

това е комутация

220 v e

натискаш копчето- ключа

контактора сработва- бобината

и затваря или отваря

преди 18 часа, Profruit написа:

Така че без контактор се готви да сменяш термостат. 11А комутация е сериозна заявка.

Терморегулатор - директно управляваш- издържа поне 10 години@

преди 15 часа, baitexpo написа:

Ако сложиш мостове между силовите контакти на входа и на изхода, ще го докараш до 12А

Тади тлупост си я избий от главата! Зва консуматора на една конктактна звойка - ДА, но две контактни двойка в паралел- НЕ! Няма начин двете двойки са включват едновременно.

преди 5 часа, Banesc написа:

има друг път

това е комутация

220 v e

натискаш копчето- ключа

контактора сработва- бобината

и затваря или отваря

Контактор се ползва с бутон - загова има и допълнителни, нормално отворени контактни двойки. 

Ако управлението я от терморегулатора - едно РКП е напълно достатъчно. Само с работни контактни двойки.

• Автор

В крайна сметка на първо време дойде един ел техник и от двете страни и на 5те направи мост и го върза там отгоре и каза че не би трябвало да има никакви проблеми така с 5-те около 20A ставало и понеже не разбирам си замълчах само го попитах и му казаха какво е писано тука. Има си и бутон, иначе това е чисто ново не е ползвано, върза го и няма никакви проблеми за сега нито грее нито нищо, иначе купих по - горното табло за бойлер 25A

преди 31 минути, Ant1Lamer написа:

В крайна сметка на първо време дойде един ел техник и от двете страни и на 5те направи мост и го върза там отгоре и каза че не би трябвало да има никакви проблеми така с 5-те около 20A ставало и понеже не разбирам си замълчах само го попитах и му казаха какво е писано тука. Има си и бутон, иначе това е чисто ново не е ползвано, върза го и няма никакви проблеми за сега нито грее нито нищо, иначе купих по - горното табло за бойлер 25A

Това ще работи изввестно време- докато нагорят част от контактите.

Но щом всичко е "замостено" - управлението трябво да е с ключ, не с бутон!

• Автор

Да с ключ е, иначе ще видя тези дни да купя едно 25 амперово реле, просто не че не искам да го махна, но трябва да се преправя  и да се кърти и затова, пък като нагори ще сложим това което ще купя, интересно че сега като гледам такива релета 25A те са с обувки https://ditexm.com/rele-boyler-relax

Това примерно ще стане ли https://vikiwat.com/kontaktor-1p-230vac-25a-lnc1-25-no  или това https://vikiwat.com/kontaktor-trifazen-cjx2-d25-220vac-25a-3no.html ?

преди 55 минути, Ant1Lamer написа:

Да с ключ е, иначе ще видя тези дни да купя едно 25 амперово реле, просто не че не искам да го махна, но трябва да се преправя  и да се кърти и затова, пък като нагори ще сложим това което ще купя, интересно че сега като гледам такива релета 25A те са с обувки https://ditexm.com/rele-boyler-relax

Това примерно ще стане ли https://vikiwat.com/kontaktor-1p-230vac-25a-lnc1-25-no  или това https://vikiwat.com/kontaktor-trifazen-cjx2-d25-220vac-25a-3no.html ?

Техника ти го е направил. Не се занимавай с глупости.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.