Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

авариино захранване на рутер

Featured Replies

Здравейте, Рутера ми е оптичен и влакното си влиза директно. Захранва се от адаптер 12 волта 2 ампера. Търся схема за автоматично превключване от адаптера към акумулатор, независими едно от друго. Най-лесно е с реле, но при превключването има кратък период в който рутера остава без захранване и се бъгва или рестартира, което искам да избегна с електронно превключване. Моля ако някой има идея за проста електронна схема за това превключване да помогне.

Предварително благодаря на всички отзовали се :)

Най-простата схема е с UPS. Купувате,  свързвате и нямате грижи.

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Най-простата схема е с UPS. Купувате,  свързвате и нямате грижи.

Спор няма, но имам две отделни соларни системи на 12 волта и реално бих искал да използвам едната за аварийното захранване първо на рутера и после евентуално за лаптоп.

Аз бих разработил нещо с Arduino и бих "подпрял" схемата с кондензатор, за да няма тези "шипове" при превключването. И може да се използва обикновено реленце с управление на 5V.

преди 4 часа, ryapov написа:

Спор няма, но имам две отделни соларни системи на 12 волта и реално бих искал да използвам едната за аварийното захранване първо на рутера и после евентуално за лаптоп.

А ние трябва да гадаем ли? Що не си казвате всичко?

Направеи си системите офф-грид (ако знаеш, да каквэ става дума) и си готов.

преди 50 минути, Rammkopf написа:

Аз бих разработил нещо с Arduino и бих "подпрял" схемата с кондензатор, за да няма тези "шипове" при превключването. И може да се използва обикновено реленце с управление на 5V.

Тогава и кондензаторът става излишен!

преди 11 часа, ryapov написа:

Здравейте, Рутера ми е оптичен и влакното си влиза директно. Захранва се от адаптер 12 волта 2 ампера. Търся схема за автоматично превключване от адаптера към акумулатор, независими едно от друго. Най-лесно е с реле, но при превключването има кратък период в който рутера остава без захранване и се бъгва или рестартира, което искам да избегна с електронно превключване. Моля ако някой има идея за проста електронна схема за това превключване да помогне.

Предварително благодаря на всички отзовали се :)

За пореден път си смених доставчика. От тази маневра още един рутер ще събира прах, по-малко ще плащам и по-бърз интернет.
Това е новия ми рутер и отново безплатно.

нов рутер

Влакното отзад. Вижда се координатор и вляво сървър. Този рутер обслужва само телефоните и комповете ми, но захранва втори локален рутер.
Вторият обслужва само умни устройства.

втори рутер

Снимките са кропнати и с занижено качество срещу ненужна реклама.

Кутията на edimax-a е донор.
Това е UPS 12V@1A за локалния рутер вдясно. Зад edimax-а е втори UPS 12V@2A за главния рутер (с влакното) горе.

Стъпистването дойде, когато прочетох етикета на новия рутер 2.5А, но UPS 12V@2A се държи достойно. На практика изискванията за захранване са завишение на 30%, че и повече. Постига се стабилност. Просто проверих консумациите и се оказа, че локалния консумира едва 0.45А, а новия 1.3А.

UPS-са под Li-Ion 18650 акумулатори и схемите им са изработени кадърно. Компаратор на напрежение, мощни логически мосфети, микроконтролери за зареждане на литиеви акуми. Никакво капково зареждане, никакви допотопни релета с сухи контакти. Всичко работи като швейцарски часовник и държат двата рутера в строй близо 2ч и половина.

Edimax-a e платка от 1.85$ за направи си сам. Добавих холдер за акум и сам такъв на 2600mAh + безпроводно MCU. Идеята е всеки път когато енергото дръпне шалтера или го вдигне, да получавам съобщение в телефона за статуса на напрежение (~230V) вкъщи.

юпс

Двуамперния е с BMS + пакет акумулатори + всичко казано горе. Готов, купих за 18$. Единствено се наложи да преправям куплунга на захранване, защото стария опто-рутер бе под друг диаметър на щекера.

Адрес на изделията - сайта на Джек Ма.

Успех!

• Автор
на 4.09.2023 г. в 13:48, jhoro написа:

А ние трябва да гадаем ли? Що не си казвате всичко?

Направеи си системите офф-грид (ако знаеш, да каквэ става дума) и си готов.

Тогава и кондензаторът става излишен!

Благодаря за идеите. Но трябва да доуточня Имам две независими соларни системи на 12 волта. Така, че зареждането на батерията не е проблем. Няма никакъв начин да дам 80 евра за UPS който да държи рутера. По схемите Ардино, да пробвах с някои платки, но рутера се бъгва или рестартира. Именно за това търся проста схема с транзистори за автоматично минаване на акумулатор от солара при спиране на тока. По въпроса за превишаване на волтовете, акумулатора който ще ползвам е литиев и е 12 волта, така, че ... няма проблем. Освен това реално искам да избягам от използването не реле. А и какво толкова има за гадаене ??? Произвеждам си 12 волта и искам да ги ползвам единствено и само при липса на 220 волта. Мисля , че ясно съм го описал. Но ако ще помогне на гадаещите мога да приложа и архитектурен план на жилището ???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.