Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

5G и 4G интернет за дома от Виваком - публичен IP адрес?

Featured Replies

Какъв IP адрес предлагат Виваком на тарифите си за домашен интернет през 5G и 4G? Ако се активира пакет "статичен IP адрес" за 1,99 лева IP адреса публичен ли става или пак е от вида 10.Х.Х.Х?

Като рутер дават ZTE MC888. Достъпът до рутера свободен ли е или пак трябва да се настройва всичко през малумния им сайт my.contact.bg? СИМ картата заключена ли е за рутера както правят от А1 при техните тарифи или може да се извади и да се ползва и със собствен 5G или 4G рутер?

И последен въпрос - в София навсякъде ли ги има двете тарифи през 5G и 4G или там където имат оптика не предлагат безжичните си тарифи за дома?

преди 23 минути, баница написа:

Какъв IP адрес предлагат Виваком на тарифите си за домашен интернет през 5G и 4G?

Частен, динамичен, от тяхната мрежа, Естествени имаш и публичен такъв, зад NAT - иначе,,,,ка да стане ?

преди 23 минути, баница написа:

Ако се активира пакет "статичен IP адрес" за 1,99 лева IP адреса публичен ли става или пак е от вида 10.Х.Х.Х?

Частния пак ще бъде от 10.Х.Х.Х, но публичния ще бъде статичен

Достъп до рутера....ами той (рутера) не е твой, така, че едва ли. 

Услугата на вива си работи безпроблемно (аз съм на 4G, щото няма при мен 5G покритие)

• Автор
преди 10 минути, teo-glavata написа:

Частен, динамичен, от тяхната мрежа, Естествени имаш и пубкичен такъв - иначе,,,,ка да стане ?

Частния пак ще бъде от 10.Х.Х.Х, но публичния ще бъде статичен

Отговорът ти не е много ясен. При Йетел на тарифата им за домашен интернет получаваш IP от рода на 10.Х.Х.Х. Като се обадиш на 123 и поискаш пакета "Статичен IP адрес" за 3,99 месечно IP адреса ти става нещо от рода на 46.Х.Х.Х и е публичен и не е зад NAT вече. Та какво получаваш при Виваком като им платиш тези 1,99 е въпросът ми?

току-що, баница написа:

Отговорът ти не е много ясен. При Йетел на тарифата им за домашен интернет получаваш IP от рода на 10.Х.Х.Х. Като се обадиш на 123 и поискаш пакета "Статичен IP адрес" за 3,99 месечно IP адреса ти става нещо от рода на 46.Х.Х.Х и е публичен и не е зад NAT вече. Та какво получаваш при Виваком като им платиш тези 1,99 е въпросът ми?

Tеб, реално те интересува само публичния адрес - за някакви услуги! Не знаех, че вива предлагат статичен публичен адрес, при мобилните услуги. 

Реално, тебе не те интересува, как ISP ти гарантира статиката на публичния - технологии и методи много!

Зад NAT, не е проблем, да се предостави свободен публичен адрес, за определеми клиенти (рутери)

• Автор
преди 40 минути, teo-glavata написа:

Tеб, реално те интересува само публичния адрес - за някакви услуги! Не знаех, че вива предлагат статичен публичен адрес, при мобилните услуги

Предлагат само за домашните тарифи, и да, интересувам се за определени услуги разбира се, с такава тарифа и такъв IP адрес мога например да подкарам директно IP камера с LTE модул без да се мъча с VPN, DynDNS и т.н. Но през NAT няма как да стане, на Йетел работи без проблем но там където ми трябва Йетел не предлагат интернет за дома, та затова питам за Виваком. А1 отпада защото СИМ картите им доколкото разбирам работят само в техния рутер и като я сложа в камерата ще ми спрат нета.

преди 32 минути, баница написа:

мога например да подкарам директно IP камера с LTE модул без да се мъча с VPN, DynDNS и т.н. Но през NAT няма как да стане

Ако вендорът на камерата поддържа читав клауд, ползваш него и така става, когато си зад CGNAT.

• Автор
преди 17 часа, teo-glavata написа:

Услугата на вива си работи безпроблемно (аз съм на 4G, щото няма при мен 5G покритие)

С клауд няма да се занимавам. Щом си на Mobix кажи имаш ли я активирана тази опция "статичен IP адрес" или не? Като влезеш в рутера какъв IP адрес ти показва рутера към мобилната мрежа?

преди 3 часа, баница написа:

С клауд няма да се занимавам. Щом си на Mobix кажи имаш ли я активирана тази опция "статичен IP адрес" или не? Като влезеш в рутера какъв IP адрес ти показва рутера към мобилната мрежа?

Нa 4G интернет за офиса съм, заради по лесната релокация (плащаш 5 лв само за всяка смяна на локация, без ограничение в периода) - ползвам често услугата "не по предназначение" :) Активирал съм опцията и си я плащам редовно, защото като съм в къщи, го ползвам, като failover. Но в твоя случай няма да ти върши работа, защото "рутера" получава частен адрес от 10.0.0.0/8, но публичния си е статичен - в момента 87.х.х.х (докато не се смени локацията).

ПС: На 4G плана, шейпят яко = 10D/5U

преди 2 часа, Т.Христов написа:

Моя адреЗ във Виваком е 93.XXX.XXX.XXX реален статичен и плащам 5кинта.

A може ли да кажеш коя е услугата, която ползваш?

преди 21 часа, баница написа:

СИМ картата заключена ли е за рутера както правят от А1

За домашните планове - не знам. При най ниския (споменат горе) бизнес план, така или иначе ползваш свои крайни устройства

• Автор
преди 21 часа, teo-glavata написа:

Но в твоя случай няма да ти върши работа, защото "рутера" получава частен адрес от 10.0.0.0/8, но публичния си е статичен - в момента 87.х.х.х (докато не се смени локацията).

Пак не мога да разбера как така имаш два IP адреса. Ако SIM картата например я сложиш в лаптоп с LTE карта какво IP получаваш като пуснеш broadband cellular connection през Windows? Трябва да имаш само един IP адрес и той ти е крайният, ако си със активиран статичен би трябвало да е и публичен този IP адрес който ти показва Windows-a, та същата тази SIM карта ако влезе в IP камерата би трябвало да си остане същия адрес и да не се промени.

преди 1 час, баница написа:

Пак не мога да разбера как така имаш два IP адреса.

Нали затова е рутирането - когато си зад NAT (рутер), клиента получава по DHCP (или му се набива статично) частно IP, което се пренасочва към публичното такова от ISP. Така или иначе, v4 адресите са леко на привършване. Какъв е проблема ISP да си прави рутинга към даден публичен адрес, от тези с които разполага? Нали затова се плаща допълнително

преди 2 часа, баница написа:

Трябва да имаш само един IP адрес и той ти е крайният, ако си със активиран статичен би трябвало да е и публичен този IP адрес който ти показва Windows-a

Какво означава краен IP адрес? Има си частни и публични адреси, които са ясно и точно дефинирани. След това вече говорим, да ли са статични или динамични.

преди 2 часа, баница написа:

а същата тази SIM карта ако влезе в IP камерата би трябвало да си остане същия адрес и да не се промени.

Кой адрес? Зависи и от съответния план. Като сложиш SIM в камерата, се обаждаш на кол центъра да ти пуснат необходимите портове и толкова. Рутирането е при тях. При йетел може и да не е така за мобилните услуги, но не вярвам много

Публични към частни адреси (и обратното) не се рутират, а се NAT-ват. И тъй като зад NAT сте много клиенти с частен адрес, споделящи един публичен от доставчика, никой оператор не си слага главата в торбата, да ти раздаде ексклузивно някакви портове и да ги NAT-не само към тебе, тъй като:

а) частните адреси, които раздават, са от DHCP пул без резервация и няма как да ти работи NAT, ако си рестартираш рутера и вземеш нов частен адрес,

и

б) ако на теория посмеят да запазят някакви портове и да ги NAT-нат към тебе, така потенциално могат да счупят услугата на друг клиент (представи си, че чичо Гошо, в същия мрежов сегмент, също има камера и иска да я ползва, а ти му вземеш порта).

Затова съществуват облачните услуги за видеонаблюдение, от които има и ползи, не само вреди. И са особено полезни за клиенти с камери зад CGNAT, каквито са тези с мобилен Интернет. За по-напредналите, има методи за изграждане на частен облак, но там нагазваме в едно блато с купуване на още техника. На даден етап, вероятно и наемане на консултанти да ни я настроят, тъй като не говорим просто за 2 клика в ZTE-то на VIVACOM, или TP-LINK-овете на A1. Да не говорим, че A1 доскоро ползваха едни устройства на Neomontana за разтагване на мрежи, които уж отдавна бяха пенсионирали.

С една дума, не си усложнявай живота, шибвай SIM-картата в камерата, ползвай си клауда на производителя и не се вкарвай в блато, откъдето няма да излезеш. Поне не сам и не безплатно.

• Автор
преди 4 часа, teo-glavata написа:

Какво означава краен IP адрес? Има си частни и публични адреси, които са ясно и точно дефинирани. След това вече говорим, да ли са статични или динамични.

Кой адрес? Зависи и от съответния план. Като сложиш SIM в камерата, се обаждаш на кол центъра да ти пуснат необходимите портове и толкова. Рутирането е при тях. При йетел може и да не е така за мобилните услуги, но не вярвам много

Крайният IP адрес е този, който получава СИМ картата ти, тоест устройството в което е СИМ картата получава и този статичен IP адрес. Ако е рутер, това е външния IP адрес на рутера, ако е лаптопа ти, е адреса с който лаптопа се вижда в интернет, значи като си сложиш СИМ картата в лаптопа и напишеш ipconfig /all в cmd, адреса който се вижда в секцията Mobile Broadband adapter Cellular в ред IPV4 Address. Та като сложиш там предплатена карта карта и видиш какво ще ти покаже ще видиш че е някакъв адрес от вида 10.X.Х.Х и по-надолу Default Gateway също ти е от вида 10.X.X.X. А като вземеш карта на Йетел с активирано статично IP и тарифа "Домашен интернет" виждаш че IPv4 е нещо различно от 10.Х.Х.Х, тоест реален видим отвън адрес. Та моя въпрос е какво виждаш с карта на Вивател на тарифа Mobix като я сложиш в лаптопа и въведеш командата ipconfig /all

За IPv6 не питам, защото доколкото знам Вивател не предлага. Иначе и това би било решение, но засега нямат IPv6.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.