Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Регистрация на автомобил и необходими докумени за движение

Featured Replies

Здравейте, закупих регистриран автомобил от частно лице в България преди 6 месеца. Автомобила тогава имаше всички документи и беше съвсем изряден за каране. Аз имам шофьорска книжка, издадена от страна членка на ЕС. За съжаление карах колата за повече от 3 месеца и ми свалиха номерата при едно спиране.

Сега изтече вече глобата, която беше за 6 месеца и мога да регистрирам колата отново, но всичко друго е изтекло също - застраховка, и тем подобни. Не живея в България от 18 годишна възраст и нямам много познати, които мога да попитам, и се надявам, че ще ударите едно рамо с малко пояснения за това как да вкарам колата в ред.

Прочетох онлайн няколко статии и мисля, че разбрах следното - за да регистрирам автомобила, ще трябва:

1. Да се явя лично в КАТ в града, в който се водя, че живея постоянно и да нося документ за самоличност.

2. Автомобила трябва да се качи и докара с мен когато ходя в КАТ.

3. Там ще направят технически преглед, защото колата няма в момента.

4. Нотариален акт от прехвърлянето на автомобила.

5. Гражданска отговорност? Не съм сигурен как да предоставя гражданска отговорност при регистрирането при условие, че разбирам, че застрахователите искат регистрация на автомобил първо.

- Всичко това трябва да стане за един ден или си въобразявам?

Разбрал ли съм правилно? Ще ми трябва ли още нещо?

После разбирам, че за да карам колата, ще ми трябва (планирам да карам колата в страни, които не са членки на ЕС):

6. Винетка.

7. Застраховка.

Разбрал ли съм правилно? Ще ми трябва ли още нещо?

Здравей. Преди другите въпроси - кажи на какво основание се случи това

преди 31 минути, Greenwich написа:

За съжаление карах колата за повече от 3 месеца и ми свалиха номерата при едно спиране.

Тези 3 месеца ... какво общо имат?

преди 3 часа, jhoro написа:

Здравей. Преди другите въпроси - кажи на какво основание се случи това

Тези 3 месеца ... какво общо имат?

Има , че не регистрирал на собствено име колата в кат и от там в общината . Поне беше навремето 2 месеца срока. По въпроса качваш колата на рапатрак и в КАТ по постоянна адресна регистрация т.е. по ЛК и я регистрираш със съществуващите документи. Като я регистрират отиваш и правиш застраховка и вече може да излезеш от КАТ с нея . Отиваш в общината да я декларираш, ако имаш КЕП може и по електронен път! Винетката е нужна , когато излизаш от града, може да я платиш електронно на bgtoll.bg, през e-pay, през банковата ти апликация или всяка бензиностанция!

• Автор

Благодаря пич.

Взема ми номерата, защото проверката беше четвъртият месец след като бях влязъл в България, а явно книжка издадена от страна която не е членка на ЕС е валидна до третия месец от влизане в БГ.

Доста заплетено това с регистрацията и гражданската - хаха!

Знаете ли, съвсем случайно, дали може да се даде пълномощно на друг човек в БГ по електронен път да задвижи нещата вместо мен?

преди 13 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Има , че не регистрирал на собствено име колата в кат и от там в общината . Поне беше навремето 2 месеца срока. 

Да, амй не!

Чети

преди 13 часа, Greenwich написа:

Взема ми номерата, защото проверката беше четвъртият месец след като бях влязъл в България, а явно книжка издадена от страна която не е членка на ЕС е валидна до третия месец от влизане в БГ.

Няма такова нещо- заблудили са те!

Цитат

Чл. 161. Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:

1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията;

2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него;

3. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език;

4. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на приложение № 7 към Конвенцията за движението по пътищата;

5. свидетелството е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария.

Аз притежавам британско СУМПС и си шофирам вече осма година в България, без проблеми. Нито при проверки на пътя, нито в КАТ са ми казвали, че трябва да го сменям - преди датата, написана на пластиката.

преди 13 часа, Greenwich написа:

Знаете ли, съвсем случайно, дали може да се даде пълномощно на друг човек в БГ по електронен път да задвижи нещата вместо мен?

Пълномощно - само на хартия. Там, където си го заверяваш нотариално. Следва превод, легализация и изпращаш целия комплект на упълномощеното лице.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.