Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Връзка през интернет с автомобил

Featured Replies

Здравейте! 

Имам странен проблем който не мога да реша, моля ако има тук някой който е в час и намери начин да помогне. 

Колата ми има възможност за отдалечен достъп до някои функции но е мн тъпо направен. Общо взето има WiFi точка за достъп и тя се постъпва чрез смартфон и мобилно приложение на производителя, странното (и тъпото в случая) е че, имаш достъп само в рамките на обхвата който е знаете колко, доста ограничен. Буквално на 10-20 метра от автомобила. Моля ако мислите че има начин тази връзка някакси да се шерне за да може да се достъпва от всякъде. Аз си мисля за някакъв 4g рутер с VPN който да се монтира в колата, но честно казано подробностите ми обягват. Също така и съм готов да си платя на някой който може да го направи, зная че няма нищо безплатно.

Благодаря на отзовалите се.

Разрешен от Corvax

• Решение

Здравей,

Веднага ти отговарям. :) Ако у вас имаш достъп до Интернет с публичен IP адрес (можеш да провериш това с доставчика си, ако не си с публичен, срещу 2 лв. на месец ще ти дадат), можеш да направиш следното:

Купуваш си този рутер за колата. Това е 4G рутер със слот за SIM-карта, има и WiFi радио, което можеш да обърнеш в режим "клиент" и да го свържеш с точката за достъп на колата. Рутерът се захранва с 5V/1.2A и няма никакъв проблем да го храниш през зарядно за телефон от запалката на колата.

Тези младежи предлагат чудесен абонамент, неограничен, със симетрични скорости 10/10 мегабита, който работи прилично. Имам въпросния рутер с точно този абонаментен план - няма ядове. :)

Идеята - от този рутер, през 4G връзката, отваряш VPN тунел до рутера у вас. Може би е хубаво да споменем, че е силно препоръчително рутерът ти вкъщи да е на същата марка - MikroTik - за да може да се направи адекватно конфигурацията. По този начин, колата ти ще е вечно свързана с рутера в дома ти и можеш да си играеш с нея от къщи, през домашния си WiFi. А когато не си у вас, на телефона ти може да се настрои VPN клиент, с който да се свързваш по идентичен начин с рутера си у вас и оттам да се "обръщаш" към колата си. Звучи сложно, но всъщност е доста фино и елегантно решениe. И най-вече - сигурно. Просто ... не е от най-лесните за реализация, иска специфична компетенция. :) И със сигурност няма да е евтино. Но пък с микротииците се прави 1 път завинаги.

Поздрави!

• Автор

Благодаря ,за отговора, и решението! Ще потърся човек който може да го направи. Остава само един проблем който не съм сигурен дали може да се реши. Тъй като приложението на телефона работи единствено чрез директна връзка с автомобила и при отваряне си търси мрежата и се мъчи да се конектне, не съм сигурен че ще работи дори и да има тел. директна връзка през VPN. Приложението знае името на мрежата и при старт проверява дали тела е свързан с нея. 

Аха, в такъв случай ще можеш да пресъздадеш мрежата със същото име на МикроТик-а у вас, не е проблем това, но когато си на ход и се връзваш през мобилен Интернет, няма да стане. Това ограничение до голяма степен обезсмисля цялото упражнение.

• Автор

Ако се свържа предварително с колата и след това стартирам приложението, то проверява че връзката е активна и стартира. Надявах се че може да се направи някакси виртуална мрежа със същото име за да се излъжи приложението, или най тъпото е да се направи на още един тел точка за достъп. Въпрос на проби 😃

Да, ако е въпрос на спортна злоба, ти и 4G "бисквитка" можеш да си вземеш за целта, не е нужно да носиш още един телефон. :) Ама да ходиш с телефон и курабийка из джобовете, само за да се свързваш с колата ... да, вероятно ще стане, въпросът е дали ти се разнасят напред-назад.

• Автор

Еми малко и това го има защото няма подобно решение никъде в нета, никой никъде не се е хванал да го направи а хора които питат има много. Така че, е малко и от любов към спорта. Затова, правя го само да намеря човек който да конфигурира рутерите, не съм съвсем бос но предпочитам някой който знае какво прави да го направи от раз, без проба грешка.

Значи имам гордостта да съм (потенциално) първият в света, предложил решение на казуса? :D Ехаааа ... :D :D :D

Успех желая, дано се справите! Ще ми е интересно да проследя случая, ако споделите развитието по-нататък.

Хрумна ми да попитам нещо, тъй като препрочетох първия пост, ей сега. Връзката към AP-то на колата става по нормалния начин ли - намираме я като стандартна WiFi мрежа през менюто на телефона и се свързваме към нея с някаква парола - или е по-нестандартно, например да пуснем приложението, то да си намери мрежата самичко и да се свърже към нея чрез някакъв сертификат? Защото ако е вторият вариант, ще ядем дърво. Но ако е първият, ще е супер! Първоначалната проба може да се направи с два тъпи рутера от рода на TP-LINK TL-WR740 (има ги за левчета в OLX), флашнати с DD-WRT. Единия рутер го обръщаме на клиент и го закачаме за колата безжично, с кабел сме го свързали към другия рутер, който пък е направен на точка за достъп, със същото име като мрежата на колата. И с телефонското приложение захапваме за втория рутер, де факто. Ще бъде най-евтиният тест. Ако така стане, решението вече успешно може да скалира към VPN-и някакви.

• Автор

Да точно така е, свързва се по нормалния начин, може предварително да се свържеш и да пуснеш приложението след това, няма сертификат.

Идеаааално! Ако отскубете отнякъде 2 прости TP-LINK-а, ще можете да си направите прототип на концепцията. Тъпото е, че ще е малко "замундско" изпълнение - кабелът между двата рутера ще трябва да е дългичък, за да можеш да скриеш 2-рия рутер, да не си "пречат" с AP-то на колата, понеже ще са с едно и също SSID. Някакси колата с TP-LINK 1 в нея, вързан за нейното AP като безжичен клиент, ще трябва да са отделени надалеч от TP-LINK 2, нечуваеми за него.

Само внимателно с тоците, че TP-LINK-овете от тази генерация са на 9V, не са на 12V, нито са на 5V. Ако пък направо си намерите микротици за проба, някакви с WiFi, още по-добре. TL-WR740N с DD-WRT са ви просто спасителен вариант за почти никакъв разход.

• Автор

Ще го направя и ще пиша. Ако се сетите още нещо, моля да споделиш 😄. Не е проблем да ги флашна с ддврт и да пробвам, познанията ми стигат за това. Тъй като ap-то на колата е доста слабо, а обхвата на wr740n ще е доста по голям пробата няма да е трудна, ще се разбере веднага че е tplinka.

току-що, SKSt написа:

Ще го направя и ще пиша. Ако се сетите още нещо, моля да споделиш 😄. Не е проблем да ги флашна с ддврт и да пробвам, познанията ми стигат за това. Тъй като ap-то на колата е доста слабо, а обхвата на wr740n ще е доста по голям пробата няма да е трудна, ще се разбере веднага че е tplinka.

Те затова в DD-WRT могат прецизно да им се регулират мощностите. :) Иначе, по default пердаши на 20 децибела, което е разрешеният максимум за Европа, и на къси разстояния е страшно. Ако го задушиш на 3-5 децибела, в тоя диапазон, става по-тих от водата и тогава няма проблем.

Ако ми хрумне друго, ще пиша моментално. За момента е това. Ако тръгне с WRT-тата успешно, значи и през VPN ще стане. Малко WireGuard насам-натам по микротиците, малко масаж в рутинг-таблиците и нещата ще си дойдат на место.

И едно уточнение искам да вметна, преди да тръгна да лягам. Сигурен съм, че се подразбира, но аз пак да си кажа - хубаво е първо да се види AP-то на колата какви адреси раздава (сигурен съм, че има DHCP сървър, закачен за AP-то), след което на двата TP-LINK-а да им се раздадат статични адреси от същата мрежа на колата и накрая да им се спрат DHCP сървърите и на двата TP-LINK-а. Не е фатално да останата включени DHCP_тата им, всъщност, стига да раздават адреси от същата мрежа, от която ги раздава и колата. Да не е колата да раздава адреси от 172.16.0.0/24, а TP-LINK да разхвърлят 192.168.0.0/24, че ще стане какафония.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.