Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поетапен ъпгрейд

Featured Replies

Здравейте, банда.

Просто сверявам часовника, че нещо не ми е тема... Има ли смисъл да започна поетапен ъпгрейд на вече остаряла конфигурация (сглобена тук от Roujin Z в далечната 2016 г.), поради баналните до втръсване финансови съображения, като например купя по-съвременно дъно, на по-късен етап процесор, видео и т.н., или е загубена кауза?

Разрешен от Joss Bomon

Здрасти!

Лошата новина е, че това упражнение няма как да го направиш, тъй като една нова платка за 12-то / 13-то поколение процесор няма да побере твоя, който е 6-то. С една дума, вариантът ти е да си купиш хубава платка с някакъв много евтин процесор, колкото да скочиш на новата платформа с минимално разхищение на средства, а по-натам да го смениш с приличен такъв. И трябва да внимаваш каква платка вземаш, че сега сме точно в епохата на прехода от DDR4 към DDR5 - много производители предлагат една и съща платка, в модификация за едната ИЛИ другата памет. Едно време, ASRock бяха пословични с хибридите си в такива преходни времена - дънна платка, оборудвана едновременно с DDR2 и DDR3 слотове. Сега не знам дали правят комбота с DDR4 + DDR5. Ако ще правиш крачка в бъдещето и ще вземаш DDR5, ще се наложи да си купиш и памет сега. Ако предпочетеш да останеш на DDR4 и да ползваш сегашната си, по-нататък пак ще трябва да смениш дъното, ако посегнеш към DDR5.

Не е прост въпросът ти. Има много "ако" и "дали".

Средновисок клас дъно със съвместими нисък клас памет/процесор и в бъдеще ъпгрейдваш едно по едно памет-процесор.
Или се тръшваш на всичко в средно висок клас и плащаш на части.
Не си споделил настоящата машина и за какво се използва.

• Автор
преди 2 минути, цър-вул написа:

Mid-high end дъно със съвместими нисък клас памет/процесор и в бъдеще ъпгрейдваш едно по едно памет-процесор.
Или се тръшваш на всичко в среден клас и плащаш на части.
Не си споделил настоящата машина и за какво се използва.

CPU
Intel Core i5-6600 BX80662I56600

Motherboard
ASUS B150-pro Gaming 90MB0PB0-M0EAY0

Case
Fractal Design Define S FD-CA-DEF-S-BK

Power Supplies
Corsair CV Series Modular CX450M 450W
CP-9020101-EU (speedy)

RAM 16GB + 16 GB (вторите още ги чакам от Vario)

Игри (най-вече стари, тежко модната Скайрим, но ми се ще да пусна и някоя по-нова), филми, по-рядко Photoshop.

преди 14 минути, meleager написа:

Игри (най-вече стари, тежко модната Скайрим, но ми се ще да пусна и някоя по-нова), филми, по-рядко Photoshop.

Дано събереш пари за сносна машина за Starfield. Ще ти напълни и очите и душата :)

• Решение
преди 3 часа, meleager написа:

Здравейте, банда.

Просто сверявам часовника, че нещо не ми е тема... Има ли смисъл да започна поетапен ъпгрейд на вече остаряла конфигурация (сглобена тук от Roujin Z в далечната 2016 г.), поради баналните до втръсване финансови съображения, като например купя по-съвременно дъно, на по-късен етап процесор, видео и т.н., или е загубена кауза?

Кутията ти е добра. Ако бюджета ти го позволява, вземи дъно, процесор и памет първоначално. Примерно:

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
AMD Ryzen 5 7600 AM5 BOX 1 519.67 лв. 519.67 лв.
MSI PRO B650M-A WIFI AM5 1 344.63 лв. 344.63 лв.
2X8G DDR5 5200 KINGSTON BEAST 1 130.64 лв. 130.64 лв.
Междинна стойност: 994.94 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 19.89 лв.
Доставка: по тарифа на куриерската фирма

Обща стойност: 975.05 лв. с ДДС

Захранването ще смениш когато си вземаш видеокарта.

• Автор
на 20.09.2023 г. в 16:28, belefor написа:

Дано събереш пари за сносна машина за Starfield. Ще ти напълни и очите и душата :)

Гледам walkthrough видео на играта и вече се зарибих. Тъпото е, че се издържам като самонает преводач и не ми дават стоки на кредит, че трябва и ТВ да купувам. Карам с един изстрадал монитор Iiyama ProLite 24 инча, който на всичкото отгоре, наскоро започна да трепти.

Пропуснал съм да добавя по-горе видео картата, с която съм в момента:

ASUS Nvidia DUAL-GTX1070-O8G (втора ръка)

преди 2 часа, meleager написа:

Пропуснал съм да добавя по-горе видео картата, с която съм в момента:

ASUS Nvidia DUAL-GTX1070-O8G (втора ръка)

Не е никак зле картата, дори и да е на възраст. Ето сравнение със съвременна карта за над 400лв.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.