Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждането на компютъра от време на време се включва на високи обороти.

Featured Replies

Бучи като сешоар...

Гледах да има процес да товари, -не. 

Температурите са около 60 градуса на дъно и процесор.

Гледах в BIOS-a, това което се чудя е по настройките на вентилатора:

921_105503_25_03_2024.png.4c994e0be74241ddecafbce7a818f8d2.png

922_105530_25_03_2024.png.5b3901b91ff6367be95a2312c544532b.png

Чудя се дали да ги манипулирам някак тези настройки? 

BIOS-a е с настройки по презумпция, фабричните.

И, дали е от тях.

Температури не се мерят в BIOS. Пусни сензорите на hwinfo например и гледай каква максимална температура ще ти отчете под товар, когато ти се включат вентилаторите на максимални обороти. Може да симулираш и товар с някой софтуер, cpu-z има бенчмарк и стрес тест, 7zip, cinebench и така нататък.

Правена ли е профилактика скоро на лаптопа?  

• Автор

С cpu-z  са гледани температурите. Да за товар ще пробвам да видя.  Ще пусна прахосмукачката, за паста -нов е на няколко месеца, но пък защо да не е от това (и аз помислих за това).

Под профилактика, -софтуерно ли?

преди 1 час, aoxomoxoa написа:

С cpu-z  са гледани температурите. Да за товар ще пробвам да видя.  Ще пусна прахосмукачката, за паста -нов е на няколко месеца, но пък защо да не е от това (и аз помислих за това).

Под профилактика, -софтуерно ли?

Спъни го с няколко процента и ще се охлади.

• Автор
преди 10 минути, ined написа:

Спъни го с няколко процента и ще се охлади.

Как да го направя това?

От време на време е нормално да се увеличават оборотите на процесора.

Можеш да си tuning-говаш вентилатора ръчно да държи определена граница с нужните обороти и ще е по-безшумен

преди 5 часа, aoxomoxoa написа:

Чудя се дали да ги манипулирам някак тези настройки? 

Пробвай с изключен Turbo Mode и не забравяй да запаметиш настройката на излизане от биос.

преди 4 часа, aoxomoxoa написа:

Ще пусна прахосмукачката, за паста -нов е на няколко месеца,

Как така лаптоп с процесор от 2019 (на 5 години) е нов..... освен ако не е стоял на склад  цели 5 години....

преди 5 часа, aoxomoxoa написа:

за паста -нов е на няколко месеца, но пък защо да не е от това (и аз помислих за това).

Пастата остарява с времето, дори без да се нагрява при работа, значи и в склада и в магазина също ...
Отделно, не е ясно колко качествена е била и колко старателно е нанасяна ...

преди 23 минути, Недко написа:

Пастата остарява с времето, дори без да се нагрява при работа, значи и в склада и в магазина също ...

Хайде бе!

Тази е на 20 години! 

Spoiler

254.thumb.jpg.cf3f580dc834bb5213341b096e2ba6f2.jpg

преди 33 минути, Звяра! написа:

Тази е на 20 години! 

Затвори скритото съдържание

Благодаря за информацията за твоята термопаста ! Благодаря и за забележката, но вече е изтекло времето за редакция на предишния ми пост ! Бих го поправил  и уточнил с удоволствие, ако все още беше възможно.
Не се и съмнявах, че паста в опаковката може да трае с години.
Но !
Как може да ти идва на ума, че пиша за паста изобщо, абстрактна паста, стояща в опаковката си ?!
Темата е за неговия компютър, по подразбиране става дума за пастата, нанесена на неговия процесор,
и само, ако изрично уточня, че пиша за пастите като такива, всички пасти, изобщо, дори и неразопакованите,
тогава би имало за какво да се спори.
"В склада и в магазина", имах пред вид паста, нанесена на процесора на компютър, стоящ в склад или магазин ...

преди 2 минути, Недко написа:

Как може да ти идва на ума

Не го ли знаеш, че основната му "функция" е да дразни и да се лигави? Сега все още е в ремисия при това...

• Автор

Благодаря на всички. Ще изключа Turbo Mode. Да, процесора е стар, но е купувана машината като нова преди месеци. Може да е стоял по складове и т.н. Може да е не добре сложена паста и др. 

Какво да кажа, китайците хич не ги харасвам.... Ама те, пуста немотия. 🙂

Последно защо ще осакатяваш процесора? Какви максимални температури засече под товар? Модел на процесора? С какво охлаждане е?

преди 5 минути, Raze написа:

Последно защо ще осакатяваш процесора? Какви максимални температури засече под товар? Модел на процесора? С какво охлаждане е?

Решил е да пробва. От това няма да се счупи, а и винаги може да го пусне отново. Процесора се вижда кой е на първата снимка.

преди 10 минути, aoxomoxoa написа:

китайците хич не ги харасвам.... Ама те, пуста немотия. 🙂

Каква марка е ?
При мен не е баш немотия, ами са много дейности и затова търся по-евтино, да имам машинки за всичко.
Предпочитам качествена марка втора употреба с прилични параметри за моята работа, от OLXбг или БазарБГ
Засега съм фен на DELL, но е възможно ASUS да е по-правилната марка ... наскоро научих че били производител на дънни платки ...
Може и друга да е ... не съм експерт, имал съм само Тошиби и след тях само DELL, само лаптопи, настолната ера я прескочих.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Решил е да пробва. От това няма да се счупи. Процесора се вижда кой е на първата снимка.

Да, сега го видях и аз на снимката. Няма да се счупи, но има и по-добри начини и да си запази производителността. Остават и другите въпроси...

преди 2 минути, Недко написа:

само лаптопи, настолната ера я прескочих.

Настолната ера беше преди лаптопите, е в момента, и не виждам в близко бъдеще да приключи.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Настолната ера беше преди лаптопите, е в момента, и не виждам в близко бъдеще да приключи.

Съгласен съм, но визирам периода, когато още нямаше лаптопи, или поне мощни и достъпни, а само настолни.
Сега може да се нарече по друг начин, примерно "разнообразна" ера, "всеконфигурационна" или някак си по-умно,
но не е време на наличие само на настолни компютри.
Че настолните позволяват най-голяма производителност - спор няма ...

преди 14 часа, Недко написа:

Благодаря за информацията за твоята термопаста ! Благодаря и за забележката, но вече е изтекло времето за редакция на предишния ми пост ! Бих го поправил  и уточнил с удоволствие, ако все още беше възможно.
Не се и съмнявах, че паста в опаковката може да трае с години.
Но !
Как може да ти идва на ума, че пиша за паста изобщо, абстрактна паста, стояща в опаковката си ?!
Темата е за неговия компютър, по подразбиране става дума за пастата, нанесена на неговия процесор,
и само, ако изрично уточня, че пиша за пастите като такива, всички пасти, изобщо, дори и неразопакованите,
тогава би имало за какво да се спори.
"В склада и в магазина", имах пред вид паста, нанесена на процесора на компютър, стоящ в склад или магазин ...

Показах ти, че и след 20 години не е засъхнала. :)

И не дразня както казва Джош Рамбо, коментираме пастата. Тази която ти показах е на силиконова основа, не я ползвам, но е термо паста.

преди 1 час, ined написа:

Не ми е странно, виждал съм подобни информации в текст и снимки.
Точно този не бях го виждал, но щом е в NASA - не се учудвам `ич.
Но ! Може ли да се каже, че един лаптоп прави "ера" ? В смисъл, да е станал масов, както масовия "Форд" или масовите iPhon-и/СмартФони.

преди 53 минути, Звяра! написа:

Показах ти, че и след 20 години не е засъхнала. :)

И не дразня както казва Джош Рамбо, коментираме пастата. Тази която ти показах е на силиконова основа, не я ползвам, но е термо паста.

Благодаря, още веднъж, за информацията ! Добре е да се знае ! Все някога, за някого ще е полезна !
Тази тема не е "за един ден", ще се чете и в бъдеще и ще ограмотява и просвещава невежите като мен.

Името Joss Bomon ми напомня за Josselin Beaumont/Жослен Бомон/"Професионалистът"(1981 г.) с Жан-Пол Белмондо.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Professionnel

https://bg.wikipedia.org/wiki/Професионалистът

Какво се кусуриш, че се включвало охлаждането? Хато му стане хладно, ще се изключи. Аз имам един, на който охлаждането се включва от време на време, без да го използвам - просто си стои включен... я проверява за ъпдейти, я defender-а тараши, все се намира какво да го натовари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.