Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вписва ли се някъде пълномощното за кола

Featured Replies

Здравейте,
Накратко, аз съм собственик на автомобил и съм го предоставил на друг човек с един вид генерално пълномощно. С това пълномощно той придобива права да продава автомобила, да си го прехвърли на самия себе си и пр., включително да упълномощава трето лице със всички тези права. Въпросът ми е, това пълномощно влиза ли в някаква база данни? Мога ли например да разбера дали човекът, който аз съм упълномощил е упълномощил трето лице т.е. дали е направено още някакво пълномощно. Може ли който и да е нотариус да провери какви пълномощтни са в сила относно определена кола? Има ли някакъв регистър за пълномощните?
Питам най-вече, защото ако се получи такава ситуация да мога да разбера кой владее колата на мое име, понеже предполагам, че при автоматизирания контрол по пътищата на мое име ще идват разни фишове и глоби.

преди 50 минути, SavaKSavov написа:

Има ли някакъв регистър за пълномощните?

Има регистър само по отношение на пълномощните които са декларирани пред нотариус. 

Така нареченото "генерално" пълномощно заведено ли е при някой нотариус??? 

Иначе, то е трябвало да изготвиш пълномощното си в два екземпляра, т.е. два оригинала и на единият да се разпише получателят и да остане при теб, за да докажеш, че ти повече не ползваш автомобила. = Да търсят другия, а не теб!!! 

Направил си голяма грешка!!! По прилича на измамна схема в която си попаднал. 

п.п. Гледах на хвърлен боб: Направил си нещо противозаконно, т.е. не по този начин се продава кола!!! ;) 

• Автор

Благодаря за отговора. Пълномощното е заведено при нотариус. Случая е такъв, че един познат ме помоли да запишем колата на мое име, защото имал ЧСИ-та, а му трябвала да ходи да виждата детето и т.н. Но разбрах, че има намерение да продаде колата като упълномощи друг човек и в случай, че не знам нищо за последния упълномощен, ми се иска да знам дали отнякъде мога да разбера кой е, за да се опитам да го уговоря да прехвърлим собственоста и колата да не се води на мое име.

Имам копие и щом има такъв регистър, ще се обърна към някой нотариус, ако се наложи. 

Наистина явно е голяма грешка е да се правят такива пълномощни...

преди 49 минути, SavaKSavov написа:

един познат

Стига той да е ползвал нотариус. 

Иначе, след като го познавате, то защо не го попитате лично на кой е предоставил автомобила??? 

По-важното е, че 

преди 49 минути, SavaKSavov написа:

Пълномощното е заведено при нотариус.

Но, зависи вече какво точно е записано в пълномощното. Проблема е, ако е написано, че той може да упълномощава трето лице от ваше име, а не в качеството си на ваш пълномощник, т.е. в тоя случай ставате един вид съпричастен, ако с автомобила се извършва нещо престъпно. Т.е. консултирайте се с адвокат. 

Уви, безразсъдно сте постъпили. "Генерално" пълномощно не се дава на познат, а на близък човек. Отделно, че ви е споделил, че има ЧСИ, т.е. това което сте направили определено не е законно.  

Все пак успех! Дано не е чак толкова "заплетено", колкото мога да го направя (да вложа фантазия) аз. 

п.п. Адвокат има право да разбере на кой се води даден автомобил. = По този начин ще разберете дали е продал автомобила.  И друго, може да се разбере кой е плащал данъка на автомобила. При технически прегледи се изисква това, т.е. по някакъв начин да разберете третото лице. -> Това като идея де ... Отделно, че при техническия преглед се вписва и лицето което представя автомобила за преглед. Това последното е по спомен. Утре ще ви уточня дали е така. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.